Samsung Galaxy Tab A 2018 review: Betaalbare Android-tablet

Inleiding

Wie anno 2019 nog een traditionele tablet zoekt, kan bij Apple terecht voor iPads in verschillende formaten en prijsklassen. Je kunt echter ook nog altijd kiezen voor een Android-model. Samsung blijft stug doorgaan met het uitbrengen van nieuwe Galaxy Tab-modellen. De vorig jaar zomer verschenen Galaxy Tab A (10,5) lijkt nu alweer opgevolgd door de Galaxy Tab A 10.1 (2019). Toch is het oudere model misschien interessanter.

De wereldwijde tabletmarkt is flink gekrompen ten opzichte van een paar jaar geleden. Verschenen er nog niet zo lang geleden aan de lopende band nieuwe 7, 8 en 10 inch modellen van tientallen merken, tegenwoordig is het assortiment A-merk tablets veel kleiner. Diverse vernieuwingen bedreigen het voortbestaan van de tablet. Smartphoneschermen worden steeds groter, productieve Chromebooks zijn omgeklapt ook als (grote) tablet te gebruiken en de eerste opvouwbare smartphones staan voor de deur.

Vind je een iPad te duur en/of heb je niets met de iOS-software, dan is een Android-tablet het logische alternatief. Samsung is de meest voor de hand liggende keuze. De fabrikant lanceert met regelmaat nieuwe modellen met schermen rond de 10 inch. In augustus vorig jaar verscheen de Galaxy Tab A 2018 (10,5) voor bijna 350 euro. Inmiddels kost de tablet honderd euro minder én is hij opgevolgd door de Galaxy Tab A 10.1 (2019), die een paar tientjes goedkoper is.

Hoewel dat vreemd klinkt, is het prijsverschil te verklaren. De nieuwere Tab A 10.1 heeft een iets kleiner display (10,1 tegenover 10,5 inch), wat minder krachtige specificaties en een fors kleinere batterij. De Tab A 2018 (10,5) lijkt daarom interessanter. Reden genoeg om hem uitgebreid onder de loep te nemen. Is dit de beste betaalbare Android-tablet die je nu kunt kopen?

Behuizing en features

De Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) meet 26 bij 16.1 centimeter en is 0,8 centimeter dik. De afmetingen zijn vergelijkbaar met andere 10,5 inch tablets. Het gewicht van 529 gram is aan de hoge kant. Het apparaat is van plastic en heeft een 7300 mAh accu. Ter vergelijking: de iPad Pro 10,5 (2017) is gemaakt van aluminium, heeft een 8134 mAh accu en weegt 469 gram. Het hogere gewicht van de Samsung-tablet merk je in de praktijk vooral als je hem langer vasthoudt, bijvoorbeeld omdat je een film kijkt. Na een tijdje wil je hem neerzetten om je polsen rust te geven. Het is daarom niet verrassend dat Samsung een speciaal dockingstation verkoopt (50 euro) om de tablet neer te zetten en tegelijkertijd op te laden. Het laden gaat via de zogeheten POGO-aansluiting op de linkerzijkant van de Tab A. Wij hebben dit dockingstation niet getest.

De kunststof behuizing (zwart of lichtgrijs) van de tablet is mat afgewerkt en trekt daarom geen vingerafdrukken of stof aan. Het materiaal voelt degelijk aan en houdt prettig vast. Bovenin zit een ietwat uitstekende camera met daaronder een flitser en het Samsung-logo. Op de onderkant zit een usb-c-aansluiting om de Tab A bekabeld op te laden en om randapparatuur aan te sluiten. Links en rechts van de usb-poort zitten luidsprekers. Bovenop vind je nog eens twee luidsprekers, een microfoon en de 3,5mm-audioaansluiting. De rechterzijkant huisvest de aan-en uitknop, de gecombineerde volumetoetsen, nog een microfoon en een micro-sd-kaartslot.

Camera

Op een tablet zijn camera’s minder belangrijk dan op een smartphone, zo is de algemene redenatie. De camera’s op de voor- en achterkant zijn doorgaans daarom minder geavanceerd en vooral bedoeld voor huis-tuin-en-keukengebruik. De Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) heeft een 8 megapixel camera met autofocus achterop. Er is ook een flitser aanwezig, iets wat niet alle tablets hebben. De camera filmt maximaal in full-hd-resolutie met 30 frames per seconde. De foto- en videokwaliteit is precies van het huis-tuin-en-keukenniveau. Bij genoeg (dag)licht kan je aardige plaatjes maken, maar verwacht geen wonderen.

De 5 megapixel frontcamera kan ook filmen in full-hd met 30 fps. Een autofocus ontbreekt. Selfies zien er prima uit en de beeldkwaliteit en -resolutie zijn goed genoeg om bijvoorbeeld te videobellen. In vergelijking met een degelijke frontcamera van een duurdere smartphone valt op dat de Tab A-selfiecamera minder scherpe beelden met fletsere kleuren schiet.

Software

Alle bekende elektronicabedrijven die geen Apple heten, installeren het Android-besturingssysteem op hun tablet. Zo ook Samsung. De Galaxy Tab A draait op Android 8.1 (Oreo), dat in het najaar van 2017 uitkwam. Oreo is vorig jaar opgevolgd door 9.0 (Pie), maar deze software-update is op de peildatum 14 mei nog niet beschikbaar voor de tablet. Wanneer de update komt is nog onduidelijk. Over een paar maanden verschijnt overigens Android 10.0 (Q).

Samsung Experience 9.5

Samsung heeft zijn Experience 9.5-softwareschil over Android Oreo gelegd. Deze schil wijzigt de look and feel van het besturingssysteem en voegt een aantal functies en apps toe. De Experience-schil is de voorloper van Samsungs OneUI. Laatstgenoemde softwareschil is visueel rustiger en is geoptimaliseerd voor grote schermen. Nieuwere Samsung-toestellen als de Galaxy S9- en S10-series en de Galaxy Tab S5e draaien op Android 9.0 met OneUI. Het is niet duidelijk of de Galaxy Tab A 2018 (10,5) wordt bijgewerkt naar OneUI. Op dit moment moet je het met de Experience-schil doen.

De Experience-software werkt uiteraard zowel in de horizontale als de verticale stand. Het startscherm toont standaard alle app-icoontjes, net als de iPad. Een veegbeweging opent Finder; het scherm waar je kunt zoeken naar apps, instellingen en bestanden op de tablet. Veeg je op het scherm met twee vingers naar elkaar dan kan je de achtergrond aanpassen, widgets toevoegen en de instellingen van het startscherm openen. In die instellingen kan je onder andere aangeven dat één veegbeweging op het startscherm niet Finder maar de applade met alle geïnstalleerde apps opent.

Navigeren via veegbewegingen

Veeg je op het startscherm van links naar rechts dan opent het Bixby Home-scherm. Bixby is Samsungs alternatief voor Google Assistent en Amazon Alexa. Om zo relevant mogelijk te zijn, heeft Bixby toegang nodig tot onder meer je agenda en contacten. Het is aan jou of je gebruik wilt maken van Bixby. Persoonlijk vinden wij de digitale butler minder geavanceerd en nuttig dan bijvoorbeeld Google’s Assistent. Zonder toegang tot je persoonlijke informatie schotelt Bixby Home je informatie voor over muziek, games, sport, politiek en video.

Door vanaf de bovenste schermrand naar beneden te vegen, krijg je het notificatiepaneel te zien. Hier zie je naast app-meldingen ook de belangrijkste snelle instellingen zodat je met één druk op de knop bijvoorbeeld wifi en bluetooth kan in- of uitschakelen. Veeg je nogmaals naar beneden dan openen alle snelle instellingen en de balk om de schermhelderheid te regelen. Onderin het scherm zijn drie softwarematige knoppen geplaatst. De knop om te wisselen tussen recent gebruikte apps zit links. In het midden vind je de thuisknop en rechts zit de terugknop. In de instellingen kan je ervoor kiezen om de positie van de recente apps- en terug-knoppen om te wisselen. Door de thuisknop een seconde in te drukken, opent de Google Assistent.

Het is mogelijk om twee apps naast of onder elkaar gebruiken. Let er wel op dat lang niet alle (Samsung)apps deze functie ondersteunen. Veel populaire apps, waaronder die van Google, zijn wel geschikt. Je herkent ondersteunde apps aan het balk-icoontje in het venster met recent gebruikte apps. Je kan één of meerdere apps ook in een kleiner venster boven een andere app laten zweven. Via zo’n pop-up-venster kan je bijvoorbeeld een video blijven kijken terwijl je in een andere app bezig bent. Ook hierbij geldt dat lang niet alle apps compatibel zijn.
Het instellingenscherm toont alle instellingencategorieën op de linkerkant van het display. Als je op zo’n categorie klikt, verschijnen de details op de rechterkant. Deze ontwerpkeuze maakt slim gebruik van het grotere tabletscherm. Andere Samsung-apps doen dit even tot iets minder goed. Niet handig is dat sommige instellingen of Samsung-apps belangrijke knoppen bovenin het scherm tonen. Je moet vaak meer moeite doen om zo’n knop met je hand te bereiken.

Overtollige apps

Op de tablet zijn vooraf een aantal applicaties geïnstalleerd. Naast de gebruikelijke Google-apps gaat het om liefst vijftien apps van Samsung, en die zijn niet allemaal even nodig. Een eigen agenda, rekenmachine, email, browser en contacten: daar zijn allemaal goede vervangers voor van Google en andere partijen. Vervelend is dat je deze apps niet kan verwijderen of uitschakelen. Microsoft installeert ook een vijftal apps op de tablet. Deze apps, waaronder Word en Skype, kunnen nuttig zijn. Als je ze niet nodig hebt, kan je ze alleen uitschakelen, niet verwijderen. De apps nemen dus nog steeds opslaggeheugen in. Het zou Samsung sieren om gebruikers de mogelijkheid te geven om overtollige apps volledig te verwijderen.

De vooraf geïnstalleerde Galaxy Store-winkel is een minder uitgebreid alternatief voor de Play Store, met aanbevelingen van Samsung. Wij zien één reden om de app te gebruiken en dat is omdat Samsung soms gratis goodies weggeeft aan zijn smartphone- en tabletgebruikers. Die extra’s, bijvoorbeeld een digitale bioscoopbon, ontvang je via de Galaxy Store-app.

Updatebeleid

Samsung garandeert software-updates tot minimaal augustus 2020. Wie de Tab A nu koopt, kan dus nog rekenen op meer dan een jaar softwareondersteuning. Dat lijkt te betekenen dat de tablet wordt bijgewerkt naar Android 10.0 Q, dat in het najaar uitkomt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren en zo ja wanneer, moet Samsung nog bekendmaken. Vermoedelijk volgt er eerst een update naar Android 9.0 (Pie), dat al sinds augustus 2018 beschikbaar is.

Als het gaat om beveiligingsupdates, krijgt de Tab A elk kwartaal een patch. Dat is minder vaak dan Google graag ziet – de Android-maker stelt maandelijks een update beschikbaar. Samsung belooft beveiligingsupdates tot tenminste augustus 2020. Overigens krijgen andere, duurdere Samsung-tablets ook slechts elke drie maanden een update. Het gaat onder andere om de Galaxy Tab S5e en Galaxy Tab S4.

Intern

De Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) beschikt over praktisch alle connectiviteitsopties die je verwacht op een moderne tablet in deze prijsklasse. Het apparaat ondersteunt usb 2.0, wifi 802.11 a/b/g/n/ac op 2,4GHz en 5GHz, bluetooth 4.2, wifi direct en gps. Zoals eerder gezegd is er ook een 3,5mm-audioaansluiting aanwezig. Een nfc-chip ontbreekt, al vinden we dat een logische bezuiniging. Samsung verkoopt de tablet ook in een 4G-uitvoering, die een paar tientjes duurder is dan het model dat alleen wifi ondersteunt.

Het opslaggeheugen meet 32GB, waarvan na de installatie van de tablet nog 23GB beschikbaar is. Dat is gebruikelijk in deze prijsklasse, maar mogelijk niet voor iedereen voldoende. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je een micro-sd-kaartje van maximaal 400GB in de tablet stoppen.

De Tab A beschikt over 3GB werkgeheugen en draait op een Qualcomm Snapdragon 450-chipset. Dit is een octacore-processor die draait op maximaal 1,8GHz. Grafische prestaties worden verzorgd door de Adreno 506-gpu. In de komende hoofdstukken besteden we uitgebreid aandacht aan de algemene en grafische prestaties van de Snapdragon 450.

Testresultaten: Beeldscherm

De Tab A 2018 (10,5) is zoals de naam al doet vermoeden uitgerust met een display dat 10,5 inch meet. Een vrij ongebruikelijke grootte in de tabletwereld. De meeste Android-tablets beschikken over een scherm van 8, 9,7 of 10,1 inch. Apple’s iPads hadden jarenlang een 7,9 of 9,7 inch scherm, maar de fabrikant levert sinds 2017 ook een 10,5 inch iPad. Samsung stapte vorig jaar over en verkoopt inmiddels meerdere 10,5 inch tablets.

Het display van de Tab A 2018 (10,5) gebruikt een rechthoekige 16:10-verhouding. Een duidelijk verschil met nieuwere Samsung-tablets en de iPad, die een bijna vierkante 4:3-verhouding hebben. De 4:3-verhouding leent zich beter voor de horizontale modus, internetten en het lezen van tekst, terwijl 16:10 meer geschikt is voor video’s. De randen boven en onder de film zijn dan smaller. Welke verhouding het beste is, hangt dus sterk van je tabletgebruik af. De Samsung Galaxy Tab A beschikt over een lcd-display met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1200 pixels (216 pixels per inch). Het beeld oogt scherp genoeg voor apps, internetten en het lezen van e-books. Je kan ook prima foto’s en full-hd-video’s bekijken. Als je ogen dicht op het scherm zitten, kan je wel individuele pixels onderscheiden. Dat kan storend zijn, maar het is niet iets waar een tablet in deze prijsklasse op afrekenen. Als je scherper beeld wilt, kan je kijken naar een model met een WQXGA-resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Licht vervelend tot storend is dat het display erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Dit valt vooral op als het scherm uitstaat.

We hebben de schermen van deze tablets zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware.

Uit de resultaten blijkt dat het display van de Galaxy Tab A 2018 (10,5) geen prijzen wint. Het scherm heeft een zeer lage maximale helderheid. In vergelijking met andere relevante geteste tablets scoort de Tab A veruit het laagst. De zwartwaarde is met 0,24 cd/m2 ook laag. Overigens scoort de Tab S3 een waarde van 0 omdat die tablet een oled-display heeft en pixels dus uit kan zetten. Het Tab A-display heeft ook een laag contrast. De gemiddelde kleurafwijking valt met 2,7 mee: onder de 5 is een goede score. De gemiddelde grijsafwijking is met 2,2 zelfs nog wat lager.

Testresultaten: Systeemprestaties

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van in de Galaxy Tab A 2018 (10,5) aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurt wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt.
De prestaties bevestigen dat de Tab A 2018 (10,5) een echte goedkopere Android-tablet is. Dit zie je vooral terug in de single-test, waar hij duurdere tablets voor zich moet dulden. In de multi-test is het verschil minder groot.

In de diverse benchmarks van Androbench meten we hoe snel de tablet bestanden leest (read) en schrijft (write). Hier scoort de Tab A bovengemiddeld en over het algemeen hetzelfde als de meer premium Galaxy Tab S3.

GPU-prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke tablet, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je tablet zich verhoudt tot de concurrentie. 
In alle vier de tests zien we dat de prestaties van de Galaxy Tab A 2018 (10,5) vergelijkbaar zien met andere, vergelijkbaar geprijsde Android-tablets. De goedkoopste modellen scoren merkbaar minder frames per seconde, terwijl de iPad en krachtige Samsung Galaxy Tab S3 eenzaam aan de top staan.

GPU-prestaties: 3DMark Sling Shot 

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien. Tijdens Ice Storm Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Ice Storm Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

De Extreme Unlimited GT1- en GT2-benchmarks laten goed zien hoe duurdere, krachtigere tablets zich onderscheiden van goedkopere modellen. De iPad 2018 en Samsung Galaxy Tab S3 scoren beduidend beter dan de betaalbare Galaxy Tab A. Het verschil met directe concurrenten is minder groot. In de Physics-benchmark ontlopen de resultaten elkaar nauwelijks – twee goedkope Android-modellen uitgezonderd.

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de smartphone of tablet werkt. Ook deze tests maken duidelijk dat de Galaxy Tab A 2018 (10,5) gemiddeld tot bovengemiddeld scoort in vergelijking met direct concurrerende tot betere tablets. De iPad ontbreekt in deze test, omdat deze benchmark niet geschikt is voor iOS.

Testresultaten: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones en tablets brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we het apparaat in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding. De meeste tablets hebben geen simkaartslot, waardoor we alleen de wifi-test kunnen draaien.

De Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 7300 mAh. Een forse batterij dus, wat ook wel nodig is omdat het 10,5 inch full-hd-scherm aardig wat stroom verbruikt. Om te kijken hoe goed de accuduur van de Tab A is, hebben we hem langs de meetlat gehaald.

In de Web browse test behaalt de tablet de tweede plaats. De score van 664 minuten betekent dat je heel wat uren kunt internetten voordat de accu leeg is. Duurdere tablets als de iPad 2018 en Samsung Galaxy Tab S3 halen minder hoge scores, wat begrijpelijk is omdat zij hogere resolutie schermen hebben. Die verbruiken meer stroom.

In de videotest gaat de Samsung Galaxy Tab S3 het langst mee. Dit is te danken aan het energiezuinige oled-scherm. De andere geteste tablets hebben een lcd-scherm. De Tab A 2018 (10,5) staat op de derde plek en gaat met 692 minuten lang genoeg mee om een paar films te kijken.

Wanneer de batterij (bijna) leeg is, laad je hem op via een usb-c-oplader. Samsung levert een stekker en kabel mee met een vermogen van 5V/2A. Deze lader moet de accu binnen 3,5 uur volledig opladen. Uit onze tests blijkt dat dit claim klopt: een volledige oplaadbeurt neemt 203 minuten in beslag, dus 7 minuten onder de 3,5 uur. Hang je de lege tablet aan de oplader dan heb je na dertig minuten achttien procent batterijniveau. Dat is, gezien de grote capaciteit van de accu, best netjes. Draadloos opladen is niet mogelijk, een begrijpelijke bezuiniging op een goedkopere tablet.

Conclusie

Wie op zoek is naar een tablet met een scherm rond de 10 inch en een prijs onder de 300 euro, heeft weinig keuze. De Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) en Tab A 10.1 (2019) staan vast op je vergelijkingslijstje. Zoals we in de inleiding al uitlegden, zijn er best wat verschillen tussen deze twee modellen. De 10,1-versie hebben we nog niet getest, de 10,5-variant wel.

Hele opvallende zaken, positief of negatief, zijn we tijdens het testen van de Samsung Galaxy Tab A 2018 (10,5) niet tegengekomen. De tablet presteert in de praktijk en het testlab zoals je verwacht van een betaalbare Android-tablet. Hij heeft een degelijk ontwerp, een middelmatig scherm en de hardware is vlot genoeg om populaire apps te draaien. Heel snel is het apparaat niet. De software is prima, maar maakt niet optimaal gebruik van het grotere tabletscherm. Bovendien is het jammer dat Samsung nog steeds met een Android 9.0-update moet komen. De fabrikant belooft nog anderhalf jaar softwareondersteuning, maar dat valt op deze manier tegen.

Al met al is de Galaxy Tab A 2018 (10,5) een echte goedkopere Android-tablet die prima geschikt is voor minder veeleisende taken. Als je een meer high-end tablet zoekt, kan je beter uitwijken naar een duurder model van Samsung (als je op zoek bent naar een Android-tablet) of een Apple iPad.