Intel Ice Lake: nieuwe chips voor MacBook Air en Pro onthuld

Het heeft even mogen duren, maar Intel heeft zijn 10e generatie processor officieel uit de doeken gedaan. Deze generatie heet Ice Lake en maakt een belangrijke mijlpaal concreet. Het zijn namelijk de eerste 10 nanometer-processors van Intel. Er komen zes modellen in de U-serie (voor de MacBook Pro) en vijf in de zuinigere Y-serie (voor de Air).

Met Ice Lake loopt Intel na jaren niet meer achter de feiten aan. De processors zijn namelijk met een procedé van 10 nanometer gemaakt. Dat wil zeggen dat de transistors erg klein zijn en daarom dicht op elkaar geplaatst kunnen worden. Dat zorgt voor betere prestaties en minder warmteproductie. Intel zat lang vast op 14 nanometer, terwijl Apple de iPhone-chips al op 7 nanometer maakte.

Intel Ice Lake: drie voordelen

Naast de stap naar 10 nanometer, zijn er nog een aantal voordelen aan Intel Ice Lake. Zo hebben de nieuwe chips voor de MacBook Pro en Air standaard een Thunderbolt 3-controller aan boord. Dat wil zeggen dat Apple niet langer een eigen Thunderbolt 3-chip hoeft te plaatsen. Dat scheelt weer ruimte aan de krap bemeten binnenkant van een Apple-laptop.

Daarnaast heeft de in de processors geïntegreerde Wi-Fi-chip ondersteuning voor Wi-Fi 6 (802.11ax). Momenteel ondersteunt nog geen enkele Mac of MacBook deze nieuwe Wi-Fi-standaard, maar Apple krijgt het straks zo van Intel in zijn schoot geworpen. Ten slotte nog een langverwachte verbetering: Ice Lake ondersteunt LPDDR4-geheugen. Dat stelt Apple in staat om iedere MacBook met maximaal 32 GB RAM-geheugen uit te voeren. Nu kan dat alleen nog in de 15-inch MacBook Pro, omdat een losse geheugencontroller nodig is. En een aparte controller gaat vanzelfsprekend weer ten koste van de accuduur.

Nieuwe opties voor MacBook Air

De MacBook Air is momenteel leverbaar met slechts één processor. Dat komt omdat Apple niet heel veel anders kon kiezen. Met Intel Ice Lake komt daar verandering in. Er worden vijf chips die voor de MacBook Air geschikt zijn uitgebracht. Fabrikanten kunnen zelf kiezen of ze op 9- of 12 watt werken. Een hoger wattage zorgt voor een hogere kloksnelheid. Apple kiest waarschijnlijk voor 12 watt.

Bijzonder is dat deze chips een extra turbo boost hebben die één core extra hard kan laten draaien. Dat is nuttig bij applicaties die niet gemaakt zijn om op meerdere cores te werken. In onderstaande tabel is die extra turbosnelheid tussen haakjes geplaatst.

13-inch MacBook Pro

Voor de 13-inch MacBook Pro heeft Apple wat meer opties. Net als de chips voor de MacBook Air kunnen ook deze Ice Lake CPU’s op verschillende wattages werken. Een fabrikant kan kiezen tussen 15 of 25 watt en een hoger wattage zorgt voor een hogere kloksnelheid.

Ook deze chips hebben een extra turbo boost die één core extra hard kan laten draaien. Dat is nuttig bij applicaties die niet gemaakt zijn om op meerdere cores te werken. In de tabel is die extra turbosnelheid tussen haakjes geplaatst.

Volgend jaar in de Mac

Hoewel de chips nu aangekondigd zijn, verwachten we niet dat deze snel in Apple’s laptops zullen zitten. Zowel de MacBook Air als 13-inch MacBook Pro zijn pas vernieuwd en krijgen waarschijnlijk pas volgend jaar weer een revisie. Intel Ice Lake-chips voor de 15-inch MacBook Pro, iMac en Mac mini zijn bovendien nog niet aangekondigd. Maar de vooruitzichten zijn zonnig.