Overzicht: de beste smartphones om video’s mee te schieten

Hecht je waarde aan een goede smartphonecamera omdat je graag video’s schiet? Dan is er goed nieuws: de camera’s worden steeds beter, uitgebreider en voordeliger. Android Planet zet de beste smartphones voor video op een rij.

Beste smartphones voor video: welke past bij jou?

Bijna iedereen maakt filmpjes met zijn smartphone. Video-apps als Snapchat en Instagram zijn – vooral onder jongeren – razend populair en fraaie video’s deel je eenvoudig op platformen als YouTube en Vimeo. Grote kans dus dat je een goede camera belangrijk vindt.

Hoe je je toestel gebruikt, weten we natuurlijk niet. Daarom benoemen we hieronder smartphones in verschillende categorieën. Als je een wijd blikveld belangrijk vindt, kan een smartphone met een groothoeklens interessant zijn. Film je graag in een hoge resolutie of super-slowmotion, dan zijn andere toestellen weer een betere keuze. Uiteraard zetten we ook de beste videotoestellen onder elkaar en raden we een betaalbaar model aan.

Filmen in 4K: Samsung Galaxy S10-serie

Zoek je een uitstekende smartphonecamera en film je graag in de haarscherpe 4K-resolutie? De Samsung Galaxy S10e, S10 en grotere S10 Plus zijn betrouwbare alleskunners. Ze maken video’s waar de kleuren vanaf spatten, ongeacht of je in full-hd of 4K filmt. 4K-video met 60 frames per seconde wordt ondersteund. Dit levert scherpe en vloeiende filmpjes op.

In het najaar verschijnen de eerste smartphones die in 8K-resolutie filmen. Vermoedelijk pakt de Samsung Galaxy Note 10 (Plus) de primeur. Nubia verkoopt al een toestel met 8K-filmresolutie, de Red Magic 3. Op die smartphone is de videomodus echter een bèta die niet stabiel werkt, zo ondervond Android Planet onlangs.

Huawei P30 Pro maakt beste video’s in het donker

De meeste smartphones schieten overdag prima tot hele mooie video’s, maar een donkere situatie is een verhaal apart. De cameralens vangt minder licht en maakt daarom een donker filmpje met ruis (korrelig beeld) en fletse kleuren. Zonde, helemaal wanneer je bijvoorbeeld op een tof festival bent of een mooie avondwandeling maakt.

Met dure toestellen als de Samsung Galaxy S10 en OnePlus 7 Pro kun je in het (schemer)donker aardige filmpjes schieten. Vind je dat niet genoeg, kies dan voor de Huawei P30 Pro. Die maakt veruit de beste foto’s én video’s in een omgeving met weinig licht.

De P30 Pro gebruikt een door Huawei zelfontwikkelde kleurenfilter die meer licht vangt. Dit merk je aan de algemene beeldkwaliteit: filmpjes van de smartphone zijn helder en met veel detail en weinig ruis. Soms lijkt het wel alsof je aan het einde van de middag filmt in plaats van ‘s avonds.

Overigens wint het toestel niet alleen ‘s nachts van de concurrentie. In onze Huawei P30 Pro review roemen we de uitgebreide en kwalitatief uitstekende driedubbele camera, onder andere vanwege de fijne groothoeklens en indrukwekkende zoomfunctie.

Slowmotion: Sony Xperia 1

De Sony Xperia 1 is anders dan de naam doet vermoeden niet de eerste smartphone van het bedrijf. Het toestel bouwt voort op de camerafeatures van zijn voorgangers, waaronder de Xperia XZ3. Filmen in 4K met hdr-ondersteuning, een uitgebreide handmatige modus voor professionals en een slowmotion-modus die 960 frames per seconde schiet, zijn de belangrijkste hoogtepunten.

De slowmotion-modus van de Xperia 1 is anno 2019 – nog steeds – ongeëvenaard. Het is namelijk de enige smartphone die 960 frames per seconde filmt in full-hd (1920 bij 1080 pixels). Andere dure toestellen, waaronder de Samsung Galaxy S10, schieten 960 fps in hd (1280 bij 720 pixels). De video’s van de Xperia 1 zijn dus scherper en komen zo beter tot hun recht op een groter scherm.

Los van de uitstekende slowmotion-functie heeft de Xperia 1 ook goede camera’s. De drie lenzen achterop maken naast reguliere foto’s ook groothoekbeelden en kunnen een paar keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Nieuwsgierig? Lees onze Sony Xperia 1 preview of bekijk de beste Xperia 1-deals.

Beste videosmartphone onder de 300 euro

De beste camera vind je op de duurste toestellen, dat is duidelijk. Met een kleiner budget heb je echter ook genoeg keuze. Onze favoriet is de Motorola Moto G7 Plus, die minder dan 300 euro kost. De smartphone heeft een dubbele camera achterop, waarbij de tweede lens gebruikt wordt voor portretfoto’s.

Dankzij de optische beeldstabilisatie maakt de Moto G7 Plus schokvrije video’s. Die zien er kleurrijk en scherp uit. Ook in het donker staat de camera zijn mannetje.

Lees meer over de smartphone in onze uitgebreide Motorola Moto G7 Plus review of check de beste deals in combinatie met een abonnement.

Google Pixel 3a is de beste midranger

Vind je een high-end smartphone te duur, maar is de camera van een budgettoestel niet goed genoeg? Kijk dan eens naar de Google Pixel 3a, een midrange model. De Pixel 3a en grotere Pixel 3a XL hebben dezelfde camera als de Pixel 3 (XL), maar zijn honderden euro’s goedkoper.

De Pixel 3a beschikt over een 12 megapixel-lens achterop. Die schiet eigenlijk altijd gedetailleerde foto’s en video’s. Kleuren ogen realistisch, het dynamisch bereik is indrukwekkend en 4K-video is geen probleem. De camera presteert ook goed in situaties met weinig licht.

Het toestel is hier officieel niet te koop, maar met één van deze twee manieren kun je toch een Google Pixel 3a kopen in Nederland. Of lees meer over de smartphone in onze Google Pixel 3a review.