Lenovo IdeaPad S540-15IWL versus Ideapad L340-15IRH Gaming: De beste deal voor back-to-school?

Inleiding

Sommige notebooks onderscheiden zich met een licht gewicht of luxe vormgeving. De Lenovo IdeaPad S540-15IWL en Ideapad L340-15IRH vallen juist op door hun snelle configuratie voor een verrassend lage prijs. Voor minder dan duizend euro kun je beide laptops bijvoorbeeld al bestellen met een GTX 1650 videokaart en een Core i7-processor. In andere opzichten als constructie en vormgeving zijn er echter de nodige verschillen te bespeuren. Ook qua prestaties ontlopen de laptops elkaar behoorlijk.

Hoe ziet de ideale notebook eruit? Dat hangt er maar net vanaf: sommigen zullen het allerliefst een systeem willen dat zo lang mogelijk meegaat op één acculading, ook als dat wat performance kost. Anderen willen juist een heel flexibel apparaat als een convertible of detachable. Die heb je binnen een mum van tijd omgetoverd tot een tablet, waarbij vaak ook de mogelijkheid voor peninvoer bestaat. Sommigen kijken dan weer niet zozeer naar de mogelijkheden van hun nieuwe machine, maar wel naar de meest luxe uitstraling en fraaie afwerking. De afgelopen jaren experimenteren fabrikanten al met materialen als leer, hout en metaal.

Rappe configuraties voor een (relatief) betaalbare prijs

Natuurlijk is er ook nog een vierde optie voor wat de 'ideale laptop' kan zijn: een apparaat dat simpelweg zo snel mogelijke hardware bevat, voor zo min mogelijk geld. De Lenovo Ideapad S540-15IWL en de Ideapad L340-15IRH hebben wat dat betreft op voorhand goede papieren. Om met de eerste te beginnen: hart van de configuratie vormt de veel geziene Intel Core i5-8265U (799 euro, 'IdeaPad S540-15IWL (81SW001SMH)') of Core i7-8565U (999 euro, 'IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH)'). Lenovo heeft echter ook een Nvidia GTX 1650 Max Q-videokaart in het apparaat gestopt, veel krachtiger dan in dit segment gebruikelijk. Daarnaast zijn 8 GB ddr4 en een ssd van 256 of 512 GB aanwezig, waarbij de duurdere machine uiteraard van de grotere ssd is voorzien. Het geheel zit ingebouwd in een lekker dunne behuizing van zilvergrijs metaal.

Heb je meer rekenkracht nodig? Voor 999 euro heeft Lenovo dan de Ideapad L340-15IRH in de aanbieding. Daarin steekt een op papier flink snellere hexacore Core i7-9750H-processor, plus een eveneens wat rappere Nvidia GTX 1650 in de standaarduitvoering - die is wat hoger geklokt dan de 'Max-Q'. Naast opnieuw 8 GB ddr4 is tevens meer opslag voorhanden: 1256 GB, verdeeld over een ssd van 256 GB en een harddisk van 1 TB. Deze complete configuratie, voluit genaamd 'Lenovo IdeaPad L340-15IRH (81LK0092MH)', zit verwerkt in een zwarte behuizing met opvallende blauwe 'Gaming'-accenten, al blijven die subtiel genoeg om je ook op kantoor met deze laptop te kunnen vertonen.

Snel, goedkoop - maar ook een fijne reisgenoot?

Zoals al vaak eerder aan de orde kwam in onze laptopreviews, is rappe hardware alléén niet genoeg om een laptop de aanschaf waard te maken. Ook de constructie, kwaliteit van toetsenbord en touchpad, en een goed beeldscherm zijn belangrijk - en dan vergeten we bijna nog dat je zo lang mogelijk wil kunnen werken op één acculading. Betaalbare systemen die zijn volgestouwd met hardware, zijn niet altijd een even groot succes als het op die factoren aankomt. Hoewel de Ideapad L340-15IRH op papier het snelst is, is de eindoverwinning in deze head-to-head vergelijking dus nog lang niet verzekerd.

Constructie en aansluitingen

De twee laptops in dit artikel mogen afkomstig zijn van dezelfde fabrikant: toch zijn er rondom de nodige verschillen te bespeuren. De Ideapad L340-15IRH behoort toe aan dezelfde L340-serie als de AMD Ryzen 3700U-gebaseerde Ideapad L340-15API die we onlangs nader besproken. Het luxere model van vandaag is wel gestoken in de 'Gaming'-variant van het chassis. Erg groot zijn de verschillen met de standaarduitvoering niet. Het Lenovo-logo op de kap is nu gevat in een felblauw accent, terwijl het toetsenbord voorzien is van blauw omrande toetsen met dito verlichting. Nog altijd is de gehele buitenkant gemaakt van zwart plastic. Palmsteun en schermklep hebben een geborstelde, glimmende textuur die van een afstandje de indruk moet wekken van metaal. Het oppervlak voelt niet bijster luxueus aan, maar vette vingerafdrukken zie je er tenminste niet al te zeer op terug.

De IdeaPad S540-15IWL bevindt zich een stapje hoger in Lenovo's line-up en dat is meteen te merken aan de opbouw van het apparaat. Die bestaat voor het grootste gedeelte uit donkergrijs geanodiseerd aluminium met een prettige, ietwat ruwe afwerking, zodat vingerafdrukken ook dit apparaat niet snel ontsieren. De achterkant en zijkanten van de schermklep zijn gemaakt uit één stuk metaal en datzelfde geldt voor de bovenkant en zijkanten van de basis. De onderkant is een aparte klep en in tegenstelling tot wat we in dit segment vaker zien, lijkt die ook gemaakt van metaal. Her en der zijn glimmend afgeschuinde randjes aangebracht als ontwerpaccent, bijvoorbeeld rondom de touchpad, powerknop en vingerafdrukscanner. Gelukkig heeft Lenovo dat niet gedaan rondom de prettig afgeronde zijkanten van de behuizing, zodat ze niet in de polsen snijden.

Dankzij de metalen constructie doet de IdeaPad S540-15IWL hoogwaardiger aan dan de Ideapad L340-15IRH en ook qua stevigheid maakt die laptop een betere indruk. Als geheel laat de behuizing zich maar nauwelijks heen en weer buigen, als je hem met twee handen bij de hoekpunten vastpakt. De constructie is net wat minder bestand tegen een puntbelasting in het midden, al valt het meeveren dan ook nog wel mee. Het plastic van de Ideapad L340-15IRH kan wat makkelijker in- en meeveren als je de behuizing probeert te torderen. Gelet op de materiaalkeuze is het ook weer niet een van de minst stevige machines die we ooit onder handen hebben gehad. Waar goedkopere laptops met een plastic behuizing vaak een nogal holle klank verspreiden als je erop tikt, is dat hier niet zo, omdat het chassis nagenoeg volledig is gevuld met hardware (de goedkope versie telt vooral veel lege ruimte).

Door de vele hardware is ook het gewicht van de Ideapad L340-15IRH toegenomen boven goedkopere machines. Onze weegschaal slaat uit naar 2165 gram en dat is meer dan de 1855 gram die de S540-15IWL laat noteren. In hun klasse behoren de twee daarmee tot de zwaardere notebooks, vooral de Ideapad L340-IRH. Kijk je naar laptops met een kleiner schermformaat, dan kun je vaak een nog lichtere machine verwachten, al heeft Acer in de vorm van de Swift 5-serie bijvoorbeeld ook al 15,6 inch laptops in het assortiment die minder dan de helft wegen. Qua systeemprestaties kun je daarvan uiteraard niet hetzelfde verwachten als van dit Lenovo-duo, maar op het vlak van gewicht moet je dus bereid zijn een compromis te sluiten, als je voor één van beide machines gaat.

Ook qua afmetingen is de Ideapad S540-15IWL een stukje minder fors uitgevallen dan de Ideapad L340-15IRH. In de breedte is de S540-15IWL een halve centimeter smaller, in de diepte valt de omvang precies een centimeter kleiner uit. Voorts is de S540-15IWL bijna een halve centimeter dunner dan de L340-15IRH. Dat lijken kleine verschillen, maar staande op het bureau maakt de L340-15IRH in vergelijking een wat logge en 'ouderwetse' indruk. Een deel van de verklaring wordt gevormd door de smallere schermranden, waarvan de S540-15IWL is voorzien. De schermranden links en rechts meten bij die laptop 6,2 mm, terwijl de bovenste bezel met 11,8 mm iets breder is, om genoeg ruimte te laten voor de webcam. Ondertussen is de Ideapad L340-15IRH niet uitgerust met bijster smalle bezels voor een laptop die anno 2019 in de winkels ligt. Links en rechts zien we bij het gaming-model zwarte randen van 8,8 mm voordat het beeld begint, de bovenste rand is met 19 mm nog een stuk breder.

Beide laptops hebben een relatief forse rand onder het display, die bij de Ideapad L340-15IRH nog net wat breder is dan bij de Ideapad S540-15IWL. Daarin zit ook het centraal geplaatste scharnier verwerkt. Over de feedback zijn we - opnieuw - tevredener bij de S540-15IWL. Je kunt de schermklep van deze laptop met één hand openen, waarbij de basis niet mee omhoog komt. Hoewel datzelfde ook lukt bij de Ideapad L340-15IRH, is het scharnier van dat model niet stevig genoeg afgesteld om te voorkomen dat het scherm in opengeklapte toestand heen en weer gaat wapperen als je tegen de laptop stoot. De S540-15IWL blijft in dezelfde situatie beter stabiel. Fijn aan het scharnier van beide laptops is dat het scherm bijna 180 graden kan draaien ten opzichte van de behuizing, waardoor je het onder bijna iedere gewenste hoek kunt gebruiken.

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de Ideapad L340-15IRH bevinden zich aan de linkerkant, het gaatje voor het Kensington-slot aan de rechterkant even niet meegerekend. In tegenstelling tot de eerder besproken L340-15API treffen we daar geen blanco klepje voor de dvd-speler; die ruimte wordt bij deze uitvoering ingenomen door de grotere koeloplossing. Het poortengamma op de IdeaPad S540-15IWL is iets anders ingedeeld, waarbij beide kanten aansluitingen bevatten. Prettig is dat die zoveel mogelijk aan de achterkant van het apparaat zitten, zodat kabels het werken met een losse muis zo min mogelijk belemmeren.

Beide laptops beschikken over een propriëtaire voedingsaansluiting, een vierkant exemplaar waarvan de stekker wel iets wegheeft van usb. Op het vlak van beeldaansluitingen is er een hdmi 2.0-poort voorhanden, die zit verbonden met de losse Nvidia-videokaart. Dat is prettig, want op de nodige laptops zien we nog een verouderde hdmi 1.4-poort, die 4K-schermen of 1440p-ultrawides niet van de gewenste 60 beelden per seconde kan voorzien, maar slechts 30 Hz ondersteunt. 4K/60 vormt voor dit tweetal echter geen enkel probleem. Ook qua usb-poorten zijn beide laptops bijna gelijk: tweemaal usb 3.0 type-A, éénmaal usb 3.0 type-C. Bij de Ideapad S540-15IWL kan de achterste poort apparaten opladen wanneer de laptop zelf in slaapstand staat. Een nuttige toevoeging, die de Ideapad L340-15IRH niet biedt. De usb-C poort ondersteunt in beide gevallen helaas alleen de doorgifte van usb-signalen, geen Alternate Modes als DisplayPort of HDMI, wat je ook in dit segment weleens ziet. Gebruik van deze laptops in combinatie met een usb-C (of Thunderbolt) docking station is daarmee niet goed mogelijk. 

De ietwat forsere behuizing van de Ideapad L340-15IRH laat tevens ruimte voor een gigabit-ethernetaansluiting, die op veel dunnere laptops noodgedwongen moet wijken. Zoals gebruikelijk moet je eerst een klein klepje uitklappen om 'm te kunnen gebruiken. Op de IdeaPad S540-15IWL zit geen netwerkpoort, maar wel een kaartlezer voor fullsize SD-kaartjes. Veel laptops slikken alleen de kleinere microSD-kaartjes, als ze überhaupt al van een kaartlezer zijn voorzien. Fotocamera's gebruiken over het algemeen echter de grotere kaartjes. Beide laptops zijn aan de zijkant tot slot voorzien van een 3.5 mm-koptelefoonaansluiting en een tweetal ledjes om aan te geven dat het systeem is ingeschakeld of wordt opgeladen.

Fijn aan beide laptops is dat de ventilatieopeningen zich aan de achterkant van de behuizing bevinden, waarbij hete lucht tussen schermklep en behuizing omhoog wordt geblazen. We zien nog weleens machines waarbij de hete luchtstroom het systeem aan de zijkant verlaat, waarbij je muishand kan worden opgewarmd.

Toetsenbord en touchpad

Dankzij hun relatief grote 15 inch scherm is er bij de beide laptops in deze vergelijking genoeg ruimte voor een toetsenbord met een aparte numpad, waar systemen op het 14-inch formaat en kleiner een apart blok cijfertoetsen aan de rechterkant vaak ontberen. De lay-out van de toetsen is voor beide machines identiek, met één verschil: bij de Ideapad L340-15IRH beschikt het toetsenbord over een geïntegreerde powerknop. Die bevindt zich rechts naast de mediatoetsen boven het numpad, die samen met de functietoetsen op halve hoogte zijn uitgevoerd. De IdeaPad S540-15IWL heeft een aparte powerknop boven het toetsenbord en dus heeft die machine een aparte 'Stop'-knop, naast de knoppen voor 'Play/Pauze' en terug- en vooruitspoelen die ook op de Ideapad L340-15IRH zitten.

De chiclettoetsen van beide laptops hebben dezelfde typische voor Lenovo herkenbare vormgeving, vierkant met een ietwat afgeronde onderkant. Bij de Ideapad L340-15IRH hebben de toetsen zoals gezegd een blauwe afwerking. Zowel de letters als de zijkant van de toets zijn doorschijnend blauw, waarbij je de blauwe toetsverlichting kunt inschakelen om de laptop extra te laten opvallen. De toetsen van de IdeaPad S540-15IWL zijn 'gewoon' grijs met witte letters, waarbij ook is voorzien in witte toetsverlichting. Naast de powerknop hebben ook de 'Num Lock' en 'Caps Lock' toetsen van beide laptops kleine geïntegreerde ledjes in de hoek, die aangeven of die twee functies op dat moment zijn ingeschakeld. Bij de Ideapad L340-15IRH zijn die lampjes, uiteraard, blauw.

Over de aanslag van beide laptops hebben we gelet op het prijspunt geen klachten, hoewel de karakteristiek iewat verschilt. Zo biedt de Ideapad L340-15IRH meer travel, wat het typecomfort kan bevorderen. Aan de andere kant is de behuizing van de IdeaPad S540-15IWL net wat steviger, zodat de toetsen bij bottom-out wat minder inveren. Dat geeft een net wat prettigere feedback, al voelt ook het toetsenbord van de L340-15IRH niet al te 'sponzig' - een effect dat ontstaat wanneer de bovenplaat van een laptop al te veel meegeeft. Wel heeft de Ideapad L340-15IRH niet het stilste laptoptoetsenbord dat we ooit hebben gehoord; vooral grotere toetsen maken relatief veel lawaai. De S540-15IWL is in vergelijking meer gedempt.

Lenovo Vantage

Standaard zijn de functietoetsen van het toetsenbord niet gekoppeld aan 'F1' tot en met 'F12', maar aan andere functies, zoals het veranderen van de schermhelderheid en volume. Dat is tegenwoordig gebruikelijk op laptoptoetsenborden, maar mocht je liever standaard 'F1' tot en met 'F12' gebruiken, dan kun je dat alsnog instellen via de voorgeïnstalleerde 'Lenovo Vantage'-app.

Middels Lenovo Vantage kun je ook andere systeeminstellingen wijzigen. Dat zijn er bij de IdeaPad S540-15IWL net wat meer dan bij de Ideapad L340-15IRH. Zo beschikt de eerste laptop zoals gezegd over een speciale usb-poort, die apparaten kan opladen zelfs als het systeem is uitgeschakeld. In Lenovo Vantage kun je dat gedrag uitzetten. Je kan tevens kiezen om het snel opladen van de accu aan te zetten, of om de accu standaard minder ver op te laden om de levensduur ervan te verlengen.

Lenovo Vantage bevat tevens informatie over de configuratie van de laptops, toont de garantiestatus van je systeem, geeft informatie over beveiliging en updates en biedt probleemoplossers en contact met ondersteuning, voor als je moeilijkheden ondervindt.

Touchpad

Zowel de Ideapad L340-15IRH als de IdeaPad S540-15IWL beschikt over een touchpad met muisknoppen onder het aanraakgevoelige oppervlak, dat voor beide machines even groot is: 10,5 bij 7 centimeter. Het redelijk gladde oppervlak maakt dat vingergebaren en muisbewegingen prettig kunnen verlopen. Opvallend is wel dat alleen de IdeaPad S540-15IWL beschikt over een Precision Touchpad, dat door Microsoft wordt voorzien van driverondersteuning. De Ideapad L340-15IRH heeft dat niet en bovendien valt bij deze laptop op, dat het touchpad niet helemaal goed op de onderliggende knoppen zit bevestigd. Je kunt het oppervlak als het ware een klein beetje indrukken voordat je bij de knop uitkomt. De klik van de knoppen onder het touchpad had sowieso directer gemogen. Bij de IdeaPad S540-15IWL veert het touchpad minder ver mee om een klik te produceren.

Bij de Ideapad L340-15IRH moet je het doen zonder vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning om sneller te kunnen inloggen. De IdeaPad S540-15IWL beschikt wel over een vingerafdrukscanner, geplaatst in de palmsteun rechts onder het toetsenbord. We treffen op beide laptops voorts een 'Privacy Shutter', een schuifje waarmee je de webcam kunt afdekken. Daarover beschikten de zakelijke Thinkpad-laptops van Lenovo al langer.

Beeldscherm

De Ideapad L340-15IRH en IdeaPad S540-15IWL beschikken beide over een mat afgewerkt ips-lcd afkomstig van fabrikant BOE. De diagonaal bedraagt 15,6 inch, terwijl de schermen 1920 x 1080 beeldpunten tellen. Dat zijn min of meer de gebruikelijke specificaties voor een laptop die je voor dit bedrag aanschaft. Schermen met een hogere resolutie komen we nog vooral tegen in het hogere segment, terwijl eveneens maar weinig fabrikanten afwijken van de gebruikelijke 16:9-beeldverhouding.

Testresultaten helderheid, kleuren en contrast

We hebben het scherm van beide laptops zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Dat hebben we gedaan in de standaardmodus waarin het scherm staat ingesteld. In onderstaande grafieken herken je de Ideapad L340-15IRH aan een paarse kleur. De 799 euro kostende IdeaPad S540-15IWL met Core i5-processor en 256 GB-ssd is rood gekleurd, de IdeaPad S540-15IWL met Core i7 en 512 GB opslag voor 999 euro heeft een gele balk. We vergelijken het trio met andere geteste laptops met een 14- of 15,6 inch display die momenteel voor een ongeveer vergelijkbare prijs te koop zijn. Niettemin zijn er binnen het testveld behoorlijke verschillen in aanschafprijs: de goedkoopste laptop kost 629 euro, de duurste laptop schaf je voor 1200 euro aan. Laptops met een zuinige Intel Kaby Lake-R of Whiskey Lake-U-processor (zoals de IdeaPad S540-15IWL) hebben een donkergrijze balk. Systemen met een krachtiger Intel Coffee Lake-H-chip (zoals de Ideapad L340-15IRH) zijn voorzien van een blauwe kleur. De Asus FX505DU-AL085T heeft als enige notebook in de vergelijking een AMD Ryzen-cpu en is lichtgrijs gekleurd.

Qua maximale helderheid scoren alle drie de laptops in deze bespreking ongeveer gelijk: we meten een piekhelderheid van om en nabij de 290 cd/m2. Dat is in dit segment een prima waarde en goed voor een hoge positie in de grafiek. Duurdere laptops hebben soms al een scherm dat richting de 400 of 500 nits aan helderheid kan produceren, wat ze buiten beter afleesbaar maakt, maar zo lang je uit de zon blijft, kun je in de meeste gevallen prima met dit trio uit de voeten. Zwartwaarde en contrast van de panelen in de Ideapad L340-15IRH en IdeaPad S540-15IWL zijn gemiddeld. De beide IdeaPad S540-15IWL-modellen behalen zo'n 1060:1, de Ideapad L340-15IRH doet het met 1122:1 net iets beter. Een prima score, maar geen uitmuntend resultaat.

Kijken we naar de kleurafwijking van de drie schermen, dan valt op dat de IdeaPad S540-15IWL het op dit vlak vele malen beter doet dan de Ideapad L340-15IRH. Noteert de eerste laptop een gemiddelde deltaE-waarde van 4,6, de tweede komt uit op 9,1. Een afwijking boven de 5 is in de praktijk duidelijk zichtbaar. Dat de laptops waaronder de Ideapad L340-15IRH zo'n hoge kleurafwijking neerzetten, heeft alles te maken met het beperkte kleurbereik waar de meeste laptopschermen in het segment onder de duizend euro mee te kampen hebben. Het scherm van de Ideapad L340-15IRH kan bijvoorbeeld maar 63 procent van het gangbare sRGB-gamut weergeven. Dat zorgt ervoor dat veel kleuren nooit met de juiste verzadiging kunnen worden vertoond, waardoor de weergave een wat fletse indruk maakt. De IdeaPad S540-15IWL heeft daar geen last van, met een kleurdekking van afgerond 92 procent van sRGB. In dit segment een opmerkelijk goed resultaat. Er zijn maar twee laptops in de grafiek die het duidelijk beter doen, en die kosten duizend euro of meer.

Op het vlak van de grijskalibratie heeft de Ideapad L340-15IRH opvallend genoeg wel de betere papieren. De gemiddelde afwijking bedraagt slechts 1,6, waar de twee Ideapad S540-15IWL-laptops afwijkingen van 3,8 en 5,1 noteren. Lenovo heeft het scherm van de S540's te blauw afgesteld: de kleurtemperatuur van wit komt uit rond de 7300 K, waar de L340-15IRH nagenoeg precies de gewenste 6500 K noteert. Het grijsverloop van de L340-15IRH ziet er bovendien een stuk netter uit dan dat van de Ideapad S540-15IWL.

Gegeven de keus tussen beide laptopschermen zouden we niettemin liever gaan voor de Ideapad S540-15IWL. De ietwat te kille tint is in de dagelijkse praktijk minder opvallend dan het gebrek aan kleurverzadiging van de L340-15IRH. De grijsafwijking van de Ideapad S540-15IWL is niet groot genoeg om echt problematisch te worden, tenzij je de laptop graag voor (professioneel) grafisch ontwerp of fotobewerking wil gebruiken. Wil je dat wel, dan is een professionele kalibratie natuurlijk ook nog een optie.

Systeemprestaties

Hoewel de Ideapad L340-15IRH en IdeaPad S540-15IWL beide beschikken over een Intel Core i7-cpu (in het geval van de goedkopere S540-15IWL een i5) gecombineerd met een Nvidia GTX 1650-videokaart, belooft de forsere Ideapad L340-15IRH op papier toch beduidend hogere prestaties te zullen leveren. Lenovo heeft die namelijk voorzien van een chip uit de Coffee Lake-H-serie, waar de S540-15IWL een Whiskey Lake-U-chip aan boord heeft. De laatste is aanmerkelijk zuiniger, maar levert ook minder hoge prestaties. Door de lagere hitteproductie wordt het wel weer mogelijk om 'm in dunnere notebooks te integreren.

Concreet bevat de Ideapad L340-15IRH een Intel Core i7-9750H. Ten opzichte van de hedendaagse Whiskey Lake-U-cpu's biedt deze chip twee extra rekenkernen voor een totaal van zes. Door middel van Hyperthreading kan de cpu aan twaalf threads tegelijk werken. De Coffee Lake-H-cpu is gebaseerd op precies dezelfde architectuur als de voorganger, de Core i7-8750H die we ook nog steeds in veel laptops terugvinden. De 9000-series cpu's in de H-serie beschikken vooral over wat hogere kloksnelheden dan de 8000-serie, waarmee de snelheidsverbeteringen beperkt beloven te zijn. Beschikt de i7-8750H over een basisklokfrequentie van 2.2 GHz met een boost naar 4.1 GHz, de i7-9750H trekt door naar 4.5 GHz met een basis van 2.5 GHz. Tevens heeft de nieuwere chip 12 MB cachegeheugen in plaats van de 9 MB die we bij de i7-8750H vinden.

Hart van de IdeaPad S540-15IWL vormt de veel geziene Intel Core i5-8265U of Core i7-8565U quadcore-processor uit de Whiskey Lake-U serie. De processorserie werd in de zomer van 2018 aangekondigd en is een doorontwikkeling op de Kaby Lake-R-reeks. Ook bij deze processors zit de vernieuwing 'm vooral in een nog wat hogere kloksnelheid dan hun voorgangers. De Core i7-8565U heeft nu een basisklokfrequentie van 1,8 GHz en single-core turbosnelheid van 4,6 GHz, waar de Core i5-8265U standaard op 1,6 GHz draait, met een maximale single-core turbo naar 3,9 GHz. De i7-8565U heeft tevens wat meer cachegeheugen (8 MB ipv 6 MB).

Een belangrijke opmerking is dat ook de 'normaal' te behalen kloksnelheden van de cpu zeer afhankelijk zijn van de instellingen voor het energiebeheer die de fabrikant heeft gekozen. Daardoor kan een Core i7-processor in de ene laptop het in praktijk toch slechter doen dan een i5-model in een ander apparaat, ondanks het lagere modelnummer. Bij de vergelijking tussen de Ideapad L340-15IRH en IdeaPad S540-15IWL komt sowieso ook nog het onderscheid tussen de Coffee Lake-H-serie en de Whiskey Lake-U-serie om de hoek kijken. Lenovo heeft de standaard Power Limits bij de Ideapad L340-15IRH niet aangepast en zodoende mag de i7-9750H in die laptop kortstondig 90 W verbruiken. Bij langduriger belasting zakt het verbruik terug naar 45 W. De i7-8565U of i5-8565U in de S540-15IWL zijn ietsjes beperkt ten opzichte van de maximaal instelbare stroomlimieten, maar niet veel. De eerste mag kortstondig 40 W verstoken en de tweede 36 W; bij beide chips zakt het stroomverbruik op den duur terug naar 21 W.

Ook de koeling speelt uiteraard een rol wanneer de processor maximaal moet worden belast. In dat verband valt op, dat het koelsysteem van de Ideapad L340-15IRH niet in staat is om de processor zijn ingestelde maximum van 90 W te laten verbruiken. De chip wordt eerder zo warm (meer dan 94 graden), dat hij zich noodgedwongen wat moet inhouden en het piekverbruik in de praktijk zo rond de 75 W blijft steken. Bij langduriger belasting met lager stroomverbruik, is er geen probleem. Bij de IdeaPad S540-15IWL zien we bij beide uitvoeringen geen problemen om de opgegeven tdp-limieten voor kortstondige belasting te bereiken, waarbij de cpu ook op de lange duur niet oververhit dreigt te raken.

Testresultaten: Systeemprestaties

Tijd voor een reeks benchmarks om de verschillen tussen de Intels recentste processors in de H- en de U-serie in de praktijk te laten zien. In onderstaande grafieken herken je de Ideapad L340-15IRH aan een paarse kleur. De 799 euro kostende IdeaPad S540-15IWL (81SW001SMH) met Core i5-processor en 256 GB-ssd is rood gekleurd, de IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH) met Core i7 en 512 GB opslag voor 999 euro heeft een gele balk. We vergelijken het trio met andere geteste laptops met een 14- of 15,6 inch display die momenteel voor een ongeveer vergelijkbare prijs te koop zijn. Niettemin zijn er binnen het testveld behoorlijke verschillen in aanschafprijs: de goedkoopste laptop kost 629 euro, de duurste laptop schaf je voor 1200 euro aan. Laptops met een zuinige Intel Kaby Lake-R of Whiskey Lake-U-processor (zoals de IdeaPad S540-15IWL) hebben een donkergrijze balk. Systemen met een krachtiger Intel Coffee Lake-H-chip (zoals de Ideapad L340-15IRH) zijn voorzien van een blauwe kleur. De Asus FX505DU-AL085T heeft als enige notebook in de vergelijking een AMD Ryzen-cpu en is lichtgrijs gekleurd.

De synthetische benchmark Cinebench R15 geeft een indruk van de ruwe prestaties van een cpu. Belasten we één rekenkern, dan doen de IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH) en de Ideapad L340-15IRH het nagenoeg even goed. Niet gek: qua architectuur lijken de chips sterk op elkaar en hoewel de i7-9750H meer energie mag verbruiken, kan de i7-8565U een 100 MHz hogere maximale kloksnelheid behalen. Het Core i5-model IdeaPad S540-15IWL (81SW001SMH), met lagere boostklokfrequentie en minder hoog ingesteld maximaal stroomverbruik, geeft zo'n twintig procent toe.

In de multicore-test doen beide IdeaPad S540-15IWL-laptops het ongeveer even goed - het Core i5-model (81SW001SMH) opvallend zelfs net wat beter, al valt het verschil binnen de foutmarge. Asus' Vivobook S532FL, voorzien van een agressiever stroomprofiel, scoort nog zo'n 11 procent hoger, dus in theorie had Lenovo er bij de IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH) nog net wat meer uit kunnen halen. De Ideapad L340-15IRH scoort ondertussen zo'n 44 procent hoger dan het S540-duo, waarmee de meerwaarde van de Coffee Lake-H-processor zich bewijst. We zien wel dat ook deze laptop niet de maximale prestaties uit de i7-9750H weet te halen. Drie concurrenten leveren een ongeveer 10 procent hogere score - wellicht is de koeling van deze apparaten wél op een piekverbruik van 90 W berekend.

Bij het uitvoeren van de PCMark 8 v2 benchmarks, die een meer realistische praktijksituatie simuleren, zien we alle drie de laptops zoals te verwachten hoog in de grafieken eindigen - zeker in de Creative-test, waarin een krachtige losse videokaart zwaarder meetelt. Opvallend is wel dat de Ideapad L340-15IRH in twee van de drie tests nipt onder de beide IdeaPad S540-15IWL-laptops terechtkomt, ondanks de krachtiger processor (en hoger geklokte videochip). De oorzaak zou 'm weleens kunnen liggen in de geheugenconfiguratie van de Ideapad L340-15IRH. Lenovo heeft de laptop voorzien van slechts één reepje ddr4-geheugen. Zodoende communiceren geheugen, processor en videokaart bij de Ideapad L340-15IRH, waar de IdeaPad S540-15IWL-laptops kunnen beschikken over twee geheugenkanalen doordat naast de enkele geheugenmodule ook geheugen op het moederbord zit voorgesoldeerd.

Testresultaten: Grafische prestaties

Zowel de i7-9750H alsook de i7-8565U en de i5-8265U hebben de Intel UHD Graphics 620 als geïntegreerde gpu. Dat is een weinig potente chip die onder diverse benamingen alweer een poosje meegaat. Gelukkig kunnen de IdeaPad S540-15IWL en Ideapad L340-15IRH ook vertrouwen op de aparte Nvidia-gpu voor het betere grafische rekenwerk. De GTX 1650 is de laagst gepositioneerde GTX-kaart met de relatief nieuwe 'Turing'-gpu. Ook de 'instap-Turing' belooft nog beduidend sneller te zijn dan de oude GTX 1050 (Ti), laat staan de Geforce MX150 of MX250 die we in dit segment weleens vaker terugzien. Hart van de GTX 1650 vormt de TU117-gpu, die 1024 rekeneenheden of cuda cores telt, waar de desktopvariant van de GTX 1650 er maar 896 heeft. Voorts is 4 GB eigen gddr5-geheugen aanwezig. Niet aanwezig zijn de speciale rekenkernen voor raytracing en deep learning, die wel onderdeel zijn van de Turing-kaarten in de RTX 20xx-serie.

Zoals eerder aan de orde kwam, heeft de Ideapad L340-15IRH de 'normale' mobiele GTX 1650 aan boord, terwijl de IdeaPad S540-15IWL is voorzien van de zogenoemde Max-Q versie. Die is zodanig afgesteld dat hij 30 procent minder verbruikt dan de 'normale' GTX 1650, doordat de kloksnelheden van de gpu twintig tot dertig procent lager liggen. De geheugenkloksnelheden nemen niet af.

Met zijn hoger geklokte GTX 1650 gaat de Ideapad L340-15IRH de beide IdeaPad S540-15IWL-laptops uiteraard voorbij. In 3DMark Fire Strike noteren we een plus van zo'n tien procent en dat is niet zoveel als je misschien zou verwachten, gelet op het verschil in kloksnelheid. Mogelijk vormt de geheugenconfiguratie hier weer een rem op de prestaties.

Gelet op het hele testveld doen alle drie de Lenovo-laptops het uitstekend. De meeste concurrenten hebben lang niet zo'n krachtige gpu aan boord. Dat geldt, zoals in bovenstaande grafiek goed zichtbaar wordt, vooral voor laptops met een zuinige Whiskey Lake-U-cpu (de grijze balkjes). De minder energiezuinige Coffee Lake-H-cpu (de blauwe balkjes) wordt vaker met een krachtiger videokaart gecombineerd. De Max-Q GTX 1650 in de IdeaPad S540-15IWL zit in deze benchmark qua performance op het niveau van GTX 1050 Ti, scoort een kwart hoger dan de laptops met GTX 1050, dubbel zo goed dan apparaten met een MX150/250, en meer dan zes keer zo goed dan laptops met alléén een Intel-igpu. De Ideapad L340-15IRH met zijn 'normale' GTX 1650 Mobile komt ondertussen aardig aan de buurt van de HP Pavilion 15 dp0120nd, een model dat met een GTX 1060 is uitgerust. Alleen de Asus FX505DU-AL085T, een duidelijk duurder apparaat met een GTX 1660 Ti, doet het nog veel beter dan het drietal van Lenovo.

De relatief krachtige videokaart maakt dat je de Ideapad L340-15IRH en de IdeaPad S540-15IWL in zijn beide varianten prima kunt gebruiken voor een spelletje. Op Medium-instellingen levert de Ideapad L340-15IRH in alle drie de spellen van onze standaard gaming-benchmarksuite voor laptops meer dan 60 fps in 1080p-resolutie. De IdeaPad S540-15IWL-laptops leveren in twee van de drie gevallen een gemiddelde boven de 60 fps en zakken daar alleen bij Far Cry 5 gemiddeld nipt onder. Neem je genoegen met een minder vloeiende framerate, dan is het prima mogelijk om de instellingen op te schroeven naar Ultra. Zowel de Ideapad L340-15IRH als beide IdeaPad S540-15IWL-laptops zetten dan framerates ruim boven de 40 fps neer. Door het ontbreken van G-sync op beide laptopschermen zouden we je dan aanraden de framerate vast te zetten op 30 Hz, om storende tearing te voorkomen.

Voor gamen in 4K-resolutie blijkt de GTX 1650 aan de hand van de benchmarkscores van de Ideapad L340-15IRH en de IdeaPad S540-15IWL te licht. Zelfs op minder veeleisende Medium-instellingen schokt het beeld, met behalve in GTA V gemiddelden onder de 30 fps.

Testresultaten: Wifi-prestaties

Aan de draadloze netwerkoplossing zie je opnieuw dat de S540-serie wat hoger gepositioneerd is dan de L340-serie. De IdeaPad S540-15IWL is voorzien van de bekende Intel Wireless-AC 9560 een dual-band dual-stream 802.11ac adapter die op papier goed is voor een maximale doorvoersnelheid van liefst 1,73 Gbps. We vinden hem vaker terug in laptops uit het hogere segment. De Ideapad L340-15IRH moet het ondertussen doen met de Qualcomm Atheros QCA9377, een simpeler single-stream oplossing die eveneens ac-Wifi ondersteunt, maar dan met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 433 Mbps. In tegenstelling tot de S540-15IWL kun je echter ook een netwerkkabel inprikken voor een hogere snelheid; de gigabit ethernetpoort van de Ideapad L340-15IRH zit verbonden met een Realtek-adapter.

We testten de draadloze netwerksnelheid van de Ideapad L340-15IRH en IdeaPad S540-15IWL in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday, waar externe verstoringen geen invloed kunnen uitoefenen. Met dank aan hun luxe en snelle netwerkadapter leveren de beide S540-15IWL-laptops uitstekende resultaten, zeker op de 5 GHz-band. De Ideapad L340-15IRH blijft in vergelijking toch wat achter. De meeste andere laptops in dit prijssegment zijn voorzien van een luxere adapter.

Opslag en uitbreiden

De forsere behuizing van de Ideapad L340-15IRH laat meer ruimte voor opslagapparaten, waar Lenovo gebruik van heeft gemaakt door het apparaat uit te rusten met een traditionele 2.5 inch harde schijf. Dit exemplaar van Western Digital is natuurlijk lang niet zo snel als een gemiddelde ssd, maar wel groot: er is 1 TB ruimte voorhanden. Het OS is voorgeïnstalleerd op de 256 GB ssd afkomstig van SK Hynix, met typenummer 'HFM256GDHTNG-8310A'. Deze zit geïnstalleerd in het M.2-slot en maakt gebruik van de nvme-interface. Direct uit de doos is verdeeld over deze twee schijven een forse 1.137,5 GB vrije ruimte beschikbaar.

Naast de processor - i5 of i7 - is de ssd het andere verschil tussen de 799 euro kostende IdeaPad S540-15IWL (81SW001SMH) en de IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH) van 999 euro. In de laatste laptop steekt een 512 GB ssd, terwijl het goedkopere model een 256 GB ssd herbergt. In beide gevallen gaat het om een nvme-ssd afkomstig van Samsung: de PM981, zeg maar de oem-versie van de rappe 970 Evo. Dat belooft uitstekende lees- en schrijfprestaties.

Liet de eerdere Ideapad L340 die we bekeken nog ruimte voor een derde schijf, die in de lege ruimte voor de dvd-speler kon worden geplaatst, bij de Ideapad L340-15IRH 'Gaming' zit op die plek het beduidend forsere koelsysteem met twee ventilatoren. Wil je extra opslag bijplaatsen, dan zul je dus één van de bestaande opslagapparaten moeten vervangen. Datzelfde zal je moeten doen als je het systeme nog van meer geheugen wil voorzien.

Ook in de IdeaPad S540-15IWL kun je geen extra reepje ddr4 meer kwijt, maar op beide varianten van de laptop die we hebben ontvangen, zien we wel een extra m.2-slot voor een tweede ssd. Die bevindt zich onder de enkele ddr4-sodimm en wijst naar voren, zodat je er geen al te lange ssd in kwijt kunt. Maximaal past een ssd op het zogenoemde 2242-formaat. Een langer exemplaar, zoals de voorgemonteerde PM981 - voorzien van een dunne metalen heatspreader - past bijvoorbeeld niet.

Testresultaten: Prestaties ssd

Voor alle drie de laptops hebben we de snelheid van de voorgemonteerde ssd doorgemeten middels de PCMark 8.0 Storage 2.0-benchmark. Daaruit blijkt dat de PM981 in de beide Ideapad S540-15IWL-configuraties inderdaad zeer goed presteert, op ruime voorsprong van alle andere laptops in deze test. Zoals gebruikelijk doet de grotere 512 GB-ssd het nog wat beter dan het 256 GB-exemplaar. Hoewel de Hynix-ssd in de Ideapad L340-15IRH niet zo exceptioneel presteert als het model in de Ideapad S540-15IWL, noteert ook deze laptop uitstekende doorvoersnelheden die hoger zijn dan bij de meeste andere laptops in de grafiek.

Accuduur en koeling

Zoals is gebleken is het drietal laptops in deze bespreking tot heel wat in staat, dankzij krachtige hardware. Daarmee rijst wel de vraag hoe het zit met de acculooptijden. Kijken we naar de Lenovo Ideapad S540-15IWL, dan zien we dat de fabrikant rekening heeft gehouden met de krachtige hardware van het systeem. De accucapaciteit bedraagt liefst 70 Wh en dat is duidelijk meer dan we gebruikelijk tegenkomen in dit segment. De Ideapad L340-15IRH, voorzien van een 2.5 inch-bay en zodoende minder interne ruimte voor een accu, moet het doen met een accu van 46 Wh. Dat is zeker niet al te fors gelet op de hardware, die bovendien meer stroom verbruikt dan die van de Ideapad S540-15IWL.

Ondanks zijn relatief kleine accu doet de Ideapad L340-15IRH het niet slecht voor een machine in zijn klasse. Na 7 uur en 59 minuten gaat het beeld op zwart. Alle andere apparaten met een Coffee Lake-H-processor gaan korter mee. De vergelijking met de Ideapad S540-15IWL valt minder gunstig uit. Die laptop heeft ons gedurende de bespreking al een aantal keren op een positieve manier verrast, maar zet in de accutests opnieuw een topscore neer. In onze browsertest, een simulatie van licht gebruik bij een schermhelderheid van 180 cd/m², gaat het Core i7-model 11 uur en 47 minuten mee, terwijl de Core i5-variant liefst 12 uur en 30 minuten op één acculading meegaat. Maar weinig laptops noteren zo'n lange looptijd, waarbij exemplaren in dit segment die wel lang meegaan, meestal zijn voorzien van veel minder rekenkracht. 

In de PCMark Creative-accutest, waarmee we zwaar gebruik simuleren, gaat het trio van Lenovo allicht stukken minder lang mee. De zware hardware wordt dan vol aan het werk gezet, waarvan machines met minder rekenkracht profiteren. Evengoed weet het Core i5-model van de Ideapad S540-15IWL nog een looptijd van 3 uur en 39 minuten te bereiken - in deze grafiek helemeaal geen slechte score. Het Core i7-model komt er met 3 uur en 7 minuten minder goed vanaf, terwijl de Ideapad L340-15IRH zoals te verwachten de korste accuduur neerzet: 2 uur en 46 minuten. Dat model houdt aan de adapter bovendien behoorlijk in, zoals te zien is aan het benchmarkresultaat in de derde grafiek. De beide Ideapad S540-15IWL-laptops doen dat niet en zetten zonder adapter een topscore neer.

De adapter van de beide Ideapad S540-15IWL-laptops is niet bijster origineel vormgegeven: een langwerpig zwart blok dat 90 W kan leveren. De afmetingen bedragen 13,9 x 5,4 x 3,1 centimeter, inclusief het haaks bevestigde snoer aan het ene uiteinde dat richting de laptop loopt. De Ideapad L340-15IRH heeft een adapter met precies dezelfde vormgeving, die echter wel wat meer vermogen levert: 135 W. Zodoende is het ook wat groter, met afmetingen van 15,6 x 6,5 x 3 cm.

Koeling

Kijken we nog even terug naar de foto's van het binnenwerk van beide laptops, dan is te zien dat Lenovo de machines heeft uitgerust met twee fans van een verschillend formaat. Die zitten, van bovenaf bezien, aan de rechterkant. Twee brede koperen heatpipes geleiden de hitte vanaf de cpu langs de videokaart naar de radiator aan de achterzijde, waarover de fans hun koele lucht uitblazen. Dat is niet de meest ideale configuratie. Bij krachtiger gaming laptops hebben cpu en videokaart over het algemeen hun eigen fan en gescheiden heatpipes.

De GTX 1650 is, zoals eerder bleek in de review van de MSI Prestige PS63, echter relatief zuinig gelet op het prestatieniveau. Tot grote problemen leidt de ietwat suboptimale koeling dan ook niet. Bij de Ideapad L340-15IRH maken de fans wel vrij veel lawaai wanneer het systeem op volle toeren draait; de Ideapad S540-15IWL-laptops met hun zuiniger Whiskey Lake-U processor zijn duidelijk stiller. De klank is grotendeels prettig: op de hoogste ventilatorstanden is een hoogfrequent bijgeluidje te horen, maar meestal is alleen een laagfrequenter geruis te horen, dat niet storend opvalt. Wat wel kan gaan storen is de neiging van zowel de Ideapad L340-15IRH als de Ideapad S540-15IWL om de fan nadat de systeembelasting wegvalt, ineens uit te schakelen. Het opspinnen van de ventilator gebeurt gelukkig wel vloeiend, waarbij de fans aan de hand van de belasting steeds harder gaan draaien.

Conclusie

Met het beproefde recept 'veel hardware voor (relatief) weinig geld' zet Lenovo voor minder dan 1000 euro drie begerenswaardige laptops neer. Te beginnen met de Lenovo IdeaPad L340-15IRH (81LK0092MH): voor 999 euro biedt deze configuratie uit de'Gaming'-serie behoorlijk krachtige hardware. Hart van het systeem vormt de zescore i7-9750H, één van de rapste chips in Intels laptopassortiment, die wordt bijgestaan door de recente GTX 1650. Weliswaar is dat het basismodel van de mobiele Turing-kaarten, maar in dit apparaat blijkt die al goed voor prestaties die in de richting van de oude GTX 1060 gaan - een kaart die we nog niet zo lang geleden terugvonden in gaminglaptops ver boven de duizend euro.

Zo bezien is de Ideapad L340-15IRH een uitstekende deal, al had Lenovo er meer uit kunnen halen door dualchannel-geheugen te monteren. Het enkele reepje ddr4 vormt een rem op de systeemprestaties en door het gebrek aan een tweede geheugenslot valt daar niks meer aan te doen. Een ander minpuntje van het apparaat vormt toch wel het beeldscherm, dat een fletse kleurweergave biedt door het tegenvallende kleurbereik. Daarbij voelt de behuizing - hoewel stevig geconstrueerd - niet overdreven luxe aan. De accuduur is voor een machine van dit kaliber echter lang niet slecht en ook is er lekker veel, en behoorlijk snelle opslag aanwezig. Ben je op zoek naar de maximale prestaties voor zo min mogelijk geld, dan is de Ideapad L340-15IRH al met al geen slechte keuze. We belonen de laptop daarom met een Great Value-award. 

Toch is de IdeaPad S540-15IWL eigenlijk een nog beter systeem. Of je nu gaat voor de IdeaPad S540-15IWL (81SW001SMH) van 799 euro of het i7-model met 512 GB van 999 euro, de IdeaPad S540-15IWL (81SW0020MH): met deze twee laptops doet Lenovo eigenlijk alles goed. Het systeem bevat de gebruikelijke Whiskey Lake-U Core i5- of Core i7 processor, maar dan gecombineerd met de krachtige GTX 1650 Max-Q videokaart, die het systeem op grafisch vlak vleugels geeft. Het i5-model is zelfs de goedkoopste laptop in onze prijsvergelijker met deze videokaart en ook voor duizend euro zijn er maar weinig laptops te vinden die zulke goede 3D-prestaties leveren. Ook de verdere systeemprestaties zijn prima, mede doordat Lenovo niet heeft bespaard op dual-channel werkgeheugen.

Rappe hardware gaat in het segment onder de duizend euro maar al te vaak ten koste van de rest van de uitvoering van een laptop. Niks daarvan bij de IdeaPad S540-15IWL, die ons in bijna alle tests positief weet te verrassen. Het beeldscherm biedt een relatief goede kleurweergave dankzij een relatief groot kleurbereik, de netwerkadapter en de ssd zijn beide zeer rap, de metalen behuizing voelt stevig, oogt hoogwaardig en modern, en op toetsenbord en touchpad is het prima werken. Kers op de taart is de uitstekende accuduur dankzij de forse 70 Wh-accu. Het i5-model presteert meestal bijna even goed dan het i7-model en in de accutests zelfs nog beter, waardoor je net zo goed voor de goedkopere uitvoering kunt gaan, tenzij 256 GB opslag je te krap is.

Natuurlijk is de IdeaPad S540-15IWL niet voor iedereen de ideale laptop. Hoewel niet al te zwaar of dik is de machine niet écht handzaam of vederlicht te noemen, terwijl je ook de flexibele eigenschappen van een convertible zou kunnen missen. De hardware mag sneller zijn dan je voor dit bedrag elders vindt, als je écht veel rekenkracht nodig hebt zul je alsnog moeten uitwijken naar een duurdere workstation of gaming laptop. Evengoed is de IdeaPad S540-15IWL een fijne allrounder met veel sterke punten. Of je nu gaat voor de Core i5- of Core-i7-versie: een Excellent Choice Award is voor dit apparaat zeer dik verdiend.