5 dingen die je moet weten over de Huawei Mate 20 Pro voor je hem koopt

Een nieuwe smartphone kopen is soms een moeilijke zaak, en in je hoofd heb je zowel argumenten voor of tegen op het gebied van hardware en software. Ik ben de Mate 20 Pro aan het testen voor een review en in dit artikel bespreek ik alvast een aantal dingen die je moet weten als je geïnteresseerd bent in het toestel.

1. Vingerafdrukscanner en gezichtsontgrendeling

Een van de belangrijke features waar de Huawi Mate 20 Pro mee uitpakt ten opzichte van de gewone Mate 20 is de vingerafdrukscanner die onder het scherm zit. Het gaat hierbij om een optische sensor. Een gedeelte van het AMOLED-scherm van het toestel licht op en daar moet je je vinger op plaatsen. Vervolgens krijg je een scan van je vingertop. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als een CMOS-camerasensor. 

In de praktijk stelde ik vast dat hoewel de technologie interessant is, een gewone scanner aan de achterkant sneller werkt. Je kan niet fysiek met je vinger aanvoelen waar je hem moet plaatsen, je moet meer druk zetten dan met een gewone scanner en het scannen zelf duurt ook net iets langer. 

Toch is er geen nood, want de Huawei Mate 20 Pro heeft ook een andere manier van ontgrendelen die zo goed werkt dat hij de vingerafdrukscanner letterlijk te snel af is, 3D Face Unlock. Zoals je in het aankondigingsartikel kan lezen zit de notch bomvol technologie waarmee je razendsnel en in alle omstandigheden je telefoon kan ontgrendelen. Ik merk dat de telefoon telkens al ontgrendeld is voor ik goed en wel mijn vinger op de scanner kan plaatsen. Hou je niet van gezichtsontgrendeling? Weet dan dat de gewone Mate 20 wel een scanner aan de achterkant heeft. 

2. Batterij en snelladen

De Mate 20 Pro heeft een stevige 4200 mAh die je vlot doorheen de dag helpt. Bij normaal dagelijks gebruik haalt de telefoon doorgaans de 30 Procent rond 22 uur 's avonds. Daarnaast ondersteunt hij draadloos opladen en kan hij ook andere toestellen met een ingebouwde qi-chip opladen door de telefoons met de achterkanten tegen elkaar te houden.

Je zal op het einde van een werkdag normaal gezien voldoende accucapaciteit hebben om vlotjes thuis te geraken zonder een lege batterij, dus op die manier kan je altijd een vriend uit de nood helpen met je stevige 4200 mAH-capaciteit. Als je dan thuis komt plug je de telefoon in de krachtige 40 watt snellader. Huawei belooft dat je je telefoon in een halfuur tijd voor 70 procent kan opladen. Ik ontdekte dat de lader inderdaad erg krachtig is, maar ik sloeg erin om hem slechts voor 62 procent in die tijd op te laden. 

3. Kleurenopties

De gladde achterkant van de zwarte Huawei Mate 20 Pro is werkelijk een magneet voor stof. Vingerafdrukken lijken wel minder goed zichtbaar dan bij de meeste andere telefoons met een glazen achterkant. Toch is het goed om te weten dat Huawei twee speciale kleurenopties heeft waarbij de gewone glazen achterkant een ribbeltjespatroon krijgt. Huawei geeft het de fancy benaming: Hyper Optical Pattern.

Dankzij de bewerkte glazen achterkant met het ribbeltjespatroon heeft de telefoon meer grip in de hand en zou hij minder stof aantrekken. Ik kon er al even mee aan de slag tijdens een evenement in Londen, en ik stelde vast dat toestellen met deze afwerking beter aanvoelden dan de gewone kleurenopties. Alleen de Midnight Blue en Emerald Green-kleuren hebben het Hyper Optical Pattern.

4.  MicroSD

Als 128GB opslag niet voldoende is, kan je de telefoon uitbreiden, maar dat kan je niet via de normale microSD'tjes die je misschien nu in je telefoons gebruikt. Huawei heeft een nieuwe vorm van geheugenkaart ontwikkeld, de Nano Memory-kaart (NM). Dankzij Nano Memory kon het bedrijf ruimte besparen aan de binnenkant van de telefoon door een relatief groot microSD-slot achterwege te laten.

NM heeft ongeveer de grootte van een nanosim en aan de achterkant van het gebruikelijke nanosimslot zit dan ook een inkeping voor NM-kaarten. Op die manier heeft Huawei zelfs geen tweede slot nodig. Op dit moment is het nog niet duidelijk in welke opslaggroottes NM beschikbaar is en hoeveel de geheugenkaarten zullen kosten. Huawei vertelde al wel dat het van plan is om NM in de toekomst tot een echte standaard te laten maken, en dat zo ook andere fabrikanten er gebruik van kunnen maken. Hoe dat zal verlopen valt nog af te wachten. 

5. Digitale balans

We kennen allemaal Digital Wellbeing van Google. Dat is  een app en een onderdeel van de instellingen bij Pixel- en Android One-telefoons waarbij je een overzicht krijgt van je dagelijkse smartphone-gebruik. Je kan ook instellingen aanpassen waardoor je bijvoorbeeld je ogen wat rust kan gunnen door grijswaarden op je toestel te activeren vanaf een bepaald tijdstip.

De Huawei Mate 20 Pro is natuurlijk geen Android One-telefoon, maar hij draait op de laatste versie van Huawei's EMUI-schil, EMUI 9. Huawei heeft daarin bij de instellingen van je telefoon een eigen variant van Digital Wellbeing genaamd 'Digitale balans'. Die functie doet bijna hetzelfde, want het toont aan de hand van een grafiek je dagelijkse smartphone-gebruik. Je kan ook limieten leggen op je gebruik of op bepaalde apps en je kan grijswaarden activeren op een bepaald tijdstip. Je krijgt wel niet te zien hoeveel meldingen je dagelijks krijgt en je kan ook geen Niet Storen-schema instellen of meldingen beheren.