5 vragen over smartphoneaccu’s beantwoord: nep-opladers, brandende batterijen en meer

De accu in je smartphone is een belangrijk maar mysterieus onderdeel. Wat is wel en niet goed voor de batterij en hoe voorkom je schade? In deze uitleg geven we antwoord op de 5 belangrijkste vragen.

Smartphone accu uitleg: mythes ontkracht

In bijna alle mobiele apparaten, waaronder je smartphone en tablet, zit een lithium-ion-accu. Deze batterij voorziet je toestel van stroom en is oplaadbaar via een stekker of draadloos oplaadstation. De accu op de juiste manier gebruiken en opladen is erg belangrijk. Zo vertraag je de slijtage van de batterij en verklein je de kans op (brand)gevaarlijke situaties. Android Planet legt uit hoe je dat doet.

1. Hoe gevaarlijk zijn goedkope (nep)opladers?

Je smartphone of tablet wordt geleverd met een originele oplaadkabel en stekker. We raden je met klem aan die te gebruiken om je toestel op te laden. Een originele lader is namelijk specifiek ontworpen voor het betreffende toestel, en is getest en goedgekeurd door de fabrikant. Kortom: je mag ervan uitgaan dat de lader van goede kwaliteit is en de accu op de juiste manier oplaadt. Dit wordt uitgedrukt in een potentiaal.

Maar de originele oplader heb je niet altijd bij de hand. Misschien heb je daarom wel een extra oplader gekocht, bijvoorbeeld op de markt of bij een Chinese webwinkel. Zo’n lader is doorgaans goedkoper dan een origineel model, maar niet vrij van risico’s.

Een goedkopere, niet-originele lader is niet specifiek ontworpen voor de accu van je smartphone of tablet. De kans is daarom groot dat hij de accu op een verkeerd potentiaal laadt. Bij een te hoog potentiaal slijt de accu sneller, waardoor hij na het opladen steeds iets sneller leegloopt.

Als het verschil in potentiaal met de originele oplader heel groot is, kan er zelfs kortsluiting optreden. De kans op brandgevaar is over het algemeen groter bij spotgoedkope stekkers en kabels, die kwalitatief minder (goede) onderdelen gebruiken dan opladers van gerenommeerde merken.

Overheidsorganisatie NVWA testte in 2016 41 opladers van bekende en minder bekende fabrikanten. Liefst 24 laders voldeden niet aan de gestelde eisen. Bij tien laders was er zelfs sprake van ernstige veiligheidsrisico’s, waaronder brandgevaar of de kans op een elektrische schok. De NVWA bepaalde daarom dat de 24 opladers niet meer in Nederland verkocht mochten worden.

Kortom: gebruik zoveel mogelijk originele oplaadkabels en stekkers. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor een gecertificeerde lader van een bekend en betrouwbaar merk.

2. Moet ik mijn nieuwe smartphone eerst helemaal opladen?

Misschien doe jij het ook wel: je nieuwe smartphone of tablet uitpakken en hem aan het stopcontact hangen. Dat is het beste voor de levensduur van de accu, valt te lezen op het internet. Maar klopt dat wel? Nee, vertelden twee hoogleraren op het gebied van batterijtechnologie ons.

De lithium-ion-accu in je toestel is namelijk al geoptimaliseerd voor normaal gebruik. In de fabriek is de batterij een aantal keer opgeladen en ontladen. Je kunt je toestel dus direct instellen en gebruiken, stellen de deskundigen.

3. Waarom valt mijn accu soms uit in de winter?

Klopt het dat je smartphone of tablet in de winter vaker uitvalt dan in andere seizoenen? Ja, zeggen hoogleraren en andere deskundigen. De batterij houdt het sneller voor gezien, wat te maken heeft met de spanning. Spanning heeft een ondergrens. Als de spanning onder die grens duikt, valt de accu uit. Je toestel doet dan dus ook niets meer.

Bij normale temperaturen blijft de spanning ruim boven de ondergrens, maar in de winter daalt de spanning. Je doet er daarom goed aan je smartphone in de winter warm te houden. Draag hem bijvoorbeeld in je rugtas of jaszak.

4. Kan het kwaad om mijn toestel de hele nacht aan de oplader te leggen?

Veel mensen leggen hun smartphone aan de oplader als ze naar bed gaan. Het toestel is dan zeker weten de volgende ochtend opgeladen; een prettige start van de dag. Maar is het ook verstandig? Regelmatig lees je verhalen van toestellen die ‘s nachts oververhitten en ontploffen of in de brand vliegen.

Deskundigen nuanceren dat beeld. Met een goede oplader (liefst de originele, dus) kan het in principe geen kwaad om je smartphone of tablet de hele nacht op te laden. De lader krijgt automatisch een seintje van het toestel als de accu vol is. Vervolgens houdt hij de accu op honderd procent door regelmatig een heel klein beetje stroom te leveren, totdat je ‘s ochtends het toestel loskoppelt van de stekker.

Het voornaamste nadeel van deze methode is dat de accu iets sneller slijt. De levensduur neemt dus langzaam af. Een hoogleraar vertelde Computer!Totaal dat je dit effect niet na een paar maanden merkt, maar dat het langer duurt.

Dat er toch af en toe accu’s vlam vatten, komt vaak door de manier waarop mensen hun toestel opladen. Deskundigen waarschuwen namelijk dat het opladen warmte veroorzaakt, en dat je smartphone of tablet die warmte kwijt moet raken. Dat lukt niet als het apparaat onder je kussen of deken ligt of wanneer hij tussen kledingstukken ligt. Mogelijk gevolg is dat de accu zo warm wordt dat hij in de brand vliegt.

Uitzonderingen zijn er ook. De Samsung Galaxy Note 7 had bijvoorbeeld een verkeerd ontworpen accu, waardoor tientallen modellen bij normaal gebruik vlam vatten. Samsung haalde de smartphone wereldwijd uit de winkels en moest gedupeerden compenseren. Het fiasco kostte het bedrijf miljarden euro’s en leverde een deuk in het imago op.

Lang verhaal kort: in principe kun je je toestel gewoon ‘s nachts opladen, mits je de juiste kabel en stekker gebruikt. Geef je toestel vooral de ruimte om te ventileren. Leg hem bijvoorbeeld op je (opgeruimde) nachtkastje of bureau.

5. Is het goed om de accu tot 100 procent op te laden?

De dag beginnen met een volle accu geeft een veilig gevoel, maar het is niet goed voor de levensduur van de accu. Dit heeft te maken met de maximale spanning van de batterij, want die spanning bepaalt hoe snel de accu slijt.

Een accu die dagelijks oplaadt tot honderd procent, slijt sneller. Je kunt de accu beter opladen tot tachtig of negentig procent, zeggen deskundigen. De batterij gaat dan langer mee, ook al moet je hem vaker opladen.

Als je nog langer met de accu wilt doen, kun je hem het beste boven de twintig procent houden. De batterij van je smartphone of tablet helemaal leeg laten lopen, versnelt de slijtage ook.

Snelladen is niet goed

Vanwege de maximale spanning is het ook beter om de accu langzaam op te laden. Dit gaat in tegen de trend van fabrikanten, die hun smartphones leveren met steeds krachtigere opladers. De accu laadt zo sneller op en dat is fijn voor jou, maar dus niet voor de accu.

Als je wilt weten hoe krachtig je oplader is, kijk je naar het Wattage. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de accu oplaadt. iPhones laden met 5W langzaam op, Android-toestellen (veel) rapper. Zo krijg je bij de Samsung Galaxy S10 een 15W-lader, komt de Motorola Moto G7 Plus met een 27W-lader en laadt de Huawei P30 Pro met liefst 40W.

De tip van deskundigen om langzamer op te laden, geldt niet alleen voor bekabeld opladen. Voor draadloos opladen geldt hetzelfde. Draadloos opladen gaat (nog) minder vlug, maar een Quick Charge certificaat gaat daar verandering in brengen. Voor nu laden veel toestellen van onder meer Huawei en Samsung met maximaal 15W. De Xiaomi Mi 9 spant de kroon en laadt draadloos met 20W.

Lees meer over accu’s en opladen

Wil je meer weten over de accu en het opladen van je toestel? We geven antwoord op de 5 meestgestelde vragen over je smartphone draadloos opladen en hebben 12 tips om meer uit je smartphone accu te halen. Onze zustersite Smartphone.nl zet bovendien de beste smartphones met een grote accu op een rij.