Deze 5 apps installeert Laurence als eerste op zijn nieuwe smartphone

Deze week publiceren de redacteurs van Androidworld vijf apps die ze als eerste op hun nieuwe smartphone installeren. In dit artikel zet weekeinde-redacteur Laurence zijn vijf onmisbare apps op een rijtje die meteen van pas komen bij een nieuwe smartphone.

5 beste apps

Als redacteur bij Androidworld bevind je je in een luxe positie. Waar normaal gesproken mensen om de 2 of 3 jaar van smartphone wisselen, daar is dat bij ons veelal eens per maand en soms zelfs vaker. Hierom zul je vaak opnieuw allerlei apps moeten installeren en alles moeten instellen en merk je algauw welke apps echt onmisbaar zijn. Aan het einde van 2018 had iedere redacteur al zijn 5 favoriete apps van dat jaar op een rijtje gezet, samen met de beste smartphones, gadgets en games. Mijn eigen rijtje van dat jaar kan je hier teruglezen.

Om overlap te voorkomen zal ik de apps die in dat artikel voorkwamen - Relay for reddit, Google Nieuws, Google Fit, Flamingo for Twitter en 1password - niet hier opnieuw noemen. In plaats daarvan staan hier mijn onmisbare apps die ik onmiddellijk op een nieuwe smartphone zet. Bij deze vijf apps worden niet standaard apps van Google meegerekend, waar ik ook veel gebruik van maak. Denk aan Gmail (r.i.p. Inbox, ik mis je), Google Maps of apps die bijna iedereen gebruikt zoals WhatsApp. Mijn eigen nieuwe smartphone is sinds afgelopen november een Pixel 3 XL waar je in dit artikel screenshots van zult zien.

1. Spotify

Muziek luisteren als ik in de trein zit en aan artikelen werk, als ik aan het koken ben of gewoon aan het chillen: ik doe dit allemaal via Spotify. De integratie met mijn Google Home-speakers, Google Klok, het offline kunnen gebruiken van de app - ook aan te zetten via snelle instellingen - en het luisteren van podcasts gaan allemaal prima in Spotify. We hebben thuis een familieabonnement om de kosten per persoon wat te drukken en zo draag ik alsnog op een legale manier bij aan de inkomsten van artiesten zonder op gebruiksgemak in te boeten. Een win-win situatie!

2. Signal

Ik ben persoonlijk wel een beetje klaar met Facebook. Instagram heb ik na een paar maanden geprobeerd te hebben alweer gewist en Facebook zal er binnenkort - als ik niet meer actief ben bij Androidworld - er ook aan geloven. WhatsApp is natuurlijk van Facebook en de plannen om de achterliggende infrastructuur van deze drie apps te laten samensmelten maakte mij niet blij vanuit het privacy-oogpunt. Tel daarbij de talloze privacy-schandalen van Facebook zelf bij op en ik zet steeds meer in op Signal. Laatst zette ik al de beste privacy-vriendelijke chat-apps op een rijtje en qua gebruikersgemak en privacy steekt Signal voor mij met kop en schouders boven de rest uit.

3. Twitter

Twitter is zo goed afgestemd op mijn persoonlijke voorkeuren dat ik er al mijn nieuws op bijhoudt. Of het nou nieuws over Android is, Formule 1 of het in de gaten houden van interessante journalisten of bedrijven: al jaren vergaar ik deze informatie via Twitter. Waar je op Facebook of Instagram vooral ziet wat een ander interessant vindt, daar zie ik op Twitter juist wat ikzelf interessant vind. En met de recente toevoeging van een volledig donker thema is het helemaal feest.

4. Brave Browser

Over privacy gesproken: ik heb meerdere browsers geprobeerd die zich onderscheiden door privacy belangrijk te laten zijn. De browser die op dit moment in mijn ogen de beste balans tussen privacy en gebruikersgemak weet te vinden is Brave Browser. Hier worden standaard advertenties en bijbehorende trackers geblokkeerd, maar de interface is identiek aan Google Chrome. Weinig gewenning en ik vind het fijn werken, al sluit ik een toekomstige wissel naar een andere browser niet uit.

5. Datally

Voor het nauwkeurig en overzichtelijk bijhouden van hoeveel mobiele data ik per periode gebruik - ik heb een databundel van 6 GB per maand en dat gaat er soms iets te snel erdoorheen - gebruik ik Datally, een app van Google. Hierbij kan ik per dag, week of maand inzien welke apps de meeste data hebben gebruikt en kan ik achteraf goed analyseren waar het fout is gegaan (zucht). Samen met de ingebouwde databesparingvan Android probeer ik zo zo zuinig mogelijk om te gaan met mobiele data.