Xiaomi Mi 9T Pro Review Spirituele opvolger van de Pocophone

Een van de grootste successen uit de recente smartphonegeschiedenis is de Pocophone F1 van Xiaomi van vorig jaar. Het zette de naam Pocophone in één klap op de kaart als een telefoon met veel kenmerken van een high-end toestel voor een relatief lage prijs. Het was de meest gelezen smatphonereview vorig jaar op Tweakers, het topic werd druk bezocht en de telefoon stond maandenlang hoog in de Pricewatch. Xiaomi had duidelijk goud in handen en dus komt er dit jaar geen opvolger. Wacht, huh?

Want, zo redeneert Xiaomi, te veel namen zouden consumenten alleen maar verwarren. Je hebt al Xiaomi Mi-telefoons, Redmi-telefoons en dan is Poco net één merk te ver. En daarom heeft Xiaomi besloten om de opvolger van de Pocophone in de Mi 9-serie te zetten: de Mi 9T Pro en de net iets goedkopere Mi 9T, die trouwens elders op de wereld Redmi K20 Pro en Redmi K20 heten. Namen van smartphones zitten al snel evenveel in de knoop als het snoer van oortjes als je die uit je broekzak haalt.

Daarover gesproken: audio is een van de primaire verschillen tussen de Mi 9 en M9T Pro; de nieuwe telefoon heeft een 3,5mm-jack om oortjes zonder dongle te kunnen aansluiten. Een ander groot verschil is het verdwijnen van de inkeping. De frontcamera zit nu in een pop-upmodule, die voorzien van gevaarlijk ogend rood ledlicht naar boven komt. Ten opzichte van de Pocophone valt op dat de lcd is ingewisseld voor een oledscherm en dat de brede inkeping helemaal weg is.

Een toestel als de Pocophone F2 Mi 9T Pro is nog altijd hard nodig. Samsung en Huawei blijven de prijzen verhogen, terwijl mensen inmiddels vinden dat innovatie op smartphones uitblijft en dus niet bereid zijn om rond duizend euro te betalen voor iets dat een marginaal betere smartphone lijkt dan telefoons van jaren geleden. De vierhonderd euro van de Mi 9T Pro is een stuk schappelijker dan de honderden euro's meer die sommige concurrenten voor dergelijke telefoons vragen. Stemmen kunnen we als consumenten alleen met de voeten en Xiaomi geeft daarvoor met deze telefoon de gelegenheid.

Design en hardware

De Mi 9T Pro is een stevige unit. Het eerste dat opvalt als je hem oppakt, is dat hij relatief zwaar is. Dat komt ongetwijfeld deels door de grootte van de accu, maar dankzij de dikte en de gebolde achterkant is het geen hindernis. Wel is hij aan de bovenkant zwaarder, misschien door de motor voor de pop-upcamera. Daardoor is het even wennen, omdat je hem iets hoger moet vasthouden dan een telefoon die beter in balans is.

De Mi 9T Pro is iets kleiner dan de Mi 9 van een paar maanden geleden en ongeveer even groot als de Pocophone die hij opvolgt. Het is een vrij grote telefoon, maar hij heeft ook een groot scherm en de bezels zijn relatief klein.

De achterkant heeft een kevlarpatroontje, net als de Pocophone F1, maar deze achterkant is net als die van vrijwel elke andere moderne smartphone gemaakt van glas. Dat is jammer, want de Pocophone onderscheidde zich juist met het gebruik van kunststof en dat doet deze Mi 9T Pro niet.

De Mi 9T Pro heeft wel diverse rode accenten. De powerknop aan de zijkant is rood en de ring rond de camera is rood. Als je de pop-upcamera omhoog laat komen, gaat er een ledje aan met een rode kleur. Het is subtiel, maar het is er wel.

Over die camera gesproken, die komt dus naar boven en bevat een vrij sterke ondersteuning. Pop-upcamera's zijn er nu bijna een jaar en we hebben nog geen berichten gezien van telefoons waarbij dit onderdeel en masse afbrak, dus het lijkt erop dat de bouwkwaliteit wel oké is. Bonus: een hacker die jou stiekem wil filmen met de frontcamera heeft niets aan dit systeem, want om de frontcamera aan te zetten moet hij omhoog en dat valt enorm op. Op het gebied van privacy is het dus een stap vooruit ten opzichte van gewone frontcamera's. En voor wie de frontcamera nooit gebruikt, is het prima dat hij geen hap uit het scherm neemt in de vorm van een inkeping of gat.

De camera's aan de achterkant zijn enigszins afwijkend ontworpen. Ze zitten gecentreerd achterop, in twee verschillende openingen. Supergek: het label 48MP zit naast de camera met de rode ring, maar dat is niet de primaire camera. Dat is de camera met telelens. De primaire camera is de middelste en de onderste is die met ultragroothoeklens.

Bovenop zit de 3,5mm-jack, aan de onderkant zijn de usb-poort, luidspreker en simtray te vinden. De knoppen zitten aan de rechterzijkant en ze klikken prima. De vingerafdrukscanner zit achter het scherm. Het is een optische scanner achter het scherm, en dat maakt hem minder veilig en snel dan capacitieve scanners die bijvoorbeeld achterop of op de zijkant zitten. Dat is ook hier het geval, al heeft Xiaomi wel de snelheid verbeterd en is deze scanner niet zo langzaam als die van de eerste generatie telefoons die ermee waren uitgerust. Het blijft minder snel en handig dan een capacitieve scanner.

Er zit er een enkele luidspreker aan de onderkant en die kan best hard, al klinkt hij schel op vol volume. Bovendien is hij door zijn positie heel gemakkelijk met de vingers te blokkeren. Audio beluisteren kan verder via de 3,5mm-jack, waar prima hard geluid uit kan komen voor reguliere oortjes. Ook is er bluetooth 5.0 voor draadloze audio. Ten opzichte van de Mi 9 is de infraroodpoort aan de bovenkant verdwenen.

De telefoon is niet waterdicht, zoals veel duurdere alternatieven dat wel zijn. Ook ontbreekt draadloos laden, een functie die we op steeds meer telefoons tegenkomen in het duurdere segment. De soc is een Qualcomm Snapdragon 855, die we dit jaar in meer telefoons aantreffen, met een Kryo 485 Gold Prime-core tot 2,84GHz, drie Kryo 485's Gold die tot 2,42GHz gaan en zuinigere Kryo 485 Silver-kernen op 1,8GHz, bijgestaan door een Adreno 640-gpu. Xiaomi stopt daar 6GB lpddr4x-geheugen bij en 64 of 128GB aan ufs 2.1. Die opslag is niet uitbreidbaar. Het is voor deze prijs een uitstekende set-up, met een high-end soc en componenten die bij duurdere telefoons horen.

Scherm en software

Het scherm van de Mi 9T Pro komt ons bekend voor. Het is een 100,2 vierkante centimeter groot oledscherm met een diagonaal van 6,39" en een resolutie van 2340x1080 pixels, goed voor een verhouding van 19,5:9. Nogmaals goed om te benadrukken: het is een scherm zonder inkeping of gat. Het heeft wel afgeronde hoeken. Die volgen aan de bovenkant de rondingen van de behuizing, wat een mooi effect is. Aan de onderkant is dat niet gelukt, omdat de rand daar groter is vanwege de ruimte die vermoedelijk nodig is voor de displaycontroller.

Het is in het dagelijks gebruik een uitstekend scherm. De resolutie zorgt ervoor dat beeldmateriaal scherp genoeg is, terwijl de maximale helderheid heel, heel goed is. Daardoor kun je deze telefoon onder alle lichtomstandigheden comfortabel aflezen.

We hebben het scherm natuurlijk ook doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

800 candela per vierkante meter is hoog voor een telefoon. Er zijn een paar telefoons die hierbovenuit kunnen komen, maar dan zit je in een andere klasse; de Galaxy Note 10+ kan dat bijvoorbeeld. Voor een telefoon rond 400 euro is 800cd/m² een uitstekende score. De Mi 9T heeft hetzelfde scherm, al komt dat net niet zo hoog. De 505cd/m² van de Pocophone steekt hier schril bij af, maar dat komt door deze selectie van deze telefoons, allemaal met bijzonder hoge helderheden.

De kleurafstelling is het zwakke punt van dit scherm. Het is niet beroerd, maar ook zeker niet goed. In deze prijsklasse is het gemakkelijk om dat te vergeven. De minimale helderheid is ongeveer gemiddeld en de verschillen tussen telefoons zijn daarin bovendien klein.

Kleine noot: er zijn trucjes online om de verversingssnelheid van het scherm op te voeren. Die is standaard 60Hz, zoals bij vrijwel elke smartphone, maar kan door een mod te flashen omhoog naar 75Hz en naar verluidt in de toekomst wellicht naar 90Hz. Dat moet je uiteraard alleen doen als je weet wat je doet en de risico's kent, maar het is voor diverse tweakers leuk om te weten.

Software

Daarmee komen we automatisch bij de software terecht. Laten we beginnen met wat erop staat als je hem uit de doos haalt: Miui. Dit is geen Android One-telefoon en Xiaomi zet er dus zijn eigen skin op. Denk daarbij om de vinkjes die bepalen of je al dan niet advertenties krijgt bij de set-up.

De versie die wij aantroffen, is Miui 10.3.1. Het werkt vlot en vloeiend op de Mi 9T Pro, met daarnaast snelle animaties. Er zitten bovendien veel opties in de software, al troffen we ook best wat bloatware aan. De belangrijkste is uiteraard de Beveiliging-app, met allerlei soorten cleaners. Ook troffen we Facebook, AliExpress, Netflix en WPS Office aan in de firmware.

De bootloader is te ontgrendelen, al moet je van Xiaomi wel een account aanmaken en een paar dagen wachten. Dat is jammer en kan netter. Er is rond de Pocophone en Mi 9 een levendige community voor custom roms. Dat zal met deze telefoon hopelijk ook gebeuren. De leukste mod die we tot nu toe hebben gezien, is het overklokken van het scherm naar 75 of 81Hz, in plaats van de standaard 60Hz.

Accuduur en camera's

Een van de sterke punten van de Pocophone is de accuduur en Xiaomi heeft ook in de Mi 9T Pro een stevige 4000mAh-accu gezet. In de dagelijkse praktijk is de accuduur prima, ook in stand-by; in een nacht zie je niet meer dan een paar procent van de accu afgaan. Bij gebruik valt de mate waarin je het percentage ziet teruglopen, ook reuze mee en dus gaat hij bij intensief gebruik minimaal een dag mee.

In onze browsetest kwam hij tot iets minder dan twaalf uur en dat is ruim anderhalf uur minder dan de Pocophone. Vermoedelijk verbruikt het oledscherm van de Mi 9T Pro meer energie dan de lcd van de Pocophone. Dat is een effect dat we vaker zagen, bijvoorbeeld bij verschillende Huawei-toestellen.

Bij het kijken naar video's gaat de accu meer dan 22 uur mee, uiteraard door het oledscherm dat zuinig is bij het weergeven van donkere dingen. Daardoor loont het vermoedelijk ook om de telefoon in donkere modus in te stellen, al doen apps daar niet standaard aan mee. Die laten standaard een lichte interface zien als dat hun default is.

Laden gaat rap op de 9T Pro. Met de meegeleverde lader zit hij binnen een half uur alweer 43 procent vol en dat is fijn. Het is weliswaar minder dan snelladers van sommige andere telefoons.

Camera's

De Mi 9T Pro heeft drie camera's aan de achterkant en een aan de voorkant. Het is een veelzijdige set-up met ultragroothoeklens, reguliere groothoeklens en telelens. Het is dezelfde set-up als op de Mi 9 en hij kan ook hetzelfde.

Als we de set-up vergelijken met die van de Mi 9, dan valt op dat hij net anders is. De camera met ultragroothoeklens heeft minder, maar net iets grotere pixels, maar de camera met telelens is met een grootte van 1/4" kleiner dan die van de Mi 9. Ook de lensopeningen van de camera's met ultragroothoek- en telelens zijn kleiner. Opnieuw is geen van de camera's voorzien van optische stabilisatie. We hebben helaas geen Mi 9 op de redactie om ze direct te vergelijken.

Zoals je ziet, maakt deze set-up foto's met een verschillende blik op de wereld. Dat hebben we sinds vorig jaar vaker gezien bij telefoons en is goed om terug te zien op midrangetelefoons. Wat je ook gelijk ziet: het zijn verschillende camera's en de plaatjes die eruit komen verschillen dus ook in detailniveau en kleurverwerking. Dat is niet erg; het zijn immers camera's die verschillen in sensorgrootte, resolutie en gebruikte lenzen. Wat jammer is, is dat de camera met ultragroothoeklens geen autofocus heeft, waardoor macrofoto's met die camera niet mogelijk zijn.

We hebben de twee knallers uit de markt onder de high-end erbij gepakt: de Huawei P30 met zijn ryyb-sensor en de Pixel 3a met Googles bekende software. We wilden het de Mi 9T Pro niet gemakkelijk maken, omdat hij op andere vlakken ook met groot gemak met veel duurdere telefoons meekomt.

Ten opzichte van de P30 en Pixel valt op dat de Xiaomi vaak een iets ander accent legt bij de witbalans en belichting. Dat valt het meeste op bij het plantje, waarbij de Mi 9T Pro uit de bocht vliegt. Ook is het te zien in de foto's bij daglicht met lucht erop; het is soms meer grijs dan blauw.

Als het licht weg is, dan is duidelijk dat de Xiaomi de andere twee niet helemaal kan bijhouden. Dit zijn nog de beste pogingen, maar het ging ook vaak fout met focussen, waardoor hij vage foto's aflevert. Ondanks de grote sensor en mogelijkheid om pixels te combineren kan de sensor het niet winnen van de grotere sensor van de P30 en de slimme software van Google als het gaat om prestaties bij low-light. Dat is ook te verwachten, want het zijn de twee telefoons in de midrange-markt die dit het allerbeste kunnen. Dat de Xiaomi in veel situaties foto's aflevert die zich kunnen meten met de P30 en Pixel is een indicatie dat het een meer dan gemiddelde camera-set-up is die Xiaomi hier heeft ingebouwd.

Video's op full hd neemt hij op met een bitrate van ongeveer 20MB/s, terwijl de bijbehorende audio stereo is met rond 100kbit/s. Die audio is vooral zacht ten opzichte van andere telefoons. Het is niet per se slecht, maar we hebben de audio in onderstaande vergelijking iets in volume moeten verhogen om het beter hoorbaar te maken, dat hoort niet. Video's maak je op maximaal 4k met 60fps. Bij 30fps kom je op rond 37MB/s en bij 60fps gaat dat naar 40MB/s.

De videokwaliteit is bij goed licht prima, maar als het licht uitgaat, is het verschil met de P30 en Pixel duidelijk te zien. Al met al is het een prima cameraset-up voor zijn prijsklasse, die goede resultaten kan bieden en de afstand tot duurdere toestellen is kleiner dan met de Pocophone vorig jaar. Op dat vlak is er dus sprake van verbetering.

Conclusie

De Mi 9T Pro is in veel opzichten een high-end smartphone, behalve wat de prijs betreft. De 64GB-versie vind je voor minder dan vierhonderd euro en dat is een prijs die veel meer mensen zullen willen betalen dan de duizend euro die je voor sommige andere telefoons moet neertellen. En wat krijg je dan minder? Niet zo gek veel eigenlijk, want het scherm is prima in orde, met een hoge maximale helderheid. De accuduur is eveneens goed, en de camera's zijn veelzijdig en leveren prima prestaties, in elk geval voor deze prijsklasse. Het ontwerp is verzorgd en voelt stevig aan.

Wat je wel inlevert, zijn 'luxe' functies als een ip-rating voor waterdichtheid en draadloos laden. Ten opzichte van de Pocophone van vorig jaar is ook niet alles in het voordeel van het nieuwe model. De adviesprijs ligt zeventig euro hoger, de behuizing is nu kwetsbaarder door het gebruik van glas aan de achterkant en de vingerafdrukscanner is minder snel. Sommigen zullen het waarderen dat hij aan de voorkant zit, dus of het een voor- of achteruitgang is, is een kwestie van perspectief.

Het is weer indrukwekkend dat Xiaomi voor een relatief lage prijs zoveel in een telefoon heeft kunnen stoppen. Wie een high-end telefoon wil kopen vanwege de snelheid van de software en de accuduur, heeft aan de Mi 9T Pro de beste deal van het moment.