Google onthult eindelijk: Android Pie draait op 10 procent van de Android-apparaten

Google heeft bekend gemaakt dat op 10,4 procent van alle Android-apparaten de laatste versie van het besturingssysteem draait. Fabrikanten rollen hun versie-update sneller uit dan bij Android Oreo.

Distributiecijfers mei 2019

Google had lang de gewoonte om maandelijks updates te geven over de distributie van zijn Android-versies op de verschillende Android-telefoons, maar ondertussen heeft het zes maanden geduurd dat we voor het laatst nieuwe informatie krijgen over de uitrol van Android Pie. Androidworld volgde de updates van distributiecijfers altijd nauwkeurig op en de laatste keer was in oktober, toen bleek dat Android Pie op minder dan 0,1 procent van alle telefoons werkte. 

Vorig jaar pakte Google uit met Project Treble dat ervoor zou zorgen dat Android-updates veel sneller worden uitgebracht door de fabrikant. Ondertussen heeft Google recent zijn distributiecijfers bijgewerkt en nu blijkt dat Android Pie op 10,4 procent van de Android-smartphones staat. Vorig jaar draaide de laatste versie van Android Oreo rond die tijd op iets meer dan vier procent van de telefoons. De cijfers die Google en Project Treble kan voorleggen, zien er dus beter uit, maar 10 procent is nog steeds ver van spectaculair. 

Waarom duurde het zo lang?

Android Authority vroeg op Google I/O waarom het dit keer zo lang heeft geduurd om de tabel te updaten. Een woordvoerder zegt dat er in de eerste plaats een onderhoud heeft plaatsgevonden voor Googles feed aan data. Verder stelt Google dat cijfers ook niet het volledige verhaal vertellen. Daarom wil het bedrijf in de toekomst meer betekenis wordt gegeven aan de cijfers uit de tabel, zodat ook duidelijk wordt waarom er een bepaalde verandering heeft plaats gevonden. Op die manier kan Google toelichten welke stappen het heeft genomen om ontwikkelaars te helpen. Daar tegenover staat dat Google bekend maakt dat er geen maandelijkse updates van distributiecijfers meer zullen volgen, dus cijfers voor de maand juni hoeven we niet te verwachten. 

Androids fragmentatie

Er zijn verschillende redenen waarom Android Pie nog steeds, ondanks de maatregelen van Google, op een grote minderheid van de telefoons draait. Als eerste zijn er goedeen minder goede leerlingen in de klas als we naar het updatebeleid van fabrikanten kijken. Daarnaast gaan we met zijn allen langer telefoons gebruiken waardoor oudere versies gangbaar blijven. Het zijn vooral de grote aantallen midrange- en budgettelefoons Android rijk is die weinig - tot geen - versie-updates krijgen. Android is ook nog steeds groeiende met nu 2,5 miljard actieve maandelijkse gebruikers.

Toch is het minder belangrijk geworden voor de gebruiker dat zijn toestel werkt op de laatste versie van Android, want Google kan veel features zelf updaten dankzij een update van Google Play Services. Wat wel prioriteit krijgt zijn de beveiligingsupdates en ook op dat vlak wil Google nu zelf meer eigen initiatief nemen met Project Mainline. Toestellen vanaf Android Q zullen geüpdatet worden met de laatste beveiligingspatches door Google vanuit de Play Store. Er is dus niet langer een tussenkomst vereist van de fabrikant.