De beste SSD's van dit moment - september 2019

De beste SSD

Hardware Info heeft vrijwel elke ssd die wordt verkocht getest. Op basis van de testresultaten zetten wij de beste ssd's van dit moment op een rijtje, zodat je meteen weet welke ssd je moet hebben.

Ssd: het snellere alternatief voor de harde schijf

Over het belang van solid state drives oftewel ssd's hoeven we je vermoedelijk niets meer te vertellen. Deze opslagmedia hebben ten opzichte van harde schijven het voordeel dat er geen bewegende onderdelen in zitten. Daardoor zijn ze niet alleen schokbestendiger en gaan ze langer mee, ze zijn hierdoor ook enorm veel sneller in het laden van een groot aantal kleine bestanden - en laat vrijwel alle software daar nou net uit bestaan. Je merkt het direct wanneer je besturingssysteem en je programma's op een ssd staan. Alleen voor het opslaan van heel grote bestanden, zoals foto's en films, kun je vooralsnog beter naar harde schijven kijken, want die zijn relatief goedkoper.

Nvme wordt bijna net zo goedkoop als sata

Ssd's zijn de afgelopen jaren fors in prijs gedaald. Voorbeeldje: Crucial lanceerde zijn MX500-ssd in een capaciteit van 1 TB in januari 2018 en vroeg er toen zo'n 250 euro voor. In januari 2019 was daar nog maar 150 euro voor over en inmiddels tik je hem al voor rond de 100 euro op de kop. Op een gegeven moment beginnen de kosten van de ssd-controller, het kastje en de verpakking bijna zwaarder te wegen dan die van het flashgeheugen zelf. Zodoende kruipen de prijzen van m.2-ssd's met een nvme-interface steeds dichter naar die van sata-drives.

250 GB is het minimum

Ssd's van 120 GB of kleiner zijn eigenlijk niet interessant meer: je betaalt praktisch net zo veel als voor een 250GB-model en doordat ze naar minder geheugenchips parallel kunnen schrijven, zijn ze doorgaans ook nog eens flink trager. Onze aanbeveling is dan ook om altijd voor een ssd met een capaciteit van minstens 250 GB te gaan.

Beste goedkope SSD: Crucial BX500

De Crucial BX500 is de ideale ssd voor in een systeem dat niet zwaar wordt belast: je (groot)ouders geef je hiermee voor een lage prijs toch de snelle reactietijden die alleen een ssd kan bieden. De BX500 is spotgoedkoop, maar presteert desondanks wat beter dan andere betaalbare modellen en is bovendien bijzonder zuinig.

Beste all-round ssd: Kingston A2000

De Kingston A2000 is een m.2-ssd met een nvme-interface, wat betekent dat je hem eenvoudigweg in je moederbord of laptop kan steken, zonder kabeltjes. Een nvme-ssd maakt gebruik van een speciaal voor ssd's ontworpen communicatieprotocol en werkt bovendien via pci-express. Daarmee zijn veel hogere snelheden te behalen dan met het sata-protocol, dat ooit voor harde schijven werd ontworpen.

Beste high-end ssd: Samsung 970 Evo Plus

In het luxe segment is Samsung nog altijd de overheersende partij. De 970 Evo Plus blijft een van de interessantste snelle ssd's, die vooral in de zwaarste tests zijn meerwaarde bewijst. Voor zeer intensief gebruik, bijvoorbeeld videobewerking of andere zaken waarbij je langere tijd met grote hoeveelheden data werkt, valt hij dan ook aan te raden boven goedkopere modellen.

Het kan altijd nog duurder, maar je moet wel heel excentrieke gebruiksdoelen hebben om nog grotere investeringen te kunnen verantwoorden. Samsung heeft bijvoorbeeld ook nog de 970 Pro, die gebruikmaakt van mlc-geheugen met twee bits per cel (in plaats van tlc met drie bits) en daardoor hogere steady-state prestaties. Het summum van ssd-prestaties is anno 2019 de Intel Optane-reeks met 3D XPoint geheugen, maar met een prijs van 1400 euro voor 960 GB blijven die ssd's vooralsnog voorbehouden aan de elite.