Sony Xperia 5 review: de dunne lijn tussen waterdrager en uitblinker

Inleiding

Sony kondigde op de afgelopen IFA al zijn nieuwste smartphone aan en inmiddels heeft deze ons testlab bereikt. Wij bekeken de Sony Xperia 5, een high-end toestel dat tussen de Xperia 1 en Xperia 10 wordt gepositioneerd.

Op het eerste gezicht lijkt de Xperia 5 sterk op de Xperia, maar dan wat kleiner of beter gezegd korter en smaller. Als we de specificaties naast elkaar leggen rijst het vermoeden dat de Xperia 1 met zijn 4K hdr-display het absolute vlaggenschip is, waar de iets compactere Xperia vlak onder wordt gepositioneerd. Zonder 4K scherm, maar met dezelfde camera-opstelling, SoC en geheugenconfiguratie. Of dit het toestel het nodige bestaansrecht in de uiterst competitieve smartphonemarkt geeft lees je in deze review.

Ontwerp en functionaliteit

De meest opvallende feature van de Xperia 5 is toch wel zijn lange, smalle formfactor. Het toestel meet 157,8 x 68,7 x 9,4 mm en weegt zo'n 169 gram. Ten grondslag aan deze maten ligt de keus van Sony om de toestellen uit de hernieuwde Xperia-serie van een 21:9 beeldverhouding te voorzien. Tot op heden is Sony praktisch de enige fabrikant die zo ver gaat, de rest houdt het over het algemeen op 19:9 - 19,5:9. Een van de redenen voor Sony om dit te doen is dat dit de gangbare verhouding in de filmwereld is, waar Sony geen onbekende is. Ook is het natuurlijk onderscheidend ten opzichte van de rest van de markt en we kunnen ons goed voorstellen dat dit bepaalde gebruikers zal aanspreken. Zelfs als je wat kleinere handen hebt kan je het toestel namelijk goed vast houden terwijl je in de lengte wat meer werkruimte overhoudt. 

Minder opvallend, maar zeker onderscheidend is de knoppen-configuratie waar Sony de Xperia 5 mee uitrust. Aan de rechterzijde van het scherm zien we een tuimelknop voor de volumeregeling die wat aan de korte kant is. Zeker in het begin vergis je je daardoor makkelijk met het positioneren van je duim. Vermoedelijk een van de redenen hiervoor is dat er onder deze tuimelknop een vingerafdrukscanner is ingebouwd in een inkeping van het frame. De scanner herkent je vinger meestal feilloos, maar tussen herkenning en ontgrendeling zit een merkbare vertraging. Onder de scanner zit een eveneens kleine powertoets, die zich door de aanwezigheid van andere toetsen aanzienlijk lager op het toestel bevindt. Slechts een centimeter boven de onderkant van het toestel zit er ten slotte een extra drukgevoelige fysieke knop waarmee je de camera kan oproepen of bedienen. Overigens heeft Sony dit kunstje al veel vaker geflikt en ook andere fabrikanten hebben bij verschillende toestellen dit goede voorbeeld gevolgd. 

Aan de linkerzijde van de telefoon vinden we enkel de simtray die je met je nagel uit het frame kunt wippen. Dit heeft gelukkig niet meer het gevolg dat de telefoon direct automatisch opnieuw opstart, iets dat bij eerdere toestellen wel het geval was. Achterop treffen we een driekoppige cameramodule, die iets uit de behuizing steekt. Boven de module is een led-flitser gemonteerd. Voorop zien we duidelijke bezels rond het scherm lopen - de schermtoestelratio komt uit op 80,9% - en geen notch. De frontcamera zit bij de Xperia 5 gewoon nog in de rechte bezel boven het scherm. 

Onderop treffen we een usb-c-aansluiting en een speaker, die samen met de oorspeaker voor het geluid zorgt. Net als bij de Xperia 1 worden Dolby Atmos en Sony's Digital Sound Enhancement Engine ondersteund. Die eerste krikt de audiokwaliteit van de speakers inderdaad wat op maar echt heel goed wordt het niet. De aanwezigheid van de dynamische trillingsoptie die we eerder bij diverse toestellen van Sony zagen is leuk voor de liefhebber. Voor het bedraad luisteren van muziek ben je bij gebrek aan 3,5mm jack aangewezen op de usb-c-aansluiting. Sony levert een setje in-ears mee, maar die moet je opvallend genoeg via een 3,5mm-naar-usb-c-adaptertje verbinden.

Het aangezicht van de Xperia 5 is zoals we van Sony gewend zijn dus anders dan die van de vele toestellen die samen de grijze massa van de markt opmaken. De Xperia 5 voelt enigszins bulky aan door de dikte in combinatie met de nauwelijks curved aflopende randen en hoeken, maar ligt prettig stevig in de hand. Daarbij is de afwerking ogenschijnlijk van hoog niveau, wat wordt onderstreept door de IP65-rating die bescherming tegen stof en sproeiwater garandeert.

Beeldscherm

De Sony Xperia 5 is uitgerust met een 6,1 inch oled-scherm. Het display heeft een full hd+ resolutie van 2520 x 1080 pixels, een beeldverhouding van 21:9 en een pixeldichtheid van 449 ppi.

Schermmetingen

De schermmetingen voeren we altijd 'standaard' of 'natuurlijke' kleurmodus uit, ook wanneer een telefoon out-of-the-box in een andere kleurmodus staat. Om de maximale gamut-coverage en piekhelderheid te bepalen gaan we vervolgens elke beschikbare kleurmodus af en noteren de resultaten van de modus met de hoogste waardes. In het geval van de Sony Xperia 5 zijn de resultaten onder de 'Standaard' modus behaald (Instellingen\Weergave\Instellingen van beeldkwaliteit). Daarbij werd de DCI-P3 ruimte voor 98,9% afgedekt. 

De piekhelderheid van smartphoneschermen testen we primair op een achtergrond die 33% wit en 67% zwart is. Bij oled-schermen, zeker bij displays met ondersteuning voor hdr, is het tevens de moeite waard om te kijken in hoeverre de maximale helderheid verandert, naarmate de verhouding tussen het witte en zwarte oppervlak van het display wordt aangepast. Immers, een klein vlak zeer helder weergeven is voor een oled-display waarbij elke pixel individueel verlicht wordt (lees: stroom verbruikt) makkelijker dan een groter vlak zeer helder weergeven.

We voeren dan ook bij oled-displays drie extra deelmetingen uit en testen zodoende de piekhelderheid op 15% wit, 33% wit, 50% wit en 100% wit om dit inzichtelijk te maken. Bij lcd-displays is dit niet relevant omdat de backlight achter de pixels alleen in zijn geheel van helderheid verandert - de grootte van het witte vlak dat we meten heeft daar geen invloed op totdat local dimming op lcd-displays van smartphones zijn intrede doet.

Resultaten

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de Portrait Displays CalMAN kalibratiesoftware komt het display van de Xperia 5 niet als een onverdeeld succes naar voren. De piekhelderheid van 610 cd/m² bij 15% wit is op zichzelf zeker niet slecht, maar in vergelijking met de concurrentie matig. Opvallend is dat de piekhelderheid in dit geval bij alle tussenmetingen nagenoeg gelijk blijft. Meestal loopt deze zoals gezegd af naar een duidelijk lager niveau. Vermoedelijk kan het scherm op 15% veel helderder, maar heeft Sony ervoor gekozen om de piekhelderheid constant te houden.

Als we vervolgens een blik werpen op de minimale helderheid, die bepaalt in hoeverre je in een donkere ruimte verblind wordt door een smartphone, zien we een eveneens middelmatige waarde van 2,18 cd/m². Bij de afstelling van het scherm is het niet veel beter. De kleurafwijking komt uit op 3,3 terwijl de grijsafwijking doorschiet naar precies 7. Daarmee staat de Xperia 5 in beide gevallen onder aan de ranglijst. Daarbij moet wel gezegd worden dat de kleurafwijking maar net de grens van 3 passeert en daarmee maar net in het mogelijke bereik van het menselijk oog valt. Dat is dus op zichzelf een goede prestatie, de concurrentie doet het simpelweg gewoon nog een stuk beter. De grijsafwijking van 7 ligt wel ruim buiten het segment tussen 3 en 5, tot waar wij een display nog als goed bestempelen. Dan rest nog de kleurtemperatuur waarbij we een ideaal van 6500 K aanhouden. De Xperia 5 laat hier maar liefst 8453 K optekenen, hoe je het ook bekijkt is het scherm hiermee veel te blauw afgesteld.

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Sony Xperia 5 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met twee vaste referentietoestellen. Deze keer gebruiken we daarvoor de Huawei P30 Pro en de Samsung Galaxy S10+, die momenteel wat betreft de cameraprestaties tot de meest toonaangevende smartphones behoren.

Cameratechniek

De Sony Xperia 5 is van dezelfde cameraopstelling voorzien als de Xperia 1. Zodoende treffen we de inmiddels op dit prijspunt gebruikelijke combinatie van een enkele selfiecamera aan de voorkant en een primaire sensor aan de achterzijde, die wordt geflankeerd door een telelens en groothoekcamera. Hieronder zie je de belangrijkste specificaties. 

Zoals we eerder al bij de review van de Xperia 1 opmerkten missen we in de camera-app van Sony nog altijd een nachtmodus voor fotograferen bij weinig licht en een een automatische hdr-instelling in de standaardweergave - deze zit wel in de handmatige modus. 

Cameratest

Om de de camera-mogelijkheden van smartphones in kaart te brengen hebben we een testopstelling gemaakt die reproduceerbare en vergelijkbare resultaten oplevert. Hiermee kunnen, wij maar ook jij, snel en goed kunnen vergelijken. De testopstelling bestaat uit een gestandaardiseerde testkaart in een verduisterde ruimte met zwarte gordijnen om reflectie van licht te voorkomen. Van de testkaart nemen we met elke smartphone twee foto's onder exact dezelfde lichtomstandigheden. Dit meten we precies uit met een zogenaamde lux-meter. We doen dit eerst met weinig licht (5 lux) om de lowlight performance in kaart te brengen en vervolgens met veel licht (1600 lux) beschikbaar, vergelijkbaar met een zonnige dag in de buitenlucht. Als de camera-app de mogelijkheid biedt om in raw te schieten dan nemen we dezelfde twee foto's nog een keer op de raw-stand.

Standaardmodus 5 lux 

Op dit onderdeel laat de Sony Xperia 5 zich direct van zijn beste kant zien. Zowel qua detailweergave als scherpte komt zijn beeld als beste uit de bus. De kleurweergave is wat verzadigd, dat weet de S10+ net wat beter te doen. De 10+ maar zeker de Huawei P30 Pro weet bovendien meer licht te vangen dan de Xperia 5. 

Standaardmodus 1600 lux

Met voldoende licht voorhanden zijn de verschillen niet al te groot, maar de S10+ maakt onder de streep overall wel het beste plaatje. De Xperia zet de kleuren ook hier net wat verzadigder aan en lijkt net wat minder dynamisch contrast te kunnen bieden. Dat gezegd hebbende zijn de verschillen niet heel erg groot.

S'nachts in standaardmodus

Als we in de kleine uurtjes de straat op gaan zien we dat de Huawei P30 Pro in het donker met afstand het beste plaatje maakt. Dat van de S10+ en de Xperia 5 is duidelijk donkerder en bevat minder details, al is de P30 Pro wat enthousiast met verscherpen. 

S'nachts in nachtmodus

Bij gebrek aan nachtmodus zie je hier enkel de foto's van de Huawei P30 Pro en de Samsung S10+.

Overdag standaardmodus primaire camera

Als we op een regenachtige grijze najaarsdag naar buiten togen zien we dat de verschillen in deze omstandigheden zeer beperkt blijven. Alle drie de camera's weten een uitstekend beeld vast te leggen. Het beeld van de Xperia 5 en de S10+ vertonen een tikje meer scherpte in het gras dan dat van de Huawei P30 Pro. De kleurweergave van de Xperia spreekt ons dan weer net iets meer aan dan dat van de S10+ en de P30 Pro, maar dat valt eigenlijk al binnen het bereik van de persoonlijke voorkeur.

Overdag standaardmodus groothoek

Ook bij het gebruik van de groothoek zijn de verschillen beperkt. De Xperia 5 en P30 Pro laten een wat minder blauw beeld zien dan de S10+, die wel het meest brede kijkveld heeft. Details in het wolkendek zijn het minst goed te zien bij de Xperia 5, die de overgangen in het gras weer beter laat zien dan de P30 Pro.

Overdag standaardmodus telelens

Wanneer we de zoomlens van de drie toestellen gebruiken is het duidelijk dat Huawei hier zijn zaakjes veruit het beste voor elkaar heeft. Natuurlijk wat betreft de 5x in plaats van 2x optische zoom, maar zeker ook qua detailweergave waar de S10+ het op zijn beurt weer net wat beter doet dan de Xperia 5. 

Intern

Het kloppende hart van de Sony Xperia 5 wordt gevormd door de Snapdragon 855 van Qualcomm. Dit momenteel de meest high-end SoC van de Amerikaanse chipgigant, al is er inmiddels ook een 855+ beschikbaar die enkele kleine upgrades biedt ten opzichte van het origineel. 

Geheugen & connectiviteit

Sony heeft de Xperia 5 uitgerust met 128 GB aan opslagcapaciteit, waarvan je als gebruiker een kleine 105 GB tot je beschikking krijgt. Mocht je hier niet genoeg aan hebben kan je desgewenst de capaciteit uitbreiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 512 GB. Dat gaat in dit geval dan wel ten koste van de dual sim-functie. Voor het werkgeheugen heeft Sony geopteerd voor een 6 GB RAM. Ook hier stellen we vast dat de combinatie van 6GB/128GB in eerste instantie behoorlijk royaal klinkt. Dat is het in absolute termen ook wel, maar de concurrentie op dit prijspunt weet in veel gevallen al 8GB/256GB te bieden - de OnePlus 7 Pro brengt zelfs 12GB/256GB. 

Wat betreft connectiviteit vinkt de Xperia 5 alle belangrijke boxen af. We noteren 4G, nfc, 802.11ac (WiFi 5) en bluetooth 5.0.

Software

De Sony Xperia 5 wordt out-of-the-box geleverd met Android 9 Pie. Niet de meest recente versie van Android dus, al ligt een update naar Android 10 wel voor de hand. Op de peildatum 06-11-2019 was het toestel voorzien van de securitypatch van 1 oktober 2019. 

Sony's Android-launcher verandert weinig aan het aangezicht van Android en doet zodoende praktisch stock aan. Wel voegt het enkele eigen apps toe, zoals de Gameverbetering, Cinema Pro en het 21:9 meerdere vensters. Game verbetering biedt enkele opties voor, je raadt het al, het verbeteren van je game ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld notificaties blokkeren wanneer je aan het gamen bent of je gameplay vastleggen (maximaal op full hd resolutie). 

De 21:9 meerdere vensters app doet ook precies wat het belooft: snel en makkelijk de telefoon in split screen-modus zetten. Dat gaat net iets makkelijker dan via de standaard in Android ingebouwde manier. Na het openen van de app selecteer je simpelweg de twee apps die je naast elkaar wilt draaien en de app doet de rest. Uiteraard werkt de split screen-functie zowel in landscape als portrait modus. 

Cinema Pro ten slotte is een app waarmee je video kan schieten en is ontwikkeld in samenwerking met de bedrijfsdivisie die zich bezighoudt met professionele videocamera's. In de interface kan je diverse instellingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld de ISO en witbalans. Ook kan je er diverse kleurprofielen selecteren waarmee je jouw geschoten beeldmateriaal een zekere look and feel mee kan geven. 

Helaas treffen we ook bij de Xperia 5 ook weer wat bloatware aan. In absolute cijfers gaat het om slechts enkele apps - van een zekere webgigant, een populaire game en een bepaald social media platform - maar je kan deze niet verwijderen, enkel uitschakelen. Sowieso zijn we geen voorstander van ongevraagd vooraf geïnstalleerde apps, maar dat je deze bovendien niet kunt verwijderen op een toestel waar je toch een behoorlijke som gelds voor hebt neergelegd vinden we onbegrijpelijk.

Android 9 Pie

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google in augustus 2018 gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is bood Android 9 Pie de nodige verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, Android 8 Oreo. Daarbij gaat het zowel om het design van de launcher, homescreen en menu’s als om aanpassingen in het OS zelf.

Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingen menu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Verder is er een verbeterde nachtmodus waarmee je ogen minder belast worden, laat het always-on-display het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid en aan de power-opties is een screenshotfunctie toegevoegd.

Features

Een van de belangrijkste features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu-optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Eveneens belangrijk in Android 9 zijn de toegevoegde optie som je toestel via gebaren te besturen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je met een korte swipe vanaf de onderzijde van het scherm openstaande applicaties, vijf snelkoppelingen en de Google searchbar ziet verschijnen. Daarmee is de navigatiebalk nu standaard ook veranderd in een horizontaal scrollable balk met standaard enkel een back-toets aan de linkerkant en een dik, wit streepje als start-toets in het midden. De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe Apple dit in iOS aanpakt.

Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app nog het vermelden waard. Met deze app kan je meer inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, dankzij diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen of zelfs via de app beperken.

Systeemprestaties

De systeemprestaties beoordelen we met behulp van de benchmarks van Geekbench 4.1 en PCMark.

Geekbench 4.1

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van de in de Sony Xperia 5 aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurd wordt vervolgens naar de score vertaald die je hieronder in de grafieken vindt. 

Onder Single moet de Snapdragon 855 in de Xperia 5 zijn meerdere erkennen in de Exynos 9810 en 9820 van Samsung, maar onder Multi eindigt het toestel boven aan de ranglijst.

PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op specifieke onderdelen hoe snel de smartphone werkt. Hierbij worden onder andere browsetests, videotests en geheugentests uitgevoerd. 

In PCMark komt de Xperia 5 als een solide middenmoter uit de bus, al moet daarbij gezegd worden dat de verschillen over het algemeen beperkt blijven. Enkel onder de video editing en storage test lopen de prestaties van deelnemers serieus uiteen.

Grafische prestaties

De grafische prestaties beoordelen we met behulp van de benchmarks van GFXBench en 3DMark.

3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien, Tijdens Sling Shot Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Sling Shot Extreme Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

Onder 3DMark behoort de Xperia 5 met zijn Snapdragon 855 aan boord op alle onderdelen tot de best presterende toestellen van het deelnemersveld.

GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie worden uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.

In GFXBench weet de Xperia 5 andermaal te overtuigen met consequent hoge noteringen. 

Accu prestaties

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een browsetest uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Resultaten

De Sony Xperia 5 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3140 mAh. De meegeleverde usb-c-adapter biedt een maximaal vermogen van 7,5 W (5 V x 1,5 A) en het toestel ondersteunt de USB Power Delivery 2.0 snellaadtechniek. Met een dergelijk lader is het niet verrassend dat de Xperia 5 in beide laadtesten stijf onder aan de ranglijst eindigt.

Gelukkig is het resultaat onder de PCMark-accutest een stuk rooskleuriger. Daar houdt de Xperia 5 het zo'n 9 uur vol, enkel de Huawei P30 Pro (9,5 uur) en Oppo Reno 10x Zoom (12,3 uur) doen het nog beter. Het resultaat bij de Accutest - videotest van bijna 19 uur is op zichzelf ook niet verkeerd, al houdt de Samsung Galaxy S10+ het bijna 25,5 uur vol. Als we ten slotte de resultaten van de browsetests bekijken moeten we concluderen dat de accu geen onderdeel is waarop de Xperia 5 ten opzichte van de naaste concurrentie weet uit te blinken. Op 4G noteren we 7,6 uur, terwijl de P30 Pro het bijna 12 uur volhoudt en ook op wifi steekt de 8,6 uur van de Xperia 5 wat schril af tegen de 13,7 uur van de P30 Pro 

Geheugen en wifi-prestaties

De geheugen en wifi-prestaties beoordelen we met behulp van de benchmarks van Androbench (geheugen) en onze eigen smartphone-wifi testopstelling.

Androbench

De Androbench benchmark bestaat uit vier tests. De sequential read en write test en de random read and write test. De sequential tests moet je zien als wat er in het best case scenario mogelijk is terwijl de resultaten van de random tests meer een indicatie zijn van wat je in de praktijk mag verwachten.

De SOny Xperia 5 eindigt hier over het algemeen in de middenmoot. 

Wifi

Een significant gedeelte van ons internetgebruik op smartphones verloopt nog altijd over een wifi-verbinding. Om de prestaties van de wifi-adapter van smartphones in kaart te brengen voeren we een viertal tests uit waarvan je de resultaten hieronder kan bekijken. De tests vinden plaats in de kooi van Farady die we onder andere ook gebruik voor het testen van wifi van laptops en routers. We versturen met behulp van de IxChariot-software en het TCP High Performance script data heen en weer tussen de telefoon en Netgear Nighthawk AX12. Dit doen we zowel van de router naar de smartphone als andersom en zowel op 5 GHz als 2,4 GHz. Met behulp van de Androbench benchmark testen we ten slotte de snelheid van het interne opslaggeheugen.

De wifi-prestaties van de Sony Xperia 5 zijn aardig, maar ook niet meert dan dat.

Conclusie

Met de Xperia 5 brengt Sony een toestel op de markt dat net onder het ultieme vlaggenschip Xperia 1 wordt gepositioneerd. De Xperia 5 doet behoorlijk wat dingen goed. Zo zijn zowel de resultaten van de systeem- als grafische benchmarks uitstekend, heeft het toestel een onderscheidend design en met de geheugenconfiguratie en de connectiviteitsspecificaties is ook weinig mis. Daarbij heeft het toestel een aardige camera en een nauwelijks aangepaste Android-versie. Het display had wat beter afgesteld mogen worden en de resultaten van de accutests zijn overwegend teleurstellend. 

Als we het over een toestel van een paar honderd euro hadden gehad was het wellicht anders geweest, maar de Sony Xperia 5 kost zo'n 700 euro en wordt dan ook als zodanig beoordeeld. Dat pakt award-technisch niet goed uit voor de Xperia die met geduchte concurrenten als de Huawei P30 Pro en de Samsung Galaxy S10+ niet dat beetje extra weet te bieden om een echte aanrader te zijn.