iPhone XR teardown laat 6 opvallende punten zien

iFixit heeft een teardown van de iPhone XR uitgevoerd. We kunnen nu ook aan de binnenkant zien wat de verschillen tussen de iPhone XR en iPhone 8 zijn. Die blijken op zich aanwezig, maar er zijn ook overeenkomsten met de iPhone X en XS.

iFixit laat zien wat er aan de binnenkant van de iPhone XR zoal te beleven is. Eerder bracht Creative Electron al een röntgenfoto van het toestel uit, waarbij is te zien dat de spoel voor draadloos opladen groter is geworden. Dat zorgt er niet meteen voor dat het opladen nu sneller gaat, maar het betekent vooral dat het minder nauw erop aan komt of je je iPhone wel precies goed op de lader legt. De spoel is gemaakt van koperdraad.

iFixit ging met een blauwe iPhone XR aan de slag. Het openen van de XR blijkt vergelijkbaar met de iPhone X. iFixt meldt verder niet of ze dat eenvoudig of lastig is. Apple gebruikt hiervoor standaard pentalobe-schroefjes, waar je speciale schroevendraaiers voor nodig hebt. Die kun je uiteraard via iFixit aanschaffen. De schroefjes zijn qua kleur niet identiek aan de behuizing.

We hebben een zestal opvallende punten uit de iPhone XR teardown gehaald, die we wat nader willen toelichten.

#1 Simkaartslot is modulair

Het simkaartslot zit bij de iPhone XR een stuk lager dan bij de XS. Opvallend is dat er voor het eerst sprake is van een modulair simkaartslot. Dit maakt het volgens iFixit gemakkelijker om een kapotte simkaart-lezer te vervangen. Het vervangen van het moederbord wordt hierdoor ook goedkoper.

#2 iPhone XR is een mix van de 8 en X

De componenten van de iPhone XR lijken op een mix van de iPhone 8 en de iPhone X, vindt iFixit. Dat is een grappige constatering, want ook het uiterlijk doet veel aan beide voorgangers denken: de aluminium rand van de 8 en het bijna randloze ‘curved’ scherm van de X. Binnenin vind je een rechthoekige batterij en een eveneens rechthoekig moederbord.

#3 Waterbestendigheid: geen verschillen met XS

iFixit snapt nog steeds niet waarom de iPhone XR een IP67-rating heeft gekregen, terwijl de XS op een IP68-rating zit. Bij het openen van het toestel ziet alles er eigenlijk precies hetzelfde uit als bij de iPhone XS teardown die ze eerder uitvoerden. Op het oog lijken er op dit punt weinig verschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR te zijn.

De iPhone XR heeft een accu van 11,16 Wattuur en zit daarmee precies tussen de XS (10,13 Wattuur) en de XS Max (12,08 Wattuur) in. Ook qua schermgrootte zit de iPhone XR precies in het midden. Zoek je de langste gebruiksduur, dan moet je in ieder geval de XR hebben want die gaat van alle drie iPhones van 2018 het langst mee.

#4 Verschillen bij camera en Taptic Engine

De TrueDepth-camera van de iPhone XR is volledig identiek aan die in de iPhone X en XS. Wel zijn er twee grote verschillen: de cameramodule aan de achterkant heeft maar één lens en de Taptic Engine speelt in de iPhone XR een grotere rol vanwege het ontbreken van 3D Touch. Apple heeft hiervoor Haptic Touch ontwikkeld.

#5 Groter en zwaarder scherm

Het scherm van de iPhone XR is uiteraard ook afwijkend van de X en XS: het is een LCD-scherm dat groter, dikker en zwaarder is dan dat in de OLED-modellen, omdat er extra componenten voor de achtergrondverlichting nodig zijn.

#6 Lightning-poort zit niet in het midden

De extra aanpassingen voor het LCD-scherm zorgen ervoor dat de Lightning-poort ietsje naar links is verschoven ten opzichte van het middelpunt.

iPhone XS en iPhone XR bovenop elkaar gelegd, het verschil is miniem. Verder zijn er aan de onderkant nog wat andere verschillen te zien. De extra antennelijn ontbreekt en de speakergaatjes zijn bij de iPhone XR symmetrisch.

iFixit geeft de iPhone XR in deze teardown het cijfer 6. Lastige punten zijn de pentalobe-schroefjes en de maatregelen die genomen zijn om deze iPhone XR waterbestendig te maken. Maar het vervangen van een kapot iPhone-scherm is relatief simpel uit te voeren.

Wil je zelf de iPhone XR kopen, dan kun je terecht bij diverse winkelketens. Ook kun je bij alle bekende providers terecht voor een iPhone XR met abonnement, waarbij je de kosten wat meer over een langere periode kunt verdelen.