Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC review

Inleiding

De verscheidene fabrikanten beginnen goed op stoom te raken met hun custom modellen van de AMD Radeon RX 5700 XT. Vandaag is het de beurt aan Gigabyte, dat zijn RX 5700 XT Gaming OC in ons testlab deed belanden. Hoe deze videokaart presteert, lees je hier.

Vooralsnog is de Gaming OC de enige custom variant die Gigabyte op de markt brengt van AMD's nieuwe videokaarten. Eén kaart to rule them all dus, maar dat betekent dat de Gaming OC aan een behoorlijk wensenlijstje dient te voldoen: koeler en stiller dan het referentiemodel natuurlijk, en dan ook nog eens liefst niet te duur.

Dat laatste lijkt in elk geval wel goed te zitten, want de Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC staat in de Productvergelijker voor een gemiddelde prijs van 459 euro - al zeggen die niet vooralsnog niet zo veel, want de enige shop met voorraad vroeg op het moment van schrijven natuurlijk de hoofdprijs.

In het kort

Gigabyte monteert een prima koeler op zijn RX 5700 XT Gaming OC, al blijf je verstoken van een dual-bios of andere extra's. De scherpe prijs maakt echter een hoop goed.

Geen dual-bios of 'quiet mode'

Veel koeler en stiller dan referentiekaart

Scherpe prijs

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC

De RX 5700 XT van Gigabyte volgt een vertrouwd ontwerp, met een WindForce 3X-koeler zoals we die ook aantroffen op bijvoorbeeld de RTX 2070 en 2080 Super WindForce OC. Het is dus niet de uitgebreidste variant van Gigabyte's koeler, maar gezien het binnen de perken gebleven stroomverbruik van AMD's nieuwe generatie gpu's zou dat ook niet nodig moeten zijn.

Het gaat dus om een triple-fan koeler met een neutrale zwart-grijze kleurstelling. De fans hebben een diameter van 80 mm en blazen door een aluminium koelblok, dat de warmte van de gpu krijgt aangeleverd door vijf koperen heatpipes. Een koelplaatje van bescheiden formaat dient als heatsink voor de gddr6-geheugenchips en de vrm's. Twee biossen heeft de Gigabyte-kaart niet, maar in de standaardmodus heeft de fabrikant gelukkig wel een 0dB-modus voor de ventilatoren verwerkt.

Verder houdt Gigabyte het simpel: de rgb-verlichting is bijvoorbeeld beperkt tot een Gigabyte-logo op de zijkant van de kaart - nuttig, want die kant zal vrijwel altijd zichtbaar zijn door het zijpaneel van je behuizing. Wel monteert de producent een backplate achterop de kaart - voor stevigheid, maar ongetwijfeld ook voor een wat strakkere look. In de lengte meet de kaart net geen 28 centimeter, en ook in de hoogte en breedte steekt de kaart maar een beetje uit boven de uitbreidingssloten.

Ook qua aansluitingen komen we op de RX 5700 XT Gaming OC weinig geks tegen: 8- en 6-pins connectors voor de stroom en driemaal displayport plus hdmi als monitoruitgangen. De opgegeven kloksnelheden zijn 1650 MHz base, 1905 MHz boost en 1795 MHz 'game clock'. Dat is steeds 45 MHz meer dan AMD's referentiemodel op papier biedt.

De prijs noemden we al kort, maar met een vanafprijs van 459 euro lijkt Gigabyte niet bijzonder hoog in de boom te gaan zitten.

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van de AMD Radeon RX 5700 (XT) met andere en oudere videokaarten kun je beter onze uitgebreidere AMD Radeon RX 5700 / RX 5700 XT 'Navi' reviewlezen. In deze review vergelijken we de custom Navi's met elkaar en met het referentiemodel.

Hieronder vind je onze recentste GPU Prestatiescore, gebaseerd op veel meer games dan we in deze round-up gebruiken, waardoor je een goede indruk krijgt van de onderlinge verhoudingen.

Testconfiguratie

Voor de benchmarks maken we gebruik van een testsysteem met de volgende specificaties:

Intel Core i9 9900K @ 5 GHz (8 cores & 8 threads)

Gigabyte Z390 Aorus Master moederbord

G.Skill Trident Z 2x8 GB DDR4-3200 CL14 geheugen

2x Samsung 970 Evo 1TB ssd

Windows 10 Pro x64 (1809)

Alphacool Eisblock XPX, Alphacool XT45 480mm radiator, Alphacool D5 waterpomp, Be quiet! Pure Wings 2

Benchmarks

De volgende benchmarks vind je terug in deze review:

3DMark Firestrike Extreme / Ultra (DX11)

3DMark Timespy (DX12)

Unigine Superposition (DX11)

Battlefield V (DX12)

Far Cry 5 (DX11)

Forza Horizon 4 (DX12)

Ghost Recon: Wildlands (DX11)

Shadow of the Tomb Raider (DX12)

We testen de games in deze resoluties / settings:

1920x1080 (Full HD) - Medium

1920x1080 (Full HD) - Ultra / Highest

2560x1440 (WQHD) - Medium

2560x1440 (WQHD) - Ultra / Highest

3840x2160 (Ultra HD) - Medium

3840x2160 (Ultra HD) - Ultra / Highest

Op basis van de scores van de vijf genoemde games berekenen we de Hardware Info Videokaart Prestatiescore, die in feite voor elk van de resoluties/settings het gemiddelde van de gemeten framerates is. Deze Prestatiescore geeft met één blik de beste indruk van de prestaties van videokaarten.

Benchmarks: 3DMark

De Gigabyte Gaming OC staat steeds in het midden van de grafiek: sneller dan het referentiemodel en doorgaans ook dan de Sapphire Pulse, maar de MSI Evoke en zeker de Asus RoG zijn sneller.

Benchmarks: Battlefield V (DX12)

Afhankelijk van de resolutie en instelling scoort de Gigabyte in Battlefield V in de middenmoot.

Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)

Op wqhd en 4K ultra is de Gaming OC van Gigabyte in Far Cry 5 nipt de langzaamste, maar op full hd ultra meten we juist de hoogste framerate.

Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)

In Forza Horizon 4 zijn de verschillen klein. In de meeste tests staat de Gigabyte Gaming OC net boven de MSI Evoke OC. Op medium settings lijkt er bij de kaarten die het recentst getest zijn enige (negatieve) invloed van een driver-update te zijn.

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)

Gemiddeld staat de Gigabyte-kaart ook in Ghost Recon Wildlands rond het midden van de grafieken.

Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)

Het is inmiddels een bekend beeld: ook in Shadow of the Tomb Raider moet Gigabyte de MSI Evoke OC en Asus RoG Strix voor laten gaan.

Hardware Info Prestatiescore

In de Hardware Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

De verschillen tussen de custom RX 5700 (XT)'s zijn qua prestaties uiterst klein, waardoor de volgorde zelfs per resolutie verschilt. Op full hd noteert Gigabyte de tweede score, op wqhd en ultra hd moet het nipt genoegen nemen met een (gedeelde) laatste plaats. De prestaties zijn zeer vergelijkbaar met die van de Sapphire Pulse.

Geluidsproductie en temperatuur

We meten de geluidsproductie van videokaarten in onze geluidsdichte box met de meter op 10 centimeter afstand, schuin op de videokaart gericht. Tijdens de idle test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten aan het einde van de duurtest.

In idle meten we geen geluidsproductie, aangezien de fans van de Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC dan stilstaan. Onder belasting slaat de meter uit tot 48,3 dB(A), waarmee het weliswaar een van de stillere videokaarten is, maar in absolute zin is dat nog altijd duidelijk hoorbaar. In de grafieken zijn alle kaarten getest op hun standaardmodus - de Sapphire en Asus hebben een quiet mode waarin ze allebei zo'n 42 dB(A) produceerden, wat wel vrij stil te noemen valt.

De temperatuur blijft met 66 graden keurig binnen de perken.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we Project Cars een half uur geautomatiseerd laten racen. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens om tot de onderstaande grafieken te komen.

We komen uit op een kloksnelheid van 1868 MHz, waarmee de Gigabyte-kaart tussen de Sapphire Pulse en de MSI Evoke OC in zit. Dat is eigenlijk ook wat we in de meeste game-benchmarks terugzagen. Alle tot nu toe geteste custom modellen zijn in elk geval flink sneller dan de referentiekaart.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is de efficiëntie van de koeler van integraal belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens zetten we temperatuur- en powerlimiet op maximaal en draaien we opnieuw de duurtest om te kijken hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt.

De koeler die Gigabyte heeft toegepast is best potent: op 40 dB(A) wordt de gpu maximaal 78 graden en dat is vergelijkbaar met de MSI Evoke OC, en beter dan de Sapphire Pulse. Alleen de grote koeler op de Asus RoG Strix-kaart werkt nog duidelijk efficiënter.

Stroomverbruik

Voor het stroomverbruik gebruiken we een pci-e risercard waarmee we het verbruik geïsoleerd van de rest van het systeem kunnen meten. De grafieken in deze test tonen dus enkel het verbruik van de kaarten, niet van het hele systeem. We meten het verbruik zowel idle (gemiddelde van vijf minuten) als onder load. De load test is een gemiddeld verbruik tijdens een minuut in de Rise of the Tomb Raider benchmark in Ultra HD met maximale settings.

In idle verbruikt de Gigabyte-kaart ruim 16 watt - naar onze smaak toch wat aan de hoge kant. Onder belasting komen we tot 236,4 watt en dat is niet meer dan gemiddeld.

Conclusie

Snelheidsverschil tussen de diverse RX 5700 XT's is er in games nauwelijks. Alleen in de duurtest zien we wat variatie - de Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC is daarin een middenmoter, met een nipt hogere klokfrequentie dan de Sapphire Pulse.

Waar de diverse fabrikanten het verschil kunnen maken, is de koeler (of eigenlijk zelfs moeten, gezien de prestaties van AMD's referentiekoeler). De triple-fan koeler die Gigabyte monteert doet goede zaken, want qua efficiëntie moet hij alleen de reusachtige Asus RoG Strix voor zich dulden. Helaas heeft de kaart geen eigen 'quiet mode', dus voor een stille werking moet je zelf aan de slag met een fanprofiel. De koeler is daartoe echter prima in staat.

Gigabyte investeert met dit model dus niet in luxe extra's - denk aan de genoemde dual-bios, of een rgb-spektakel bijvoorbeeld. De prijs is echter reuze scherp: met een gemiddelde prijs van 459 euro op het moment van schrijven kost hij je maar een paar tientjes meer dan een referentiekaart, en dat is hij zeker waard. Met de kanttekening dat de stiltefanaat zelf nog even een geschikt fanprofiel in elkaar moet klikken, sturen we de Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC zodoende huiswaarts met een Great Value award op zak.