Lenovo Ideapad L340-15API review: ook in laptops is Intel geen automatische keuze meer

Inleiding

Koop je nu een nieuwe notebook, dan kun je er haast vanuit gaan dat die over een Intel-processor beschikt. De vraag is: voor hoe lang nog? AMD maakt op de desktop furore met zijn nieuwe derde generatie AMD Ryzen-cpu's, en nu zien we ook enkele laptops opduiken met een Ryzen-chip uit de 3000-serie. De Lenovo Ideapad L340-15API is er daar een van. Wij testten hem om te zien hoe dat bevalt, en te bepalen of Intel nog wel zo'n automatische keuze is.

AMD mag weer terug zijn op de markt voor desktopprocessors met zijn Ryzen-cpu's, op de notebookmarkt ligt de chipmaker nog altijd ver achter op de grote concurrent. We zagen de afgelopen jaren wel al een aantal modellen met een cpu van AMD. Zo lieten we vorig jaar bijvoorbeeld de HP Envy x360 13 de revue passeren, een luxe convertible van HP met een AMD Ryzen 2500U processor als kloppend hart. Qua prestaties kon die notebook heel aardig meekomen met de Intel-gebaseerde concurrentie, maar de werktijd op een acculading bleef een pijnpunt.

3rd Gen Ryzen 3000 Mobile

Nu AMD zijn derdegeneratie Ryzen-processors voor desktops met succes heeft uitgerold, kon een 'Ryzen 3000'-serie voor notebooks ook niet uitblijven. Helaas beschikken die niet over dezelfde, op 7 nanometer geproduceerde 'Zen 2'-cores die de 3rd Gen Ryzen-processors voor de desktop succesvol maken. In plaats daarvan worden oudere 'Zen+'-kernen toegepast, net als overigens bij de Ryzen 3000-apu's voor desktops (de Ryzen 3200G en Ryzen 3400G).

Hoewel de Ryzen 3000-cpu's voor laptops dus niet dezelfde vernieuwingen bieden als de desktopprocessors in dezelfde cijferreeks, is er toch wel het een en ander aan verbeterd. Zo worden de chips op een ietwat verbeterd 12nm-productieprocedé gemaakt, waar de Ryzen 2000-serie nog op 14nm werd gebakken. Dat moet een net wat hogere kloksnelheid binnen hetzelfde stroomverbruik mogelijk maken. Bovendien zijn de prestaties per kloktik dankzij kleine verbeteringen aan de architectuur ook met enkele procenten gestegen.

Lenovo Ideapad L340-15API: Interessante configuratie op AMD-basis

We beschouwen de nieuwe mobiele Ryzen-cpu vandaag aan de hand van een laptop van Lenovo, een van de weinige fabrikanten die al een notebook in het assortiment heeft opgenomen met één van de nieuwe chips. Deze IdeaPad L340-15API 81LW005QMH (hierna: 'Ideapad L340-15API' omwille van de leesbaarheid) is met 599 euro aantrekkelijk geprijsd, maar beschikt toch al over een 'Ryzen 7 3700U'-cpu, zo'n beetje AMD's alternatief voor de Intel Core i7-8565U. Ook de verdere configuratie van de 15 inch laptop is interessant: een royale 16 GB werkgeheugen en een marktconforme 256 GB opslagruimte.

In het kort

Lenovo heeft de Ideapad L340-15API van een interessante configuratie voorzien voor een relatief beperkt aanschafbedrag. Niet alleen beschikt het systeem over een Ryzen 7 3700U-apu, AMD's tegenhanger voor de Intel Core i7, ook vinden we een royale 16 GB werkgeheugen. Natuurlijk heeft Lenovo wel ergens op moeten besparen. Zo is de behuizing niet bijster luxueus en valt het scherm nogal tegen. Voorts heeft Lenovo helaas single-channel geheugen gekozen, wat de systeemprestaties remt. Die zijn echter helemaal niet slecht dankzij de Ryzen 7 3700U, waarbij de 'apu' ook geen aanslag op de accuduur vormt.

Beeldscherm valt in alle opzichten tegen

Traag single-channel geheugen remt systeemprestaties en grafische prestaties - zonde

Slap scharnier, constructie niet bijster luxeus...

...basis voldoende stevig, prima toetsenbord

Processorprestaties Ryzen 3700U vallen in dit segment niet tegen, al is Intels alternatief per core nog vlotter

Goede grafische prestaties dankzij geïntegreerde Vega 8-graphics in Ryzen-cpu

Veel werkgeheugen, voldoende opslag, veel uitbreidingsmogelijkheden voor meer opslag - prijs/prestatieverhouding van configuratie is goed

Constructie en aansluitingen

Voor zo'n 600 euro kom je tegenwoordig al genoeg laptops tegen, die er dankzij hun deels metalen behuizing luxueus uitzien en ook zo aanvoelen. De Lenovo Ideapad L340-15API is er daar niet een van. De gehele machine is gemaakt van glimmend plastic, dat met een geborstelde textuur van een afstandje wel iets wegheeft van metaal. Zodra je het systeem nader bekijkt, wordt al snel duidelijk waarmee je van doen hebt. Door de metaalachtige textuur zie je vette vegen tenminste niet te snel terug op de behuizing, maar bijster luxe voelt het oppervlak niet aan.

De Ideapad L340-15API moet het ook doen zonder een ander stijlkenmerk, waarmee de moderne laptop van dit moment zich onderscheidt van de modellen die enkele jaren geleden werden verkocht: supersmalle randen rondom het scherm. Daardoor kunnen hedendaagse laptops ook een stuk kleiner zijn dan hun oudere soortgenoten. Nu was de Ideapad L340-15API door zijn relatief grote 15 inch-scherm nooit de kleinste machine geworden, maar dankzij de brede bezels is het apparaat nog forser: 36,4 centimeter breed en 25,4 centimeter diep. Asus' Vivobook-laptops in hetzelfde prijssegment, wel uitgerust met vrij smalle schermranden, zijn 0,7 centimeter smaller en 2,4 centimeter minder diep. Dat lijkt een klein verschil, maar maakt dat de Ideapad L340-15API vrij log en 'ouderwets' overkomt, zeker ook omdat het apparaat een halve centimeter dikker is - de buikomvang van dit model bedraagt 2,58 cm. Links en rechts zitten bij de Ideapad L340-15API zwarte randen van 8,8 mm voordat het beeld begint, de bovenste rand is met 19 mm nog een stuk breder. Ook de onderste schermrand is erg breed. Het gewicht van 1885 gram valt nog wel mee, al is het zeker niet de lichtste 15 inch laptop.

Hoewel de basis van de L340-15API net als die van de recent bekeken Ideapad S145 volledig is gemaakt van plastic, voelt het systeem een stukje robuuster aan. Natuurlijk buigt het geheel wat makkelijker dan de metalen laptops, die we voor dit bedrag ook wel zien, waarbij de behuizing ook wat minder bestand is tegen inveren in het midden, maar over het geheel genomen is de stevigheid voldoende. De schermklep is zoals gebruikelijk een beetje slapper, waarbij je de achterkant van de schermklep een stukje kan indrukken. De middelste bezel veert niet zover in als we weleens zien, doordat deze laptop beschikt over een centraal geplaatst scharnier.

Helaas heeft het scharnier van de IdeaPad L340-15API een nadeel dat we bij de goedkopere Ideapad S145 ook tegenkwamen: opengeklapt vertoont het scherm de neiging om heen en weer te gaan wapperen als je tegen de laptop stoot, omdat het in die toestand onvoldoende weerstand kan bieden aan het scherm. Dat maakt een nogal goedkope indruk. Fijn aan het scharnier is dan wel weer, dat het scherm bijna 180 graden kan draaien, waardoor je het onder bijna iedere gewenste hoek kunt gebruiken. Bovendien is het scharnier nipt soepel genoeg om de schermklep met één hand te kunnen openen vanuit dichtgeklapte toestand. Jammer dat het in opengeklapte toestand net onvoldoende stijf is.

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de Ideapad L340-15API bevinden zich aan de linkerkant, het gaatje voor het Kensington-slot aan de rechterkant even niet meegerekend. Een groot deel van de rechterkant wordt verder ingenomen door een blanco klepje. Kennelijk verkoopt Lenovo nog varianten van dit model met een optische drive. In onze Productvergelijker is echter alleen een variant van de 17 inch-L340 te vinden die nog over een dvd-speler beschikt, dus in Nederland zoek je daarnaar vergeefs.

Door naar de poorten die de Ideapad L340-15API wél heeft: links vinden we vanaf achteren eerst de propriëtaire voedingsaansluiting, met daarnaast een klein lampje dat aangeeft of de laptop wordt opgeladen. Vervolgens treffen we een gigabit ethernetaansluiting, die inmiddels op veel andere laptops vanwege het formaat wordt weggelaten. Zoals gebruikelijk moet je eerst een klein klepje uitklappen om 'm te kunnen gebruiken. Daarnaast zit een hdmi 2.0-poort en dat is eveneens een prettige, maar niet geheel onverwachte verrassing. Veel Intel-laptops hebben nog altijd alleen hdmi 1.4, omdat het merk geen hdmi 2.0 heeft geïntegreerd in zijn chipsets. AMD heeft natuurlijk geen last van die beperking. Dankzij de modernere poort is het geen enkel probleem om een 4K-scherm of 1440p-ultrawide met de gebruikelijke 60 beelden per seconde aan te sturen, waar je met hdmi 1.4 beperkt blijft tot 30 Hz op die resoluties.

Tot slot treffen we op de linkerzijde van de Ideapad L340-15API nog twee usb 3.0 type-A-poorten, een 3.5 mm-koptelefoonaansluiting en een usb 3.0 type-C-poort. De laatste ondersteunt alleen de doorgifte van usb-signalen, geen Alternate Modes als DisplayPort of HDMI, wat je bij duurdere laptops wel ziet. Gebruik van deze laptop in combinatie met een usb-C (of Thunderbolt) docking station is daarmee niet goed mogelijk. Niettemin heeft de Ideapad L340-15API voor een laptop van dit bedrag een behoorlijk modern en compleet aansluitingengamma, met voor ieder wat wils. 

Fijn detail is tot slot dat de ventilatieopeningen zich aan de achterkant van de behuizing bevinden, waarbij hete lucht tussen schermklep en behuizing omhoog wordt geblazen. We zien nog weleens machines waarbij de hete luchtstroom het systeem aan de zijkant verlaat, waarbij je muishand mogelijk onprettig wordt opgewarmd.

Toetsenbord en touchpad

Dankzij het relatief grote 15 inch scherm biedt de Ideapad L340-15API genoeg ruimte in de behuizing voor een toetsenbord met aparte numpad, iets wat bij systemen op het 14-inch formaat en kleiner vaak wordt weggelaten. Het toetsenbord heeft precies dezelfde layout en vormgeving als dat van de goedkopere Ideapad S145, die we recent bespraken. Boven het numpad zitten, naast de op halve hoogte uitgevoerde functietoetsen, dus weer enkele mediaknoppen. Helemaal rechts zit de powerknop met geïntegreerde powerled. Is de accu bijna leeg, dan gaat die knipperen.

Naast de powerknop hebben ook de aparte 'Num Lock' en 'Caps Lock' toetsen kleine ledjes in de hoek, die aangeven of die twee functies op dat moment zijn ingeschakeld. Ledverlichting onder de toetsen ontbreekt echter. Dat is een features die we tegenwoordig in dit prijssegment ook al vaker tegenkomen. Het nut daarvan valt te betwisten; luxe ziet het er wel uit. Door te besparen op lampjes kon Lenovo tevens de toetsen van de Ideapad L340-15API goedkoper produceren: de niet doorzichtige opschriften zijn aangebracht middels pad printing, met daaroverheen een doorzichtige coating die lijkt op een stickertje.

De toetsaanslag van de Ideapad L340-15API voelt over het geheel genomen prima aan. Van Thinkpad-niveau is het toetsenbord allicht niet, maar voor dit bedrag zijn we tevreden. Zo is er een voldoende stevige feedback rondom de actuatie van de toets, zodat je goed kunt aanvoelen wanneer een aanslag wordt geregistreerd. Bovendien is er genoeg travel aanwezig, waarbij de bottom out door de redelijk stevige constructie van de Ideapad L340-15API niet al te 'sponzig' aanvoelt - een effect dat ontstaat wanneer de bovenplaat van een laptop al te veel meegeeft. Wel heeft de Ideapad L340-15API niet het stilste laptoptoetsenbord dat we ooit hebben gehoord; vooral grotere toetsen maken relatief veel lawaai.

Touchpad

Het touchpad van de Lenovo Ideapad L340-15API meet 10,5 bij 7 centimeter en is voorzien van muisknoppen onder het aanraakgevoelige oppervlak. Dat is redelijk glad, waardoor muisbewegingen prettig verlopen, maar helaas gaat het niet om een Precision Touchpad, waarvoor Microsoft de drivers levert. Bovendien valt net als bij de Ideapad S145 weer op, dat het touchpad niet helemaal goed op de onderliggende knoppen zit bevestigd, al is het probleem bij de luxere laptop een stuk minder groot. Je kunt het oppervlak als het ware een klein beetje indrukken voordat je bij de knop uitkomt. De klik van de knoppen onder het touchpad had sowieso directer gemogen; het geheel veert vrij ver door.

Net als de goedkopere Ideapad S145 moet je het bij de Ideapad L340-15API doen zonder vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning om sneller te kunnen inloggen, zonder steeds je wachtwoord of pincode te moeten intoetsen. We treffen als extraatje wel de 'Privacy Shutter', een schuifje waarmee je de webcam kunt afdekken. Daarover beschikken de zakelijke Thinkpad-laptops van Lenovo al langer.

Beeldscherm

Lenovo heeft de Lenovo Ideapad L340-15API voorzien van een interessante processor en relatief veel geheugen voor een beperkt bedrag. Daarmee lijkt het beeldscherm een sluitpost geworden: hoewel het scherm net als bij de concurrentie 1920 x 1080 pixels telt, gaat het wel om een tn-paneel. Nadeel van die techniek vormen de slechte kijkhoeken. Kantel je het scherm al te ver naar achteren, dan verslechtert de weergave zelfs zodanig dat er nauwelijks meer te herkennen is wat er in beeld staat, doordat de kleuren als het ware omdraaien. Voor 599 euro is het prima mogelijk om een laptop te vinden met een ips-paneel, die dat nadeel niet heeft.

Testresultaten helderheid, kleuren en contrast

We hebben het scherm van de Lenovo Ideapad L340-15API zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2019analysesoftware. In onderstaande grafieken vergelijken we de laptop met andere modellen met een vergelijkbare aanschafprijs en schermdiagonaal. Grijs gekleurd zijn modellen met een AMD Ryzen-cpu uit de 2000-serie; deze laptops zijn niet noodzakelijk nog verkrijgbaar (of kosten, in geval van de Vivobook X570ZD, duidelijk meer) maar hebben we opgenomen om de vergelijking met de vorige generatie Ryzen te kunnen maken. Donkergrijs zijn apparaten met een Ryzen 5 2500U, lichtgrijs is de Acer Aspire 3 A315, als enige voorzien van een Ryzen 7 2700U, de directe voorganger van de Ryzen 7 3700U in de Ideapad L340-15API.

Op grond van de specificaties was het eigenlijk al te verwachten, maar ook uit de testresultaten blijkt: het scherm van de Ideapad L340-15API valt op alle vlakken in meer of mindere mate tegen. De maximale helderheid van wit bedraagt 219 cd/m². Dat is haast precies de op het specificatieblad beloofde 220 nits, maar zelfs in dit segment al niet bijzonder hoog. Het maakt de laptop lastig afleesbaar in ruimtes met veel omgevingslicht, terwijl je zeker beter naar een andere notebook kunt uitwijken als frequent gebruik buitenshuis hoog op de lijst staat. Ondanks de beperkte helderheid is de zwartwaarde juist wel hoog, wat zich vertaalt in een mager contrast van slechts 295:1. Het modale ips-paneel doet het met waarden boven de 1000:1 veel beter.

Niet alleen door het lage contrast maakt het beeld van de Ideapad L340-15API maar een futloze indruk: ook het beperkte kleurbereik is daar debet aan. Het scherm dekt ongeveer 66 procent van de sRGB-kleurruimte af, waarmee verzadigde kleuren dus buiten het bereik van dit paneel vallen en fletser worden weergegeven dan bedoeld. Overigens is de Ideapad L340-15API lang niet de enige laptop voor dit bedrag die daarmee kampt. Een afwijking van 8,4 (deltaE 2000) is zelfs nog wat lager dan gemiddeld in dit segment. Geen enkele van deze laptops (behalve de Vivobook X570, maar dat is een beduidend duurder model) kan het sRGB-kleurbereik volledig of grotendeels afdekken.

Ook de grijskalibratie van het paneel van de Ideapad L340-15API is niet best. We meten hier een gemiddelde afwijking van 9,6, waar een afwijking boven de 5 duidelijk met het blote oog zichtbaar is. De kleurtemperatuur van wit komt met 6142 K nog enigszins in de buurt van de gewenste 6500 K, maar de gammacurve klopt van geen kant. Hoewel wit niet te blauw is, worden grijstinten over het algemeen wel te koel weergegeven. De gemiddelde gammawaarde van 1,88 duidt erop dat grijstinten bovendien veel te licht worden getoond, waardoor het beeld nog minder contrastrijk overkomt.

De kleur- en grijsafwijkingen van het paneel van de Ideapad L340-15API zijn niet veel slechter zijn dan gemiddeld in het testveld - in dit segment ligt de lat helaas bedroevend laag. Kijkhoeken, contrast en maximale helderheid van het scherm zijn wel duidelijk slechter dan bij de concurrentie. Je hoeft geen fijnproever of grafische professional te zijn om die tekortkomingen op te merken.

Systeemprestaties

Mocht het je nog zijn ontgaan dat de niet bijster speciale behuizing van de Ideapad L340-15API best wel bijzondere hardware bevat, dan vind je als koper niet minder dan twee glimmende stickertjes op de palmsteun om je te attenderen op de aanwezige AMD Ryzen-cpu met ingebouwde Radeon Vega-graphics (het andere stickertje). Ook op de productpagina van de Ideapad L340-15API spreekt Lenovo onomwonden van een laptop met AMD-processor. Het moge duidelijk zijn: inmiddels is een notebook met AMD-cpu niet meer iets om je als fabrikant (of consument) voor te hoeven schamen.

Hoe zit het met AMD laptop CPU's?

De 3rd gen Ryzen-chips voor mobiele apparaten staan bij AMD bekend onder de codenaam 'Picasso', waar de voorgaande 'Ryzen 2000'-chips voor mobiel gebruik nog binnen de 'Raven Ridge'-reeks vielen. Net als Raven Ridge gaat het bij Picasso feitelijk om 'apu's', waarbij twee of vier processorcores (bij 'Picasso' dus gebaseerd op de vernieuwde 'Zen+'-architectuur) vergezeld gaan van een ingebouwde AMD Vega-videochip. Net als bij 'Raven Ridge' heeft AMD ook voor de desktop weer enkele 'Picasso'-apu's in het assortiment, zoals de Ryzen 3200G en Ryzen 3400G.

Laptopfabrikanten hebben ondertussen de keus uit elf verschillende 'Picasso'-apu's, net als bij Intel voorzien van productnamen die eindigen op een 'U' of een 'H'. De U-processors zijn het meest tarijk. Dit negental is zoals bij Intel's tegenhangers het zuinigst, met een instelbare tdp van 12-35 W (standaard 15 W). De twee 'H' processors, nieuw voor 'Picasso', hebben een hoger tdp van 35 W en zijn bestemd voor bijvoorbeeld gaming laptops. Overigens werkt de tdp-waarde bij AMD ietwat anders dan bij Intel: zien we Intels '15-25 W' Core i7-8565U soms doodleuk 44 W verstoken, blijft de AMD-tegenhanger in ieder geval onder de opgegeven tdp-waarde hangen qua verbruik.

De processors in de Ryzen 3000U-serie zijn verder opgedeeld in een viertal modelseries (Athlon, Ryzen 3, 5 en 7) die je weer kunt vergelijken met de Intel Celeron/Pentium, Core i3, i5 en i7-reeksen. Tevens zijn er enkele exemplaren met het 'Pro'-voorvoegsel voor zakelijke klanten, die bijvoorbeeld beschikken over extra beveiligingsfeatures. Het onderscheid tussen de 'Athlon' en 'Ryzen 3' chips en de rest wordt gemaakt door een lager aantal rekenkernen (2 in plaats van 4) of, in geval van de Ryzen 3 3300U, de afwezigheid van smt (AMD's alternatief voor Hyperthreading). De Ryzen 5- en 7- chips hebben altijd 4 cores en 8 threads.

De Lenovo Ideapad L340-15API bevat het topmodel uit de zuinige Ryzen 3000U-reeks: de Ryzen 7 3700U. Het quadcore processorgedeelte doet zijn werk op een basisklokfrequentie van 2,3 GHz en een turbokloksnelheid (1 core) van 4 GHz, respectievelijk 200 en 300 MHz hoger dan bij de lager gepositioneerde Ryzen 5 3500U. Voorts beschikt de Ryzen 7 3700U over de beste ingebouwde videochip, de Radeon Vega 10, waar de Ryzen 5 3500U een tragere Vega 8-gpu aan boord heeft. Gebaseerd op de gelijknamige architectuur telt de Vega 10-gpu - je raadt het al - 10 compute units met 640 shaders. De kloksnelheid van de 14 nm-gpu bedraagt maximaal 1,4 GHz, 200 MHz meer dan bij de andere mobiele Picasso-apu's. Eigen geheugen is zoals gebruikelijk voor een igpu niet voorhanden, waarmee een stukje van het werkgeheugen wordt afgesnoept. Standaard is 2 GB bij deze laptop aan de gpu toegewezen.

Testresultaten: Systeemprestaties

Tijd voor een reeks benchmarks om te kijken in hoeverre dit AMD-alternatief kan overtuigen. In onderstaande grafieken vergelijken we de Ideapad L340-15API met andere modellen met een vergelijkbare aanschafprijs en schermdiagonaal. Grijs gekleurd zijn modellen met een AMD Ryzen-cpu uit de 2000-serie; deze laptops zijn niet noodzakelijk nog verkrijgbaar (of kosten, in geval van de Vivobook X570ZD, duidelijk meer) maar hebben we opgenomen om de vergelijking met de vorige generatie Ryzen te kunnen maken. Donkergrijs zijn apparaten met een Ryzen 5 2500U, lichtgrijs is de Acer Aspire 3 A315, als enige voorzien van een Ryzen 7 2700U, de directe voorganger van de Ryzen 7 3700U in de Ideapad L340-15API.

De synthetische benchmark Cinebench R15 geeft een indruk van de ruwe prestaties van een cpu. De score in de singlecore-test is vreemd laag: de Ideapad L340-15API scoort dan zelfs lager dan modellen met een Ryzen 5 2500U-cpu, terwijl de laptop zelfs bijna twintig procent toegeeft op de Acer Aspire 3 A315 met Ryzen 7 2700U. Aan een gebrek aan koeling of een al te restrictief stroomprofiel lijkt dat niet te liggen. Tijdens de benchmark bereikt de cpu in de Ideapad L340-15API keurig de beloofde 4 GHz op de kern die wordt belast. Aan het trage geheugen (zie onder) zijn de tegenvallende resultaten waarschijnlijk ook niet te wijten, want dat heeft tijdens deze test maar weinig invloed op het eindresultaat.

In de multicore-test, wanneer we de hele cpu aan het werk zetten, doet de Ideapad L340-15API het juist wel erg goed, samen met overigens de andere AMD-gebaseerde systemen. Met 674 punten behaalt het systeem de hoogste score in dit testveld. Daarin zijn overigens geen systemen opgenomen met de Intel Core i7-8565U, de directe tegenhanger van AMD's Ryzen 7-processor, want die kosten over het algemeen meer. Tot nu toe hebben we twintig laptops met die processor getest; de scores van die apparaten in de Cinebench R15 Multi-benchmark liggen tussen de 483 en 819 punten, waarbij er slechts zes systemen hoger scoren dan deze Ideapad, en nog eens vier een min of meer vergelijkbare score laten zien. Je krijgt met de 'Ryzen 7'-processor dus daadwerkelijk Core i7-achtige prestaties.

Bij het uitvoeren van de PCMark 8 v2 benchmarks, die een meer realistische praktijksituatie simuleren, doet de Ideapad L340-15API het eveneens prima. In de Creative-test wordt relatief gezien de hoogste score genoteerd, want daarin biedt de snelle gpu (zie onder) een grotere meerwaarde. In de Home- en Work-onderdelen doet de Ideapad L340-15API het relatief gezien minder goed, waarbij de score ook lager ligt dan die van de Aspire 3 A315. Een mogelijke verklaring vormt het tragere single-channel geheugen, waarmee Lenovo de Ideapad L340-15API helaas heeft uitgerust. Ook bij Intel-systemen zien we dat vaker een bottleneck vormen.

Testresultaten: Grafische prestaties

De Vega 10-videokaart is duidelijk een stuk sneller dan de Intel UHD Graphics 620 die in veel recente mobiele Intel-processors zit ingebakken. Dat is ook niet zo moeilijk: die igpu gaat alweer geruime tijd mee en was ook bij introductie bepaald geen krachtpatser. Gezien geen enkele van de Intel-gebaseerde systemen in onderstaand overzicht is voorzien van een losse videochip, gaan de modellen met een AMD Ryzen-apu dus ruimschoots op kop.

De Ideapad L340-15API behaalt ten opzichte van de hoogst scorende Intel-laptop een 60 procent hogere score. Klinkt heel wat, maar een score van 1813 punten duidt nog steeds niet op goede prestaties in moderne 3D-games. Daarvoor moet je toch al snel aan een score van zo'n 5000 punten denken. De Vivobook X570ZD is de enige laptop in dit overzicht die een dergelijk resultaat behaalt, omdat hij ook als enige is voorzien van een échte losse videochip, de Geforce GTX 1050. Laptops met de MX150 of MX250, een eenvoudiger Nvidia-gpu die een populaire keuze vormt voor dunne en lichte notebooks, behalen over het algemeen een score tussen de 2000 en 3000 punten.

Wat verder opvalt aan het resultaat van de Ideapad L340-15API, is dat twee Ryzen-laptops met een oudere 2500U of 2700U hem voorbijgaan. De Acer Aspire 3 A315 voorzien van de laatste apu, scoort in dit overzicht liefst dertig procent beter. Hier wreekt zich opnieuw het trage werkgeheugen van de Ideapad L340-15API. Dat heeft vooral zijn weerslag op de grafische prestaties, omdat de igpu niet is voorzien van eigen geheugen.

Testresultaten: Wifi-prestaties

Zijn luxere laptops over het algemeen voorzien van een Intel-gebaseerde netwerkoplossing, Lenovo heeft in de Ideapad L340-15API gekozen voor een netwerkkaart van Realtek, de RTL8821CE. Deze single-stream oplossing biedt 802.11ac (Wifi 5) met een maximaal theoretische doorvoersnelheid van 433 Mbps, plus Bluetooth 4.2. Deze laptop kun je als een van de weinige ook bedraad verbinden; de ethernetadapter is eveneens afkomstig van Realtek en biedt gigabitsnelheden (1000 Mbit/s).

We testten de draadloze netwerksnelheid van de Ideapad L340-15API in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday, waar externe verstoringen geen invloed kunnen uitoefenen. De resultaten zijn zoals verwacht: laptops met een dual band-netwerkoplossing van Intel presteren vooral op de 5 GHz-band fors beter dan de andere machines met een single band-kaartje, afkomstig van Realtek, Intel of Qualcomm. De Ideapad L340-15API doet het ondertussen hooguit redelijk op 2.4 GHz, waarbij de scores op 5 GHz een beetje tegenvallen.

Opslag en uitbreiden

Lenovo heeft de Ideapad L340-15API voorzien van een in dit segment marktconforme 256 GB ssd. Dat is voldoende opslag om in ieder geval een poosje vooruit te kunnen. Direct uit de doos is 206,1 GB aan vrije ruimte beschikbaar voor je programma's en documenten. Qua werkgeheugen is Lenovo behoorlijk royaal geweest: de ddr4-sodimm heeft een capaciteit van 16 GB, waar je gebruikelijk 8 GB (of zelfs 4 GB) terugvindt bij machines die ongeveer evenveel kosten. Zoals aan de orde kwam, is het helaas wel maar één module, terwijl op het moederbord ook geen geheugen zit voorgesoldeerd. Zodoende communiceert de apu met het geheugen via slechts één kanaal, wat performance kost ten opzichte van systemen met dual channel-geheugen.

Uit de foto van het binnenwerk van de Ideapad L340-15API blijkt dat je die tekortkoming helaas niet meer kunt verhelpen, omdat de machine is voorzien van niet meer dan één geheugenslot, al gevuld met het 16 GB-reepje. Mogelijkheden om meer opslag te monteren, zijn er echter te over. Naast de 2.5 inch-bay voor de gemonteerde 256 GB-ssd zit nog een grotere open ruimte, die in andere varianten van de Ideapad L340 de optische drive herbergt. In theorie zou je in deze Ideapad L340-15API ook nog een dvd-speler kwijtkunnen, al zul je dan wel zelf op zoek moeten naar een klepje voor de lade. Een tweede harde schijf of ssd monteren in de odd-bay kan ook, omdat Lenovo de sata-aansluiting niet heeft wegbezuinigd, al moet je dan wel even een bracket kopen met de juiste montagegaten. Heb je geen zin in dat extra werk? Geen probleem: de Ideapad L340-15API beschikt ook nog over plaats voor een extra m.2-ssd. Daarmee kun je in totaal drie ssd's in dit apparaat kwijt.

Testresultaten: Prestaties ssd

De voorgemonteerde 256 GB-ssd in de Ideapad L340-15API is een vrij standaard sata-exemplaar van SK Hynix met productcode HFS256G32TNH-73A0A'. Onverassend is dat geen opslagapparaat gericht op maximale prestaties. Machines met een m.2-ssd behalen beduidend hogere snelheden. Ook in dit segment, waarin de meeste machines nog een sata-ssd hebben, vallen de doorvoersnelheden echter een beetje tegen. In de meeste standaard gebruiksscenario's zul je daar overigens niet veel last van hebben. Het opstarten van Windows verloopt bijvoorbeeld niet met een merkbaar grotere vertraging, dan bij andere systemen in dit segment.

Accuduur en koeling

De accu van de Ideapad L340-15API heeft een capaciteit van 39 Wh. Dat is nipt ondergemiddeld in vergelijking met de andere systemen in deze bespreking. In breder verband is de accu wel vrij klein; er zijn laptops met bijna tweeënhalf keer zoveel accucapaciteit, die toch niet veel dikker en zwaarder zijn dan de Ideapad L340-15API. Die kosten echter wel een stuk meer, waarmee duidelijk wordt dat ook de accu kind van de rekening is, als je winkelt voor een betaalbare laptop. De niet enorme accu is potentieel niet zo'n goed nieuws: het stroomverbruik van AMD's processors is vanouds een zorgenkindje en bij laptops met een Ryzen 2000-apu zien we haast steevast een korte accuduur als nadeel terug.

Gelukkig is de accuduur van de Ideapad L340-15API helemaal niet slecht voor een laptop van dit kaliber. Natuurlijk zijn er vele laptops die langer meegaan in onze browsertest, een simulatie van licht gebruik bij een schermhelderheid van 180 cd/m²: de Ideapad L340-15API is dan na 5 uur en 49 minuten klaar. In dit segment van relatief betaalbare laptops met een ook relatief kleine accu, is dat een hele gemiddelde score. In de PCMark Creative-accutest, waarmee we zwaar gebruik simuleren, gaat de Ideapad L340-15API zelfs relatief lang mee: 3 uur en 39 minuten.

Het opladen van de accu van de Ideapad L340-15API gebeurt middels een meegeleverde 65 W-adapter. Het blok beschikt over een vast snoer naar de laptop, plus een ingebouwde stekker in plaats van een los snoer richting het stopcontact, waarmee de afmetingen net wat forser uitvallen: 11,3 x 7,5 x 3,6 cm.

Betere accuduur met Ryzen 3000?

Hoewel AMD geen verbeterde accuduur claimt voor de Ryzen 3000-series apu's, zien we in de bovenstaande accutests de Ideapad L340-15API toch beter presteren dan laptops met de Ryzen 2000-serie apu's. Dat vraagt om een nadere vergelijking, ook om te zien of AMD het gat met de Intel-concurrentie nu eindelijk heeft gedicht. Natuurlijk is die vergelijking nooit helemaal één op één te maken, omdat een laptop uit meer componenten bestaat dan alleen de apu. Ook verschillende driver- of softwareversies op verschillende apparaten kunnen een rol spelen. We hebben de onderstaande vergelijking zo eerlijk mogelijk proberen te maken, door alléén 15,6 inch laptops te selecteren (zoals de Ideapad L340-15API) die bovendien niet beschikken over een losse videokaart. Bovendien worden onze accutests zoals vermeld standaard op dezelfde schermhelderheid gedraaid voor alle systemen, om ook die factor weg te nemen.

Iedere wattuur aan accucapaciteit levert de Ideapad L340-15API 8,9 minuten aan accuduur op in de Browsetest. Dat is vrijwel vergelijkbaar met de acht laptops die we hebben getest met bovengenoemde specificaties en een Intel Core i5-8265U-cpu: die halen 9,2 minuten per wattuur accucapaciteit. Bij de Aspire 3 A315 met Ryzen 7 2700U, de enige laptop met die cpu die we hebben getest, levert iedere wattuur accucapaciteit nog maar 7,4 minuten looptijd op. Bij de drie laptops met Ryzen 5 2500U die in dit artikel aan bod kwamen, bedraagt die ratio gemiddeld 7 minuten per wattuur.

In de Creative-accutest treedt een extra complicerende factor op: laptops schroeven de cpu-prestaties dan vaak flink terug om langer mee te gaan. We hebben daarvoor gecorrigeerd door de score te vermenigvuldigen met het berekende aantal minuten per wattuur accucapaciteit. In de grafiek vind je dat resultaat terug door te kijken naar de gele balkjes. Gecorrigeerd voor het prestatieniveau doet de Ideapad L340-15API het nu ook beter dan de concurrentie met i5-8265U, waarbij de Ryzen 7 2700U- en vooral de Ryzen 2500U-gebaseerde laptops flink inleveren. Dat komt doordat ze op de accu verder terugschakelen. Zo zakt de benchmarkscore van de Acer Aspire 3 A315 met Ryzen 2700U met liefst een derde. De Ideapad L340-15API levert op accu nog driekwart van de aan de stekker gemeten prestaties, de Core i5-concurrentie gemiddeld 87 procent. De hoge prestaties per wattuur die de Ideapad L340-15API bij intensief gebruik zonder correctie lijkt te leveren, zijn dus ietwat geflatteerd.

Koeling

Het koelsysteem van de Ideapad L340-15API zit vrij simpel in elkaar: in het midden bevindt zich een enkele ventilator, die middels een enkele koperen heatpipe is verbonden met de apu, die zich rondom de fan naar een kleine radiator slingert om warmte af te geven.

Ondanks de nogal simpele setup lijkt het koelsysteem er niet zoveel moeite mee te hebben om de hardware gekoeld te houden. Dat vertaalt zich in relatief lage temperaturen. De processor bereikt na een poosje Cinebench uiteindelijk een temperatuur van zo'n 75 graden Celsius, en blijft daar. Net als de meeste laptops is de Ideapad L340-15API vrijwel onhoorbaar bij licht gebruik; zwaardere taken zorgen er wel voor dat de fan wat harder gaat blazen, waarbij de ventilatorstand vloeiend wordt afgeregeld aan de hand van de noodzaak voor verkoeling. Irritante bijgeluiden vielen niet in storende mate op.

Conclusie

Lenovo heeft de Ideapad L340-15API van een interessante configuratie voorzien. Dan doelen we niet alleen op het gebruik van een AMD-processor - nog altijd een zeldzaamheid in notebookland - maar ook op de prijs/prestatieverhouding van het apparaat. Niet alleen beschikt het systeem over een Ryzen 7 3700U-apu, zo'n beetje AMD's alternatief voor Intel Core i7, ook vinden we een royale 16 GB werkgeheugen en een prima 256 GB aan opslag terug. Op dit prijspunt bevat het alternatief over het algemeen een Core i5 met half zoveel werkgeheugen en evenveel of de helft aan opslag.

Natuurlijk heeft Lenovo wel ergens op moeten besparen om deze laptop voor 599 euro te kunnen aanbieden. Zo is de behuizing, hoewel prima qua stevigheid, niet bijster luxe geconstrueerd. Een grotere tegenvaller is het scherm. Het goedkope tn-paneel valt in vrijwel al onze tests door de mand. Verder betreuren we de keus voor single-channel geheugen, iets dat je zelf ook niet meer na aanschaf kunt corrigeren doordat een tweede sodimm-slot ontbreekt. Dat vormt een rem op de systeemprestaties, maar vooral op de grafische prestaties.

Een awardwinnend apparaat is de Ideapad L340-15API daarmee niet, maar je koopt met deze laptop in ieder geval geen kat in de zak. Het is niet gek lang geleden dat een AMD-stickertje op de behuizing van je nieuwe notebook je daarop haast een garantie gaf. Sowieso eindigt AMD de morele winnaar in deze test: de nieuwe Ryzen 3700U-apu kan qua processorprestaties mee met de equivalente Core i7, terwijl de gpu-prestaties veel beter zijn. Dat was in grote lijnen ook al zo voor de vorige generatie mobiele Ryzen-apu's, maar met de nieuwe generatie lijkt AMD ook het traditioneel hoge stroomverbruik van zijn processors te hebben teruggedrongen, zodat de accuduur van deze Ideapad L340-15API niet veruit slechter is dan je zou verwachten op grond van de accucapaciteit van het systeem. We kunnen in elk geval niet wachten tot AMD ook zijn nieuwe 'Zen 2'-rekenkernen naar het mobiele segment brengt, die een laatste nadeel van de processor - de lagere singlecore-prestaties ten opzichte van Intel Core - kunnen helpen oplossen. In elk geval lijkt AMD ook in het mobiele segment weer helemaal terug.