Supersnelle externe SSD

Externe ssd's beginnen langzaamaan sneller te worden: Transcend bezorgde ons laatst de eerste 'echte' usb 3.1-ssd en Samsung kwam zelfs met een Thunderbolt-model. In vergelijking met wat we van interne ssd's gewend zijn, blijven externe exemplaren echter relatief duur en traag. Met deze behuizing van AliExpress moet je eenvoudig een supersnelle externe ssd kunnen bouwen, die ook nog eens veel goedkoper is dan een off-the-shelf exemplaar. Wij tikten er voor 17 euro een op de kop en stelden 'm op de proef.

Veel m.2-kastjes, maar slechts weinige doen NVMe

Wie op zoek gaat naar een externe ssd-behuizing die overweg kan met nvme-ssd's, komt al snel in een slangennest terecht. Veel m.2-behuizingen ondersteunen namelijk alleen ssd's die nog via de sata-interface communiceren. In de Benelux betaal je al gauw 40 tot 50 euro voor een exemplaar dat wél NVMe ondersteunt, maar in China kan dat stukken goedkoper.

Wij kwamen uit bij de 'USB 3.1 to M.2 NVMe PCIe SSD Enclosure' van de verkoper 'China SSD Specilist' - inclusief typefout. De scherpe prijs van $18,89, omgerekend net iets meer dan 17 euro, overtuigde ons om toch een bestelling te plaatsen. Deze aluminium behuizing is er in twee kleuren (zwart en zilver) en wordt geleverd met een usb-a-naar-c-kabel. Bovendien krijg je er een schroevendraaiertje bij.

Usb-c met 'echt' usb 3.1 gen2

Aan het uiteinde van de stevig aanvoelende behuizing vinden we de enige aansluiting van het apparaatje, namelijk een usb-c-poort met een theoretische snelheid van 10 Gb/s - 'echt' usb 3.1 gen2 dus. Het ledje daarnaast licht blauw op als de ssd actief is. Na het loshalen van twee schroefjes schuift het printplaatje, dat rust op twee gleufjes in de binnenkant van de behuizing, zo naar buiten.

Op het relatief simpele pcb treffen we een JMicron JMS583-controller aan, die intern werkt met twee pci-express 3.0-lanes en het UASP-protocol voor externe opslag ondersteunt. De pci-e 3.0 x2-interface lijkt wellicht een beperking, maar komt qua bandbreedte erg dicht in de buurt bij het theoretische maximum van de toegepaste usb-standaard.

Testsysteem

We testen externe ssd's op een systeem gebaseerd op een Intel Core i7 6700K-processor op een Gigabyte Z170X-UD5 TH moederbord en met Windows 10 als besturingssysteem. Om er zeker van te zijn dat bij de file-copy tests (zie verderop) de interne schijf niet de bottleneck vormt, hebben we het systeem voorzien van een Samsung 950 Pro 512GB PCI-Express SSD als bootschijf.

We hebben de externe ssd-behuizing getest met een Samsung 970 Evo 1TB-ssd. In de grafieken vind je verder andere externe ssd's, waar mogelijk in een vergelijkbare capaciteit.

Benchmarks: Atto

Allereerst hebben we een aantal synthetische benchmarks gedraaid, te beginnen bij Atto, een programma dat de doorvoersnelheid test bij verschillende blokgroottes, telkens met vier I/O-requests tegelijkertijd. Van alle benchmarks krijg je over het algemeen bij Atto de hoogst mogelijke prestaties, dus het is een interessante test om de maximale snelheid te meten.

Bij het lezen komen we tot 1045 MB/s, wat vrijwel exact hetzelfde is als bij de eerder geteste Transcend-ssd. Vermoedelijk hebben we hier simpelweg te maken met het maximum van de usb 3.1-interface op ons testmoederbord. Ook de schrijfsnelheid is met bijna 1040 MB/s van hoog niveau.

Benchmarks: CrystalDiskMark3

Zoals gebruikelijk komen we in CrystalDiskMark tot iets lagere waardes. Lezen gaat met bijna 827 MB/s, schrijven nog wat sneller met ruim 860 MB/s. Alleen de thunderbolt-ssd van Samsung is nog (veel) sneller.

Benchmarks: Real-world

De synthetische benchmarks zijn leuk om te zien waar een externe ssd in theorie toe in staat is, maar de prestaties in de praktijk zijn natuurlijk het meest van belang. Aangezien voor externe ssd's in feite hetzelfde gebruiksmodel van toepassing is als voor usb-sticks, gebruiken we dezelfde test.

10 GB & 50 GB lezen en schrijven

Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om bestanden van 10 en 50 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde.

Bij het lezen van een 10GB-bestand noteren we een gemiddelde snelheid van 539 MB/s, bij een vijfmaal zo groot bestand komen we tot 563 MB/s. Wederom gaat schrijven sneller: ruim 602 MB/s bij het 10GB-bestand, nog altijd 575 MB/s bij het grootste bestand.

1000x 5 MB lezen en schrijven

Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van draagbare opslagmedia wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden.

Het lezen van de kleinere bestanden gaat uiteraard stukken langzamer dan het in één ruk verwerken van een groot bestand, maar nog altijd relatief vlot. Lezen gaat met 385 MB/s, schrijven met 294 MB/s.

Throttling test

De Samsung-ssd's staan wellicht bekend om hun snelheid, maar niet om hun zuinigheid: de 970 Evo verbruikte in onze tests ruim 7 watt onder belasting. Of de enclosure in staat is om die warmte weg te werken, is dus een interessante test.

Om de ssd maximaal te belasten hebben we de ssd volledig volgeschreven middels een sequentiële test - tijdens sequentieel schrijven maten we in onze reguliere ssd-tests immers het hoogste stroomverbruik. Aan het einde van de test gaf de sensor in de ssd zelf een maximale temperatuur van 76 graden aan, terwijl de behuizing volgens onze warmtecamera 63 graden werd. De aluminium behuizing werkt dus effectief als heatsink, maar wordt tijdens zware belasting wel aardig heet om vast te houden.

Zorgelijk zijn de gemeten temperaturen niet - het ingebouwde throttle-mechanisme van de Samsung 970 Evo werd in elk geval niet zodanig geactiveerd dat het in de resultaten merkbaar werd - maar we zouden wel aanraden om de ssd na zware belasting even af te laten koelen voor je hem in je tas stopt.

Conclusie

Uit onze test van de USB 3.1 NVMe enclosure blijkt dat goedkoop in dit geval daadwerkelijk een goede koop is. Dankzij de aluminium behuizing voelt ons AliExpress-koopje stevig aan, terwijl hij daardoor ook effectief zijn warmte kwijt kan. Het resultaat is wel dat de behuizing annex heatsink zelf ook behoorlijk opwarmt, maar zolang het resultaat is dat de ssd zelf op acceptabele temperaturen blijft, kunnen we daarmee leven.

Qua snelheid zit het meer dan snor: we meten praktisch het maximum van de usb 3.1-interface, waarbij het om de 'echte' gen2-versie gaat. Het verwerken van kleinere bestanden gaat natuurlijk op een lagere snelheid, maar in relatieve zin verloopt ook dat vlot. De behaalde snelheden vallen of staan natuurlijk wel met het type ssd dat je zelf in de enclosure monteert.

Het belangrijkste voordeel van deze enclosure is de prijs, juist dankzij die keuzevrijheid qua ssd. Stop je er een Intel 660p 1 TB van 105 euro in, dan ben je in totaal voor 122 euro klaar. Dat is bijna 80 euro minder dan de kant-en-klare usb 3.1-ssd van Transcend, en nog altijd bijna 50 euro minder dan de langzamere Samsung T5. Nu krijg je zo'n ssd natuurlijk kant-en-klaar en met garantie op het gehele pakketje, maar voor wie niet bang is om een schroevendraaier te hanteren (en welke Hardware Info-lezer is dat?) is dit Chinese alternatief een zeer aantrekkelijke optie.