Overzicht: de 7 meest gestelde vragen over Android Auto

Met Android Auto ga je veilig onderweg zonder je smartphone aan te raken. Dit is alles wat je moet weten over het speciale Android-systeem voor auto’s.

Meest gestelde Android Auto-vragen

Achter het stuur mag je niet in de weer zijn met je smartphone. Alhoewel iedereen de gevaren erkent en snapt, vinden velen het toch lastig om hun toestel netjes op te bergen. Android Autozorgt ervoor dat je ogen tijdens het rijden op de weg blijven, en je smartphone links laat liggen. Dit zijn de meest gestelde vragen over het besturingssysteem voor achter het stuur.

1. Wat is Android Auto en wat kun je ermee?

Android Auto is een versimpelde versie van Android voor het dashboard van je auto. De nadruk ligt op veiligheid en simpliciteit: menu’s zijn overzichtelijker, knoppen zijn groter en je wordt niet afgeleid door allerlei notificaties.

Je kunt bijvoorbeeld maar één app tegelijk gebruiken, die ook nog eens behoorlijk uitgekleed is. Tijdens het navigeren in Google Maps ligt daarom alle focus op de route zelf, en niet op nabijgelegen café’s, restaurants of pinautomaten.

Ook werkt Android Auto natuurlijk samen met de Google Assistent: wel zo veilig. Op deze manier hoef je het scherm niet meer aan te raken en kun je je favoriete album gewoon via je stem opzetten.

2. Welke apps werken samen met Android Auto?

Er zijn tientallen apps beschikbaar voor Android Auto, die grofweg in drie categorieën vallen: berichten, muziek en navigatie. Zo kun je onderweg WhatsApp-berichten laten voorlezen, je favoriete Spotify-afspeellijst opzetten en navigeren met Google Maps.

Uiteraard doe je dit allemaal met de Google Assistent. Ook kun je kiezen voor Waze, Facebook Messenger, Google Play Music, VLC, Podcast Addict en anderen. Kijk hier voor het volledige aanbod aan Android Auto-apps.

3. Neemt Android Auto je dashboard over?

Nee, je auto ‘draait’ niet op Android Auto. Het besturingssysteem is een aanvulling, en geen vervanging van het ingebouwde systeem dat jouw auto heeft. Je kunt met Android Auto daarom niet de radiozender verwisselen, cruise control aanzetten of temperatuur veranderen.

Heb je geen scherm in je dashboard zitten? Dan kun je alsnog gebruikmaken van de software van Android Auto, maar op het (kleinere) display van je telefoon. Dit is niet alleen minder fijn, maar ook minder veilig.

4. Hoe werkt de Google Assistent op Android Auto?

Tijdens het rijden moet je aandacht bij het verkeer zijn. Het is daarom niet veilig om continu het touchscreen op je dashboard aan te raken. Gelukkig werkt Android Auto samen met de Google Assistent.

Je activeert de spraakassistent door “OK Google”, gevolgd door je commando. Zet bijvoorbeeld muziek op via Google Play Music, navigeer naar je werk met Google Maps of laat een binnengekomen WhatsApp-bericht voorlezen. Je kunt omwille van de veiligheid uiteraard niet zelf een berichtje terugsturen.

5. Hoe krijg ik Android Auto op mijn smartphone?

Android Auto is officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Daar is een logische reden voor: je mag in ons land je smartphone niet gebruiken tijdens het rijden. Toch is het vrij makkelijk om het Android-autosysteem alsnog op jouw smartphone te krijgen. Zo werkt het:

  1. Download op je smartphone ‘Droid Hardware Info‘ uit Google Play (gratis)
  2. Geef toestemming voor de machtigingen en druk op het tweede tabblad ‘Systeem’.
  3. Check wat er bij jou onder ‘Processor’ bij ‘Instructie Reeks’ staat, zoals in mijn geval “arm64-v8a”;
  4. Ga vervolgens op je Android-telefoon naar APK Mirror en selecteer de nieuwste versie van Android Auto;
  5. Kies de versie die bij jouw processor past, zoals in dit voorbeeld de tweede versie (“arm64-v8a”);
  6. Wacht totdat het bestand gedownload is en installeer de app.

Tip: als een versie van Android Auto niet werkt, probeer dan een andere te downloaden via APK Mirror. Zorg dat je stap één tot en met drie goed doorloopt, zodat je weet dat je het juiste apk-bestand downloadt.

Kom je er niet uit? Check dan ons artikel over apk-bestanden installeren op je Android-toestel. Hierin leggen we tot in detail uit hoe je bestanden buiten de Play Store om op je Android-smartphone installeert.

6. Hoe krijg je Android Auto aan de praat?

Dat is heel makkelijk. Na het downloaden van de app koppel je je smartphone via een usb-kabel aan je auto. Android Auto start nu automatisch op. Natuurlijk is het wel zo veilig om een autohouder te gebruiken voor je smartphone. Je hebt minstens Android 5.0 (Lollipop) nodig om het besturingssysteem te draaien.

7. Welke auto’s ondersteunen Android Auto?

Meer dan 500 automodellen kunnen overweg met Android Auto, waaronder Audi’s, Citroën’s, Opels en Peugeot’s. Kijk voor een volledig overzicht van ondersteunde auto’s op de website van Google.

Over het algemeen geldt dat als je auto van voor 2015 is, hij waarschijnlijk niet compatibel is met Android Auto. Ben je de trotse bezitter van een BMW of Toyota? Dan heb je pech. Het Duitse en Japanse automerk ondersteunen geen Android Auto.