Samsung Galaxy Note 10 Plus review: grootse smartphone is voor een klein publiek

De Galaxy Note 10 Plus is het absolute vlaggenschip van Samsung voor het najaar van 2019 en natuurlijk hebben we de smartphone uitgebreid getest. Is het toestel ondanks de hoge adviesprijs de moeite waard?

Lees de Samsung Galaxy Note 10 Plus review

Samsung brengt dit jaar voor het eerst niet één, maar twee varianten van de Note uit: de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus. De twee smartphones verschillen op het formaat na weinig van elkaar, maar zijn volgens Samsung wel op verschillende groepen gebruikers gericht. De Note 10, die beschikt over een 6,3 inch-scherm, is bedoeld voor de mensen die een grote Samsung-smartphone zoeken met de bekende features van de Galaxy Note-reeks. De Note 10 Plus is volgens het bedrijf bedoeld voor de harde kern van de Galaxy Note-fans.

In deze review bespreken we de Galaxy Note 10 Plus, het grootste en duurste model. De verschillen tussen beide toestellen zijn klein en daardoor gelden de meeste plus- en minpunten ook voor de reguliere Note 10. In de komende weken hopen we ook een review van dit kleinere model te publiceren.

Prachtig design

De Galaxy Note 9 van vorig jaar leek flink op zijn voorganger, maar met de Note 10 Plus gooit Samsung het roer behoorlijk om. Het bedrijf heeft de randen rondom het scherm, en dan met name die aan de boven- en onderkant, small gemaakt. Hierdoor bestaat bijna de hele voorkant uit display. Ruim 91 procent van de voorkant is scherm, en dat is zelfs meer dan bij de Galaxy S10 en S10 Plus. Alleen de bezel aan de onderkant is iets dikker.

De Note 10 Plus is – zoals vrijwel elk vlaggenschip anno 2019 – bijna volledig van glas en stof- en waterdicht. De hoeken zijn iets ‘scherper’, maar dat is niet per se storend. Wel is het jammer dat Samsung de koptelefoonaansluiting heeft geschrapt, wat voor de fabrikant voor het eerst is bij een high-end smartphone.

Hierdoor ben je gedwongen draadloze headsets of een verloopstukje te gebruiken. Samsung zegt dat het de koptelefoonaansluiting heeft weggelaten om ruimte te maken voor de grotere accu en betere haptische feedback. Het zal er per persoon aan liggen of dit goede redenen zijn, maar het is wel zonde dat Samsung nu ook van de 3,5mm-poort afstapt. Zeker omdat het bedrijf één van de laatste fabrikanten was die vast bleef houden aan de aansluiting. Dat er bij zo’n enorme smartphone als dit geen ruimte is voor een koptelefoonaansluiting, is toch wat apart.

Verder is de Note 10 Plus een fraai vormgegeven smartphone, waarbij vooral de achterkant van de Aura Glow-versie opvalt. Deze heeft een gradient, waardoor je allerlei kleuren ziet als je het toestel beweegt. Dat ziet er tof en uniek uit.

Opnieuw een uitstekend scherm

De Galaxy Note-reeks draait om het grote scherm en wat dat betreft heeft Samsung zichzelf dit jaar overtroffen. De Galaxy Note 10 Plus heeft een 6,8 inch oled-scherm met een QHD-resolutie van 3040 bij 1440 pixels) en dat is echt enorm groot. Het toestel met één hand bedienen is vrijwel onmogelijk; daarvoor kun je beter de normale Note 10 kiezen.

Toch kon ik snel aan het scherm van de Note 10 Plus wennen. Sterker nog: bijna elke andere Android-smartphone voelde daarna klein aan. Het display is naast erg groot ook erg goed en makkelijk één van de beste schermen die we tot nu toe op een smartphone hebben gezien. Beelden ogen heel scherp, de helderheid kan heel hoog en kleuren zien er uitstekend, flitsend uit.

Samsung heeft iets unieks met het scherm gedaan. Althans: wat er in het scherm zit, dan. Het gaatje voor de selfiecamera zit in het midden, en niet – zoals bij de Galaxy S10-telefoons – aan de zijkant. Het valt wat meer op en oogt de eerste dagen wat gek, maar je went er gauw aan. Het cameragat is bovendien kleiner dan bij de S10 en dat is weer positief.

Krachtpatser met veel opslag

Zoals je zou verwachten van een Note-toestel, beschikt de Note 10 Plus over de krachtigste mobiele hardware van dit moment. Onder de motorkap zit een Exynos 9825-chip, die op papier iets vlotter en zuiniger is dan de Exynos 9820 van de Galaxy S10-telefoons. De processor wordt bijgestaan door maar liefst 12GB aan werkgeheugen en 256/512GB opslagruimte, afhankelijk van welke versie je kiest.

Dat klinkt als overkill (en dat is het waarschijnlijk ook), maar het zorgt er wel voor dat de Note 10 Plus erg vlot in gebruik is en ik tijdens mijn testperiode niet tegen haperingen ben aangelopen. Het toestel is een echte krachtpatser en draait altijd vloeiend.

Een voordeel van de Note 10 Plus ten opzichte van het kleinere model, is dat ‘ie ondersteuning voor micro-sd-geheugenkaartjes heeft. Is 256 of 512GB aan interne opslag onverhoopt niet genoeg voor je, dan kun je er dus altijd voor kiezen om dit verder uit te breiden.

Snellere vingerafdrukscanner

Net als de Galaxy S10 en S10 Plus beschikt de Note 10 Plus over een ultrasone vingerafdrukscanner onder het scherm, die geluidsgolven en trillingen gebruikt om een 3D-scan van je vinger te maken.

De vingerafdrukscanner doet prima zijn werk en hoewel ‘ie niet zo snel is als een ‘ouderwetse’ capacitieve scanner, is hij wel een stukje sneller dan die van de S10 en S10 Plus. Waar de S10 eventjes nodig heeft om je vinger te herkennen, hebben we bij de Note 10 het gevoel dat het ontgrendelen veel vlotter gaat.

Het is ook mogelijk om de Note 10 Plus via gezichtsherkenning te ontgrendelen, maar hiervoor gebruikt de smartphone alleen de frontcamera. De gezichtsherkenning is weliswaar iets sneller dan de vingerafdrukscanner, maar ook veel onveiliger. We zouden daarom deze feature niet zo snel gebruiken.

Vernieuwde S Pen is weer iets handiger

Uiteraard heeft Samsung de S Pen verbeterd, de meest onderscheidende feature van de Note-reeks. Het pennetje heeft een aantal nieuwe features gekregen, maar die zijn niet zo nuttig als dat we hadden gehoopt.

Nieuw zijn bijvoorbeeld de air gestures, die het mogelijk maken om bepaalde acties uit te voeren aan de hand van gebaren. Zit je bijvoorbeeld in de camera-app, dan kun je met de S Pen een beweging omhoog maken (zonder het scherm aan te raken) om van camera te wisselen.

De air gestures zien er geinig uit en werken op zich prima, maar zijn maar in een beperkt aantal situaties echt handig. De gebaren komen van pas als je bijvoorbeeld de telefoon ergens neerzet om vervolgens een groepsfoto te maken, maar verder kan ik het me niet voorstellen dat je de air gestures veel zult gebruiken.

Hetzelfde geldt voor AR Doodle, een functie waarmee je tekeningen en figuurtjes op gezichten in bijvoorbeeld video’s plaatst. Geinig, maar geen feature waarvoor je de S Pen direct wil gebruiken.

Wél heel handig is dat de Note 10 Plus je handgeschreven teksten omzetten naar digitale tekst. Hiervoor gebruik je Samsungs Notes-app, waar je notities in kunt schrijven en vervolgens op het tekstknopje drukt om het om te zetten. Dit werkt goed, ook wanneer je een lelijk handschrift hebt.

Al met al is de S Pen dus weer iets handiger en veelzijdiger geworden, maar het aantal killer features blijft beperkt. De stylus is voor een kleiner publiek en als je sowieso niet van plan bent het pennetje veel te gebruiken, dan kun je de Note 10 (Plus) net zo goed links laten liggen en voor de Galaxy S-reeks gaan.

Software: zoals we van Samsung gewend zijn

De Galaxy Note 10 Plus draait op Android 9.0 (Pie) met de OneUI-skin van Samsung, wat we inmiddels gewend zijn van de fabrikant. De software past Android behoorlijk aan en lijkt vooral qua uiterlijk totaal niet op stock-Android, maar zit wel goed in elkaar. Fijn is dat OneUI belangrijke knopjes onderaan beeld toont, wat vooral op het enorme scherm van de Note 10 Plus van pas komt.

Helaas staan wel de nodige Samsung-apps op de Note 10 Plus, waardoor je bijvoorbeeld een dubbele agenda-, contacten-, galerij- en klok-app hebt als je ook de diensten van Google gebruikt. Nieuw is Game Booster, een feature die ervoor zorgt dat de prestaties van de interne hardware nog iets verder worden opgeschroefd als je een game op de Note 10 Plus speelt. De functie blokkeert ook meldingen, zodat je tijdens het spelen niet wordt gestoord door allerlei notificaties.

Het updatebeleid van Samsung is dik in orde en je kan ervan uitgaan dat de Note 10 Plus minimaal twee jaar lang maandelijks beveiligingsupdates krijgt. De fabrikant blijft zijn high-end smartphones vaak veel langer bijwerken en geeft bijvoorbeeld de Galaxy S7 en S7 Edge uit 2016 nog steeds updates. Daarnaast krijgt de Note 10 Plus hoogstwaarschijnlijk twee grote Android-upgrades, in dit geval naar Android 10 en Android 11.

Prima camera met extra opties

Net als bij de Galaxy Note 9 vorig jaar, zijn er weinig verbeteringen doorgevoerd aan de camera als je deze vergelijkt met het Galaxy S-model. De Note 10 Plus heeft vrijwel dezelfde camera’s aan de achterkant als de Galaxy S10 (Plus), met uitzondering van de Time of Flight-sensor die helpt bij augmented reality-toepassingen en het maken van portretfoto’s.

Het gaat om een primaire camera van 12 megapixel, telelens van 12 megapixel en groothoeklens van 16 megapixel. De telelens, die 2x optische zoom biedt, is op papier iets lichtsterker, maar het verschil is minimaal. In onze Galaxy S10 (Plus) review schreven we al dat de camera’s uitstekend zijn, maar niet boven de concurrentie uitsteken. Omdat je drie verschillende lenzen hebt (normaal, groothoek en zoomen), is de Note 10 Plus wel een veelzijdige smartphone.

In principe maak je in elke situatie wel een goede foto, waarbij beelden scherp, kleurrecht en detailvol ogen. Een fijne feature is de nachtfunctie in de camera-app, die ervoor zorgt dat foto’s bij slechte lichtomstandigheden beter ogen. De Note 10 Plus neemt een paar seconden de tijd om een foto te maken, maar dat levert wel scherpere en vooral heldere beelden op.

De nieuwe features die Samsung heeft toegevoegd, hebben vooral met video’s te maken. Nieuw is bijvoorbeeld ‘Live focus-video’, waarmee je een bokeh-effect aan filmpjes kunt toevoegen. Hierbij is bijvoorbeeld een persoon extra scherp en wordt de achtergrond wazig gemaakt. Dat is geinig, maar werkt niet zo goed als bij een portretfoto. De Note 10 Plus heeft vooral soms moeite om de randen rondom een persoon netjes uit te snijden.

Veel sneller opladen

Samsung levert zijn high-end smartphones al jaren met een 15 Watt-oplader en hoewel dat niet per se slecht is, laden vrijwel alle andere Android-vlaggenschepen sneller op. Met de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus komt daar eindelijk verandering in, want in het doosje zit een veel vlottere 25 Watt-oplader. Daarmee gaat het opladen aanzienlijk sneller, en zelfs vlotter dan bij de OnePlus 7 Pro.

Dat is opvallend, want de OnePlus-telefoon heeft een kleinere accu (4000 vs 4300 mAh) en op papier krachtigere 30 Watt-oplader. Toch zit de Note 10 Plus-accu na een halfuurtje laden voor bijna 70 procent vol, en de batterij helemaal bijvullen duurt iets meer dan een uur. Dat is enorm fijn, omdat zelfs tien minuten laden je nu genoeg energie geeft om weer wat uurtjes door te komen.

De Galaxy Note 10 Plus ondersteunt verder opladen met 45 Watt, maar Samsung levert de benodigde adapter niet mee in de doos. Dat is opvallend, want Huawei levert bijvoorbeeld zijn P30 Pro wel met zo’n krachtige opladen. Het opladen met de standaard 25 Watt-adapter gaat echter heel snel en daardoor kunnen we wel met Samsungs besluit leven.

Met een capaciteit van 4300 mAh heeft de Note 10 Plus de grote accu in een Note-toestel tot nu toe. De accuduur is dan ook goed, maar niet geweldig. Op een volle lading haalde ik altijd het einde van de dag zonder problemen, maar anderhalve dag zonder opladen is wel het maximale. Het is echter fijn dat je ook bij zeer intensieve gebruik niet overdag naar de oplader hoeft te grijpen.

Tot slot is draadloos opladen natuurlijk aanwezig, en dat gaat weer iets sneller dan bij de Note 9. Ook handig is ‘Wireless PowerShare’, waarmee je een smartwatch of telefoon van bijvoorbeeld een vriend(in) kunt opladen door ‘m op de achterkant van de Note 10 Plus te leggen.

Conclusie Samsung Galaxy Note 10 Plus review

De Samsung Galaxy Note 10 Plus is alles wat je van een high-end smartphone anno 2019 zou verwachten. Het toestel heeft geen grote nadelen, op het ontbreken van de koptelefoonaansluiting en snelste 45 Watt-oplader na. Daarnaast kan Samsung de software simpeler maken door het aantal eigen apps te verminderen. De adviesprijs van 1099 euro is erg fors, zeker omdat de Galaxy S10 en S10 Plus grotendeels dezelfde gebruikerservaring bieden.

Je loopt dan wel de S Pen – die verder is verbeterd – mis en het design is misschien iets minder futuristisch, maar de prestaties en camera’s zijn vergelijkbaar. Dit alles neemt echter niet weg dat de Galaxy Note 10 Plus een uitstekend toestel is die bij de absolute top hoort. Maar als je een stylus, extreem krachtig hardware en een enorm groot scherm niet per se nodig hebt, is de Note 10 Plus waarschijnlijk niet voor jou.