Philips Hue Play hdmi Sync Box Review 'Ambilight' voor iedere tv

Elke televisiefabrikant probeert zich zoveel mogelijk te onderscheiden door unieke features toe te voegen. Bij de televisies van LG kan je een afstandsbediening met bewegingsdetectie krijgen, bij Sony kan je televisies kopen waarbij het geluid uit het scherm komt en Samsung heeft een los kastje met daarin de aansluitingen zodat er slechts een enkel dun kabeltje naar het beeldscherm loopt. Stuk voor stuk slimme vondsten die mensen helpen om voor een bepaald merk te kiezen, maar de meest onderscheidende feature van allemaal is toch wel Ambilight op Philips-televisies.

Een televisie met Ambilight schijnt licht op de muur achter de tv met dezelfde kleuren als op het beeld te zien zijn. Het beeldscherm gaat hierdoor, tijdens het kijken, beter op in zijn omgeving. Ook heb je als kijker 's avonds minder het gevoel dat je naar 'licht aan het einde van een donkere tunnel' zit te kijken. Door het lagere contrast tussen het het licht van de tv en de omgeving vinden veel mensen Ambilight prettig kijken. Bijkomend voordeel van verlichting achter de televisie is dat het contrast in beeld hierdoor groter lijkt.

Doordat Ambilight gepatenteerd is kun je het systeem alleen op Philips-televisies krijgen. Het was natuurlijk altijd al gewoon mogelijk om zelf ledstrips achter op je televisie te plakken. Als je even zoekt op internet zijn er legio voorbeelden te vinden van knutselprojecten waarbij de ledstrips, net als bij Ambilight, reageren op de beeldinhoud. Wellicht doordat er zo veel van dit soort zelfbouwprojecten op het internet te vinden zijn, heeft Signify, het bedrijf achter Phillips Hue, nu een kastje uitgebracht waarmee de welbekende Hue-rgb-ledlampen kunnen worden aangestuurd. Hiermee kun je dus elke televisie van een soort Ambilight voorzien zonder zelf te hoeven knutselen.

Er valt overigens een hoop geld te besparen door zelf aan de slag te gaan, want alleen al de Hue Play hdmi sync box moet zo'n 250 euro opbrengen. Als je nog geen Hue-lampen hebt zou je een setje Hue Play lichtbalken voor 118 euro kunnen aanschaffen. Die worden namelijk geleverd met bevestigingsmateriaal zodat ze eenvoudig achterop een tv te bevestigen zijn. Dan ben je er nog niet want om Hue-lampen aan je thuisnetwerk te koppelen heb je ook nog een Hue Bridge nodig, die ongeveer vijftig euro kost. Stevige prijzen dus waardoor de drempel voor mensen die nog geen Hue-lampen in huis hebben wel heel hoog is.

Hdmi sync box

Wij kregen van Signify een complete set opgestuurd om te testen. Deze set, met een totale waarde van bijna 420 euro, bestaat uit de nieuwe hdmi sync box, twee lichtbalken en een Hue bridge. De Philips Hue Play hdmi Sync Box, zoals het kastje voluit heet, meet 180x96x22mm en weegt zo'n 450 gram. Hij wordt geleverd met een losse stekkervoeding die maximaal 20W kan leveren bij 24 volt. Het kastje verbruikt hiervan zelf iets meer dan zeven Watt. De voeding heeft drie aansluitingen waardoor er, naast de sync box, ook nog eens twee Hue Play lichtbalken mee kunnen worden gevoed.

Het kastje ziet er strak uit doordat het geheel zwart is uitgevoerd. Het plastic heeft een matte afwerking waardoor vingerafdrukken wat minder opvallen. Bovenop staat het Hue-logo en aan de voorkant zie je alleen een Philips-logo, een rgb-ledje en een enkele druktoets. Aan de achterkant zitten vier hdmi-ingangen, een hdmi-uitgang, een micro-usb-aansluiting en een voedingsconnector.

Vroeger was het mogelijk om het beeldsignaal, via de scart-aansluiting, uit een televisie te krijgen en naar een ander apparaat te sturen, maar moderne televisies hebben uitsluitend ingangen voor beeld. Hierdoor is het alleen mogelijk om de Hue-lampen te synchroniseren met externe bronnen. Als je televisie kijkt door middel van een CI+-module en de ingebouwde dvb-c-tuner van de tv heb je daarom niets aan de Hue sync box. Alleen bronnen die zijn aangesloten op een van de vier hdmi-ingangen op het kastje kunnen worden voorzien van bijpassend gekleurd licht.

Het idee is dat je de televisie permanent op de hdmi-ingang laat staan waarop je de Hue sync box hebt aangesloten door middel van het meegeleverde hdmi-kabeltje van een meter. Je gebruikt het kastje dan dus als hdmi-switch om te schakelen tussen je apparaten. Dit schakelen kan zowel automatisch als met de hand. Met de hand schakelen tussen bronnen kan door middel van de knop aan de voorkant die zowel gebruikt wordt voor het aan- en uitschakelen van het kastje, als voor het schakelen tussen hdmi-ingangen.

Als de sync box uit staat, schakel je hem in door kort op de knop te drukken. Door de knop lang vast te houden schakel je hem vervolgens weer uit. Schakelen tussen de verschillende ingangen gaat met korte drukken op de knop. Helaas kun je aan het kastje niet zien welke ingang er geselecteerd is. Ook op de televisie valt dit niet te zien. Hierdoor is het kiezen van de juiste ingang een kwestie uitproberen. Omdat er redelijk wat tijd overheen gaat voordat een nieuw gekozen ingang beeld oplevert, ben je soms lang aan het proberen voordat je wat ziet op de tv.

Het schakelen tussen ingangen kan ook via de Hue Sync-app, maar dat betekent dat je eerst je telefoon of tablet moet pakken, het scherm moet ontgrendelen en de app moet opstarten voordat je een andere ingang kunt kiezen. Wat gebruiksgemak betreft is een normale afstandsbediening dus veel beter. Je kunt in de software aangeven dat er automatisch tussen de ingangen moet worden geschakeld. Dit is per ingang aan te geven. Zodra je dan een aangesloten apparaat inschakelt kiest de sync box automatisch de juiste ingang. Helaas schakelt het kastje niet automatisch terug als je het apparaat uitzet. Dit kan erg onhandig zijn als je bijvoorbeeld je gameconsole even op pauze zet om naar iets op tv te kijken. Waar je normaal gesproken even de afstandsbediening pakt, moet je nu dus noodgedwongen met de app terugschakelen.

Lichtbalken, Bridge, installatie en verbruik

We hebben, zoals gezegd, de hdmi sync box getest met twee Philips Hue Play lichtbalken. Die hebben een lengte van zo'n 25 centimeter en worden geleverd met bevestigingsmateriaal. Je krijgt er houders bij waar de balkjes zowel horizontaal als verticaal op gemonteerd kunnen worden. Ook krijg je er een paar houdertjes bij, waartegen ze met hun rug kunnen worden geschroefd. Je kunt de lichtbalken zo in elke positie die je maar wilt neerzetten, maar de houders zijn ook, door middel van de meegeleverde dubbelzijdige plakkers, op elke vlakke ondergrond te bevestigen, bijvoorbeeld achterop je tv.

Philips Hue-lampen zijn niet voorzien van wifi, maar maken gebruik van Zigbee voor de onderlinge communicatie. Dat betekent dat er een extra apparaat nodig is om ze aan je bestaande wifinetwerk te koppelen. Hiervoor moet je Philips Hue Bridge aanschaffen die geschikt is om maximaal vijftig lampen met je netwerk te koppelen. Die kost ongeveer vijftig euro en wordt geleverd met een eigen stekkervoeding.

De bridge meet 9x9x2,5cm en wordt aangesloten, door middel van een kort meegeleverd ethernetkabeltje, op je router. Vervolgens installeer je de Philips Hue-app op je telefoon of tablet en die software loodstje vervolgens door de installatie. Hierbij moet je een keer op de ronde knop op de bridge drukken om er zeker van te zijn dat je je eigen apparaat configureert, en niet dat van de buren. Vervolgens kun je de Hue-lampen koppelen die je in kamers kunt indelen.

Hierna kan de hdmi sync box worden gekoppeld met de bridge en moet er in de Hue-app een 'entertainmentruimte' worden aangemaakt. Hierbij zie je in de app een schematisch bovenaanzicht van je kamer waarbij je kunt aangeven waar de lampen, ten opzichte van je televisie, zijn opgesteld. Let er in dit scherm op dat je even naar beneden scrolt om het 'gedrag als synchronisatie stopt' in te stellen. Bij de eerste installatie hadden we de mogelijkheid om naar beneden te scrollen over het hoofd gezien en standaard staat deze instelling op 'niets doen', met tot gevolg dat de lampen blijven branden als je de sync box uitschakelt. Als je hier kiest voor de instelling 'laatste aan-status' gaan de lampen vanzelf uit, of gaan ze weer continue branden als ze dat deden voordat de sync box werd ingeschakeld.

Verbruik

De lichtbalken verbruiken maximaal 6,6W per stuk waarbij ze elk 530 lumen aan licht produceren. Dat betekent dat het rendement wat lager ligt dan bij normale 'domme' led-lampen. Ter vergelijking, een moderne 6W-ledlamp produceert ongeveer 600 lumen aan licht. De lagere efficiëntie was natuurlijk te verwachten aangezien de aanstuurelectronica ook gevoed moet worden.

De lampen, de hdmi sync-box en de bridge verbruiken ook energie als ze zijn uitgeschakeld, maar door het gebruik van Zigbee wordt het verbruik redelijk binnen de perken gehouden. Onze energiemeter gaf 1,6W aan toen we de twee Hue Play lichtbalken maten in stand-by. Toen we de hdmi sync box op dezelfde voeding erbij prikten liep het verbruik op naar 1,8W. De Hue bridge verbruikt op zijn beurt ongeveer 1,2W voor een totaal van ongeveer 3W. Uitgaande van 22 cent per kilowattuur ben je op jaarbasis dus €5,78 kwijt aan sluipverbruik van het door ons geteste setje apparaten.

Gebruik

Om de sync box te kunnen bedienen heb je de aparte Hue Sync-app nodig. Er is vast een goede technische reden voor deze keuze, maar wij hadden het een stuk handiger gevonden als alles met de bestaande Hue-app te bedienen zou zijn geweest. Bovendien ondervonden we tijdens het testen nog wel eens dat de sync box maar traag reageerde op de Hue-sync-app. Of dat lag aan de app (we hebben getest met versie 1.0.1(28) voor Android), of aan de software op de sync-box weten we niet, maar voor beide waren er ten tijde van onze tests geen nieuwere versies beschikbaar.

In de Hue-sync-app kun je, net als op een Ambilight-televisie, kiezen voor verschillende modi. De stand 'Video' is de normale stand voor televisiekijken. De intensiteit is in vier standen van 'Subtiel' tot 'Extreem' in te stellen. In de laagste stand reageren de lampen geleidelijk op kleurveranderingen in beeld en in de hoogste stand juist supersnel. We hebben het niet kunnen meten maar naar schatting reageren de lampen al na een enkel beeldje op verandering van kleur in beeld. Als de extreme stand nog niet extreem genoeg voor je is, kun je kiezen voor de game-modus waarbij de lampen nog dynamischer reageren op de beeldinhoud en intensere kleuren aannemen.

Naast de twee modi waarbij de lampen reageren op het beeld is er ook een muziekmodus waarbij ze reageren op het geluid. Bij normaal televisiekijken is die stand nogal onrustig, maar tijdens een feestje misstaat hij zeker niet. Ook in de muziekmodus is de intensiteit in vier stappen te regelen en de helderheid van het licht is in alle standen apart te regelen. Al met al werkt de combinatie van de sync box met hue lampen net zo goed als een Ambilight-tv.

Wel heb je wat minder mogelijkheden dan op een Ambilight-tv. Zo is er slechts een muziekmodus terwijl er op recente Philips-tv een hele rits aan lichteffecten die op muziek reageren beschikbaar is. Wij denken dat de meeste mensen de muziekstand niet vaak zullen gebruiken en dus is dat ook geen groot gemis. De mogelijkheid om de kleuren in de video-mode aan te passen aan de kleur van je de muur, hadden we hier wel graag teruggezien. Met name als je muur net niet wit is werkt deze aanpassing op Ambilight-tv's goed.

Omdat de sync box niet alleen met Hue-lampen naast of achter de tv te gebruiken is, maar net zo goed gekoppeld kan worden met Hue-lampen aan het plafond of achter je zitpositie, kan het onhandig zijn als alle lampen uitgaan als er toevallig donkere beelden op televisie te zien zijn. Bij de instellingen hier wat aan doen door een minimale helderheid kiezen zodat je nooit onverwachts in het donker komt te zitten.

We hebben de hdmi sync box getest met zeer uiteenlopende testbeelden van diverse apparaten. De box werkte hierbij vlekkeloos met sd-, hd- en uhd-beelden. Ook hebben we de verschillende resoluties getest in zowel standard- als high dynamic range. Alle beelden werden keurig ongewijzigd doorgegeven naar de tv en alle beeldformaten konden worden gebruikt om de lampen aan te sturen.

Compatibiliteitsproblemen

Wel liepen we tegen compatibiliteitsprobleem aan met de Sony-televisie die we bij het testen hebben gebruikt. De Hue Sync box maakt namelijk gebruik van het consumer electronics control-protocol over hdmi om zichzelf aan en uit te schakelen. Helaas hebben de verschillende fabrikanten allemaal zo hun eigen ideeën over de implementatie van deze standaard waardoor apparaten van verschillende merken niet helemaal lekker samenwerken.

In ons geval schakelt de sync box zichzelf wel tegelijk met onze tv uit, maar daarna weer inschakelen moest met de hand gebeuren. Dit probleem is te ondervangen door een, zelf aan te schaffen, usb-kabeltje tussen de sync box en de tv te hangen. Als je de tv aanzet kan het kastje dit detecteren doordat er dan vijf volt op de usb-poort komt te staan. Deze spanning verdwijnt als je de tv weer uitschakelt en zo kan de sync box zichzelf, ook zonder cec in- en uitschakelen. Helaas werden bij onze Sony alle drie de usb-poorten ook in stand-by van 5v voorzien waardoor we de Hue sync box met geen mogelijkheid automatisch konden laten inschakelen.

Conclusie

De Philips Hue Play hdmi sync box maakt het mogelijk om een soort van Ambilight te maken bij een televisie van een ander merk dan Philips, zonder dat je daarbij zelf moet gaan knutselen. De synchronisatie tussen de beelden op je tv en de Hue-rgb-lampen werkt net zo goed als op een Philips-tv en bovendien hoef je de lampen niet per se in de buurt van je tv te zetten. Zeker als je al wat Hue-lampen in je woonkamer hebt zou het kastje interessant voor je kunnen zijn.

Voorwaarde is wel dat je je tv gebruikt via externe apparaten zoals een losse settopbox of gameconsole. Als je kijkt via een CI+-module, of als je bijvoorbeeld graag Netflix of YouTube kijkt via apps op de tv heb je niets aan de sync box. Maar ook als je je tv uitsluitend via hdmi gebruikt zitten er een paar haken en ogen aan deze oplossing.

Het schakelen tussen ingangen verloopt lang niet zo handig als via je tv omdat de normale afstandsbediening hier niet voor kan worden gebruikt. Ook de afstandsbediening van je settopbox, die meestal ook je tv kan bedienen, kan niet worden gebruikt waardoor je aangewezen bent op bediening via de app.

In principe zou je de app niet nodig moeten hebben om de box aan en uit te zetten, maar dit is niet bij alle televisies het geval. Dit is niet noodzakelijkerwijs de schuld van de fabrikant van Philips Hue, Signify, maar als consument maakt het je natuurlijk niet zoveel uit waarom iets niet werkt. Signify heeft ons laten weten dat er gewerkt wordt aan betere compatibiliteit met televisies die zich niet helemaal netjes aan de standaarden houden. Wellicht kunnen deze problemen in toekomstige firmware-versies worden opgelost. We hopen dat de communicatie tussen de Hue Sync-app en -box ook nog wat zal worden verbeterd, want die verliep tijdens onze tests niet altijd vloeiend.

Al met al zijn we op dit moment niet heel erg enthousiast over de Philips Hue Play sync box. Het gebruiksgemak valt tegen en naar ons idee had de software nog wat beter kunnen worden getest voordat het product op de markt werd gezet. Zeker als je bedenkt dat de sync box maar liefst 250 euro moet kosten en de totaalprijs van het door ons geteste setje zelfs op zo'n 420 euro uitkomt. Voor een dergelijk hoog bedrag moet het gewoon perfect werken, anders had je beter voor een goedkope zelfbouwoplossing kunnen gaan.