Huawei Mate 20 Pro review: Mateloos goed

Huawei maakte dit jaar al veel impact met de P20 Pro, en doet er met de Mate 20 Pro nog een schepje bovenop. Zorgen de grotere accu, verbeterde camera en krachtigere hardware voor het ultieme vlaggenschip?

Huawei Mate 20 Pro review: alles wat je moet weten

Toen Huawei de Mate-reeks een paar jaar geleden voor het eerst in Nederland uitbracht, was het een vreemde eend in de bijt. Het enorme scherm en de zware accu vielen niet bij iedereen in de smaak. Inmiddels is de mobiele markt echter veel veranderd, en zijn veel onderscheidende features van de Mate-reeks opeens precies dingen die elke fabrikant nu claimt te bieden.

Een enorme accu waarmee je makkelijk het einde van de dag haalt? Check. Een groot scherm voor films, games en andere multimedia? Check? Veel camera’s zodat je in elke situatie mooie foto’s kan maken? Check. Huawei heeft nauwelijks aan het DNA van de Mate-reeks hoeven te sleutelen, maar zet met de Mate 20 Pro toch opeens een smartphone neer die op veel belangrijke gebieden met kop en schouders boven de concurrentie uit steekt.

Design en scherm

Het 6,4 inch-scherm van de Mate 20 Pro is lekker groot, maar door de smalle schermranden is het toestel niet eens zo heel lomp. Het display loopt bovendien door in de gebogen randen, wat het geheel nog wat stijlvoller doet ogen. Dat scherm is van uitstekende kwaliteit: heel scherp, met kleuren die van het scherm spatten en een helderheid die ook in de volle zon voldoende is.

Bovenaan het scherm zit een relatief grote notch. Die zorgt soms voor problemen, omdat de notificatiebalk nog maar weinig ruimte heeft. Rechts van de inkeping staat de tijd, links zie je informatie over je verbindingen (4G, wifi en bluetooth). Daardoor is er meestal slechts ruimte voor één of twee icoontjes van andere apps. Dan zie je bijvoorbeeld opeens niet dat je een nieuw WhatsApp-berichtje hebt, tot je de notificaties volledig opent.

Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas. Headsets moet je dus draadloos of via de usb-c-poort aansluiten. De glanzende achterkant wordt gauw vettig met je vingerafdrukken. De drie camera’s achterop zijn in het midden in een vierkante vorm geplaatst geplaatst, samen met de led-flitser. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook nog eens praktische voordelen. Ligt de Mate 20 Pro plat op tafel, dan wiebelt hij nauwelijks als je erop tikt.

Hardware: chipset breekt (onnodig) snelheidsrecords

De Mate 20 Pro is de eerste smartphone met een Kirin 980-chip, een cpu die door Huawei is ontwikkeld. Benchmarks wijzen uit dat het één van de krachtigste chipsets van het moment is. Volgens Huawei openen populaire apps als WhatsApp, Instagram en Google Maps zo’n 10 tot 30 procent sneller dan vorig jaar. Dat zegt wat mij betreft genoeg: het maakt heel weinig verschil. Omdat de Mate 10 Pro ook al ontzettend snel was, zijn het snelheidsverbeteringen die voor de gewone gebruiker niets meer betekenen.

In combinatie met de 6GB werkgeheugen die ingebouwd zit vlieg je door de apps heen. Multitasken gaat soepel, websites verschijnen vlot in beeld en de camera-app opent rap. Neem het maar van mij aan: dit vlaggenschip is meer dan vlot genoeg.

Uitbreidbare opslagruimte, maar eigenlijk niet

Huawei levert het toestel met 128GB opslagruimte, waarvan zo’n 105GB beschikbaar is voor gebruikers. Dat is meer dan voldoende voor heel veel foto’s, video’s, muziek en apps. Gelukkig maar, want de Mate 20 Pro ondersteunt geen micro-sd-geheugenkaartjes. In plaats daarvan is het de eerste smartphone met een nano-geheugenkaart-slot, een door Huawei zelf ontwikkelde techniek, waarvan de kaartjes 45 procent kleiner zijn dan micro-sd.

Dat kleinere formaat kan me echter gestolen worden: dat ene voordeel weegt niet op tegen verschillende nadelen. Volgens Huawei is nanomemory een open standaard, en zullen ook andere bedrijven hun eigen geheugenkaartjes gaan maken. Welke bedrijven dat zijn, en wanneer die in de winkels liggen, is nog onbekend. Ook Huawei’s eigen kaartjes zijn vooralsnog niet in Nederland te koop. Ook de prijs is een groot vraagteken, al kan het haast niet anders dat ze voorlopig (iets) duurder zijn dan micro-sd.

Zet daar het micro-sd-geheugenkaartje tegenover. Gemaakt door verschillende grote bedrijven, verkrijgbaar bij elke winkel en inmiddels spotgoedkoop. Een kaartje van 128GB koop je inmiddels al voor iets meer dan 20 euro. Het is maar goed dat er zoveel opslagruimte ingebouwd zit, want de uitbreidingsoptie die Huawei op dit moment biedt, voldoet voor geen enkele consument.

Verbeterde camera met groothoeklens

Net als op de Huawei P20 Pro zitten er drie Leica-lenzen achterop. Dit keer zitten ze echter niet in de linkerbovenhoek, maar samen met de led-flitser in een keurig symmetrisch vierkantje in het midden. Daardoor wiebelt de Mate 20 Pro een stuk minder als je ‘m plat op tafel legt.

Ook de camera’s zelf zijn gewijzigd. Tot nu toe gebruikten Huawei’s smartphones altijd een monochrome lens naast de primaire kleurenlens, om zo meer informatie over het beeld te verzamelen. Nu heeft het bedrijf een lens met ultrabrede kijkhoek van 120 graden. In totaal heb je dus een primaire lens van 40 megapixel met diafragma van f/1.8, een secundaire telefotolens van 8 megapixel met 3x optische zoom en optische beeldstabilisatie en die laatste lens van 20 megapixel.

De groothoeklens maakt hele brede foto’s zonder dat je de camera hoeft te draaien. Daardoor heb je bijvoorbeeld in één keer een heel panorama in beeld. De camera werkt prima, al is het wel even wennen om hem te vinden: je moet ‘uitzoomen’ om van 1x zoom naar 0,6x zoom te schakelen in de camera-app.

Houd er ook rekening mee dat het perspectief bij de randen van het beeld wat vertekend zijn, alsof je door een vissenkom kijkt. Dat is een beetje de norm bij groothoeklenzen, dus verrassend is het niet. De overige camera’s doen hun werk ook nog steeds uitstekend en leveren scherpe, kleurrijke foto’s op.

Wel heeft Huawei’s kunstmatige intelligentie soms nog steeds de neiging om kleuren wel erg intens te maken. Een duf groen struikje wordt op de Mate 20 Pro opeens de groenste plant die je ooit hebt gezien. De kleuren spatten van het scherm, maar het is zo onrealistisch dat het meer als een overdreven filter oogt. In zulke gevallen kun je de AI gelukkig ook gewoon uitzetten. Bij portretfoto’s werkt ‘ie dan wel weer erg goed: de blur wordt exact juist toegepast, waardoor mensen op de voorgrond er prachtig uitspringen.

Agressieve AI pakt goed uit bij video

Nieuw is dat Huawei de kunstmatige intelligentie niet alleen voor foto’s gebruikt, maar ook voor video’s. In de camera-app vind je vijf videofilters, die toegepast kunnen worden tijdens het filmen. De meest opvallende daarvan is de AI Portrait Mode. Die maakt alles in beeld zwart-wit, behalve mensen op de voorgrond: die worden in kleur getoond.

Het werkt verrassend goed. Zelfs als iemand druk met zijn of haar armen zwaait, of in een drukke omgeving vol objecten, kan de camera onderscheid maken tussen wat kleur moet krijgen en wat niet. Of je het vaak gaat gebruiken is een tweede: het blijft een beetje een gimmick. Stijlvol is het wel.

Huawei maakt accustrijd verleden tijd

De accuduur is al jaren een pronkstuk van de Mate-reeks, en ook dit nieuwe toestel maakt indruk. De Mate 20 Pro heeft een accu met een capaciteit van 4200 mAh, iets groter dan in de Mate 10 Pro. Dat is meer dan genoeg voor een volle dag zonder opladen. Vaak haalde ik een schermtijd van 6 uur of meer zonder tussentijds opladen. En dan ben ik nog een behoorlijk actieve gebruiker. Gebruik je je toestel iets minder intens, dan kun je anderhalve dag of zelfs twee zonder opladen.

Wat ook indruk maakt is hoe snel je de accu kunt opladen. De meeste smartphones worden tegenwoordig geleverd met een 18 of 20 Watt-stekkerblok, waarmee de accu na dertig minuten voor zo’n 40 tot 50 procent vol zit. Bij de Mate 20 Pro zit een 40 Watt-adapter, waarmee de (forse) accu na dertig minuten al voor 70 procent vol zit. Zelfs vijf minuten opladen is al genoeg voor tien procent, waarmee je wel weer een uur of wat langer door kunt. Zowel het stekkerblok als de Mate 20 Pro worden overigens nauwelijks warmer tijdens het opladen.

Accu’s die te snel leeg zijn, is misschien wel de allergrootste frustratie als het om smartphones gaat. Huawei pakt dat probleem op twee fronten zeer geslaagd aan. De accu is groot genoeg dat hij makkelijk een volle dag haalt, de oplader snel genoeg dat je aan een paar minuten stroom al genoeg hebt. Met de Mate 20 Pro hoef ik nooit meer over de accu na te denken: hij is altijd goed.

Draadloos opladen wordt overigens ook nog ondersteund. Dat is een stukje minder snel, maar wel ideaal als je de Mate 20 Pro bijvoorbeeld ‘s nachts tijdens het slapen wil opladen. Geinige extra is dat Huawei ‘reverse wireless charging’ heeft ingebouwd. Daarmee kun je andere draadloos oplaadbare smartphones met jouw Mate 20 Pro opladen. Doe je je vrienden met kleinere accu’s ook een pleziertje.

Vernieuwde vingerafdrukscanner frustreert vooral

Op de Huawei Mate 20 Pro zit de vingerafdrukscanner niet achterop, maar in het scherm verwerkt. Huawei is één van de eerste bedrijven die deze techniek aanbiedt op een smartphone die in het Westen verschijnt. Er zit een kleine camera in het scherm verwerkt, die een foto van je vinger maakt en deze naast de eerder gemaakte scan legt.

Het gedeelte dat kan scannen is vrij klein, ongeveer even groot als je vinger. Zit je er een klein beetje naast, dan wordt er niet ontgrendeld. Als je vinger eenmaal op het scherm ligt, wordt alles nog steeds binnen een seconde ontgrendeld, maar desalniettemin voelt het merkbaar langzamer dan zo’n ‘ouderwetse’ scanner achterop. Ook na twee weken testen was ik er nog niet helemaal blij mee.

De nieuwe plek voor de scanner maakt het makkelijker om de Mate 20 Pro te ontgrendelen als hij bijvoorbeeld plat op tafel ligt. Je hoeft hem dan niet eerst om te draaien om de scanner te vinden. Maar in vrijwel elk ander geval is het meer gedoe. Het ‘scanveld’ is namelijk zo precies, dat je het toestel niet zomaar op de tast kunt ontgrendelen. Haal je ‘m uit je broekzak of handtas, dan kun je dus pas ontgrendelen zodra je het scherm en de scanzone ziet. Technisch indrukwekkend, maar qua gebruiksgemak pakt het vooral nadelig uit.

Gezichtsherkenning werkt wel goed

Gelukkig heeft Huawei ook een alternatief in de vorm van verbeterde gezichtsherkenning. Het bedrijf gebruikt niet alleen de selfiecamera om je gezicht te scannen maar heeft tal van sensoren toegevoegd. Er is een dotprojector, die een fractie van een seconde tientallen kleine infrarode stipjes op je gezicht projecteert om een 3D-scan te maken, net als met Face ID van de iPhone XS. Een infraroodcamera kijkt vervolgens of je gezicht overeenkomt met de scan.

Die gezichtsherkenning werkt in ieder geval ontzettend snel. Nog voordat je met je ogen kunt knipperen is het toestel al ontgrendeld. Ook als je de Mate 20 Pro gekanteld vasthoudt of het toestel je gezicht alleen vanuit een hoek ziet, werkt het prima. Wel moet je gezicht vrijwel volledig onbedekt zijn, van je wenkbrauwen tot je kin. Met een sjaal om of muts op wist de Mate 20 Pro me doorgaans niet te herkennen. Wordt het een strenge winter, dan gaat dat voor problemen zorgen. Aan alleen je neus of ogen heeft het toestel niet genoeg.

Het lukte me gelukkig niet om de gezichtsherkenning voor de gek te houden met maskers of uitgeprinte foto’s: dan weigerde de Mate 20 Pro meestal direct. Wel heeft het toestel soms moeite met twee mensen die veel op elkaar lijken, zo bleek uit dit verhaal van twee Duitsers. Sneller, maar niet de allerveiligste optie dus.

Software: Android met kleine mankementen

De Huawei Mate 20 Pro loopt direct op Android 9.0 (Pie), en is daarmee één van de eerste smartphones die van de nieuwe software is voorzien. Bovendien belooft Huawei maandelijkse beveiligingsupdates tot drie jaar na release. Vergelijkbaar met andere fabrikanten, maar desalniettemin een goede geruststelling.

Huawei heeft zijn eigen sausje over de software gegoten, in de vorm van EmotionUI. Die oogt op het eerste gezicht heel ingrijpend, maar dat valt reuze mee. Snelkoppelingen naar al je apps worden bijvoorbeeld direct op je homescreen gegooid, al kun je via de instellingen ook een app-drawer aanzetten. Ook heeft Huawei aan het uiterlijk van de instellingen en notificaties gesleuteld. Het is doorgaans net wat minder modern en opgeruimd dan stock-Android. Met een andere launcher heb je er echter al gauw bijna geen last meer van.

Er wordt een handjevol apps meegeleverd, waaronder Booking.com en eBay. Het is vrij schandalig dat dit soort reclame standaard op een toestel staat dat voor duizend euro in de winkels ligt, maar de apps zijn gelukkig te verwijderen. Ook het aantal Huawei-apps blijft beperkt. Klein minpuntje: de HiCare-app van Huawei herinnerde me meerdere keren per week aan de after-salesondersteuning die het bedrijf biedt. Dat begreep ik na de eerste keer wel.

Prijs: vergelijkbare alternatieven voor honderden euro’s minder

Tot zover geen beren op de weg: de Huawei Mate 20 Pro heeft de hard- en software in huis om een uitstekende smartphone neer te zetten. Helaas is de adviesprijs erg stevig. Huawei vraagt liefst 999 euro voor de Mate 20 Pro. Dat is ruim 200 euro meer dan het bedrijf vorig jaar vroeg voor de Mate 10 Pro, die voor 799 euro in de verkoop ging.

Het maakt van deze nieuwe Mate zelfs de allerduurste Android-smartphone van het moment. Zo kun je de OnePlus 6T en Samsung Galaxy S9 beide al voor minder dan 600 euro in de winkels vinden. Vooral die laatste komt qua camera- en beeldkwaliteit aardig dicht in de buurt van Huawei. Het Chinese bedrijf komt op de meeste gebieden nipt boven de concurrentie uit, maar het verschil is nou ook weer niet 400 euro waard. Zeker omdat de Huawei’s eigen P20 Proinmiddels ook al voor 700 euro te vinden is.

Conclusie Huawei Mate 20 Pro review

De Huawei Mate 20 Pro weet op de belangrijkste punten overtuigend boven de concurrentie uit te torenen. De camera’s zijn van topklasse, de hardware razendsnel en het scherm ziet er erg goed uit. Vooral de accu bevalt me goed: razendsnel vol, maar zelden leeg. Huawei staat bovenaan het klassement voor alles wat écht belangrijk is bij een nieuwe smartphone.

De gebieden waarop Huawei teleurstelt, zijn dan ook vooral randzaken. De nieuwe geheugenkaartjes zijn een domme keuze, maar worden gecompenseerd door de ruime hoeveelheid opslagruimte die is ingebouwd. Hetzelfde geldt voor de frustrerende vingerafdrukscanner: de vlotte gezichtsherkenning maakt veel goed. Dat zijn pijnpunten waar ik me op de lange termijn niet echt aan stoor. Op alle belangrijke onderdelen overtuigt Huawei wel, en dat maakt van de Mate 20 Pro de beste Android-smartphone van dit moment.

Huawei Mate 20 Pro kopen

Overtuigd door de nieuwe Huawei, en ben je bereid er bijna 1000 euro voor neer te leggen? Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden, zowel bij aanschaf van een losse Mate 20 Pro of een variant met abonnement.