Motorola One Zoom review: camerasmartphone maakt de beloften waar

De Motorola One Zoom valt met zijn vier camera’s op de achterkant op in het middensegment. Deze lenzen leveren keurige foto’s af en echt grote minpunten heeft het toestel niet. Lees er alles over in deze Motorola One Zoom review.

Dit is onze Motorola One Zoom review

De doelgroep van de One Zoom is duidelijk: fotografieliefhebbers. Motorola brengt vier camera’s naar het middensegment en dat is bijzonder. Vergelijkbare toestellen zijn namelijk hoogstens met drie sensoren achterop uitgerust. In deze review bespreken we of de Motorola One Zoom zijn beloften waarmaakt.

Design

Te beginnen met het ontwerp. Het design van de Motorola One Zoom mag er zijn. Het frame is gemaakt van glas met randen die soepel doorlopen in de achterkant. Bovendien is de behuizing matte afgewerkt, waardoor ‘ie een stuk minder gevoelig voor vingerafdrukken is, al zie je ze soms wel.

De volume- en aan/uit-knop zit aan de rechterkant met een usb-c-poort aan de onderkant. Op de achterkant vind je het vertrouwde Moto-logo terug, dat tevens dienstdoet als notificatielampje voor binnenkomende meldingen. In de praktijk vond ik dit lampje vooral afleidend en bovendien brandt het maar één keer als je een bericht binnenkrijgt, waardoor de toegevoegde waarde naar mijn mening klein is.

Waar ik wel over te spreken ben is de bouwkwaliteit. De Motorola-middenklasser voelt duurzaam en stevig aan, zonder lomp te worden. Met zijn 190 gram is het toestel wel relatief zwaar. Qua design en afwerking heb ik maar één minpunt kunnen vinden: de camerabult aan de achterkant die iets uitsteekt. Dit vergroot namelijk de kans op krasjes wanneer je het toestel op tafel legt.

Scherm

De Motorola One Zoom heeft een fors 6,4 inch-oled-scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Hij is hiermee niet zo scherp als bijvoorbeeld de OnePlus 7 Pro, maar kan wel de strijd aan met toestellen zoals de Galaxy A80. Bovendien zorgt het oled-display voor een scherp contrast en fraaie kleuren. Ook teksten aflezen in zonlicht gaat zonder problemen.

Achter het scherm zit een optische vingerafdrukscanner die vliegensvlug werkt en bovendien bij ieder gebruik beter wordt. Bovenin het display zit een kleine notch die ik tijdens mijn testperiode niet storend vond. Het scherm van de One Zoom neemt 85 procent van de hele voorkant in gebruik, wat ideaal is voor het kijken van films of spelen van games.

Hardware

De Motorola One Zoom ziet eruit als een vlaggenschip, maar heeft de specificaties van een middenklasser. Dat is overigens helemaal niet erg, want daar is de prijs dan ook naar. Het toestel wordt aangestuurd door een Snapdragon 675-chip met 4GB werkgeheugen en 128GB aan uitbreidbare opslag. Hij is hierdoor op papier sneller dan de Moto G7 Plus en Pixel 3a, twee andere middenklassers.

Het toestel levert echter niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding van het moment. Wanneer je veel waarde hecht aan indrukwekkende specificaties ben je beter uit bij bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 9T. Dit toestel kost minder en is uitgerust met een krachtigere processor. Ik vond de One Zoom echter snel genoeg tijdens de dagelijkse bezigheden.

Software

De Motorola One Zoom is uitgerust met een redelijk schone versie van Android 9.0 (Pie), met daaroverheen enkele unieke Moto-toevoegingen. Zo kun je bijvoorbeeld de camera openen door je pols te draaien, of de zaklamp aanzetten door een snelle beweging met het toestel te maken. Sommige van deze Moto Gestures zijn handige toevoegingen, terwijl anderen in praktijk niet meer dan gimmicks zijn.

Bovendien beschikt de Motorola-middenklasser al over de veegbewegingen van Android 10. Zo kun je een venster teruggaan door vanaf de onderkant van het scherm naar links te vegen. Veeg je naar rechts, dan ga je juist een venster vooruit. Door de ‘pil’ naar boven te tillen, open je het overzicht van openstaande apps.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de One Vision en One Action draait de Motorola One Zoom niet op Android One. Dit is jammer, want zo ben je minder zeker van toekomstige versie-updates en tijdige beveiligingspatches. In ons interview met Motorola op de IFA-beurs beloofde het bedrijf twee jaar lang “regelmatige” beveiligingsupdates uit te brengen. Ook mag je minimaal een update naar Android 10 verwachten, maar wanneer is nog onzeker.

Camera

Het unieke kenmerk van de Motorola One Zoom is zijn vierdubbele camera. De primaire lens van 48 megapixel wordt bijgestaan door een groothoeklens, dieptesensor en telefotolens. De camera van het toestel is daarmee bijzonder allround. Of je nu foto’s van dichtbij of veraf wil maken: het kan.

De primaire lens combineert vier pixels via de quad bayer-techniek tot één 12 megapixel-foto, met een beter resultaat tot gevolg. Foto’s bevatten een hoop details en laten een breed kleurbereik zien dankzij de hdr-functie. Bovendien herkent de automatische modus wat je wil fotograferen.

Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld eerst een foto van het landschap maakt, en vervolgens inzoomt op een bloem. De instellingen worden aangepast zonder dat je iets hoeft te doen. Het scherpstellen is bovendien vlot geregeld. Verder beschikt het toestel over meerdere camera-opties zoals Cinemagraph, Live Filter en Timelapse om het maximale uit plaatjes te halen.

De meest in het oog springende functie is wat mij betreft de nachtmodus. Die functioneert namelijk heel goed. Zodra je de functie aanzet wordt de sluitertijd langer, waardoor de One Zoom meer licht opvangt. Dit zorgt ervoor dat je ook ‘s nachts goed verlichte plaatjes maakt. Je moet het toestel wel heel stil houden, want een kleine beweging is al genoeg om het eindresultaat te verprutsen.

De 5 megapixel-dieptesensor schakel je in tijdens het maken van portretfoto’s. Op die manier kun je bijvoorbeeld scherpstellen op de persoon en tegelijkertijd de omgeving wazig maken. Dit is een redelijk standaard feature op toestellen uit deze prijsklasse, maar functioneert zoals je verwacht. Verder heeft het toestel een 16 megapixel-groothoeklens die een wijder gedeelte van de omgeving vastlegt. Dit is handig voor het maken van groepsfoto’s of panoramashots.

Tot slot kun je met de 8 megapixel-telefotolens tot drie keer optisch inzoomen. In theorie haal je het beeld hierdoor dichterbij zonder kwaliteitsverlies. In praktijk klopt dit wel, maar is het lastig om een stabiele foto te maken aangezien het beeld continu beweegt.

De 25 megapixel-selfiecamera levert prima plaatjes af, maar geen uitzonderlijke. Vooral in helder licht heeft de sensor nog weleens moeite om de juiste kleurbalans te vinden. Hierdoor krijgt je huid een andere tint. Over het algemeen zijn de zelfportretten echter van goede kwaliteit.

Accuduur

De Motorola One Zoom heeft een indrukwekkende accuduur. Onder de motorkap zit een 4000 mAh-accu, die ervoor zorgt dat je het toestel met gemak een volle dag kunt gebruiken zonder tussentijds opladen. In mijn testperiode haalde ik meestal met gemak twee dagen op een enkele lading. Het kijken van een YouTube-video (van 15 minuten) op volle schermhelderheid kost ongeveer 3 procent accupercentage.

Het opladen zelf gaat op een gemiddeld tempo. Dankzij de bijgeleverde Turbo Charge usb-c-oplader – met een vermogen van 15 Watt – zit het toestel binnen ongeveer anderhalf uur compleet vol. Wanneer je begint met een accupercentage van rond de 20 procent duurt dit meestal minder dan een uur. Jammer genoeg beschikt het toestel niet over draadloos opladen, maar gezien de prijsklasse is dit begrijpelijk.

Conclusie Motorola One Zoom review

Wanneer je een goede camera nodig hebt, maar niet het budget hebt om een vlaggenschip in huis te halen, dan is de Motorola One Zoom een interessant toestel. Hij voelt stevig aan, ziet er goed uit, heeft een indrukwekkende accuduur en wordt met een schone versie van Android 9.0 (Pie) geleverd. Bovendien is de vierdubbele camera uniek in zijn prijsklasse.

Echt grote minpunten heeft het toestel dan ook niet. Het is jammer dat de camerabult enigszins uitsteekt, maar dit is geen dealbreaker. Eveneens is het niet meer dan een minpuntje dat de One Zoom niet de krachtigste specificaties van het moment heeft. Het toestel is namelijk een goede koop voor iedereen die waarde hecht aan camera’s.

Motorola One Zoom kopen en alternatieven

Wil je de vier camera’s achterop zelf proberen? Een losse Motorola One Zoom kost zo’n 400 euro. Bij een Motorola One Zoom met abonnement betaal je dit bedrag in maandelijkse termijnen af. Je kunt uit meerdere providers kiezen.

Wanneer je op zoek bent naar een toestel dat ongeveer even duur is maar betere specificaties onder de motorkap heeft, kom je al snel uit bij de Xiaomi Mi 9T. Dit toestel heeft een betere processor en is bijna honderd euro goedkoper. Ook de Google Pixel 3a is een interessante optie. Dit toestel valt vooral op dankzij de rappe updates en hele goede camera.