Externe NVMe-SSD zonder premium prijs: Transcend ESD350C review

Inleiding

Een externe ssd is in grotere capaciteiten al langer het betere alternatief voor een usb-stick. In ruil voor een kleine toename in formaat krijg je doorgaans veel betere prestaties en bovendien een lagere prijs per gigabyte dan bij luxe flashdrives. Transcend introduceerde enige tijd geleden de ESD350C externe ssd, die intern een nvme-ssd bevat en zodoende fors sneller moet zijn dan de meeste concurrenten, die nog gebaseerd zijn op sata. Wij onderwierpen de ESD350C aan onze tests.

De ESD350C bestaat uit een compact aluminium kastje met daaromheen een siliconen sleeve in een kleur die we blauwgroen zouden noemen. Het geheel is net zo breed als een Samsung, maar iets langer: de Transcend-ssd meet 5,4 x 9,6 x 1,25 cm. Met 87 gram is hij ook wat zwaarder, al weegt hij in vergelijking met een externe harddisk natuurlijk nog steeds drie keer niets.

Ontdaan van zijn sleeve, een negental schroeven en twee 'warranty void if damaged'-stickers komen we in de ESD350C een m.2-ssd van eigen makelij tegen. Die ontmaskeren we al snel als een Transcend PCIe SSD 110S. Voor de 1TB-versie daarvan wordt in de losse handel zo'n 130 euro gevraagd, de ESD350C waar hij in zit kost gemiddeld 197 euro. Het gaat om een nvme-ssd met een pci-express 3.0 x4-interface, die een Silicon Motion SM2263XT-controller met niet nader te noemen 3d-nand combineert: de opdruk met Transcend-logo leert ons weinig over de herkomst ervan, al shopte Transcend in het verleden vaak bij Micron en zou dat dus ook onze beste gok zijn.

De usb-c-poort op de Transcend ESD350C werkt op usb 3.1 gen2-snelheid en ondersteunt het uasp-protocol. Je krijgt er kabels naar zowel usb-c als usb-a bij, zodat je hem net zo eenvoudig op je desktop kan aansluiten als op je telefoon of moderne laptop. Op Android, Windows of macOS kun je bovendien gebruikmaken van de Elite-software, waarmee je onder meer back-ups kunt maken en bestanden kunt versleutelen.

Transcend belooft maximale lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 1050 en 950 MB/s. Je krijgt drie jaar garantie op de externe ssd, die afhankelijk van het model tussen de 40 en 21 cent per gigabyte kost. De 240GB-, 480GB- en 960GB-uitvoeringen gaan op het moment van schrijven voor respectievelijk 96, 135 en 197 euro over de toonbank.

Testsysteem

We testen externe ssd's op een systeem gebaseerd op een Intel Core i7 6700K-processor op een Gigabyte Z170X-UD5 TH moederbord en met Windows 10 als besturingssysteem. Om er zeker van te zijn dat bij de file-copy tests (zie verderop) de interne schijf niet de bottleneck vormt, hebben we het systeem voorzien van een Samsung 950 Pro 512GB PCI-Express SSD als bootschijf.

In de grafieken vind je andere externe ssd's, waar mogelijk in een vergelijkbare capaciteit.

Benchmarks: Atto

Allereerst hebben we een aantal synthetische benchmarks gedraaid, te beginnen bij Atto, een programma dat de doorvoersnelheid test bij verschillende blokgroottes, telkens met vier I/O-requests tegelijkertijd. Van alle benchmarks krijg je over het algemeen bij Atto de hoogst mogelijke prestaties, dus het is een interessante test om de maximale snelheid te meten.

In Atto laat de Transcend ESD350C netjes zijn opgegeven snelheden noteren: bijna 1050 MB/s lezen en 920 à 930 MB/s schrijven.

Benchmarks: CrystalDiskMark3

In CrystalDiskMark3 zijn de gemeten snelheden iets lager. De Transcend-ssd's zitten rond het niveau van de Sandisk Extreme 900, die intern nog uit twee ssd's in raid bestond en zodoende een stuk minder compact was. Alleen de Samsung X5, die gebruikmaakt van een thunderbolt 3-interface, blijft (veel) sneller.

Benchmarks: Real-world

De synthetische benchmarks zijn leuk om te zien waar een externe ssd in theorie toe in staat is, maar de prestaties in de praktijk zijn natuurlijk het meest van belang. Aangezien voor externe ssd's in feite hetzelfde gebruiksmodel van toepassing is als voor usb-sticks, gebruiken we dezelfde test.

10 GB & 50 GB lezen en schrijven

Allereerst hebben we getest hoe lang het duurt om bestanden van 10 en 50 GB te schrijven en te lezen. Dit geeft aan hoe snel je grote bestanden, bijvoorbeeld video’s, kunt verwerken. De prestaties hebben we omgerekend naar megabytes per seconde.

Het verplaatsen van grote bestanden gaat met een leessnelheid tussen de 550 en 580 MB/s; de snelheden zijn bij het 50GB-bestand het hoogst. Net als in CrystalDiskMark blijft hij vlak achter de Sandisk Extreme 900. De schrijfsnelheid ligt steeds enkele tientallen megabytes lager, maar is nog altijd erg rap te noemen in vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung T5 en Sandisk Extreme Portable.

1000x 5 MB lezen en schrijven

Daarnaast hebben we getest hoe lang het duurt om 1000 bestanden van 5 MB te lezen of te schrijven. Dit geeft een maat voor de prestaties van draagbare opslagmedia wanneer je deze gebruikt voor bijvoorbeeld digitale foto’s of MP3-bestanden.

Ondanks dat ruwe doorvoersnelheid lang niet het enige is dat bijdraagt aan een goed resultaat in deze tests, weten de Transcend-ssd's uitstekend te scoren. Bij het lezen is alleen de Samsung X5 sneller, bij het schrijven moet Transcend ook de eerder genoemde Sandisk-ssd voor zich dulden.

Conclusie

Transcend levert met de ESD350C een externe ssd af die steeds pakweg een tientje duurder is dan de Samsung T5 in dezelfde capaciteit, maar wel véél sneller. De interne nvme-ssd voldoet ruim om de bandbreedte van de usb 3.1 gen2-interface volledig te verzadigen in de synthetische tests: de beloofde snelheden van ruim 1 GB/s bij lezen en tegen de 950 MB/s bij schrijven worden daarin gehaald.

In de praktijktests liggen de snelheden zoals gewoonlijk lager. Ook hierin wedijvert de Transcend-ssd met de Sandisk Extreme 900, die intern uit een raid-opstelling van twee sata-ssd's bestaat. Alleen de Samsung X5, die gebruikmaakt van thunderbolt 3 als interface, blijft duidelijk sneller. Gezien de meerprijs in zowel geld als formaat van de Samsung, hoeft de ESD350C zich daar echter niet voor te schamen. Bovendien is de X5 niet backwards-compatible met usb, waardoor je die niet met een apparaat zonder thunderbolt kunt gebruiken.

Waar de Samsung T5 tot nu toe onze go-to externe ssd was, biedt Transcend nu een veel sneller alternatief voor iets meer geld. Ondanks dat hij in absolute termen iets groter en zwaarder is, blijft het een compact opslagapparaatje dat je zonder na te denken in je tas kunt gooien. We belonen de Transcend ESD350C dan ook met een Excellent Choice award - alle varianten verdienen die wat ons betreft, al moet je je wel realiseren dat de grotere modellen qua prijs per gigabyte aantrekkelijker zijn.