iPhone XR slaat brug tussen nieuw en vertrouwd

Na de iPhone XS en grote broer de XS Max is sinds afgelopen week ook ‘budgetversie’ iPhone XR verkrijgbaar. Smartphone-expert Arnoud Wokke van Tweakers ziet een iPhone die slechts een beetje minder is en op sommige punten zelfs beter.

De XR is de goedkoopste nieuwe iPhone voor dit jaar: 859 euro vraagt Apple, een prijs die nu de reguliere iPhone inmiddels de 1000 euro fors overstijgt, ineens redelijk lijkt.

Hoe valt dat prijsverschil van 300 euro te verklaren? Je krijgt een toestel met een lcd in plaats van een oled-scherm, grotere bezels (randen langs het scherm), een camera minder, iets minder geheugen en… dat is het wel ongeveer. 

Op papier is de afgelopen 12 september gepresenteerde XR daarmee de aantrekkelijkste iPhone van dit jaar. In deze review proberen we als Tweakers uit te vinden of dat inderdaad zo is. Dat doen we in zeven punten.

1) Groot, groter, grootst

Om te beginnen met het formaat: ben je fan van kleinere iPhones als de SE en de 6, 6S, 7 en 8? Dan heb je pech, want zo’n iPhone bestaat niet meer. Het is groot, groter, grootst bij Apple. De XR is weliswaar de goedkoopste nieuwe iPhone, maar niet de kleinste: dat is de XS. 

Het scherm is bijna 14 centimeter hoog, veel hoger dan de 12,2cm van de iPhone 8 Plus en de 10,8cm van de iPhone 8. Dat voel je in het gebruik, het is bijkans onmogelijk om de XR met één hand te bedienen.

De XR is de dikste iPhone sinds de 4S uit 2011. Het lijkt misschien een klein verschil met de XS - 0,6mm - maar het is goed voelbaar. Ondanks de dikte steekt de camera nog steeds iets uit. Dat is imperfect, maar voorkomt dat hij gemakkelijk van de bank glijdt.

Is het ontwerp een kruising tussen de iPhone X en 8, van de iPhone 5C uit 2013 erft hij de kleuren: naast wit en zwart ook geel, blauw, ‘koraal’-oranje en bloedrood. 

Het fabriceren van kleuropties is productietechnisch geen sinecure. De uitgebreide kleuropties wijzen er daarom op dat Apple meer verwacht van de XR dan van de slechts in drie kleuren verkrijgbare XS. 

2) Specs

De 5C-achtige kleuren betekenen niet dat Apple net als bij dat budgettoestel veel bezuinigt op de specs. De hardware is bijna gelijk aan die van de XS. Apple nieuwste A12 Bionic soc zit er in. Het werkgeheugen verschilt wel: 3GB in plaats van 4GB. Daar merk je echter niets van. De opslag is 64, 128 of 256GB.

Qua materialen levert de iPhone XR iets in: het toestel is van aluminium, niet van het luxere roestvrij staal zoals bij de XS. De voor- en achterkant wordt bedekt door glas. 

De glazen achterkant maakt draadloos laden mogelijk, maar betekent ook dat de achterkant kan breken. Ook vingerafdrukken en krassen zijn zo achtergelaten. De eveneens verglaasde iPhone XS en XS Max kennen die nadelen overigens ook. 

De aanschaf van een hoesje valt in ieder geval sterk aan te raden. Reparaties van een iPhone kosten al snel honderden euro's.

Een ander verschil is dat de iPhone XR minder antennes bezit dan de duurdere XS en XS Max. Meer antennes geven een beter bereik en een hogere snelheid. We hebben dat getest en het bereik ontloopt elkaar niet veel. Qua snelheid is het verschil echter groter.

3) Lcd, geen oled

Grootste verschil met de XS is het ontbreken van een oledscherm, de XR moet het doen met een goedkoper lcd-scherm. Liquid Retina is de geestige marketingterm die Apple ervoor heeft bedacht. 

Lcd’s hebben backlight nodig en kennen daardoor een beduidend lager contrast. De grijswaarden en kleuren worden net iets minder correct weergegeven dan op het oledscherm van de XS en de XS Max. Lcd’s vergen ook meer ruimte, vandaar waarschijnlijk het dikkere formaat van de XR.

Door het lcd-scherm ligt de pixeldichtheid lager dan die van de XS (326 tegen 458 pixels per inch). Desalniettemin verschilt de scherpte weinig. 

4) Geen 3D-touch

Er is nog iets anders: het XR-scherm bezit geen 3D Touch, waarmee je door harder op het scherm te drukken functies kunt activeren.

Nu verzacht besturingssysteem iOS 12 dat leed: met lang drukken is het mogelijk dezelfde functies uit te oefenen. Apple noemt dat ‘Haptic Touch’. 

Bezit de XR geen 3D-Touch, het toestel kent wel andere functies van de duurdere oledschermen uit de iPhone X en XS: TrueTone om de kleurtemperatuur aan te passen aan het omgevingslicht zit erin, net als Night Shift, de modus om ‘s avonds de blauwe kleur te onderdrukken. Dat zijn fijne functies en we zijn blij dat ze ook op de lcd van de XR werken.

5) Accu

Een belangrijk voordeel van de XR ligt in de accuduur. Die is beter dan de duurdere XS en XS Max. Kennelijk is Apple nog altijd beter in het optimaliseren van lcd-schermen voor een goede accuduur dan bij oleds. 

Ook in verhouding met Android-smartphones scoort de XR prima. Weliswaar stopt Apple minder krachtigere accu's in zijn iPhones, maar doordat het de eigen chips met de eigen software laat samenwerken, behoudt de fabrikant aansluiting  met de rest van de smartphonemarkt. 

Op een volle accu lukt het om bijna 13 uur te WiFi-browsen. De XR laat daarmee alle concurrenten achter zich, op de Xiaomi Pocophone F1 na. Met videokijken en browsen op 4G scoort de XR iets minder, maar nog steeds ruim bovengemiddeld.

Jammer is wel dat Apple geen snellader mee levert bij de XR. De lader in de doos bezit slechts een vermogen van 5 Watt. Veel concurrenten geven opladers van 15W en er verschijnen al laders die 40-50W in je smartphone pompen

6) Camera

De camera van de XR is uitstekend, met mooi gestabiliseerde video en over het algemeen prima foto’s. Scherpstellen gaat vaak goed en hij kan snel de focus aanpassen. De Smart HDR zorgt ervoor dat je meer kunt zien in shots met gevarieerde lichtomstandigheden. 

Is de 7 megapixel-camera aan de voorkant hetzelfde als de XS, aan de achterkant mist de tweede camera die dat toestel wél heeft. Daardoor heb je geen optische zoom, waarmee het beeld met factor twee valt te vergroten. Voor de rest is kijken naar camerahardware in smartphones anno 2018 minder relevant dan ooit. Zeker nu Apple net als Google ‘computational photography’, volop omarmt: algoritmen stellen daarbij het ideale beeld uit verschillende frames samen. 

Ondanks de enkele camera bezit de XR net als de XS een portretmodus, waarbij de achtergrond naar wens valt te blurren. Alleen gebeurt dat nu via algoritmen. Dat heeft voordelen: de portretmodus werkt van dichterbij en bij minder licht door het gebruik van de primaire camera. 

Het moet gezegd: hoewel Apples smartphones al jaren niet meer tot de absolute top van de markt behoren, kan de iPhone XR nog altijd mee met de beste Android-smartphones. Ook bij mild tegenlicht of bij bewegende onderwerpen, zoals dieren of kinderen. 

Tijdens de reviewperiode viel wel op dat de XR behoorlijk last heeft van lensreflecties, lensflare. Dat betekent dat je in de praktijk soms even het shot moet veranderen om reflecties uit beeld te krijgen. 

7) Conclusie

Hoe je een telefoon beoordeelt, hangt altijd af van het punt van waaruit je kijkt. Dat geldt bij de iPhone XR nog meer, omdat er immers twee veel duurdere modellen verkrijgbaar zijn: de XS en XS Max. 

De XR is de brug tussen het vernieuwde ontwerp met inkeping in het scherm en Face ID, en het vertrouwde ontwerp met aluminium zijkanten. Als je een iPhone-gebruiker bent die kijkt naar een upgrade, dan is de XR waarschijnlijk een goede keuze.

De dingen die je inlevert met de XR - oledscherm, 3D Touch, de tweede camera, 1GB aan werkgeheugen en sneller 4G - zullen voor veel mensen niet de belangrijkste redenen zijn om een iPhone te kiezen. De nieuwste hardware, de betere accu (!) de vele kleuren en de relatief lage prijs wél: met de XR krijg je voor beduidend minder geld een iPhone die, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, maar een beetje minder of zelfs een stukje beter is.

Wie niet gebonden is aan Apple's besturingssysteem, zal het anders zien. In een markt waar high-end modellen als de OnePlus 6 en Samsung Galaxy S9 voor onder de 550 euro verkrijgbaar zijn, is de 859 euro kostende XR een stuk minder goede deal. Voor die prijs krijg je in de Android-wereld vaak de meest luxe oled-telefoon, niet de basisversie van het ‘budgetmodel’.

De verwachte levensduur kan wel nog een argument voor Apple zijn. iPhones krijgen lang updates en upgrades, en zijn tot circa vijf jaar bruikbaar. Tweedehands-iPhones houden een relatief hoge restwaarde. Het is daarom jammer dat reparaties duur en soms nodeloos complex zijn. 

Al met al is de XR voornamelijk interessant voor mensen die zich in Apple's ommuurde tuin bevinden, tóch al op zoek waren naar een iPhone, maar de XS en XS Max te duur vinden.

iPhone XR

Pluspunten:

-goede bouwkwaliteit

- degelijke camera-upgrade

- snelle software & hardware

-uitstekende accuduur

Minpunten:

- traag laden met bijgeleverde lader

- geen 3,5 mm koptelefoonpoort