Samsung Galaxy Buds review: vooruitstrevende uitwerking van hedendaags concept

De Galaxy Buds zijn compleet draadloze oortjes van Samsung. Met een hoesje waarmee de oortjes makkelijk kunnen worden opladen, een USB Type-C aansluiting en zelfs draadloos opladen, lijken de Galaxy Buds genoeg te bieden voor een prijs van 149 euro. Of dat zo is lees je in deze review.

Samsung Galaxy Buds

Compleet draadloze oortjes hebben de toekomst. Steeds minder (high-end) smartphones zullen een koptelefoonaansluiting gaan krijgen, inclusief (volgens geruchten) de komende Galaxy Note 10. De oplossing hiervoor zijn headsets en oortjes die draadloos zijn en via Bluetooth communiceren. De Samsung Galaxy Buds zijn dit voorjaar gelanceerd en wij nemen in deze review een kijkje hiernaar.

De Galaxy Buds hebben op het eerste oog genoeg functies. Het meegeleverde hoesje kan de oortjes opladen, het hoesje zelf kan worden opgeladen via USB Type-C en zelfs draadloos, de touchpads aan de zijkant van de oortjes zijn om de muziek mee te bedienen, en via de meegeleverde app kan je veel dingen zelf instellen. Kortom, genoeg om te testen!

Design en bouwkwaliteit

Als eerste het uiterlijk en de bouwkwaliteit van de Galaxy Buds. Deze zijn prima in orde. Sterker nog: de oortjes zijn dit jaar lichter geworden en daardoor makkelijk om langdurig te dragen. De oortjes zijn uitgerust met een plasticen zijkant waarin een touchpad zit verwerkt. Het geheel voelt niet zo premium aan als de veel duurdere Sennheiser Momentum Wireless maar dit is voor de prijs te begrijpen. De geteste uitvoering is de witte variant, waar ook nog een zwarte en gele variant beschikbaar zijn. De oortjes zelf hebben geen uitsteeksel naar onderen maar zitten helemaal in je oor. Hierdoor vallen de oortjes tijdens het dragen veel minder op dan bij bijvoorbeeld de AirPods van Apple of de TicPods Free.

Draagcomfort

Zoals genoemd zijn de Galaxy Buds dit jaar lichter gemaakt en wegen slechts 6 gram per stuk. Dit is merkbaar in het draagcomfort. Naast dat de oortjes goed in je oor blijven zitten, zelfs tijdens het lopen, zijn ze ook nog eens comfortabel. Ik heb de oortjes meerdere uren ingehad en had hier eigenlijk vrijwel geen last van. Dit was bijvoorbeeld wel het geval bij boven genoemde Sennheiser van 299 euro en de Jaybird X4 inclusief draad die ik niet zo langdurig kan dragen. De Galaxy Buds zijn dus goed ontworpen. Hier zorgen de zogenoemde 'vleugeltjes' aan de bovenkant van de oortjes ook voor. Passen de oortjes niet goed dan zitten in de verpakking nog diverse formaten van de zogenoemde 'ear-tips' en 'earwings' zodat je de oortjes kan aanpassen naar de vorm van jouw oor.

Geluid

Het aspect wat in eerste instantie geen indruk op mij maakte is het geluid. Nadat ik de EQ in de Galaxy Wear-app had ingesteld was dit geluid gelukkig een stuk beter. Helaas gaat dit enkel via de app zelf en werkt de ingestelde EQ dus niet als je een laptop of pc gebruikt. Dit is jammer aangezien de oortjes prima klinken maar zonder EQ algauw flets zijn. De Jaybird X4 klinkt, ter vergelijking, een heel stuk voller en weet de beleving van de muziek veel beter over te brengen. Het geluid is niet slecht maar ben je opzoek naar echt goede geluidskwaliteit dan kan je de Galaxy Buds beter langs je laten gaan. 

Een ander aspect waar ik tegenaanliep is dat de audiovertraging op een pc / laptop erg hoog is vergeleken met het gebruik op de telefoon. Op het moment dat je een filmpje kijkt waarin mensen praten zie je duidelijk dat het geluid iets achter loopt op de spraak. Dit altijd zo in meer of mindere mate maar bij de Galaxy Buds wordt op de laptop standaard de codec SBC gebruikt, de standaard codec van Bluetooth. Voor Samsung smartphones kan er weer een aparte codec worden gebruikt voor hogere kwaliteit maar deze heb ik niet kunnen testen. Op smartphones gebruiken de Galaxy Buds AAC. Bij AAC is deze audiovertraging niet aanwezig. Kortom, iets om rekening mee te houden. 

Microfoon

Onderdeel van de geluidskwaliteit is ook de belkwaliteit. Samsung claimt dat de dubbele microfoon extra goede stemkwaliteit levert maar in mijn ervaring wisselt dit. Soms komt het namelijk voor dat de kwaliteit door onverklaarbare wijze ineens een stuk minder is alvorens weer te herstellen naar normaal niveau. Hoe dit kan is niet duidelijk maar bellers gaven aan dat het soms wel hinderlijk was. Het normale niveau is prima maar niet uitzonderlijk. 

Slimme functies

Waar de Galaxy Buds in grossieren zijn slimme functies. Als eerste de bediening van de oortjes. Deze gaan via touchgevoelige zijkanten van de oortjes. Nu hebben we dit wel vaker gezien maar is de uitwerking van de Galaxy Buds erg solide. Een tik op één van de oortjes doet de muziek pauzeren of resumeren, twee tikken volgend nummer, drie tikken vorig nummer en de functie bij het lang ingedrukt houden kan je zelf instellen via de bijbehorende app. Dit kan de Google Assistent zijn (via je telefoon) of het volume hoger of lager zetten. Vooral deze laatste is een handige functie, zodat je via alle gestures alle functies voor het bedienen van muziek bij de hand hebt zonder je smartphone of smartwatch te gebruiken. Helaas is de gekoppelde functie aan lang ingedrukt houden opnieuw gekoppeld aan de app zelf en niet aan het apparaat. Bij een laptop zal dus standaard de voice-assistent worden geopend, Siri in mijn geval, in plaats van dat het volume wordt aangepast. 

Een andere slimme functie is die van het inschakelen van omgevingsgeluid als je de oortjes nog inhebt. Hiervoor worden de microfoons gebruikt om geluid dat wordt opgevangen te versterken. Aangezien de oortjes ook al automatisch uitgaan als je deze niet meer draagt is dit wat mij betreft een functie die je in de praktijk niet veel gaat gebruiken maar bijvoorbeeld in de trein of vliegtuig kan het van pas komen. 

Waar de Galaxy Buds echt mee scoren is het oplaadhoesje. Ten eerste is deze op te laden via USB Type-C. Dat is anno 2019 top en scheelt weer een ouderwetste kabel meeslepen. Daarnaast is draadloos opladen van dit hoesje mogelijk. Dit kan zelfs op smartphones die energie via draadloos opladen kunnen overbrengen zoals de Samsung Galaxy S10. Het werkt ook met bestaande draadloze opladers zoals de Google Pixel Stand of een standaard QI draadloze oplader. Erg handig en goed dat Samsung vol inzet op deze draadloze toekomst, geheel in stijl met de rest van de Galaxy Buds. 

Meldingen kunnen ook worden doorgeven met de Galaxy Buds. Je krijgt hierbij een vrouwelijke stem die doorgeeft van welke app de melding is. Je kan via de app instellen voor welke apps dit genoemd moet worden. Je kan natuurlijk ook nog via de Google Assistent vragen of je meldingen hebt. 

Het enige wat ik enigszins miste is het kunnen koppelen aan twee apparaten tegelijk. Heel veel oortjes in deze prijsklasse kunnen dit niet dus het is geen schande, maar als je meerdere apparaten gebruikt is het handmatig moeten (ont)koppelen wel een gedoe. Verder gaat het koppelen nadat de oortjes uit het doosje worden gehaald zonder moeite dus dat is juist erg prettig.

Accuduur

Samsung claimt dat de Galaxy Buds in totaal 6 uur mee kunnen gaan. Dit is zonder hoesje. Het oplaadhoesje is nog eens goed voor een aanvullende 7 uur. Dat is voor puur draadloze oortjes meer dan prima te noemen. Zelf heb ik deze claim niet kunnen testen in de korte tijd dat ik de oortjes in gebruik had, maar captain Dim laat in zijn bevindingen weten dat hijzelf een werkwerk met de oortjes kan doen. Zoals genoemd kunnen de oplaadcase de oortjes opladen. Dit gaat via een magnetische aansluiting en werkt verder prima.

Conclusie

Met de Samsung Galaxy Buds laat Samsung zien hoe draadloze oortjes van vandaag de dag modern kunnen zijn. De gestures werken prima en zijn aan te passen, het meegeleverde hoesje werkt met USB Type-C en draadloos opladen en het draagcomfort is uitstekend. Hiermee zijn de Galaxy Buds complete oortjes die gemakkelijk op reis meekunnen.

Nadelen zijn er ook, zoals het niet werken van de EQ en instelbare gestures als je met een PC / laptop verbindt, de audiovertraging die optreedt als je een video kijkt op dezelfde apparatuur en de microfoonkwaliteit die inconsistent is. Voor de prijs van 149 euro krijg je echt een zeer compleet pakket aan compleet draadloze oortjes, fijne app en goede oplaadcase. Hiermee zijn de Galaxy Buds een prima aanrader voor als je oortjes zoekt waarmee je veel onderweg bent en niet teveel eist van de audiokwaliteit. Alternatieven zijn er ook in de vorm van de eerder genoemde TicPods Free, OnePlus Bullets Wireless 2 en de Jaybirds X4.

Positieve punten

+ Draagcomfort en subtiel uiterlijk

+ Touchbediening en aanpasbaarheid hiervan

+ USB Type-C en draadloos opladen van hoesje

+ Waar voor je geld

Negatieve punten

- Audiovertraging op laptop / pc

- EQ en aanpasbare gestures werken alleen via app

- Microfoonkwaliteit niet consistent

Samsung Galaxy Buds kopen

De Samsung Galaxy Buds zijn voor een adviesprijs van 149 euro te verkrijgen bij diverse webshops. Als je online goed zoekt kan je al terecht voor rond de 130 euro. De Samsung Galaxy Buds zijn te verkrijgen in de kleuren zwart, wit en geel.