LG G8s ThinQ review: voordelig vlaggenschip interessant door hardware

De G8s ThinQ is het vlaggenschip van LG voor de Nederlandse markt. Het is de voordeligere variant van de LG G8 ThinQ. Is dit prijsverschil te merken in het dagelijks gebruik?

Lees de LG G8s ThinQ review

Even leek het erop dat Nederland het moest doen zonder het vlaggenschip van LG. De LG G8 ThinQ is niet in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig bracht LG ook een s-variant uit. De LG G8s ThinQ is iets voordeliger, maar geeft ons alsnog een waardige opvolger van de LG G7 ThinQ van vorig jaar.

Los van de prijs vertoont de s-variant enkele kleine verschillen met de LG G8 ThinQ. Zo is het scherm van de G8s een tikkeltje groter en heeft het een iets lagere resolutie. Ook heeft de G8s gewone speakers, terwijl de G8 is uitgerust met een geluidssysteem dat volledig in het scherm verwerkt zit.

Aan de andere kant heeft LG de goedkopere s-versie dan wel weer voorzien van een driedubbele camera, in plaats van een dubbele. En aan de voorkant heeft het een Z-Camera met ToF-sensor die een nauwkeurig 3D-beeld van de omgeving creëert. Dat maakt enkele nieuwe functies mogelijk; zo kun je dit toestel bedienen zonder ‘m aan te raken. Maar hoe goed werkt dit in de praktijk?

Design: spiegelglad en waterdicht

LG heeft voor dit vlaggenschip voor een weinig opvallend ontwerp gekozen. De achterkant van het toestel is van glas en wordt geleverd in maar één kleur: mirror black. Ondanks de naam heeft het echter meer een lichte grijsblauwe tint. Nadeel is dat het spiegelende glas enorm gevoelig is voor vingerafdrukken. Niet voor niets levert LG een poetsdoekje mee in de verpakking.

Op deze glanzende achterkant zit de vingerafdrukscanner. Anders dan bij andere vlaggenschepen zit die niet in het scherm verwerkt. Volgens de geruchten is LG daar pas aan toe bij de aankomende LG G8X ThinQ. Boven de vingerafdrukscanner op de achterkant zit de driedubbele camera, die een heel klein beetje uitsteekt. Omdat deze precies in het midden zit, kan het toestel echter zonder te wiebelen op zijn rug liggen.

Het toestel heeft aan de rechter zijkant een powerknop. Die zit een tikkeltje hoog geplaatst om gemakkelijk bereikbaar te zijn. Fijner was het geweest als deze op de plek zit waar de sim- en geheugenkaarthouder is geplaatst. Aan de linkerkant zitten de volumetoetsen en de speciale knop om Google Assistent op te roepen. De LG G8s ThinQ heeft aan de onderkant, naast de usb-c-aansluiting, ook een ingang voor een koptelefoon. Het toestel is stof- en waterdicht.

Scherm: fijn oled, voldoende scherp

Hoewel de LG G8s ThinQ het met een iets lagere schermresolutie moet doen dan zijn duurdere broer, is die desondanks voldoende. Het 6,2 inch grote oled-scherm heeft een resolutie van 2248 bij 1080 pixels, dat er erg fijn uitziet. Voldoende scherp en helder en – zoals verwacht mag worden van oled – met prachtige kleuren en diep zwart.

Het scherm bestrijkt het overgrote deel van de voorkant van het toestel en heeft dunne randen. Het is echter jammer dat er zo’n groot stuk van het scherm wordt ingenomen door de forse notch. Die is nodig voor de speaker en de verschillende sensoren die samenwerken met de camera aan de voorkant. Dit laat nauwelijks ruimte over voor notificaties.

Hardware: waardig voor een vlaggenschip

De LG G8s ThinQ is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 855, momenteel één van de snelste chipsets die te krijgen zijn. Het is bijvoorbeeld dezelfde processor als in de high-end OnePlus 7 Pro en Oppo Reno Zoom 10X. In combinatie met 6GB aan werkgeheugen zul je bij dagelijks gebruik niet snel tegen vertragingen aanlopen.

Het betekent ook dat het apparaat grafisch zijn mannetje staat. Een zware game als PUBG kun je met een gerust hart op de hoogste grafische instellingen zetten. Bij het gamen voegen de speakers, met fraai en krachtig 3D geluid, echt wat extra’s toe.

Verder beschikt de LG G8s ThinQ over 128GB aan opslaggeheugen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan er een geheugenkaartje in het toestel. De accu met een capaciteit van 3550 mAh, is ruim voldoende voor een dag stevig gebruik. Ik haalde het doorgaans tot halverwege de volgende dag. Opladen kan draadloos, maar de bijgeleverde usb c-snellader zorgt dat de accu sneller bijvult, hoewel die geen snelheidsrecords zal breken. Het duurt ruim 2 uur voor het toestel weer helemaal vol is.

Camera: genoeg om te ontdekken

Waar de LG G8 ThinQ het met een dubbele camera moet doen, heeft deze voordeligere variant opmerkelijk genoeg een driedubbele camera. Op de achterkant zit een hoofdcamera met een 12 megapixel-resolutie. Die wordt bijgestaan door een 13 megapixel-groothoekcamera die 137 graden beeld biedt. Tot slot heeft de G8s ThinQ een 12 megapixel-camera met telelens die 2x optische zoom biedt.

Dit levert in de meeste gevallen mooie foto’s op. De hoofdcamera zorgt voor kleurechte en scherpe afbeeldingen in normale omstandigheden. Bij weinig licht hebben details wel een beetje te lijden. De ingebouwde nachtmodus voorkomt dat enigszins, maar levert bij lange na niet de kwaliteit die Huawei bijvoorbeeld behaald met de P30 Pro. Door de telelens zou de G8s ThinQ zonder kwaliteitsverlies 2x kunnen inzoomen. Het is alleen jammer dat de kleuren van deze camera flets voor de dag komen.

Daarnaast heeft LG een keur aan extra functies aan de camera toegevoegd. De AI Cam, één van de belangrijke innovaties van de LG G7 ThinQ, is verbeterd en geeft nu op subtiele wijze weer dat hij herkent wat je aan het fotograferen bent. Vervolgens suggereert de software filters en instellingen die voor die specifieke situatie geschikt zijn.

Ook leuk is dat je de portretmodus, waarbij de achtergrond wazig gemaakt voor een mooie diepte-effect, in real-time toe kunt passen op video. Tijdens het opnemen zie je het object scherp, terwijl je de onscherpte van de achtergrond live kunt aanpassen. Het resultaat pakt niet altijd even goed uit. Maar als er weinig snelle bewegingen zijn, kan het op fraaie manier wat extra diepte in je video brengen.

Niet elke camerafunctie is geslaagd. Zo kun je voor portretfoto’s kiezen voor een ‘stage effect’, dat moet zorgen voor stemmig licht en een egale, zwarte achtergrond. De foto’s zien er echter zonder uitzondering uit alsof een kleuter ze heeft uitgeknipt met een knutselschaartje.

Software: Android met kleine aanpassingen

De LG G8s ThinQ draait op Android 9.0 (Pie) en is voorzien van LG’s eigen schil. Het is kleurrijk, maar wijkt qua uiterlijk en gebruik niet gek veel af van de standaard versie van Android. Zeker niet als je in de instellingen kiest voor de weergave met een app-drawer. Anders plaatst LG elke app op je homescreen, wat het overzicht niet ten goede komt.

Los van een nieuw uiterlijk voegt LG ook wat software toe. Sommige apps zijn best handig, zoals Quick Memo, bestandsbeheer, een uitgebreide audiorecorder of LG Health. Die laatste fungeert onder meer als stappenteller en geeft advies over lichaamsbeweging.

Daarnaast installeert LG wat onnodige bloatware. De standaard geïnstalleerde apps van Facebook en Instagram zijn, als je ze niet wil, nog te verwijderen. Amazon Assistant en McAfee Safe Family zijn dat niet. LG’s Smart World, een soort eigen app-store, is inmiddels wel wat beter gevuld met verschillende thema’s, camerafilters en lettertypes om je telefoon te customizen.

Z-Camera: dieptebeeld maakt Air Motion mogelijk

Qua hardware onderscheidt de G8S ThinQ zich door de Z-Camera aan de voorkant. Deze Z-Camera bestaat uit een normale 8 megapixel-camera en twee sensoren: een Time of Flight-sensor (ToF) en infraroodverlichting. Die stellen de camera in staat een nauwkeurig dieptebeeld van de omgeving te creëren. Dat komt vooral de gezichtsherkenning ten goede. Ook in het pikkedonker ontgrendelt die je telefoon nog zonder problemen.

De Z-Camera maakt ook een andere vorm van biometrische ontgrendeling mogelijk. Zo kun je de telefoon ontgrendelen met je handpalm. Houd die enkele centimeters van de Z-camera af, en je telefoon ontgrendelt. Dat is althans de theorie. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk dit in één keer voor elkaar te krijgen. Ontgrendelen met de vingerafdrukscanner blijft het snelst, gevolgd door gezichtsherkenning. De handpalm-optie volgt op hele grote afstand.

Een andere functie waar LG hoog van opgeeft, is Air Motion. Door gebruik te maken van de 3D-sensoren in de notch, is het mogelijk je telefoon te bedienen door gebaren in de lucht te maken. Zo kun je jouw telefoon ontgrendelen met door je hand voor het scherm te houden. Maar je kunt ook apps starten, het volume aanpassen, oproepen aannemen of een alarm stopzetten. Allemaal zonder je telefoon aan te raken.

Ik kan me echter niet voorstellen dat iemand bij LG dit zelf gebruikt. Om iets eenvoudigs te doen zoals het volume aanpassen, heb je meerdere vrij onnatuurlijke handelingen nodig. Dat kost tijd en de kans dat de sensor je bij één van die stappen kwijt is en je opnieuw moet beginnen, is groot.

Het is zonde dat LG het nodig vond om zulke geavanceerde hardware toe te voegen voor functies die nauwelijks praktisch nut kennen. Zeker omdat er een keerzijde is: de sensoren snoepen ruimte af van het beeldscherm. Een kleine druppelnotch is uitgesloten omdat LG graag ziet dat je naar je telefoon zwaait.

Prijs/kwaliteit: inmiddels prima

Toen de LG G8s ThinQ in Nederland in de verkoop ging, had hij een adviesprijs van 699 euro. Dat is al niet gek veel voor een vlaggenschip. Daar komt nog eens bij dat de prijs vrijwel direct flink zakte. Inmiddels is het toestel te koop voor 499 euro.

Dan kan het ineens concurreren met smartphones als de Honor 20 Pro. Die laatste moet het doen zonder oled-scherm, wat de G8s wel heeft. Ook moet het met die prijs concurreren met de Samsung Galaxy S10e en de Huawei P30.

Conclusie LG G8s ThinQ review

De LG G8s ThinQ is geen indrukwekkend vlaggenschip, maar misschien is dat ook wel niet nodig. Het toestel is al zo snel in prijs gedaald dat hij vanzelf weer interessant is geworden. Voor de 499 euro die de smartphone op moment van schrijven kost, heb je uitstekende hardware en een prima camera.

Het is jammer dat de onderscheidende features aan deze telefoon ofwel niet echt onderscheidend zijn, ofwel simpelweg niet fijnwerken. Air Motion is niet goed te gebruiken en mag achterwege blijven, sommige camerafuncties leveren geen fijn resultaat. Maar voor wie die functies niet in de weg zitten, is de LG G8s ThinQ een erg mooi toestel.

LG G8s ThinQ kopen

Benieuwd naar dit vlaggenschip van LG? Het toestel is vanaf juli 2019 in Nederland te koop. De losse LG G8s ThinQ heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is inmiddels voor veel minder te krijgen. Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen voor een LG G8s ThinQ met abonnement te vinden.