Google verplicht smartphone-fabrikanten in Europa om telefoons 2 jaar te updaten

Google verscherpt de toon in Europa wat updates betreft. Het bedrijf legt telefoons die verkocht worden in de EU een minimum aan jaarlijkse updates op en een minimale ondersteuning van 2 jaar.

Google Mobile Services

Android is een open-source besturingssysteem, en iedereen kan in principe een Android-telefoon maken, maar als je ook een succesvolle telefoon wil uitbrengen dan moet je al gebruikmaken van Googles-apps en diensten. Weinig consumenten zullen geïnteresseerd zijn in een telefoon zonder Google Play Store of apps als YouTube en Maps. 

Het is voor die apps en diensten, Google Mobile Services genaamd, dat fabrikanten aan Google voortaan per toestel dat over de band rolt een som geld zullen moeten betalen in Europa. Dat geld dekt de licentie die broodnodig is om te kunnen concurreren met hun telefoon. Aan die licentie zijn ook nog voorwaarden verbonden, een minimale kwaliteitsvereiste waar fabrikanten aan moeten voldoen alvorens Google zijn naam met een toestel associeert.  Google heeft die voorwaarden in Europa nu flink verscherpt ten voordele van beveiligingsupdates.

Verplichting

In de nieuwe voorwaarden voor een licentie staat geschreven dat een fabrikant verplicht is om voor het toestel minimaal 2 jaar lang beveiligingsupdates te voorzien, en met een minimum totaal van 4 updates per jaar. Daarnaast wordt elke fabrikant verplicht om kwetsbaarheden die door Googles maandelijkse bulletin worden geïdentificeerd via een patch te verhelpen binnen de 90 dagen. Volgens Googles eigen beleid worden de details van een fout na 90 dagen bekend gemaakt als een kwestie van transparantie. 

De nieuwe voorwaarde is van toepassing op elk model van telefoon dat gelanceerd is na 31 januari 2018 en dat door meer dan 100.000 gebruikers geactiveerd werd. Voorlopig werden in zo'n 75 procent van de doelstellingen bereikt, maar Google ziet er vanaf 31 januari van 2019 op toe dat bij elk verplicht toestel de update-doelstellingen worden bereikt. 

Het beveiligingsprobleem

Google buigt zich al langer het hoofd over beveiligingsupdates en nam al verschillende maatregelen die fabrikanten stimuleert om vlot en regelmatig te updaten en gebruikers meer duidelijkheid geeft omtrent de Android-ervaring die ze te wachten staat.

Denk aan Project Treble bijvoorbeeld waarbij updates vlotter verlopen en naadloos kunnen worden voor de gebruiker. Het Android Enterprise-Recommended programma is een kwaliteitscontrole door Google en een garantie op 3 jaar lang vlotte updates. Ten slotte kunnen gebruikers een Android One-toestel aanschaffen voor een echte Google-ervaring en de snelste updates op Pixekl-telefoons na. 

Kosten per toestel

De nieuwe voorwaarden zijn enkel van kracht in de EU, en het is een grote stap dat fabrikanten nu een som per uitgebracht toestel moeten betalen. Een van de sterke verkoopargumenten voor Android in het begin was dat er geen hoge kost per toestel aan verbonden was. Er wordt verwacht dat de prijs per toestel in Europa de hoogte zou kunnen gaan om te compenseren voor hogere kost.

De kosten zijn ook afhankelijk van het land in kwestie en de pixeldichtheid van het toestel in kwestie. Europa is verdeeld in drie groepen, waarbij Nederland samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden tot de 'duurste groep' behoren. De nieuwe licentievoorwaarden die Google heeft opgesteld hebben alles te maken met de recordboete die Google ontving deze zomer rond machtsmisbruik met Android.

Bij een toestel met een scherm van meer dan 500 ppi kost een licentie 35 euro. Een telefoon tussen de 400 en 500 ppi kost 18 euro, en voor een telefoon met een pixeldichtheid van minder dan 400 ppi betalen fabrikanten 9 euro. In landen van de 'goedkoopste groep' kost een licentie voor een toestel 2 dollar per toestel. Wat de nieuwe maatregelen voor effect zullen hebben op de prijs van smartphones voor de consument, valt nog af te wachten.