OPPO Reno heeft stevige pop-up camera maar overleeft buigtest niet

De OPPO Reno werd onder handen genomen voor een duurzaamheidstest. Het apparaat werd bekrast en met vuur bestookt, en daarnaast was ook de pop-up camera een geliefd doelwit.

OPPO Reno duurzaamheidstest

De Reno is OPPO's nieuwe budgetvlaggenschip dat we recent op Androidworld konden testen in onze review. Hoewel we graag toestellen uitgebreid testen, kunnen we ze niet met messen en vuur bestoken, maar Youtuber JerryRigEverything doet gelukkig niets liever. De man nam de OPPO Reno stevig onder handen en focuste in het bijzonder op de opmerkelijke, schuine pop-up-camera die volgens Jerry nog het meeste op een stukje pizza lijkt wanneer hij bij een selfie tevoorschijn komt.

Volgens OPPO kan de pop-up-camera 200.000 keer verschijnen, dat is het equivalent van 9 jaar lang hem 60 keer per dag gebruiken. Als de man hem heen en weer schudt, blijkt dat hij beweeglijk is, maar verder is de module ook erg stevig. De Youtuber duwde de gemotoriseerde camera met zijn duim omlaag, schudde te telefoon met camera tussen duim en wijsvinger heen en weer en hield de camera tegen wanneer die maar al te graag weer in de behuizing wilde klappen. Tijdens die mishandeling toont de camera geen waarschuwingsberichten zoals bij de OnePlus 7 Pro, maar hij blijft wel probleemloos werken. 

Krasbestendigheid

Vervolgens haalde Jerry ook zijn mes boven om de krasgevoeligheid van de telefoon te onderzoeken. Het scherm wordt door een haast onzichtbare screenprotector beschermd, en ook het onderliggende Gorilla Glass verweert zich prima tegen krassen. Het frame en de knoppen van het toestel zijn verder volledig van metaal gemaakt en de achterkant en de de cameralenzen achterop zijn beschermd door glas. OPPO pakt ook uit met een zogenaamde 'O-Dot' die de platte achterkant moet beschermen tegen valbeschadiging. Die O-Dot is een knobbel die lichtjes uit de behuizing steek en die gemaakt is van keramiek, zo blijkt uit de test, net zoals OPPO al eerder aangegeven had.

Verder onthulde Jerry's mes dat de achterkant van de pop-up-camera, waar de flitser zit, door een goedkopere laag plastic beschermd wordt, maar dat de voorkant met de selfiecamera gelukkig door glas wordt beschermd. Ook krassen op de plaats waar de in-screen vingerafdrukscanner zit, kunnen de werking van de sensor niet verstoren. Jerry bestookte het scherm van de Reno vervolgens met een aansteker, en het paneel hield het 30 seconden vol alvorens het blijvend is beschadigd, dat is langer dan gemiddeld.

Buigtest gefaald

Waar de Reno wel de mist in gaat, is bij de finale test: de buigtest. Net als bij het duurdere Find X-vlaggenschip breekt de glazen achterkant los. Gelukkig levert dat in dit geval geen echte barsten op en is het enkel de lijm die loskomt. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken dat het paneel loskomt bij normaal gebruik, maar toch mogen we deze wending teleurstellend noemen, omdat zowat alle nieuwe toestellen vandaag wel zo'n buigtest overleven.