Oppo Reno 10x Zoom review: Topmodel voor wie verder kijkt

Inleiding

Nadat Oppo vorig jaar de Nederlandse smartphonemarkt officieel betrad, timmert het merk stevig aan de weg. We bespraken eind vorig jaar het toenmalige topmodel, de Find X, een extravagant toestel met een bijzondere sandwichconstructie waarbij de hele bovenkant van het toestel kon openschuiven om de cameramodule te onthullen. Vervolgens kwamen in sneltreinvaart de RX17 Pro en RX17 Neo, hogere middenklassers die het vooral moesten hebben van design en cameraprestaties. Nu is Oppo alweer terug met Reno, een smartphoneserie bestaande uit twee toestellen.

De 'normale' Reno bespraken we enkele weken geleden en is qua positionering een opvolger voor de RX17 Pro, zij het iets goedkoper. De Reno 10x Zoom, die we vandaag bekijken, is het nieuwe high-end model van de fabrikant. Beide toestellen hebben net als de Find X een voorkantvullend scherm met uitschuivende camera, maar voor de Reno-serie heeft Oppo het concept iets teruggeschaald. Ditmaal is alleen de frontcamera op het uitschuivende gedeelte geïntegreerd. Dat ziet er iets minder bijzonder uit, maar laat meer plek voor de achtercamera.

Nog meer zoom dan Huawei?

Oppo heeft de extra ruimte in het nieuwe topmodel benut door het plaatsen van een driedelig camerasysteem met speciale periscopische zoomlens. Tot nu toe zagen we maar één andere smartphone met zo'n lens: de Huawei P30 Pro. Afgaande op de naam belooft de Reno 10x Zoom zelfs nog meer 'zoom' te bieden, want de Huawei P30 Pro is met een 5x-zoomlens is uitgerust. Ook dat toestel kan objecten al veel dichterbij brengen dan andere smartphones in het high-end segment.

Qua specificaties beschikt de Reno 10x Zoom verder over alles wat we van een smartphone in het topsegment verwachten. Zo beschikt het toestel over een contrastrijk amoled-scherm met een geïntegreerde vingerafdrukscanner, een riante hoeveelheid van 256 GB opslag, en levert de Snapdragon 855-soc het nodige rekenwerk, de beste chip die Qualcomm op dit moment te bieden heeft.

Prijs: in het midden van het topsegment

Met gemiddeld 799 euro is de startprijs van de Oppo Reno 10x Zoom net iets lager dan veel andere toestellen in het high-end segment, die werden geïntroduceerd voor bedragen tegen (of zelfs over) de duizend euro, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10+ en Huawei P30 Pro. Die smartphones zijn echter al langer op de markt dan de Reno 10x Zoom en inmiddels in prijs gezakt, waarmee het toestel van Oppo toch direct met die modellen concurreert. De Reno 10x Zoom zit qua prijs ook direct in het vaarwater van de OnePlus 7 Pro, die met evenveel opslag en ietwat meer geheugen precies dertig euro meer kost. Hoewel het camerasysteem van de OnePlus 7 Pro minder indrukwekkend is, heeft dat toestel op papier wel een beter scherm en sneller geheugen.

Waar Oppo sommige voorgangers prijstechnisch wat hoog in de markt zette, valt dat met de Reno 10x Zoom dus alleszins mee, al is het alsnog geen prijsknaller - zeker als we in gedachten houden, dat het hogere middensegment van de smartphonemarkt druk in beweging is. Voor zo'n vijfhonderd euro zijn er al toestellen als de Xiaomi Mi 9, die weliswaar geen bijzondere zoomlens of andere luxe extra's aan boord hebben, maar wel een oled-scherm en dezelfde snelle soc als de Reno 10x Zoom.

In het kort

De Reno 10x Zoom is het nieuwe topmodel van Oppo voor dit jaar. Bijzonder is vooral de camera, met zijn in het oog springende zoomlens. Kijken we naar de hoofdcamera, dan zien we prima foto's met een natuurlijke kleurweergave en een breed dynamisch bereik, maar een nieuwe standaard zet het toestel voor dit bedrag niet neer. Voor wat betreft de zoomcamera heeft Oppo de pech dat er al een toestel was dat evenver inzoomt (de Huawei P30 Pro) maar waarbij tussenliggende 'zoomstanden' beter worden berekend. In andere opzichten dan de camera is de Reno 10x Zoom een ietwat wisselende smartphone. Sterke punten zijn de accu en de systeemprestaties; minder zijn het scherm en het feit dat features als een IP-rating ontbreken. Van de forse afmetingen en Oppo's ColorOS-software moet je houden.

Geen IP-rating, 3,5 mm-jack, draadloos opladen

Relatief groot, dik en zwaar; wellicht niet voor iedereen prettig hanteerbaar

Scherm tegenvallend gekalibreerd en heeft niet de hoogste helderheid of pixeldichtheid

ColorOS oogt en werkt behoorlijk anders dan stock Android; updatebeleid minder goed dan concurrentie

Uitstekende accuduur, snel opladen (zij het minder snel dan voorgangers met 'Super VOOC')

Goede systeemprestaties dankzij snelle SoC

Veelzijdig camerasysteem met prima beeldkwaliteit (maar de Huawei P30 Pro 'zoomt' over het geheel genomen beter en maakt ook 's nachts betere foto's).

Design en behuizing

De Oppo Reno 10x Zoom is net wat groter dan de 'normale' Reno, maar verder is de opbouw van het toestel goeddeels identiek. We zien dus de gebruikelijke combinatie van glasplaten aan de voorkant en achterkant, met in het midden een metalen frame voor de stevigheid.

Het display beslaat bijna de hele voorkant van de Oppo Reno 10x Zoom. De relatieve schermgrootte bedraagt afgerond een hoge 87 procent. Door de niet gekromde zijkanten lijken de bezels aan weerszijden wat groter dan bij toestellen die wel met een gekromd paneel zijn uitgerust. Zoals gebruikelijk is de onderste bezel net wat groter dan die aan de bovenkant, omdat daar de display-controller zit.

Haaienvinvormige uitschuifcamera

Net als bij de 'normale' Reno zien we bij het topmodel geen notches of gaatjes in het display voor de selfiecamera. In plaats daarvan beschikt het toestel over een uitschuivende 'haaienvinvormige' module aan de bovenkant. Die bevat niet alleen de selfiecamera en een flits voor de camera aan de voorkant, maar ook de flits voor de achtercamera. Heb je één van die onderdelen nodig, dan komt de module automatisch naar boven, wat zoals beloofd in minder dan een seconde is gebeurd. Ook de oorspeaker zit geïntegreerd in de camerabalk, maar daarvoor is in de behuizing een piepkleine spleet aangebracht, zodat de module bij gebruik daarvan in het toestel kan blijven.

Volgens Oppo is het schuifmechanisme getest om 200.000 keer mee te gaan, waardoor het toestel zelfs voor wie veelvuldig selfies schiet, jarenlang moet meegaan. Hoewel het mechaniek degelijk aanvoelt en zich bijvoorbeeld niet makkelijk weer naar binnen laat duwen, kun je de camerabalk wel een beetje naar voren en naar achteren duwen, zoals we ook bij de 'normale' Reno opmerkten. Dat is voor normaal gebruik absoluut geen probleem, maar bij harde stoten vragen we ons af hoe robuust het onderdeel blijkt. Bovendien kunnen door het uitschuivende onderdeel stofjes, pluis en zandkorrels het toestel binnendringen. Hoe de camera daar op de lange duur mee omgaat, is nog lastig te zeggen. In elk geval kan de schuifcamera van Oppo, net als de andere toestellen met een schuifsysteem die we de afgelopen maanden zagen, automatisch snel naar binnen schuiven wanneer het toestel een val detecteert.

Zware jongen

Met zijn schermdiagonaal van 6,6 inch is de Oppo Reno 10x Zoom één van de grootste topmodellen smartphones die je op dit moment kunt kopen. De OnePlus 7 Pro, één van de grootste topmoodellen smartphones van dit jaar, heeft een scherm dat van hoek tot hoek nog net iets groter is - 6,67 inch - maar bij dat toestel zijn de randen van het paneel gekromd, waardoor het toestel fysiek wat smaller uitvalt. Oppo heeft zijn beide Reno-toestellen voorzien van een vlak scherm, ook het topmodel met zoomlens. Zodoende is de Reno een half millimetertje breder dan de OnePlus 7 Pro, waarbij de lengte juist nipt korter uitvalt. Die verschillen zijn in praktijk vastgehouden nauwelijks te merken, tenzij je de twee naast elkaar legt. Wat wel opvalt is de grotere dikte van 9,5 mm.

In vergelijking met andere topmodellen smartphones van dit moment is de Reno 10x Zoom niet alleen beduidend groter en dikker, maar ook een stuk zwaarder. Neem Samsung's Galaxy S10+, het grootste toestel in de S10-lineup: die is liefst twintig procent lichter. Ook de Huawei P30 Pro, Xiaomi Mi 9 en iPhone Xs Max wegen duidelijk minder. Het grotere gewicht geeft de indruk van een robuust toestel, maar toestel in je zak voel je de concurrentie minder duidelijk terug.

Hou je van een grotere smartphone, dan is de Oppo Reno 10x Zoom zeker een toestel om op je shortlist te plaatsen, maar wanneer je die voorkeur niet hebt, dan raden we je aan 'm voor aanschaf eerst even in de praktijk te gebruiken om te kijken of je het toestel prettig kunt bedienen. Tenzij je grote handen hebt, is dit een toestel dat je vooral met twee handen zult moeten gebruiken. Wanneer je kleine handen hebt, kan het zijn dat je bij bediening met één hand al moeite hebt om de linkerkant van het scherm te bereiken - de bovenkant van het scherm ligt dan zeker ver buiten bereik.

Gekromd glas met matte finish

De zijkanten van het metalen frame zijn niet helemaal rond, maar hebben een opstaand randje, dat ten opzichte van de 'normale' Reno nog wat geprononceerder is. Dat helpt om grip te krijgen op het grote toestel. De boven- en onderkant van het frame zijn een heel klein beetje afgeplat. Alle onderdelen van het metalen frame zijn netjes afgerond, zodat het toestel nergens in de hand snijdt. Ook de overgangen tussen de glasplaten aan de voor- en achterkant en het metaal voelen gelijkmatig aan. De plaat aan de achterkant is gekromd, en sluit direct aan op het frame. Het glas aan de voorkant is niet gekromd, maar zogenoemd '2,5D'-glas, waarbij de zijkanten wat minder dik zijn om toch een subtiele curve te creëren. Net als bij de 'normale' Oppo Reno zit tussen het glas aan de voorkant en het frame nog een plastic ring. Die is bij veel topmodellen van 2019 inmiddels weggelaten om een vloeiender overgang tussen beide onderdelen te bewerkstelligen. Aan de andere kant kan het plastic een deel van de impact bij een val opvangen.

De Reno 10x Zoom is net als de 'gewone' Reno beschikbaar in twee verschillende kleuren: groenblauw en zwart. Wij kregen de groenblauwe versie opgestuurd, die er meer bijzonder uitziet dan de zwarte variant. Oppo heeft het glas namelijk voorzien van een matte finish, die minder reflecties en vingerafdrukken laat zien. De ietwat glinsterende, matte coating doet wel denken aan de manier waarop de OnePlus 7 Pro is afgewerkt. Volgens Oppo is het ontwerp een resultaat van "een gepatenteerde matte straaltechniek" waarbij onder het glas verschillende lagen zitten, om het glinsterende effect te creëren.

Zonder camerabobbel, maar met 'O-Dot'

In tegenstelling tot veel andere moderne smartphones is de achterkant van de Oppo Reno 10x Zoom volledig vlak. De camera steekt niet uit. Dat is zeker opmerkelijk omdat Oppo drie camera's in het toestel heeft verwerkt, waaronder een speciale, periscopische zoomlens. Bij de Huawei P30 Pro, die ook met zo'n lens is uitgerust, zien we een vrij dikke camerabobbel. Dat Oppo de camera vlak heeft verwerkt, verdient een pluim. Je hoeft zo niet bang te zijn dat het uitstekende cameragedeelte extra snel krassen oploopt.

Ondanks de vlakke achterkant kun je de Reno 10x Zoom niet op tafel leggen zonder gewiebel, maar dat heeft een goede reden. Om de camera extra te beschermen heeft Oppo in het midden een kleine uitstulping in de behuizing gemaakt, waarop het toestel op tafel rust. Deze 'keramische O-Dot' zou niet snel moeten krassen door zijn 'hardheid van 8,5 Mohs'. Het glimmende bobbeltje wordt geaccentueerd door een groene ring.

Door de vlakke achterkant en de positionering van de camera, symmetrisch in het midden, maakt de achterkant van de Oppo Reno 10x Zoom een strakke indruk. Dit ondanks het feit dat de merknaam van de fabrikant liefst tweemaal in glanzende letters staat vermeld - Oppo is duidelijk trots op zijn nieuwe topmodel. De verplichte symbolen van regelgevende instanties zijn zodanig aangebracht dat ze het design niet verstoren.

Features en aansluitingen

Net als veel andere high-end toestellen van het moment zit de vingerafdrukscanner van de Oppo Reno 10x Zoom in het scherm verwerkt. Het gaat om een optische sensor, net als de meeste andere smartphones. De Galaxy S10-serie is een belangrijke uitzondering, want Samsung heeft gekozen voor een ultrasone scanner. Een optische sensor gebruikt het licht van het amoled-scherm gebruikt om een plaatje van de vingerafdruk te maken en te vergelijken. Bij een ultrasone scanner hoeft het scherm niet op te lichten, waarbij een dergelijke sensor ook wat minder gevoelig is voor vochtige of vuile vingers.

Optische vingerafdrukscanner

Voordeel van een vingerafdrukscanner in het scherm is dat hij aan de voorkant kan zitten, wat sommigen zullen prefereren boven een scanner aan de zijkant of achterkant. Aan de andere kant duurt het bij een optische scanner net wat langer voordat de herkenning slaagt, dan bij een traditionele capacitieve scanner. Bovendien hebben we de indruk dat er in gebruik wat vaker herkenningsfouten optreden bij een optische sensor. Tevens kun je niet precies voelen waar de scanner zit.

Voor een optische scanner werkt de vingerafdrukscanner van de Oppo Reno 10x Zoom echter prima, net als die van de 'normale' uitvoering. De herkenning verloopt even snel als bij de snelste scanners van dit type die we tot nu toe hebben gezien, waarbij er relatief weinig fouten optreden en je bovendien niet hard op het scherm hoeft te drukken, zoals we bij de eerste-generatie sensoren nog weleens zagen. De sensorzone zit zoals gebruikelijk aan de onderkant van het scherm in het midden, zodat je er ondanks het formaat van het toestel makkelijk bij kunt met je vinger.

Aan de rechterkant van het frame vinden we de powerknop, die is voorzien van een groene afwerking en een geribbelde textuur. Daartegenover zitten aan de linkerkant de twee knoppen voor het volume. Helaas vertonen de knopjes een beetje speling, zoals we ook al zagen bij de 'normale' Oppo Reno. Bij andere toestellen zitten de knoppen onbeweeglijker in het frame gemonteerd. Wel bieden de knoppen een prima feedback. De powerknop zit laag genoeg om hem ondanks het formaat van het toestel goed te kunnen bedienen en net als bij Huawei-toestellen kun je er tevens de Google Assistant mee aanroepen.

Geen 3,5 mm-audiojack

De bovenkant van de Oppo Reno 10x Zoom bevat alleen een brede uitsparing voor de uitschuivende camerabalk. Die bevat, zoals eerder aan de orde kwam, tevens de oorspeaker. Die dubbelt meteen ook als tweede luidspreker naast het exemplaar dat zich aan de onderkant bevindt, zodat je kunt genieten van stereogeluid. De geluidskwaliteit valt echter wat tegen: het geluid mist aan lage tonen en hoge tonen klinken blikkerig en weinig detailrijk. Hoewel je ook met andere toestellen geen geweldig geluid zult ervaren over de speaker, klinken toestellen als de Galaxy S10+ wel degelijk een stuk beter.

De enige aansluiting vind je zodoende onderaan: de centraal geplaatste usb-c poort. De aansluiting wordt geflankeerd door het laatje voor twee simkaarten, of één simkaart en een microsd-kaartje. Níet aanwezig is een 3.5 mm-jack en dat is opmerkelijk, want de 'normale' Oppo Reno heeft er wél een. Argument voor het verwijderen van de traditionele koptelefoonaansluiting is vaak dat hij zoveel ruimte inneemt in het toestel, die nuttiger voor andere zaken kan worden gebruikt, maar de 10x Zoom-versie van de Oppo Reno is zoals gezegd nog groter dan de normale versie - en überhaupt één van de grootste toestellen in dit segment.

(Water)bestendigheid niet gegarandeerd

Een andere reden voor het weglaten van de 3.5 mm-jack kan zijn, dat het met die aansluiting lastiger wordt het toestel bestand te maken tegen omgevingsinvloeden. Om die reden voorzag Huawei bijvoorbeeld zijn 'normale' P30 wel, maar de P30 Pro niet van een analoge koptelefoonaansluiting. Zodoende heeft de P30 Pro een IP68-certificering, wat bijvoorbeeld wil zeggen dat het toestel een uur lang in 30 cm diep water kan doorbrengen, terwijl de normale P30 niet verder komt dan IP53 (spatwaterdicht).

De Oppo Reno 10x Zoom moet het echter, net als zijn goedkopere 'normale' broertje, doen zonder enige IP-classificatie. In het prijssegment van de 'normale' Oppo Reno is het gebruikelijk dat fabrikanten daarop besparen, maar onder topmodellen smartphones zien we wel vaak terug dat ze bestand zijn tegen water. Bij de Reno 10x Zoom zal de reden niet zozeer liggen in bespaarzucht van de fabrikant, eerder het bijzondere uitschuifmechanisme. Ook andere toestellen met een gemotoriseerd gedeelte die we tot nu toe hebben gezien, hebben geen IP-rating.

Software: Android Pie met ColorOS 6.0

De Oppo Reno 10x Zoom is voorzien van Android Pie, de meest recente versie van het besturingssysteem die officieel beschikbaar is. Momenteel is er al een bètaversie van de volgende editie, Android Q, die je op sommige toestellen kunt uitproberen. De release van dat OS vindt naar verwachting later deze zomer pas plaats. Je mag verwachten dat de Oppo Reno 10x Zoom die versie ook zal ontvangen. Over de plannen daarna is echter niets duidelijk, en dat is in vergelijking met de concurrentie in het high-end segment een tegenvaller. Bedrijven als OnePlus, Samsung en Nokia scheppen niet alleen meer duidelijkheid over hoe lang hun toestellen voorzien blijven van nieuwe software: kijkende naar de ervaringen in het verleden blijven die toestellen daadwerkelijk langer nieuwe OS-versies ontvangen en komen ze ook nog eens sneller beschikbaar. Oppo's RX17 Neo van vorig jaar, weliswaar een goedkoper toestel, wacht ondertussen nog steeds op een Android 9.0 (Pie)-update.

Ook wat betreft de regelmaat van beveiligingsupdates heeft Oppo niet de beste naam. 'Onze' Oppo Reno 10x Zoom beschikte op de peildatum, 4 juli, over de beveiligingsupdate van 5 mei 2019. Daarmee loopt het toestel zo'n twee maanden achter. Opnieuw zijn veel concurrenten sneller, zeker in het high-end segment.

Android Pie: Features

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google op 7 maart 2018 aangekondigd, waarbij het direct de eerste developer preview beschikbaar stelde. Diverse bèta-versies later werd uiteindelijk op 6 augustus 2018 Android 9 Pie officieel gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is biedt Android 9 Pie een hele serie verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de voorganger Android 8 Oreo. Zo is er de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Eveneens nieuw is een mogelijkheid om gebarenbesturing te gebruiken, laat het always-on-display nu het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid. Aan de power-opties – die verschijnen bij het ingedrukt houden van de aan/uit-schakelaar – is een screenshotfunctie toegevoegd. Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

ColorOS 6.0

Net als de meeste andere Android-oem's zet Oppo geen stock Android op zijn toestellen. Bepaald niet zelfs: de eigen skin ColorOS 6.0 wijzigt het uiterlijk van Android ingrijpend, van het uiterlijk van startscherm, menu's en de navigatietray tot de standaard-apps en systeemfunctionaliteit. Zoals we bij Chinese fabrikanten wel vaker zien, lijkt de interface wat meer op iOS, en dan doelen we niet enkel op de kleurrijke iconen en afgeronde hoeken. Wie Apple's besturingssysteem kent, zal het instellingen-paneel met zijn geblurde achtergrond en enorme bedieningselementen bekend voorkomen. Toch heeft ColorOS ook nog een aardige leercurve als je overstapt vanaf iOS.

ColorOS bevat ten opzichte van stock Android de nodige extra opties om de werking van de telefoon aan je wensen aan te passen. Zo is er naast de door Google in Android Pie toegevoegde gebarenbesturing ook een alternatieve vorm van dat concept aanwezig, die meer lijkt op hoe gebaren in iOS werken. Standaard vind je overigens nog altijd de 'traditionele' schermknoppen. Tevens is er ondersteuning voor thema's voor wie zijn toestel er helemaal anders wil laten uitzien. Extraatjes vinden we in de vorm van de 'Game Space', een centraal scherm voor al je spellen dat tevens de prestaties opschroeft en notificaties verbergt tijdens het gamen, en een uitvouwbaar venstertje aan de zijkant van het scherm dat je gelijk toegang geeft tot snelle instellingen. Dat concept kennen we overigens ook van toestellen van Samsung, Xiaomi en Huawei. 

Zoals we ook zien bij sommige andere fabrikantversies van Android, is ColorOS erg proactief in het beperken van apps om de accuduur te verlengen. Dat komt de gebruikservaring niet altijd ten goede. Apps mogen bijvoorbeeld niet automatisch opstarten op de achtergrond, of wanneer je het toestel aanzet. Dat maakt dat apps als Google Foto's en Gmail standaard niet goed werken. Gelukkig kun je in de instellingen aangeven dat apps wél automatisch mogen starten.

Hoewel er best te werken valt met ColorOS, vragen we ons af of de door Oppo gemaakte veranderingen het toestel in praktijk handiger in gebruik maken. Bovendien zorgt het ervoor dat je gebruikservaring met het toestel minder consistent wordt. Oppo mag allerlei standaard-apps hebben vervangen door exemplaren die qua design meer aansluiten op de rest van zijn skin - van de foto-app tot de telefoon, de rekenmachine tot de klok - makers van andere apps die je via de Play Store installeert, trekken zich daar natuurlijk niks van aan. Die richten zich qua design op de standaarden die Google heeft gesteld.

Slordig is dat de interface van ColorOS behoorlijk slecht in het Nederlands is vertaald. In de interface vinden we regelmatig niet vertaalde teksten, interpunctiefouten en spelfouten terug, waarbij andere teksten lijken te zijn vertaald zonder dat er ooit iemand goed naar heeft gekeken. Vingerafdrukken of gezichten worden bijvoorbeeld 'ingeschreven' op het toestel, een nogal letterlijke overzetting van het Engelse 'enroll'. Bij de installatie van het toestel kregen we meermaals het woord ‘deelnemen’ te zien, waar Oppo ‘volgende’ mee bedoelt. Allicht is het met een beetje goede wil best te begrijpen wat wordt bedoeld, maar erg netjes staat het niet. Nog een minpuntje: Oppo heeft - naast nuttige apps - ook wat bloatware voorgeïnstalleerd op het toestel. Zo zijn er apps van Facebook, Opera en AquaMail aanwezig op het startscherm. Je kunt die natuurlijk verwijderen, maar van een topmodel smartphone verwachten we simpelweg niet dat ze worden geleverd met dit soort reclame.

Beeldscherm

Van hoek tot hoek meet het amoled-scherm van de Oppo Reno 10x Zoom net iets minder dan de opgegeven 6,6 inch - zoals alle smartphonefabrikanten rekent Oppo immers de afgeronde hoeken van het scherm niet mee. Daarmee is de diagonaal groter dan we gebruikelijk zien, zelfs onder high-end smartphones. Alleen de OnePlus 7 Pro is zoals gezegd nog iets groter, terwijl Huawei buiten Nederland ook een versie van de Mate 20 verkoopt met een groter scherm. Met zijn resolutie van 2340 x 1080 heeft het scherm van de Reno 10x Zoom echter niet meer pixels dan de schermen van de concurrentie - eerder minder, als we de OnePlus 7 Pro en Galaxy S10+ als voorbeeld rekenen.

De pixeldichtheid bedraagt dan ook een relatief lage 387 ppi, waarbij we ook nog moeten opmerken dat er door de gebruikte Pentile-subpixelindeling een derde minder subpixels beschikbaar zijn, dan bij een gebruikelijk lcd-scherm met dezelfde pixeldichtheid. Daardoor zijn soms wat negatieve bij-effecten zichtbaar, zoals een zichtbaar 'schaakbordpatroon' of een gekleurde rand rondom contrastrijke overgangen, waar je die op het Pentile-scherm van de OnePlus 7 Pro en Galaxy S10+ bijna niet meer kunt zien in het dagelijkse gebruik.

Schermmetingen

Uiteraard zijn we benieuwd hoe het beeldscherm van de Oppo Reno 10x Zoom zich in de praktijk verhoudt tot de high-end concurrentie. Zoals gebruikelijk hebben we het paneel van het toestel daartoe doorgemeten met onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware.

In de onderstaande grafieken herken je de Oppo Reno 10x Zoom aan een rode kleur. We vergelijken het toestel met andere high-end toestellen van dit moment, zoals de Galaxy S10+, iPhone Xs Max en Huawei P30 Pro, maar ook ietwat goedkopere modellen als de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7. Onder die meer betaalbare toestellen behoort ook de 'normale' Oppo Reno, voor de gelegenheid voorzien van een geelgekleurde balk.

Gemeten met een patch die 33 procent van het beeldscherm inneemt, is de piekhelderheid van het scherm van de Oppo Reno 10x Zoom lager dan die van de meeste concurrenten in het high-end segment. We meten een maximale helderheid van wit van 506 cd/m². Dat is evengoed voldoende om het scherm te kunnen aflezen in alle behalve de zonnigste omstandigheden, maar de toestellen van Samsung, Huawei, LG, Apple, OnePlus en Nokia doen het beter, soms flink. Met 2,34 cd/m² is de minimale helderheid van wit tevens wat hoger dan die van de meeste andere high-end toestellen. We hebben op deze pagina geen grafieken opgenomen voor het contrast, want dat is bij de Oppo Reno 10x Zoom zoals bij zoveel high-end modellen oneindig. Oled-schermen kunnen pixels die zwart moeten zijn immers geheel uitschakelen, waardoor ze totaal geen licht meer geven.

Interessant is dat Oppo tegenwoordig net als bijvoorbeeld OnePlus en Xiaomi een functie in de software aanbiedt om flikkering van het scherm te verminderen op lage helderheid. Zoals eerder beschreven in de OnePlus 7 Pro review, is een nadeel van amoled-schermen op smartphones dat ze over het algemeen gebruikmaken van pulsbreedtemodulatie (in het Engels ook wel pulse-width modulation of pwm) om de helderheid van het scherm te dimmen. Dat betekent in praktijk dat het scherm op lagere helderheidsinstellingen heel snel aan en uit knippert, waardoor je op het oog een tussenliggende gradatie van helderheid ervaart. Hoewel je de knipperingen niet of nauwelijks met het blote oog kunt zien, zijn de gebruikelijk toegepaste schakelfrequenties volgens sommigen toch laag genoeg om er last van de kunnen hebben. Net als bij de OnePlus 7 Pro vermindert het flikkeren van het scherm inderdaad drastisch als je de functie in het instellingenmenu inschakelt, al is het ook dan niet helemaal flikkervrij.

Terug naar de metingen van het scherm: voor wat betreft de afstelling van het scherm is er bij Oppo nog wel wat werk aan de winkel, zoals ook al bleek bij de test van de 'normale' Oppo Reno. Standaard is het scherm ingesteld op de bredere DCI-P3-kleurruimte, wat het met een dekking van 99,2 procent bijna volledig kan weergeven. Dat levert een weliswaar sprankelende en verzadigde, maar niet noodzakelijk realistische kleuren op. De meeste content is immers gericht op de kleinere sRGB-kleurruimte en wordt zodoende oververzadigd getoond in deze modus. Bovendien wijkt het gamma in deze stand af: DCI-P3 kent een standaard gammacurve van 2.6, waar sRGB uitgaat van 2.2. Daardoor ogen grijstinten donkerder dan bedoeld.

Een ander probleem - althans, voor wie realistische kleuren prefereert - is de oververtegenwoordiging van blauw in grijstinten. De kleurtemperatuur van wit komt zodoende uit op een te hoge waarde van 7724 K, waar we 6500 K als ideaal hanteren, terwijl we een gemiddelde grijsafwijking van 6,4 noteren. Dat is duidelijk hoger dan we verwachten in dit segment, maar het lijkt een bewuste keuze te zijn, want de 'normale' Oppo Reno doet het ongeveer even slecht. Door de hoge kleurtemperatuur oogt wit nog witter, waardoor het scherm er in de winkel helderder uitziet. Het instellingenmenu van de Oppo Reno 10x Zoom biedt weliswaar een mogelijkheid om de kleurtemperatuur van het scherm naar eigen smaak aan te passen, maar zelfs met de slider op de meest warme stand noteren we een kleurtemperatuur van om en nabij de 6800 K - nog altijd hoger dan gewenst.

Naast de kleurtemperatuur kun je in het instellingenmenu ook het kleurbereik van het scherm bijregelen. De modus 'Rustig' biedt volgens de beschrijving 'eenvoudige kleuren', waarmee wordt bedoeld dat het gamut wordt teruggeregeld naar sRGB. We meten in deze stand een dekking van 99 procent van deze kleurruimte, waarbij de primaire kleuren netjes op hun plaats vallen. Een keurig resultaat. Helaas is de gemiddelde grijsafwijking ook in deze modus te hoog. Dat kun je deels corrigeren middels de kleurtemperatuurslider, maar de hoge gammawaarde die we ook in deze stand noteren, wordt er niet door opgelost.

Camera: Techniek, vergelijkingstest zoomfunctionaliteit

Hoewel Huawei de eerste was die een telefoon met een speciale periscopische zoomlens op de markt bracht in Nederland, zagen we het exemplaar van Oppo eigenlijk al eerder. Op de MWC liet het merk prototypes zien van wat later de Reno 10x Zoom zou worden, afgedekt door een dikke hoes om het design van het toestel niet alvast prijs te geven.

Voor we verdergaan over de zoomfunctionaliteit, eerst iets over de andere lenzen en sensoren die samen het camerasysteem vormen. In tegenstelling tot de 'normale' Reno telt de 10x Zoom-variant er drie, waarbij alle drie de camera's bovendien een ander perspectief bieden (de secundaire sensor van de gewone Reno is slechts een simpele dieptesensor). De primaire camera van de beide Reno's gebruiken wel dezelfde lens en sensor. Achter de f/1.7-lens vinden we dus weer de welbekende Sony IMX586-sensor met 48 megapixels. We zien hem de laatste tijd in steeds meer toestellen opduiken, zoals de Xiaomi Mi 9, OnePlus 7 Pro en Samsung Galaxy A80.

De IMX586 beschikt over een zogenoemd 'Quad Bayer'-kleurenfilter, waarbij een blokje van 2x2 pixels dezelfde kleur licht opvangt. Dat moet de lichtgevoeligheid in combinatie met de kleine pixels van 0,8 micron verhogen; standaard wordt lichtinformatie van vier verschillende sensorgebiedjes gecombineerd tot een beeldpunt, iets wat in het Engels ook wel 'pixel binning' wordt genoemd. In tegenstelling tot de normale Reno is de primaire camera van het 10x Zoom-model bovendien voorzien van optische beeldstabilisatie, wat betere videostabilisatie en langere sluitertijden voor nachtfoto's mogelijk maakt. Voor autofocus is naast fasedetectie en contrastdetectie tevens een laser beschikbaar bij het duurdere toestel.

Beschikt de primaire camera over een 35 mm-equivalente beeldhoek van 26 mm, de groothoekcamera van de Oppo Reno 10x Zoom heeft een beeldhoek van 16 mm. Dat maakt dat er wat minder tegelijk in beeld past dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10+ en Asus Zenfone 6, die een beeldhoek van 12 mm bieden. Bovendien heeft de sensor, geplaatst achter een f/2.2-lens, een relatief beperkte resolutie van 8 MP, waarbij geen autofocus (of OIS) aanwezig is.

Periscooplens voor meer zoom

Net als de Huawei P30 Pro heeft de Oppo Reno 10x Zoom dus een speciale 'zoomcamera' aan boord, waarmee je objecten stukken dichterbij kunt halen dan met andere toestellen. Zo kunnen de iPhone Xs Max, Samsung Galaxy S10+ en Xiaomi Mi 9 een onderwerp tweemaal uitvergroten ten opzichte van de primaire camera, de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 7 Pro bieden driemaal 'zoom'. Een veel grotere vergrotingsfactor haal je niet zonder een lange lens te monteren, waar in de steeds dunnere smartphones van tegenwoordig geen ruimte voor is.

Net als Huawei is Oppo er toch in geslaagd om een toestel te maken met een zoomcamera die meer vergroting biedt. De manier waarop dat werkt is precies hetzelfde: middels een prisma, dat gemonteerd zit achter het rechthoekige glaasje van de 'zoomcamera', wordt het licht 90 graden gebogen, waarna het door de zijwaarts gemonteerde lensconstructie schijnt. Die is relatief lang, maar slechts 6,76 mm dik, waarmee er ruimte is voor een lange telelens die toch niet uitstulpt aan de achterzijde. Oppo heeft een sensor gemonteerd met een hogere resolutie dan Huawei (13 megapixel om 8 megapixel) terwijl de lens lichtsterker is (f/3.0 om f/3.4). Om te voorkomen dat trillingen van je hand de camera in praktijk onbruikbaar maken, voorzien beide camera's in optische beeldstabilisatie. Waar Huawei de sensor heeft gestabiliseerd, kan bij Oppo het prisma een beetje zwenken. In gebruik maken de 'zoomcamera's' van beide toestellen een vergelijkbaar stabiele indruk.

10x* Zoom1,2

De Oppo Reno 10x Zoom heeft dus genoeg bijzondere techniek aan boord, maar hoeveel zoom biedt de camera? Op grond van de naam van het toestel zou je denken dat het antwoord simpel is - en Oppo daarmee zijn grote concurrent de loef afsteekt. De periscopische lens van de Huawei P30 Pro belooft immers 'maar' 5x zoom. Zoals we in de review van de Huawei P30 Pro al konden melden, is het grotere geclaimde zoombereik van Oppo vooral een kwestie van marketing. Waar Huawei de vergrotingsfactor van de 'zoomcamera' vanaf de primaire camera rekent, start Oppo vanaf de ultrawide-camera. Het geclaimde bereik van de camera van Oppo ligt zodoende tussen de 16 mm en 160 mm in 35 mm-equivalent - wat inderdaad precies 10x zou zijn.

Zou zijn, want bij gebruik van de camera van de Oppo Reno 10x Zoom valt op, dat het camerasysteem van het toestel al bij '5x' vergroting volledig overschakelt naar de 'zoomcamera', waarbij foto's op deze stand bovendien scherper zijn dan exemplaren genomen op '6x' en '10x' vergroting. De professionele stand bevestigt die indruk: daarmee kun je handmatig overschakelen tussen de lenzen en blijkt dat de 'zoomcamera' standaard inderdaad maar 5x vergroting biedt - een brandpuntsafstand van ongeveer 130 mm in 35 mm-equivalent. Dat is net iets meer dan de 'zoomlens' van de Huawei P30 Pro, die een equivalente brandpuntsafstand van ongeveer 125 mm heeft. De rest van de vergroting tot 10x wordt bereikt middels interpolatie. Dat is een methode waarmee je in principe ieder toestel wel van 10x 'zoom' kunt voorzien.

Toegegeven: op zijn productpagina meldt Oppo nergens dat de geclaimde '10x zoom' op een geheel optische manier wordt bereikt. Toch kun je die indruk maar al te gemakkelijk krijgen, door teksten als 'drie lenzen met een volledige brandpuntsafstand van 16 - 160 mm'. Belangrijker nog: in de naam van het toestel figureert de zoomfactor van 10x prominent. Het is zonde dat Oppo blijkbaar de noodzaak heeft gezien om de 'zoomprestaties' van zijn nieuwe topmodel verder op te kloppen. 

Een tweede belangrijke kanttekening die we bij de Oppo Reno 10x Zoom moeten maken, net als bij alle toestellen met 'zoomfunctionaliteit', is dat het toestel strikt genomen helemaal geen optische zoom biedt. Net als vrijwel alle smartphones maakt ook de Reno 10x Zoom gebruik van een telelens met een vaste brandpuntsafstand. Op alle standen behalve '1x', '5x' en 'groothoek' moet het toestel daarmee gebruikmaken van een vorm van interpolatie. Net als Huawei heeft Oppo ervoor gekozen om de resolutie van de beelden van de camera constant te houden over het hele zoombereik, behalve bij gebruik van de groothoeklens. Zodoende rollen er altijd 12 megapixel-foto's uit de camera, waarmee er op '5x'-zoom juist pixels worden wegberekend, omdat de 'zoomcamera' zoals gezegd eigenlijk een sensorresolutie van 13 megapixel heeft.

Praktijktest: Zoombereik Oppo Reno 10x Zoom versus de concurrentie

'Echte' zoom of niet, in ieder geval biedt de camera van de Oppo Reno 10x Zoom stukken meer bruikbare vergroting dan de meeste andere topmodellen smartphones van dit moment, zoals onmiddellijk duidelijk wordt bij een vergelijking met de Samsung Galaxy S10+ en de OnePlus 7 Pro. We hebben de standaard in de UI aanwezige 'zoomfactoren' van alle toestellen hieronder even naast elkaar gezet, die je middels één tik op de virtuele knop kunt bereiken. Bij de Samsung Galaxy S10+ zijn dat '0,5x', '1x' en '2x', die zonder verdere interpolatie worden bereikt. De OnePlus 7 Pro biedt '0,6x', '1x' en 3x'. Zoals OnePlus inmiddels heeft toegegeven, heeft de OnePlus 7 Pro eigenlijk een 13 megapixel telelens met 2,2x vergroting. Daaruit wordt voor de stand '3x' een 8 megapixel uitsnede gemaakt met een vergroting die ten opzichte van de primaire camera inderdaad 3x bedraagt.

Huawei en Oppo gaan met hun toestellen dankzij de bijzondere lens veel verder. De P30 Pro biedt standaard in het cameravenster modi van '5x' en '10x', naast '1x' (de primaire camera) en een niet specifiek aangeduide groothoekstand. De '5x'-stand komt overeen met de optische vergrotingsfactor van de bijzondere periscoopcamera, de '10x'-stand is een combinatie van optische zoom en digitale interpolatie. Bij Oppo kun je vreemd genoeg niet direct kiezen voor een zoomstand die overeenkomt met de 'echte' vergrotingsfactor van de periscoopcamera, alleen '2x', '6x' en '10x'. In het eerste geval wordt het beeld van de primaire camera geïnterpoleerd, terwijl dat in de andere twee standen vanaf de periscoopcamera wordt gedaan. Daarnaast zijn net als bij Huawei '1x' en een groothoekstand aanwezig.

Praktijktest: Oppo Reno 10x Zoom versus Huawei P30 Pro: Welke camera 'zoomt' het best?

We hebben de twee rivalen met periscoopcamera nog wat nader bekeken, waarbij we ook hebben gelet op tussenliggende vergrotingen. Een vergrotingsfactor van 5x mag een handige troef zijn als je een onderwerp écht dichtbij wil brengen; soms is vijf keer vergroting ook weer teveel van het goede en wil je bijvoorbeeld maar twee of drie keer inzoomen. Hieronder tonen we niet alleen volledige opnamen, maar ook uitsneden van opnames, zodat je het beeld goed met elkaar kunt vergelijken. Ongeacht de 'zoomstand' komen uit de Oppo Reno 10x Zoom 12 megapixel-opnamen rollen, terwijl de Huawei P30 Pro altijd 10 megapixel-foto's produceert. Om hetzelfde in beeld te krijgen, hebben we de foto's van de Reno 10x Zoom in deze vergelijkende beelden dus iets teruggeschaald.

We beginnen met de groothoekcamera, die bij beide toestellen een beeldhoek van ongeveer 16 mm heeft in 35 mm-equivalent. Oppo heeft gekozen voor een 8 megapixel groothoekcamera, waar Huawei een 20 megapixel-exemplaar monteert. Meer megapixels leiden natuurlijk niet automatisch tot een betere foto, maar ook in andere opzichten is de kwaliteit van de groothoekcamera van de Reno 10x Zoom niet geweldig. We zien behoorlijk wat onscherpte en kleurschifting, zeker in de hoeken, waar de P30 Pro een detailrijkere foto aflevert.

Bij '1x' zoom, precies het beeld van de primaire camera, bieden beide toestellen eveneens een vergelijkbare beeldhoek. We gaan op de volgende pagina nader in op de kwaliteit van de primaire camera.

Wordt er '2x' ingezoomd, een mogelijkheid die Oppo standaard in het previewvenster biedt, dan is te zien dat de foto van de P30 Pro beduidend meer fijne details bevat. Wellicht maakt Huawei daarbij nuttig gebruik van de extra hoge resolutie van de 40 megapixel-sensor. Oppo lijkt dat om een of andere reden niet te (kunnen) doen met de 48 megapixel-sensor in de Reno 10x Zoom, en een 'standaard' 12 megapixel-foto op te blazen.

Beginnend bij een zoomfactor van '3x' gaan beide toestellen informatie van de primaire camera en de 'zoomcamera' combineren. Bij Huawei merk je dat bij deze vergroting nog nauwelijks op; nog altijd is het beeld relatief gedetailleerd. De combinatie die de Reno 10x Zoom maakt, is minder geslaagd. Om een of andere reden treden veel beeldfouten op, ook in het midden van het beeld, waar scherpe details worden afgewisseld door vreemde, vage vegen. De randen van het beeld die niet worden bestreken door de periscoopcamera, blijven minder scherp dan bij Huawei.

Op '4x' zoom zien we hetzelfde beeld. Ook bij de P30 Pro is het nu wel mogelijk het trucje te doorzien, als je de foto op een groter scherm bekijkt: dan wordt zichtbaar dat de hoeken duidelijk vager zijn dan het centrum. De Reno 10x Zoom vertoont dat effect in veel grotere mate, waarbij ook de beeldfouten bij het combineren van de twee camerabeelden storend aanwezig blijven.

'5x' is de stand waarop beide periscoopcamera's hun standaard vergroting bereiken. Beide camerasystemen zijn dan zeer aan elkaar gewaagd, waarbij de Oppo Reno 10x Zoom meer detail laat zien - zij het zeer nipt. Huawei past een wat agressievere ruisreductie toe, waardoor kleine details sneller worden weggesmeerd, maar er wel minder ruis zichtbaar is.

Op '10x'-zoom, een stand die beide toestellen dus bereiken middels een combinatie van digitale en optische zoom, is het resultaat heel behoorlijk, al is er niet meer detail aanwezig dan in een '5x'-foto die je achteraf opblaast in een fotobewerkingsprogramma. In elk geval leidt de interpolatie niet tot zodanig lelijke artefacten, dat de foto's in praktijk onbruikbaar zijn. De P30 Pro lijkt iets meer verscherping toe te passen, waardoor de foto's er in eerste instantie gedetailleerder uitzien. De Reno 10x Zoom levert soms meer daadwerkelijk detail, bijvoorbeeld in de bedrijfsnaam op de gevel van het gebouw in de bovenstaande foto, al is het onderscheid zo klein dat het eigenlijk om het even is.

Camera: Camera-app, vergelijkingstest primaire camera en frontcamera

Oppo heeft zijn camera-app ten opzichte van vorig jaar vernieuwd. De interface lijkt nog steeds een beetje op die van iOS, maar ditmaal heeft de fabrikant wat meer opties toegevoegd voor de gevorderde gebruiker. Nog steeds kun je echter niet de resolutie van de foto instellen, alleen de verhouding. Wel is een aparte 48 megapixel-stand aanwezig, net als bij de andere toestellen met deze sensor die we tot nu toe hebben gezien. Daarin zijn hdr en de meeste andere camera-opties niet beschikbaar, reden waarom je beter de normale stand gebruikt.

Aan de bovenkant van het preview-venster vinden we zoals gebruikelijk enkele snelle instellingen, waaronder het in- en uitschakelen van de automatische hdr, de flitser en iets wat Oppo 'verblindende kleuren' noemt. Tevens is er een apart knopje voor de groothoeklens. Die kun je echter ook al met een druk op de zoomknop bereiken, die zich onderaan het previewvenster bevindt. De gebruikelijke slider met cameramodi bevat maar drie standen: 'Video', 'Foto' en 'Portret'. Voor overige functies, zoals de nachtmodus, de panoramamodus, de handmatige modus en Google Lens voor objectherkenning, moet je de aparte menuknop aan de linkerkant gebruiken. Het wisselen naar de frontcamera kan alleen met de knop rechtsonder.

Vergelijkingstest: Oppo Reno 10x Zoom versus OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10+

Voor de primaire camera's voeren we zoals gebruikelijk onze vergelijkende cameratest uit met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. Net als in de test van de zoomcamera hebben we naast de S10+ ook de Huawei P30 Pro meegenomen, een high-end toestel dat zich onder andere onderscheidt door zijn zeer lichtgevoelige camera. Tevens hebben we de OnePlus 7 Pro meegenomen, die ongeveer even duur is als de Reno 10x Zoom. De onderstaande foto's zijn zoals gebruikelijk geschoten met alle instellingen op de standaardwaarden (tenzij anders vermeld). 

We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. De Reno 10x Zoom levert een relatief donkere foto af, die vrij veel ruis in schaduwpartijen bevat. Gelukkig gaat het om luminantieruis en niet om storende kleurruis, maar het andere drietal weet het ruisniveau beter binnen de perken te houden. Weinig verrassend doet de lichtgevoelige camera van de Huawei P30 Pro het het best.

Met de flitser ingeschakeld levert de Reno 10x Zoom nog steeds een vrij donkere foto af. Bovendien is er opvallend weinig detail zichtbaar in het beeld. Hoewel we de foto meerdere keren hebben gemaakt, blijft dat probleem bestaan. De S10+, OnePlus 7 Pro en Huawei P30 Pro maken een helderder en gedetailleerder foto, waarbij Huawei de ruis het beste onder controle houdt ten koste van wat detail.

De tafel met de kranten is recent verplaatst, waardoor deze nu vooral wordt verlicht door enkele lampen. Wat opvalt is dat de Oppo Reno 10x Zoom in vergelijking met de OnePlus 7 Pro (voorzien van dezelfde 48 megapixel-sensor) opnieuw minder fijne details laat zien. Ook de Huawei P30 Pro (met 40 megapixel primaire camera) toont meer detail in fijne texturen als het kleed en de houten tafel. De camera van de S10+ biedt een vergelijkbare hoeveelheid detail, gecombineerd met wat extra verscherping, die vooral storend aanwezig is.

Buiten aangekomen maakt de Oppo Reno 10x Zoom een foto met een breed dynamisch bereik, daarbij geholpen door de automatische hdr. De S10+ doet het op dat vlak niet veel beter en van dat toestel weten we, dat de sensor op dat gebied erg goed presteert. Wel heeft Oppo nog wat werk te verrichten aan het ruisreductiealgoritme, dat ruis op egale vlakken niet zo mooi weet weg te werken als Samsung. De toestellen van OnePlus en Huawei produceren een foto met meer fijne details, maar een minder groot dynamisch bereik.

De kleurweergave van de Oppo Reno 10x Zoom is over het algemeen opvallend naturel, waar een toestel als de Samsung Galaxy S10+ de verzadiging maar al te graag opvoert - soms tot op het cartooneske af, zoals in de vierde foto hierboven. Het Oppo-toestel kiest er verder voor het lokale contrast lager te houden, wat maakt dat foto's wat vlakker ogen. De ruisreductie blijft een zwakker punt, evenals het lagere detailniveau in verhouding tot de toestellen van Samsung en Huawei.

We hebben de vier toestellen 's avonds meegenomen naar buiten, om de fotokwaliteit in het donker goed te beoordelen. Alle toestellen zijn voorzien van een aparte nachtmodus, een voorziening die we tegenwoordig in het hoogste segment ook verwachten. In de nachtmodus maakt het toestel enkele seconden lang foto's achter elkaar, die vervolgens aan elkaar worden gerekend tot één beeld met minder ruis, een hogere helderheid en een verbeterd dynamisch bereik. Een vaste hand - en een stilstaand onderwerp - zijn wel vereisten om dat te laten slagen.

In de nacht zet zich de indruk die we overdag al hadden door: de Oppo Reno 10x Zoom schiet vrij 'vlakke' foto's die er minder contrastrijk en 'indrukwekkend' uitzien dan de foto's van de concurrentie, maar wel vrij veel detail in schaduwen en hooglichten bevatten. De kleurweergave is daarbij wat minder verzadigd. De weergave van fijne details en de aanwezigheid van relatief veel ruis blijven zwakke punten. Tevens zijn de foto's van de concurrentie vaak wat lichter, zeker die van de P30 Pro met zijn speciale, lichtgevoelige sensor.

Frontcamera

De 16 megapixel frontcamera van de Oppo Reno 10x Zoom levert prima foto's af, zoals blijkt in deze moeilijke scène. We hebben voor ieder toestel de belichting aangepast op de buik van Buzz. Zoals te zien past de Reno 10x Zoom zich daarop het meest aan, waarmee de figuur in de voorgrond er het best op komt te staan. Bovendien is het ruisniveau lekker laag en zijn er veel details zichtbaar. Je moet alleen niet vergeten de hdr in te schakelen om het relatief beperkte dynamisch bereik van het sensortje te verbloemen - bij veel andere toestellen staat die functie om die reden standaard aan.

Wie veel selfies maakt, zal wellicht kunnen waarderen dat de Oppo Reno 10x Zoom nog een echte front-facing flitser aan boord heeft. In een zucht naar dunnere bezels heeft die bij de meeste concurrenten in het high-end segment moeten wijken. Het ledlampje kan de belichting van gezichten bij weinig omgevingslicht verbeteren, al zouden we er als invulflits bij normaal omgevingslicht weinig van verwachten gezien het beperkte formaat. Tevens heeft Oppo, zoals het eerder al demonstreerde aan de hand van toestellen als de RX17 Neo, een heel behoorlijke bokeh-simulatie uitgedacht. Het toestel gaat daarbij tamelijk voorzichtig te werk bij het scheiden van voor- en achtergrond, wat lelijke 'uitgeknipte' overgangen helpt voorkomen.

Hardware en systeemprestaties

De Oppo Reno 10x Zoom is uitgerust met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855-SoC, waarover je eerder al een uitgebreide preview kon lezen op deze site. We vinden hem dit jaar in vele high-end smartphones terug, zoals de LG G8s ThinQ, Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7 Pro. Qualcomm belooft dat de Snapdragon 855 zo’n 45% hogere cpu-prestaties biedt dan zijn voorganger. De nieuwe cpu-module genaamd Kryo 485 heeft 8 rekenkernen aan boord. Net als bij de Snapdragon 845 gaat het om vier snelle exemplaren en vier zuinige kernen. De snelle kernen zijn gebaseerd op het Arm Cortex A76-referentieontwerp, het zuinige kwartet op het Cortex A55-ontwerp. Qualcomm heeft daarbij nog wat eigen optimalisaties doorgevoerd.

Net als bij de Kirin 980 van Huawei en de Exynos 9820 van Samsung bevat de Snapdragon 855 in totaal drie clusters, waar de Snapdragon 845 een simpele 4+4-opstelling kende. Bij Qualcomms nieuwe soc werkt één van de snelle cpu-cores op een nóg hogere klokfrequentie dan de andere drie. Deze zogenaamde prime core moet ervoor zorgen dat de chip een stuk responsiever is. Wanneer er kortstondig veel cpu-prestaties worden gevraagd, bijvoorbeeld bij het opstarten van een app, moet dat goed merkbaar zijn. De Snapdragon 855 heeft zodoende een 1+3+4 core-configuratie.

Ook de gpu van de Snapdragon 855 is flink verbeterd. In de voorloper Snapdragon 845 vonden we nog de Adreno 630, een door Qualcomm ontwikkelde gpu met 256 rekeneenheden. De 855 maakt gebruik van de Adreno 640, waarbij het aantal rekeneenheden met 50% is verhoogd tot 384 stuks. De klokfrequentie van de gpu is niet bekend gemaakt, maar is vermoedelijk iets lager dan bij de 630, aangezien Qualcomm ondanks de 50% extra rekeneenheden spreekt over een gpu die 20% sneller is dan de voorloper. Volgens Qualcomm is daarnaast de driver overheadverlaagd en moet de Adreno 640 bovendien uitblinken op het vlak van duurprestaties, waar andere soc's na een initiële piek sneller zouden uitkomen op een lager prestatieniveau.

Benchmarks cpu-prestaties: Geekbench 4.1, PCMark Work 2.0

Tijd voor een praktijktest. Geekbench test de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc. Opvallend genoeg scoort de Oppo Reno 10x Zoom een stukje lager dan de andere toestellen met de Qualcomm Snapdragon 855 die we tot nu toe hebben getest, waaronder de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7 Pro. Vooral in de single-core benchmark komt dat verschil aan het licht. Naar de reden is het gissen; mogelijk heeft de concurrentie de koeling van de chip beter voor elkaar.

In de onderstaande grafieken herken je de Oppo Reno 10x Zoom aan een rode kleur. We vergelijken het toestel met andere high-end toestellen van dit moment, zoals de Galaxy S10+, iPhone Xs Max en Huawei P30 Pro, maar ook ietwat goedkopere modellen als de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 7. Onder die meer betaalbare toestellen behoort ook de 'normale' Oppo Reno, voor de gelegenheid voorzien van een geelgekleurde balk.

In de PCMark 2.0 Work-benchmark, die een realistischer indruk geeft van de real-world performance, levert de Oppo Reno 10x Zoom eveneens wat in op de concurrentie met Snapdragon 855. De OnePlus 7 Pro doet het juist extra goed, vermoedelijk vanwege het erg snelle ufs 3.0-geheugen van deze telefoon. Ten opzichte van andere toestellen met Exynos- of Kirin-soc doen de modellen met Snapdragon-soc het in deze test relatief goed, waarmee ook de Oppo Reno 10x Zoom een prima positie behaalt - zij het met een ietwat minder hoge score dan verwacht.

Benchmarks grafische prestaties: 3DMark Sling Shot Extreme

Met de benchmark 3DMark Sling Shot Extreme gaan we na hoe de Oppo Reno 10x Zoom scoort op het vlak van de grafische prestaties. Dat kun je gerust omschrijven als 'helemaal prima': de Adreno 640 is, we zagen het al eerder, een van de snelste smartphone-gpu's van dit moment. De zelfontwikkelde soc's van Samsung en zeker Huawei hebben op dit gebied nog een achterstand. Alleen Apple kan qua gpu-prestaties meedoen met de Snapdragon 855 - in één van de tests blijkt de Apple A12 zelfs nog beduidend sneller.

Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit

Qua werk- en opslaggeheugen heeft Oppo gekozen voor een marktconforme combinatie van 8 GB ram en 256 GB opslag. Andere versies zijn er niet, waar andere fabrikanten speciale en extra dure versies uitbrengen met meer geheugen en opslag. Ten opzichte van de 'normale' Reno beschikt het 10x Zoom-model daarmee over 2 GB extra ram, maar niet meer opslag. Wel kun je de Reno 10x Zoom, in tegenstelling tot het kleinere broertje, na aanschaf nog voorzien van meer opslag middels een microSD-kaartje.

Benchmarks geheugenprestaties: Androbench

Met Androbench testen we de snelheid van het interne opslaggeheugen. Dat is over de gehele linie tevredenstellend, zonder er echt uit te springen. Een toestel met ufs 3.0-opslag als de OnePlus 7 Pro zet nog beduidend betere prestaties neer.

Connectiviteit

Op het gebied van de connectiviteit beschikt de Snapdragon 855 allereerst over het X24 4G-modem van Qualcomm. Dankzij 20 lte-layers en 7-voudige Carrier Aggregation, biedt de SoC nu ondersteuning voor theoretische 4G-overdrachtssnelheden tot 2 Gb/s. Ter vergelijking: de Snapdragon 845 ondersteunde nog maximaal 1,2 Gb/s. Voorlopig zul je daarvan in Nederland overigens weinig gaan merken, gezien er nog geen providers in Nederland zijn die zo'n snelle verbinding aanbieden. Net als andere SoC's van dit moment beschikt de Snapdragon 855 nog niet over ingebakken ondersteuning voor 5G, hoewel de chip wel als een van de eerste is voorbereid op de nieuwe netwerktechnologie. Daarvoor is dan wel een aparte X50 modemchip noodzakelijk, evenals een aangepaste antenne. In het buitenland komt binnenkort een speciale 5G-editie uit van de Oppo Reno 10x Zoom die van beide is voorzien, waarbij de fabrikant tevens een grotere accu heeft toegevoegd om het geheel van stroom te voorzien.

De Snapdragon 855 is voorts voorbereid op alle denkbare soorten wifi: 802.11a/b/g/n, het nieuwere 802.11ac met 2x2 multi-user MIMO, maar ook de gloednieuwe 802.11ax standaard, ook wel bekend als wifi 6. Oppo heeft er echter voor gekozen deze niet te implementeren bij de Reno 10x Zoom. De hoogst ondersteunde wifi-standaard is bij dit toestel nog steeds 802.11ac. Gezien het uiterst beperkte aantal ax-wifi netwerken dat je voorlopig zult tegenkomen, zijn we daar niet heel erg rouwig om.

In andere opzichten is de connectiviteit van de Oppo Reno 10x Zoom ook prima voor elkaar, het gebrek aan een 3.5 mm-koptelefoonaansluiting daargelaten. Bij vrijwel alle vakjes op de specificatielijst kunnen we een vinkje plaatsen: wifi direct, nfc en bluetooth 5.0 zijn alle present. Niet aanwezig zijn een ir-blaster (om het toestel als afstandsbediening te kunnen gebruiken) en een fm-radio.

Accuduur en opladen

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Benchmarks accuduur

De Oppo Reno 10x Zoom heeft een accu van 4065 mAh, een stukje groter dan de 'normale' Reno, die het met een 3765 mAh-accu moet stellen. Daarmee heeft Oppo geen kleine accu ingebouwd, maar gelet op het gewicht en formaat van het toestel hadden we eigenlijk nog wel een grotere capaciteit verwacht. Zo beschikken de (flink) kleinere en lichtere Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10+ beide over een iets grotere accu. De tien gram lichtere Asus Zenfone 6 is zelfs van een 5000 mAh-accu voorzien, twintig procent meer dan de Oppo Reno 10x Zoom.

Toch doet de Oppo Reno 10x Zoom het helemaal niet slecht in de accutests. Sterker nog: qua accuduur behoort het toestel in alle vier onze tests tot de beste van het testveld, waarbij de Reno 10x Zoom in de PCMark Work 2.0-accutest zelfs een topscore neerzet en tien procent langer meegaat dan de eerstvolgende concurrent. In de videotest kan de Reno 10x Zoom overtuigen mede met dank aan het amoled-scherm, waarbij donkere pixels minder stroom verbruiken. Het duurde in onze test meer dan een dag voordat de lader er weer aan moet. Bij het webbrowsen verbruikt het amoled-scherm relatief meer stroom. Toestellen met lcd-scherm voeren de grafieken dan aan, maar de Reno 10x Zoom is best of the rest. Waarschijnlijk heeft het toestel in de accutests baat bij zijn relatief zuinige soc. Ook de software zal een rol spelen: zoals eerder aan de orde kwam, gaat ColorOS 6 relatief spaarzaam om met de accu.

Opladen: VOOC 3.0

Was de Oppo RX17 Pro nog voorzien van Oppo's speciale 'Super VOOC'-oplaadtechniek, de Reno 10x Zoom heeft de 'standaard' VOOC aan boord en wel versie 3.0. In de doos zit de geschikte oplader. Je hebt die ook echt nodig: VOOC werkt op een andere manier dan de snellaadtechnieken van andere fabrikanten, door het vermogen te verhogen in plaats van de spanning. Daarvoor is het bijvoorbeeld nodig dat de kabel dikker wordt uitgevoerd en dat is een reden dat het snelladen dus niet met een non-VOOC-lader zal werken.

Middels VOOC wordt de accu van de Reno 10x Zoom met maximaal 20 W opgeladen. Dat is wat minder snel dan bij bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro en ook beduidend minder snel dan de toestellen met Super VOOC-opladen aan boord. Daarvoor is echter een accu met twee cellen nodig, waar bij de Reno 10x Zoom misschien geen ruimte meer voor was. Zodoende is de accu na 30 minuten beduidend minder ver opgeladen dan bij de voorganger: de meter staat dan pas op 42 procent, logischerwijs ook wat minder dan de 'normale' Reno, met een iets kleinere accu maar de gelijke oplaadtechniek. De 'Super VOOC'-toestellen zijn binnen die tijd alweer bijna helemaal vol. VOOC is wel relatief snel in vergelijking met andere oplaadtechnieken als het aankomt op het volledig opladen van het toestel. Dat is al in anderhalf uur gebeurd, sneller dan de meeste andere toestellen.

Conclusie

De Reno 10x Zoom is het nieuwe topmodel van Oppo voor dit jaar. Ten opzichte van de Find X heeft het merk de extravagante schuifconstructie wat simpeler gemaakt. Daardoor was wel ruimte voor een bijzondere zoomlens, waarmee Oppo samen met Huawei de enige is op de markt. Kijken we naar de hoofdcamera, dan zien we prima foto's met een natuurlijke kleurweergave en een breed dynamisch bereik, maar een nieuwe standaard zet het toestel voor dit bedrag niet neer. Vooral aan het ruisreductiealgoritme heeft Oppo nog wat werk te verzetten. Verder is de belichting 's nachts wat aan de donkere kant, al kan het toestel op dat vlak sowieso niet tippen aan de zeer lichtgevoelige camera van de Huawei P30 Pro.

Voor wat betreft de veelzijdigheid van het camerasysteem heeft de P30 Pro uiteindelijk ook de betere papieren. Hoewel foto's op 5x en 10x-zoom van de Reno 10x Zoom vergelijkbaar gedetailleerd zijn als die van de P30 Pro - wat zeker een prestatie op zich mag heten - levert de P30 Pro in standen tussen de 1x en 5x zoom fraaiere foto's dankzij betere interpolatie. Bovendien is de groothoekcamera van de P30 Pro beduidend beter dan die van de Reno 10x Zoom.

Afgezien van de camera is de Oppo Reno 10x Zoom een wat wisselende smartphone. Sterk punt is bijvoorbeeld de accuduur, waarbij het opladen ook weer relatief snel is volbracht ondanks het ontbreken van de supersnelle Super VOOC-laadtechniek, die we op voorgaande Oppo-telefoons wel aantroffen. Oppo heeft ook niet bespaard op een snelle soc of veel geheugen. Niet op alle vlakken kan de Reno 10x Zoom echter overtuigen. Het scherm is minder goed gekalibreerd en heeft minder goede eigenschappen dan dat van de Galaxy S10-reeks en OnePlus 7 Pro. Daarbij missen we features als een IP-rating voor waterbestendigheid en draadloos opladen, die je in dit segment bij veel concurrenten wél aantreft. Bovendien is de Oppo Reno 10x Zoom een behoorlijk groot, dik en zwaar toestel, waarbij je je moet afvragen of je dat prettig vindt. Ook van ColorOS, dat zo anders oogt en werkt dan stock Android, moet je maar net houden, waarbij het tegenvallende updatebeleid een duidelijk minpunt vormt.

Onder de streep kunnen we daarmee bijna dezelfde conclusie trekken als bij de 'normale' Reno: de Reno 10x Zoom is een prima toestel, maar kan niet genoeg overtuigen voor een award. Op het vlak van de camera weet Oppo Huawei niet te verslaan; zoek je niet noodzakelijk de beste camera en wil je een toestel met deze afmetingen en eigenschappen, dan heeft de OnePlus 7 Pro de betere papieren. Daarmee is de Oppo Reno 10x Zoom een topmodel smartphone voor wie verder wil kijken dan de hier gevestigde namen.