Google Pixel 4 XL review: Googles beste smartphone is niet de beste koop

De Google Pixel 4 XL ziet er aan de buitenkant niet uit als een hele spannende smartphone, maar is dat stiekem wel. Het toestel introduceert een aantal toffe nieuwe features, maar heeft ook duidelijke nadelen. In deze uitgebreide Google Pixel 4 XL review vertellen we je er alles over.

Check de uitgebreide Google Pixel 4 XL review

De maanden voorafgaand aan de officiële aankondiging van de Pixel 4-telefoons deden nogal aan vorig jaar denken. Veel details lagen snel op straat en Google toonde zelfs maanden voor de presentatie officiële afbeeldingen van zijn nieuwste smartphones, om de lekken maar voor te zijn. Toen op 15 oktober 2019 uiteindelijk de onthulling van de Pixel 4 plaatsvond, was eigenlijk alles al bekend.

Net als vorige Google Pixel-telefoons verschijnen de Pixel 4 en Pixel 4 XL officieel niet in Nederland, maar we hebben toch een exemplaar kunnen bemachtigen. Wij gingen met de grotere Pixel 4 XL aan de slag en na een uitgebreide testperiode kunnen we zeggen dat dit de beste Google-smartphone tot nu toe is, maar zeker niet het beste Android-toestel dat je in deze prijsklasse kunt kopen. In onze uitgebreide review lees je waarom niet.

Opvallend design met groot ‘voorhoofd’

Waar het design van de Pixel 3 (XL) leek op dat van zijn voorganger, is dit bij de Pixel 4-toestellen totaal anders. De achterkant is niet meer een combinatie van glanzend en mat glas, maar is nu meer één geheel. De witte en oranje variant hebben een volledig matte achterkant, de door ons geteste zware versie is wel glanzend. Het metalen frame is daarentegen op alle versies mat en voelt fijn en stevig aan.

Met afmetingen van 160,4 bij 75,1 bij 8,2 millimeter is de Pixel 4 XL een fractie langer en dikker dan de Pixel 3 XL, maar wel iets minder breed. Hij is met 193 gram aan de zware kant, maar dat vinden we wel fijn omdat het gevoel van luxe geeft.

Het glas aan de voor- en achterkant wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass 5, maar het is alsnog slim om een hoesje te gebruiken aangezien glas kwetsbaar is. De smartphone is verder IP68-gecertificeerd en daarmee stof- en waterdicht.

Aan de voorkant ziet de nieuwe Google-telefoon er wat gek uit. Dat komt vooral doordat de randen niet symmetrisch zijn: aan de zijkanten zijn de bezels heel dun, aan de onderkant iets dikker en aan de bovenkant zit een groot ‘voorhoofd’. Dat oogt een beetje ouderwets, vooral als je ‘m naast bijvoorbeeld de OnePlus 7T Pro legt, maar in de rand zitten wel allerlei sensoren verwerkt. En die zorgen voor toffe vernieuwingen.

Gezichtsherkenning en Motion Sense

Eén daarvan is 3D-gezichtsherkenning, die met infraroodcamera’s werkt en dus niet – zoals bij veel andere Android-telefoons – de frontcamera gebruikt om je gezicht te scannen. Hierdoor is de gezichtsherkenning veiliger, betrouwbaarder en werkt het ook prima in het donker. Een vingerafdrukscanner ontbreekt trouwens volledig: Google zet vol in op de gezichtsherkenning.

Dit is geen reden tot zorgen, want de 3D-gezichtsherkenning van de Pixel 4 XL functioneert erg goed en is enorm snel. Dit komt doordat Google het anders aanpakt dan andere fabrikanten, want de nieuwe Project Soli-radarchip helpt hier ook bij. Hiermee heeft de zoekgigant overigens een primeur te pakken, want niet eerder beschikte een smartphone over een radarchip. De functies die de nieuwe chip introduceert, noemt Google ‘Motion Sense’.

De Soli-radar kan beweging detecteren en als de Pixel 4 XL merkt dat je de smartphone wil oppakken, worden het scherm en de sensoren voor gezichtsherkenning alvast ingeschakeld, zodat de telefoon meteen ontgrendelt als je ‘m eenmaal in je handen hebt en naar het scherm kijkt. Dit werkt enorm goed en omdat je bij het ontgrendelen het vergrendelscherm overslaat, ben je meteen op je homescreen.

Daar komt bij dat de gezichtsherkenning vrijwel altijd snel functioneert, ook als het volledig donker is. De feature is betrouwbaar en werkte tijdens onze testperiode altijd, al moet je er wel voor zorgen dat je je gezicht recht voor het toestel houdt. De kijkhoek is prima, maar niet zo goed als bij Face ID op de nieuwste iPhones.

Als de Pixel 4 XL op tafel ligt, moet je met je hoofd boven het toestel bundelen om te ontgrendelen. Daarnaast is het zo dat de telefoon ook ontgrendelt als je je ogen dicht hebt, wat niet zo veilig is. Google belooft dit met een update op te lossen, maar zegt niet precies wanneer.

De radarchip kun je ook gebruiken om de Pixel 4-telefoons te bedienen zonder ze fysiek aan te raken. Je gebruikt handgebaren om bijvoorbeeld een wekker te snoozen, een inkomend telefoongesprek op stil te zetten of door je muziek te swipen in de Spotify-app. Dat werkt goed, al moet je wel weten op welke manier je precies moet ‘vegen’ en hoe ver je je hand boven het toestel moet houden. Heb je dat eenmaal door, dan gaat het bijna altijd goed.

Het is alleen jammer dat de functionaliteit van die bediening via handgebaren nogal beperkt is. Het is geinig dat een live wallpaper met Pokémon op je gebaren reageert, maar we hopen dat Google de komende maanden nieuwe opties voor Motion Sense bedenkt en toevoegt. Nu is het een leuke en toffe vernieuwing, maar niet eentje die enorm veel toevoegt.

Mooi 90Hz-scherm met kleine problemen

Het scherm van de Pixel 4 XL is 6,3 inch groot en daarmee even groot als dat van zijn voorganger. De resolutie bedraagt 3040 bij 1440 pixels en beelden zien er dan ook mooi uit. Het scherm is enorm scherp, kleurrijk en fijn om naar te kijken. Het is een oled-paneel, waardoor kleuren van het scherm af spatten en zwart ook echt zwart is.

Een nadeel is dat het scherm van de Pixel 4 XL niet heel helder kan. Ben je binnen, dan heb je hier geen last van, maar in fel zonlicht is het soms lastig om het scherm af te lezen. Dit was bij de Pixel 3 (XL) ook zo en het is jammer dat Google dit niet heeft verbeterd, zeker omdat het verder een prima scherm is.

Fijn is dat het display van de Pixel 4 XL een maximale ververssnelheid van 90Hz heeft. Deze feature kennen we van bijvoorbeeld de OnePlus 7T en 7T Pro, en zorgt ervoor dat alles veel vloeiender oogt. Dit merk je vooral als je door de interface navigeert of aan het browsen bent en lange teksten leest.

Het zogeheten ‘Smooth Display’ heeft echter wat gekke beperkingen. Zo werkte de 90Hz-stand na de release alleen met een schermhelderheid van 75 procent of hoger, en dus niet – zoals bij de OnePlus-telefoons – altijd. Met de Android-beveiligingsupdate van november 2019 wordt dit probleem grotendeels oplost, waardoor het soepele scherm veel vaker wordt ingeschakeld. De Pixel 4 XL schakelt tot slot tussen 60 en 90Hz op de momenten dat een soepeler beeld niet per se nodig is. Dat bespaart energie, maar je merkt die wisseling wel telkens.

Google introduceert met de Pixel 4 ook de Ambient EQ-functie, die het scherm aanpast op basis van het omgevingslicht, net zoals Apple dit doet met True Tone op de iPhones. De functie staat standaard ingeschakeld, maar het effect ervan is heel subtiel. Toen we de functie in verschillende omgevingen in- en uitschakelden, konden we het verschil nauwelijks zien.

Hardware is prima, maar niet indrukwekkend

Wat interne hardware betreft is de Google Pixel 4 XL niet indrukwekkend. Onder de motorkap zit een Snapdragon 855-chip met 6GB RAM en 64GB aan opslagruimte. In vergelijking met zijn voorgangers is er dus meer werkgeheugen aanwezig en dat is een fijne verbetering, omdat de Pixel 3 (XL) wat problemen met multitasken had. De 64GB aan opslagruimte is wel karig en de meeste high-end Android-telefoons hebben tegenwoordig minstens het dubbele.

Hierbij helpt het ook niet dat er geen micro-sd-ondersteuning is en Google geen onbeperkte foto-opslag in originele kwaliteit biedt aan Pixel 4-gebruikers. Voor mij is 64GB doorgaans genoeg, maar ik kan me voorstellen dat gebruikers met een grote mediacollectie na verloop van tijd in de problemen komen.

Gelukkig zijn de prestaties van de Google Pixel 4 XL dik in orde en behoort de smartphone makkelijk tot de snelste van dit moment. Tijdens mijn testperiode heb ik geen haperingen of vastlopers gezien en de smartphone draaide elke app of game (ook meerdere tegelijk) lekker vloeiend. Hierbij zorgt het 90Hz-scherm er ook voor dat de Pixel 4 XL soepel aanvoelt.

Net als zijn voorgangers heeft de smartphone stereospeakers en die klinken luid en goed. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt, maar Google laat dit jaar ook een usb-c-adaptertje én bedrade oordopjes weg. Hierdoor moet je los zo’n adapter aanschaffen of zorgen voor bluetooth-oordopjes, en dat is wel een beetje jammer.

Android 10 en snel updates

Uit de doos draait de Google Pixel 4 XL natuurlijk op Android 10 en dat is de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Googles eigen smartphones draaien op een stockversie van Android en dat betekent dat de software precies is zoals de zoekgigant het heeft bedoeld. Een volledige kale versie van Android is heel fijn en wat ons betreft de beste implementatie van de software.

Android 10 introduceert allerlei handige verbeteringen, zoals een systeembrede donkere modus en nieuw privacy-onderdeel in de instellingen. Met de dark mode kleurt het besturingssysteem donker en dat is fijner voor je ogen, vooral in de avonduren. Daarnaast is een donkere modus gunstig voor het oled-scherm van de Pixel 4 XL, omdat hiermee energie wordt bespaard. In de praktijk gaat de telefoon dus iets langer mee als je deze feature hebt ingeschakeld.

Met de nieuwe privacy-opties stel je bijvoorbeeld in dat apps alleen locatietoegang krijgen als je ze ook echt gebruikt, kun je instellen dat tekens bij het invoeren van een wachtwoord niet worden weergegeven en bepalen welke content van meldingen op het vergrendelingsscherm verschijnen.

In Android 9.0 (Pie) zat al een gebarenbediening en die is verder verbeterd in Android 10. De pilvormige knop onderin is vervangen door een streepje en de gebaren zijn vooral een stukje logischer. Het duurt alsnog eventjes voordat je de gebarenbediening helemaal onder de knie hebt, maar het werkt prima. Inmiddels zijn we hier zo aan gewend dat ik liever niet meer terug ga naar de drie traditionele navigatieknoppen (voor terug, home en multitasken).

Een Pixel-telefoon haal je in huis voor de snelle updates en ook de Pixel 4 XL ontvangt alle nieuwe upgrades en beveiligingspatches als eerste. Google belooft de smartphone drie jaar lang te voorzien van nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates, wat betekent dat de Pixel 4 XL tot zeker oktober 2022 op de nieuwste software draait.

Twee camera’s in plaats van drie

Google Pixel-telefoons draaien voornamelijk om de camera en hoorden de afgelopen jaren steevast bij de beste camerasmartphones. Dat is dit jaar niet anders en Google heeft een aantal grote verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de Pixel 3-telefoons. Niet alleen door de camerasoftware te verbeteren, maar ook de hardware is aangepakt.

De Pixel 4 XL (en normale Pixel 4) zijn namelijk de eerste Google-telefoons met twee camera’s op de achterkant. Naast een primaire 12,2 megapixel-camera is nu een 16 megapixel-telelens aanwezig, die zorgt voor 2x optische zoom. De tweede camera wordt gebruikt om zaken dichterbij te halen en zorgt er ook voor dat je portretfoto’s kunt maken van personen of objecten die iets verder weg staan.

Een telelens met 2x optische zoom is niet zo bijzonder, maar Google gebruikt zijn zogeheten Super Res Zoom-functie om verder te kunnen inzoomen. Op de Pixel 4 XL kan dat tot 8x, waarbij hard- en software worden gecombineerd om ook flink ingezoomd scherpe plaatjes af te leveren.

Dat werkt goed: ook als je helemaal tot 8x inzoomt, produceert de smartphone een bruikbare foto met genoeg detail. Belangrijk om te weten is dat gezoomde foto’s wel aanzienlijk minder mooi zijn bij minder licht.

Foto met 1x zoom

Foto met 2x zoom

Foto met 8x zoom

Ook als je niet gaat zoomen, is de camera van de Pixel 4 XL ontzettend goed. De smartphone produceert in vrijwel elke situatie een uitstekende foto’s en hoort zonder twijfel tot de absolute top als het om smartphonefotografie gaat. Ook portretfoto’s zien er heel fraai uit en hoewel het eventjes duurt voordat je na drukken op de sluiterknop de uiteindelijk foto ziet, is het resultaat uitstekend.

Met de Night Sight-feature maak je ook prima foto’s bij minder licht en deze nachtmodus is nog steeds uitstekend. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe de Pixel 4 XL een fletse foto omtovert tot eentje die er velen malen beter uitziet.

Astrofotografie

Tot slot willen we de nieuwe astrofotografiemodus bespreken, een feature waarmee je met de Pixel 4-camera de sterren kunt vastleggen. Dit is heel tof en het werkt opvallend goed en simpel. De astrofotografiemodus verschijnt automatisch wanneer je de Pixel 4 stabiel neerzet (bijvoorbeeld in een statief), de camera naar de hemel richt en de Night Sight-feature activeert.

Na het drukken op de sluiterknop duurt het zo’n vier minuten om de foto te maken, maar het resultaat is spectaculair. We hebben het natuurlijk getest en hieronder zie je een aantal foto’s die we met de astrofotografiemodus hebben gemaakt. De resultaten zijn indrukwekkend, al zie je op de rechterfoto dat de lucht eigenlijk iets te grijs is. Met een fotobewerkings-app als Snapseed of Lightroom kun je dit echter makkelijk aanpassen en zorgen voor een blauwer plaatje.

Als we één nadeel moeten noemen over de Pixel 4-camera’s, dan is dat het feit dat er maar twee lenzen aanwezig zijn. Google heeft geen groothoeklens toegevoegd en dat is raar, omdat bijna iedere high-end smartphone zo’n lens heeft. We hebben het tijdens onze testperiode dan ook regelmatig gemist.

Tijdens de presentatie vertelde het bedrijf dat zoomen voor meer gebruikers handiger en belangrijker is dan het maken van groothoekfoto’s, maar het was logischer geweest als Google beide opties had gegeven. Het zorgt er in ieder geval voor dat de Pixel 4 (XL) op cameragebied minder veelzijdig is, en dat is jammer.

Accuduur is niet al te best

De Google Pixel 4 XL heeft een 3700 mAh-accu en dat is een beetje aan de krappe kant, zeker omdat er een groot 90Hz-scherm aanwezig is. De accuduur is dan ook ondermaats. Bij normaal gebruik haal je weliswaar het einde van de dag, maar meer moet je er echt niet van verwachten.

Als je de smartphone intensief gebruikt, dan is het zeker mogelijk om ‘m voor het einde van de dag leeg te krijgen. Pixel-telefoons zijn nooit echte accutoppers geweest, maar het is wel een beetje jammer dat Google hier na vier generaties geen grote stappen mee heeft gezet.

Snelladen is aanwezig, maar dit gaat met ‘maar’ maximaal 18 Watt en dat is dezelfde snelheid als bij de originele Google Pixel. Toestellen als de OnePlus 7T, Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy Note 10 laden stukken sneller op en dus loopt Google ook op dit gebied achter. Echt langzaam gaat het opladen overigens niet: na een halfuurtje aan het stroom zit de Pixel 4 XL voor zo’n 50 procent vol. Van nul tot 100 procent laden duurt zo’n anderhalf uur.

Draadloos opladen is aanwezig en dat gaat met maximaal 11 Watt, wat weer relatief snel is. Fijn is dat de Pixel 4 XL – in tegenstelling tot zijn voorganger – ook snel draadloos oplaadt op draadloze laders die niet van Google zelf af komen. Heb je dus een Qi-lader met het juiste vermogen, dan kun je de Pixel 4 XL relatief snel bijvullen.

Conclusie Google Pixel 4 XL review

Als je een lijstje zou maken met alle zaken die je op de Pixel 4 XL kunt aanmerken, dan ben je best eventjes bezig. De smartphone ziet er door de dikke rand aan de bovenkant gek uit, het 90Hz-display werkt niet altijd en is niet helder genoeg. De hardware is niet bijzonder, de accuduur is matig, het opladen gaat niet zo snel als sommige concurrenten en de camera is door het gebrek aan een groothoeklens minder veelzijdig dan andere high-end toestellen. Dat maakt het wat moeilijk om de telefoon aan te raden, zeker omdat ‘ie behoorlijk duur is.

Toch is de Google Pixel 4 XL zeker geen slechte smartphone, want er zijn ook genoeg pluspunten. De camerakwaliteit is uitstekend, de prestaties zijn goed en door het vloeiende 90Hz-scherm draait Android 10 als een zonnetje. Verder is het fijn dat je updates meteen krijgt, de gezichtsherkenning erg goed is en Motion Sense is een toffe vernieuwing. De Pixel 4 XL is Googles beste smartphone tot nu toe, maar door zijn minpunten niet de beste koop.