Logitech MX Master 3 review: de beste muis nog beter

Inleiding

Waar de competitie moordend is in de wereld van gamingmuizen, met meerdere spelers die op het scherp van de snede strijden om de best mogelijke muis voor gamers te produceren, mag de gebruiker die niet gamet zich in aanmerkelijk minder aandacht verheugen. 'Gewone' muizen zijn, zoals dat in het Engels heet, een commodity: een gemeengoed. En het is lastig om je daarmee te onderscheiden. Toch is de ene muis zeker de andere niet, en als er één bedrijf is dat dit bij herhaling aantoont, is het wel Logitech. Van oudsher bekend als muizenspecialist, levert dit merk zijn topmodellen onder de noemer MX; sinds enige jaren zijn daarvan de MX Master modellen het neusje van de zalm. Vandaag komt Logitech met de MX Master 3, die op het eerste gezicht vooral een cosmetische aanpassing is van eerdere generatie - maar die schijn bedriegt!

Terug naar de roots

Wie denkt dat de MX-lijn een traditie is die uit 2015 stamt, het jaar waarin Logitech de eerste MX Master introduceerde, kan vergeven worden: dat model volgde na een lange periode van stilte op MX-vlak. Toch gaat de lijn aanmerkelijk verder terug: de eerste MX-muizen zagen het licht in 2002. De MX300, MX500 en MX700 kwamen op hun beurt 20 jaar na de introductie van de eerste muis van Logitech op de markt. Het draadloze topmodel MX700 werd in 2004 opgevolgd door de eveneens draadloze MX1000, en in 2009 kwam het bedrijf nog met de MX Performance en de MX Anywhere, de eerste muizen met Darkfield-sensors.

Voor wie zich afvraagt waarom het daarna 6 jaar duurde voor de eerste MX Master zijn intrede deed, heeft Logitech een eerlijke verklaring: het bedrijf zag in 2008 dat de laptopmarkt die van desktops passeerde, en in 2010 deed de iPad zijn intrede. Daarmee - zo dacht een groot deel van de IT-wereld een tijdje - was het einde voor de pc in zicht. Voor Logitech reden om flink te investeren in touch-gerelateerde producten en mobiele accessoires, en de aandacht voor de pc op een laag pitje te zetten.

Tablets hebben laptops echter geenszins vervangen, en op dat besluit moest men dan ook terugkomen. Met de MX Master werd de focus niet alleen terug gelegd bij de pc, maar ook op de echte roots van het bedrijf: software. De naam Logitech is dan ook een afgeleide van logiciel, het Franse woord voor software. Zeker sinds de introductie van de MX Master 2S en het Craft toetsenbord in 2017 is een update van Options, zoals de Logitech-driver tegenwoordig heet, onlosmakelijk verbonden met nieuwe producten. Ook bij de MX Master 3 is Options weer van nieuwe functionaliteit voorzien.

Uitvoeringen en prijzen

De Logitech MX Master 3 zal verkrijgbaar zijn in twee uitvoeringen, zwart en lichtgrijs van kleur - de laatste moet beter aansluiten bij Apple computers. Vooralsnog zegt Logitech dus meer frivole kleuren als het wit en blauw van de MX Master 2S vaarwel. De MX Master 3 zal een adviesprijs krijgen van afgerond 100 euro; onze verwachting is dat daar in de praktijk al snel wat vanaf zal gaan, maar dat een prijs rond de 80 euro in eerste instantie realistisch is. 

Logitech MX Master 3 in het kort

De Logitech MX Master 3 is een evolutie van een succesvol model, waarvan de vraag was hoeveel de makers er nog aan konden optimaliseren. Veel, blijkt: beide scrollwielen zijn sterk verbeterd, door vorm en materiaal ligt deze uitvoering nog net wat prettiger onder de hand en de layout van de knoppen is nu handiger dan voorheen. Registratie en inloggen voor de Options software mag handig zijn om instellingen over verschillende computers te synchroniseren, het feit dat Logitech dit verplicht heeft gemaakt is wat ons betreft een brug te ver. Je kan ook zonder deze software met de MX Master 3 werken, maar om alles uit de muis te halen kan je er eigenlijk niet omheen. Afgezien daarvan bevelen we de MX Master 3 zonder meer aan iedereen die intensief met een pc werkt aan: een betere muis zijn we nog niet tegengekomen.

Scroll-afstand bij stapsgewijs scrollen niet instelbaar via Options

Verplichte registratie voor Logitech Options is vervelend

100 euro is en blijft veel geld voor een muis

Uitstekend en stil scrollwiel, (nog) beter dan bij voorganger

Goede layout knoppen; ligt goed in de hand door prettige vorm en afwerking

Extreem lange werktijd op acculading; laadt zeer snel op

Zeer veel instelmogelijkheden per applicatie in software

Een muis van 100 euro, voor wie?

De MX Master muizen kosten sinds hun introductie afgerond 100 euro, een fors bedrag voor een stukje randapparatuur dat je in principe ook voor een twintigste van dat bedrag bij de Action kan halen. Natuurlijk zit daar 'enig' kwaliteitsverschil tussen, maar voor een paar tientjes kan je een heel fatsoenlijke muis kopen - ook van Logitech, of van grote concurrent Microsoft bijvoorbeeld. Hoewel de MX Masters doorgaans kort na introductie doorgaans wel enigszins in prijs dalen, is ook pakweg 80 euro nog een fors bedrag voor een muis zonder 16.000 dpi-sensor of schakelaars die 20 miljoen kliks meegaan.

Werken op elke ondergrond

De MX Master muizen onderscheiden zich op andere wijze voor hun specifieke doelgroep. Dat doen ze in de eerste plaats door hun Darkfield-sensor, die ook werkt op moeilijke ondergronden als glas (mits minimaal 4 mm dik). Nu kan je je afvragen wie zou willen muizen op glas, maar als je met enige regelmaat in hotels verblijft, kom je al snel tot de ontdekking dat die hun bureaus nogal eens voorzien van een glasplaat: het oogt luxe en is makkelijk schoon te maken. Hetzelfde geldt overigens voor glanzend of bijna spiegelend marmer. Glas is het meest extreme voorbeeld, maar de onderliggende boodschap van een MX muis is: hij werkt gewoon, altijd. Voor wie op de muis vertrouwt zoals een timmerman op zijn hamer, is dat een niet onbelangrijke eigenschap. 

Twee bijzondere scrollwielen

Het tweede onderscheidende aspect van de MX Master zijn de scrollwielen. Ja, meervoud. Het primaire scrollwiel is kenmerkend doordat het zowel stapsgewijs - met duidelijk voelbare 'kartels' kan werken, als in vliegwielstand, waarbij je razendsnel door lange webpagina's of documenten kunt scrollen. Je kan zowel handmatig schakelen tussen die standen, als automatisch: geef een flinke slinger aan het wiel en het gaat vrij draaien, waarbij de pagina's in hoog tempo aan je voorbijtrekken, tot je op de gewenste plek bent beland.

Het tweede scrollwiel bevindt zich bij de duim en is kleiner uitgevoerd, en specifiek bedoeld om horizontaal te scrollen. Wederom geen toepassing waar elke gebruiker direct aan denkt, maar buitengewoon handig om door brede documenten te scrollen - zoals Excel-tabellen, maar ook op een site als de onze met grote vergelijkingstabellen, of bijvoorbeeld een tijdlijn in een videobewerkingsprogramma, bewijst dit wiel zijn nut.

Meedenken met de gebruiker

Het derde kenmerk van MX Master muizen zou je kunnen omschrijven als meedenken met de gebruiker - dat begint bij de vormgeving, die zoveel mogelijk voor de gemiddelde hand van de gebruiker is ontworpen, maar dat zit tevens in de hoge mate van aanpasbaarheid van de werking in de meegeleverd software, tot het nadenken over de standaardfuncties van toetsen, zodat ook wie geen blik werpt op de software, hier toch profijt van heeft.

Je merkt het ook aan de draadloze werking: de accu gaat erg lang mee, en vijf minuten laden is voldoende om weer een dag te kunnen werken - en eventueel kan je de muis ook bedraad gebruiken: dan laadt hij via het snoer, terwijl de communicatie draadloos is. Last but not least: die draadloze verbinding kan zowel via de eigen 'unifying' receiver als via low-energy bluetooth, en het is mogelijk te schakelen tussen drie verschillende apparaten.

Als dat onderhand klinkt als een reclamepraatje, moet je het ons vergeven: de eerste generaties MX Master muizen heeft schrijver dezes niet alleen getest, maar sindsdien ook dagelijks in gebruik - evenals heel wat collega's op de Hardware Info burelen. Als intensieve pc-gebruikers zijn wij dan ook onderdeel van de doelgroep bij uitstek. Het neemt niet weg dat we de derde generatie van de MX Master ook weer kritisch tegen het licht hebben gehouden, misschien nog wel kritischer dan we anders zouden doen: als gebruiker kijk je toch weer anders tegen wijzigingen in een van je favoriete producten aan. 

En gewijzigd is de MX Master 3, meer dan de 2S was ten opzichte van de eerste editie. Op het eerste gezicht zijn de verschillen misschien klein, onder de motorkap is weinig bij het oude gebleven. Wat is er zoal veranderd?

Logitech MX Master 3: wat is er veranderd?

Logitech heeft dermate veel veranderd in de MX Master 3, dat het bedrijf ons uitnodigde op zijn kantoor in Lausanne in Zwitserland om alles in detail uit te leggen. Vooruitlopend op die details kunnen we melden dat de vorm subtiel anders is en het gewicht iets is afgenomen, het duimwiel aanzienlijk vergroot is, de positie van de vooruit/achteruit-knoppen is aangepast en het primaire muiswiel nu van staal in plaats van aluminium is en qua techniek geheel anders werkt (maar in het gebruik als vanouds aanvoelt). Ook is het gebruikte materiaal waar je hand en vingers op rusten weer iets anders, het voelt nog wat ruwer en daarmee prettiger aan. Daarnaast zijn er aanpassingen in de werking van de software en standaardwerking van de knoppen in diverse toepassingen. Ten slotte, we zouden het bijna vergeten, is de aansluiting nu uitgevoerd als usb type-c, prettig voor wie naarstig micro-usb zijn of haar huis aan het uitwerken is.

Een paar zaken zijn hetzelfde gebleven: de sensor is nog altijd een derde generatie Darkfield-exemplaar met een maximale resolutie van 4000 dpi, instelbaar vanaf 200 dpi in stappen van 50 dpi. Ook maakt de muis nog altijd verbinding via ofwel de meegeleverde 'unifying' ontvanger, ofwel via bluetooth low energy. Recent was Logitech in het nieuws vanwege een ontdekte kwetsbaarheid in de versleuteling van de verbinding met die unifying ontvangers, hiervoor is eind augustus een patch uitgebracht. Verder heeft de muis nog altijd 7 knoppen (inclusief het indrukbare scrollwiel) en is deze uitsluitend geschikt voor rechtshandigen. Wat is er allemaal anders? 

Vorm en knoppenspel: subtiel anders

Om te beginnen bij het aspect dat je merkt zodra je de MX Master 3 bekijkt, de vormgeving. Het verschil tussen de MX Master en opvolger MX Master 2S was niet heel groot - het nieuwe model was in drie kleuren beschikbaar en had een iets andere afwerking, maar de vorm en plaatsing van de knoppen waren identiek. Bekijk je de nieuwe MX Master 3 oppervlakkig, dan zou je wellicht denken dat er weer niets is veranderd, maar dat is niet zo.

Het model van dit jaar is marginaal smaller aan de bovenzijde - amper merkbaar in de praktijk, maar hij oogt en is net wat ranker. Wie hele brede handen heeft, vindt dit wellicht geen vooruitgang. De bekleding van rubberachtig materiaal loopt nu door tot de rand aan de linkerkant, waar bij de voorganger nog een hard plastic begrenzing aanwezig was. De duimknop in het liggende deel is gemarkeerd met een kleine uitstulping; kennelijk zagen nogal wat gebruikers deze knop over het hoofd bij de voorgangers. De muis is voorzien van een soort gearceerde afwerking die zorgt voor wat extra grip en prettig aanvoelt. Daar draagt ook het materiaal aan bij, dit is nog wat ruwer, waardoor het prettiger aanvoelt - het lijkt vooralsnog ongevoelig voor vingerafdrukken of klamme handjes. Hoe het zich op termijn houdt, moet een langere gebruiksduur dan we voor deze test hadden uitwijzen.

Het belangrijkste verschil betreft het gebied rond het duim scrollwiel: dat is in de vormgeving duidelijk een apart gedeelte, een soort open lus. Daarin ligt een aanmerkelijk breder en nu volledig in metaal uitgevoerd scrollwiel, waar dat bij de voorgangers nog deels met rubber was bekleed. Ernaast zit een ledje voorde accu-indicatie - hier bevonden zich bij de eerdere edities boven elkaar de vooruit- en achteruitknoppen, wat niet heel praktisch was. Die zijn nu verplaatst naar onder het duimwiel en zitten naast elkaar, zoals te doen gebruikelijk. Uiteraard kan je de functie van deze (en van alle andere knoppen) wijzigen in de software, standaard dienen ze als forward/back-knoppen in de browser.

Tijdens het bezoek aan het lab van Logitech kregen we een groot aantal iteraties te zien die de fysieke vorm van de MX Master heeft ondergaan tijdens het ontwerpproces. Er is gekeken naar alternatieve plaatsing van het horizontale scrollwiel aan de onderzijde bijvoorbeeld, maar het uiteindelijke ontwerp lijkt sterk op de mock-ups die vooraan op de foto te zien zijn, dichtbij het uitgangspunt, de MX Master 2S.

Hoewel strikt genomen geen onderdeel van de vorm, is het toch vermeldenswaard: voorop de MX Master 3 prijkt een usb type-c aansluiting, in plaats van de tot dusver aanwezige micro-usb (type-b) aansluiting. Voor fans van de modernere stekker mooi meegenomen; voor de meeste mensen zal het belangrijkste zijn dat 1 minuut laden via de meegeleverde kabel goed is voor 3 uur werken. Na 5 minuten, zeg de tijd om een bakje koffie te halen, moet je een werkdag vooruit kunnen. 

De meegeleverde kabel is overigens net als bij de eerdere edities van hoge kwaliteit, maar wel erg stug. Mocht je de muis helemaal willen opladen tijdens het gebruik, dan is dat met deze kabel niet heel prettig (al valt ermee te werken mits je de kabel in goede banen leidt). Een echt soepele kabel, zoals we bij gaming muizen nog wel eens aantreffen, zou een mooie verbetering voor een volgende editie zijn.

Een wiel van staal

Veruit de grootste verandering aan de Logitech MX Master 3 is niet de vorm, maar het scrollwiel. Wie de muis even onder de vingers heeft, zal wellicht niet meteen vaststellen dat hier iets is veranderd, want de basis is hetzelfde: langzaam scrollen gaat met duidelijk voelbare tikjes, snel scrollen kan met de vrij draaiende vliegwielstand. 

Toch is er onder de motorkap meer veranderd dan hetzelfde gebleven. Het scrollwiel is van de bodem af opnieuw ontworpen, met zeven verschillende versies inclusief het proof of concept van 2018. 

MagSpeed: elektromagnetisch in plaats van mechanisch

Waarom zo'n langdurig traject? De reden ligt in de compleet andere werking van het nieuwe scrollwiel. Waar dit bij de eerste twee edities van de MX Master 3 nog mechanisch werkte, is de basis bij de MX Master 3 elektromagnetisch - MagSpeed zoals de marketingafdeling van Logitech het noemt. Wat houdt dat in? 

Zoals bekend is dé eigenschap van het scrollwiel van deze muizenreeks dat dit in twee modi kan werken: stapsgewijs, waarbij elke stap een voelbare 'kartel' is, en vrij draaiend als een vliegwiel. Bij de eerste MX Master muizen werkte de eerste, 'ratel'-stand met een omgekeerd tandwiel aan de binnenzijde van het wiel, waar een lipje tussen de tanden stak - in de vliegwielstand trok dat lipje terug en bleven de kartels onberoerd. 

Bij het nieuwe wiel, dat om deze reden van staal in plaats van aluminium is gemaakt, werkt dit systeem met magneten. Boven en onder de as van het wiel is een magneetje gepositioneerd. Zijn deze qua polariteit dezelfde kant op gedraaid, dan ontstaan er twee aparte magneetvelden, waarbij kartels naast de magneten naar 'tanden' aan de binnenzijde van het wiel toe trekken, wat zorgt voor een voelbaar rateleffect. Draait de polariteit van een van de velden om (door een elektrisch stroom te laten lopen), dan is het resultaat één magneetveld dat door de kartels loopt, maar niet door het wiel zelf, dat daardoor vrij kan draaien. Bovenstaande afbeelding verduidelijkt dit verhaal hopelijk enigszins.

Het effect in de praktijk is opmerkelijk te noemen: in de ratelstand voel je wel degelijk duidelijke kartels - als we het niet met eigen ogen gezien hadden, zouden we niet beter weten dan dat het wiel net zo werkt als bij de eerdere edities van de MX Master. Het is eerder met de oren dat je een verschil waarneemt, want het ratelen van de MX Master 3 is aanmerkelijk stiller dan bij de voorgangers. Niet dat dat herrieschoppers waren, maar als je terug gaat van de 3 naar de eerdere editie, valt opeens op dat die behoorlijk hoorbaar ratelt. Het wiel van de MX Master 3 is fluisterstil - zo stil, dat wanneer je het vliegwiel handmatig stopt, je een duidelijk hoorbare 'tik' kan waarnemen bij het schakelen naar de ratelstand.

Het automatisch schakelen gaat soepel als vanouds: geef een flinke slinger aan het wiel, en je schiet pijlsnel door lange webpagina's en documenten heen. Logitech zelf stelt dat dit 90% sneller gaat dan met muizen zonder elektromagnetisch scrollwiel. Op de pagina '100 meter scrollen' kan je zelf meten hoe snel je kunt scrollen - wij kwamen bij een eerste poging op 6 meter per seconde, maar het moet nog veel sneller kunnen (we zagen pieksnelheden van meer dan 14 meter per seconde). Het mooie is dat het scrollen niet zó snel gaat, dat je het overzicht verliest -en wanneer je het vrije draaien stop, staat de pagina direct stil. Zo kan je heel snel je weg vinden in lange artikelen, spreadsheets of presentaties. Met de knop onder het scrollwiel kan je ook handmatig schakelen tussen ratelen of vrij draaien, maar daar kan je uiteraard ook andere functies aan toekennen.

Als we één kritiekpunt hebben, is dat het nog steeds niet mogelijk is om in te stellen hoe groot de afstand is die je aflegt in de 'ratchet mode' oftewel met voelbare stappen. Dit staat ingesteld op een vaste afstand, die vaak voldoet, maar soms toch te groot is, waardoor je voorbij een gewenste optie schiet. Dat zie je vooral bij (te) kleine scrollmenu's - heel vaak komt het niet voor, maar wanneer dat wel zo is, is het irritant - je moet dan met de schuifbalk in de weer. Het zou mooi zijn als je on the fly tijdelijk de scrollafstand kan verkleinen, maar vooralsnog is dat niet mogelijk. Uiteraard kan je dit in Windows instellen (standaard is de instelling 3 regels scrollen), maar omdat elke andere muisinstelling wél via Options dan wel de muis zelf te regelen is, is het een gemis dat je deze instelling niet onder de knop hebt.

Duimwiel en knoppen

Het duimwiel is zoals gezegd ook vernieuwd bij de Logitech MX Master 3. Dit is een stuk breder geworden, wat mogelijk is doordat de forward/back-knoppen die er bij de eerdere uitvoeringen achter gepositioneerd waren, nu naar eronder zijn verplaatst. Het duimwiel ligt in een soort inkeping, waardoor je niet snel per ongeluk bij het draaien de eronder gelegen knoppen zal beroeren - wij hadden daar in elk geval geen moment last van. 

Het duimwiel kan je gebruiken voor diverse functies, wederom afhankelijk van de toepassing waar je je in bevindt. Zo kan je er horizontaal mee scrollen (ideaal voor vergelijkingstabellen, maar uiteraard ook voor het soort ellenlange spreadsheets waar sommige beroepsgroepen niet zonder kunnen), maar je kunt er ook mee schakelen tussen tabs in je browser, in- en uitzoomen, volume regelen, schakelen tussen toepassingen of virtuele desktops, en nog het een en ander. Hiervoor kan je terecht in de Options software.

Eronder zitten zoals gezegd de vooruit/achteruit-knoppen, al geldt ook hiervoor dat je hier allerlei andere functies aan kunt toekennen. Zo kan je er vensters mee positioneren (snel een venster docken aan de rand bijvoorbeeld), tussen tracks wisselen, of nog tal van andere functies die je uit een lange, lange lijst kan selecteren. 

De duimknop is een voorziening die de eerste twee MX Master muizen ook al hadden, maar die lang niet iedereen kent of gebruikt. Deze knop vereist enige kracht om in te drukken, omdat je duim er doorgaans op rust en per ongeluk indrukken niet wenselijk is. Deze knop is voor bewegingscommando's ('gestures'): de functie hangt af van de beweging die je maakt, terwijl je hem indrukt. Standaard schakel je ermee tussen desktops als je naar links en rechts beweegt, terwijl naar onderen alle programma's minimaliseert dan wel maximaliseert, en naar boven het startmenu opent. Ook hiervoor geldt dat je er veel andere functies aan kunt toekennen. Deze knop is erg handig, maar je moet jezelf wel wennen om ermee te werken - anders zit hij er een beetje voor spek en bonen op.

Onderzijde

Aan de onderzijde bevindt zich een schakelaar om tussen drie ontvangers te schakelen - je kan desgewenst verbinding maken via Bluetooth, of verschillende 'unifying' ontvangers. Daarnaast tref je hier een aan/uit-schakelaar. Het schakelen tussen verschillende ontvangers had van ons ook wel met een iets bereikbaarder knopje gemogen, al kan je deze in elk geval nooit per ongeluk indrukken. Schakelen tussen systemen gaat razendsnel: Logitech noemt 0,03 seconden als tijd, in de praktijk is er geen merkbare pauze.

In combinatie met de Options software en dan met name de Flow-functie komt het werken met meerdere systemen echt tot zijn recht: hiermee kan je naadloos werken tussen verschillende systemen, inclusief bijvoorbeeld copy/paste-functionaliteit. 

Software en gebruik

Logitech noemt zijn driverpakket voor niet-gaming producten tegenwoordig Options. Uiteraard heeft het weer een update gehad voor de MX Master 3. Daarbij is de belangrijkste vernieuwing dat het standaard gedrag in toepassingen onder de loep is genomen. Veel mensen nemen niet de tijd om in detail de software te configureren, reden voor Logitech om een handje te helpen. De uitkomst moet zijn dat de knoppen altijd een zinnige werking hebben, ook als je zelf niet aan de instellingen gaat sleutelen. Een andere belangrijke vernieuwing is, dat de MX Master 3 nu in Linux wordt ondersteund - dat wil zeggen, ook zonder de (Windows/MacOS) software Options is er volgens Logitech in de meeste populaire Linuxdistributies ondersteuning voor de sensor, scrollwiel en knoppen.

Flow

Zoals hierboven beschreven is de Flow-functionaliteit apart vermeldenswaard: met deze geactiveerd kan je de muis (en eventueel in combinatie met een geschikt Logitech toetsenbord, zoals de gelijktijdig met dit model geïntroduceerde MX Keys, of de Craft van 2017) meerdere systemen bedienen. Dat werkt zelfs cross-platform: je kan je cursor letterlijk van de rand van je Windows-pc naar het scherm van je Apple MacBook bewegen, en ook bestanden (en tekst) kopiëren en plakken van het ene naar het andere systeem - dit werkt op de achtergrond via een netwerkverbinding.

Voor Flow is wel de Options software vereist, net zoals overigens voor de custom-profielen voor de diverse toepassingen (denk aan de bekende Adobe en Microsoft Office apps). Om alles uit de muis te halen kan je niet om Options heen, om welke reden het vervelend is dat je een account moet maken om hiervan gebruik te maken. Sterker, een update installeren vereist ook dat je inlogt op dat account. Logitech stelt dat dit nodig is om je instellingen op elke pc direct beschikbaar te hebben, maar wat ons betreft had het dit optioneel gemaakt - zoals ook het (anoniem) doorsturen van gebruiksdata uit te schakelen is. 

In de praktijk

In gebruik is de MX Master 3 zoals de eerdere MX Master muizen: een waar genoegen voor wie veel en intensief met muis en pc werkt. Het scrollen alleen al is een verademing, wij durven wel te stellen dat teruggaan naar een klassiek muiswiel altijd een achteruitgang is. Andere implementaties van een vliegwiel blijven merkbaar achter bij die van Logitech, en de nieuwe magnetische werking is nog beter dan de oude mechanische. Logitech claimt '87% meer accuratesse', een onmogelijk te meten grootheid, maar het scrollen stopt altijd waar wij willen - als je zoals schrijver deze regelmatig lange artikelen maakt in een te kleine cms-venster, die je in een tweede venster in voorvertoning bekijkt, terwijl je horizontaal scrollt door lange vergelijkingstabellen, is een muis als deze een uitkomst.

De sensor is bij de MX Master 3 hetzelfde gebleven: de derde generatie 4000 dpi Darkfield-sensor troffen we ook in de MX Master 2S aan. Dat is dan ook een prima sensor, al moeten we wel opmerken dat deze zich niet kan vergelijken met een gamingsensor: in onze test komen we op de meeste oppervlakken niet verder dan zo'n 1,5 meter per seconde voordat de registratie haperingen gaat vertonen, alleen op een zachte muismat met grove structuur kwamen we tot 3 meter per seconde. Voor gewoon huis-tuin-en-keukengebruik is dit meer dan voldoende, voor gaming is een sensor die hogere snelheden accuraat kan verwerken wel zo wenselijk. Bovendien zagen we consequent enige negatieve acceleratie: als we de muis snel naar rechts verplaatsen en weer langzaam naar links, komt de cursor verder naar links uit dan we begonnen. Ook dat is voor gaming niet ideaal. De MX Master 3 is een productiviteitsmuis, geen gaming muis. Voor 'normaal' gebruik zijn we geen moment tegen beperkingen van de sensor aangelopen.

De accuduur is zoals vanouds uitstekend: je kan de MX Master 3 weken achtereen gebruiken voordat hij moet worden opgeladen - Logitech claimt 70 dagen, maar de daadwerkelijke tijd zal afhangen van hoe intensief je hem gebruikt. Wij hadden de muis niet lang genoeg voor deze test om de accu leeg te laten lopen, en we kregen hem enige weken voor publicatie. De ervaring in de praktijk met de eerdere MX Master modellen leert dat een maand werken probleemloos mogelijk is - en zoals gezegd, opladen gaat dermate snel dat je er feitelijk niet op hoeft te wachten. Het is een verademing voor wie zich de moeizame laadstations van de oude MX700 en MX1000-modellen nog herinnert.

Conclusie

Logitech zette in 2015 een nieuwe standaard op het gebied van kantoormuizen, of laten we het 'niet-gaming muizen' noemen, met de MX Master. De MX Master 2S van twee jaar later was relatief gezien een kleine wijziging, waarbij vooral de sensor nog een stukje beter werd, zonder dat er veel aan het uiterlijk werd gemorreld. De MX Master 3 is op het eerste gezicht weer een iteratieve vernieuwing, maar van iets naderbij bekeken is het een grote stap vooruit op het bestaande model. De nieuwe scrollwielen zijn een merkbare verbetering, terwijl ook de layout van de knoppen een stuk beter is - met name de vooruit/achteruitknoppen zijn nu goed te benaderen zonder misklikken. Een al hele goede muis is nu nog beter geworden.

Het roept de vraag op of je moet overstappen als je een oudere MX Master hebt. Vanaf de eerste versie zouden we zeggen: zonder meer, want je krijgt dan zowel de betere sensor als het superieure MagSpeed scrollwiel, de grotere duimscroll en het (nog) prettiger aanvoelende materiaal onder de hand, plus uiteraard de app-specifieke optimalisaties. Vanaf de 2S is het minder eenduidig, al is het maar omdat je dan recenter een aardige uitgave gedaan hebt, maar toch zijn we geneigd te zeggen dat de nieuwe scrollwielen zoveel beter zijn, dat het een zinvolle upgrade is voor intensieve gebruikers.

De softwarematige optimalisaties zijn slim bedacht en voegen zeker wat toe, juist omdat ook wie geen zin heeft in detail te configureren er baat bij kan hebben. Toch zullen het juist de power userszijn die wél een uurtje steken in elke knop per toepassing definiëren, die hier misschien nog het meest gelukkig van zullen worden. Het is en blijft een muis voor die doelgroep, want zoals gezegd, voor de meer casual gebruiker is een muis die wat minder duur is ook toereikend. Wie leeft in Excel en zijn dagen doorbrengt in lange Word-documenten of gewoon razendsnel door op één pagina vormgegeven artikelen op Hardware Info wil scrollen, is er geen betere muis op de markt.

De Logitech MX Master 3 is de ultieme muis voor veeleisende gebruikers, zoals zijn voorgangers dat ook waren. Daar past maar één award bij, die dan ook zeer welverdiend is.