Apple AirPods Review Nog steeds goed, maar geen grote verbetering

Apple gooide in 2016 de knuppel in het hoenderhok door een telefoon zonder audio-uitgang op de markt te brengen. Een smartphone kon best zonder die uitgang, vond men in Cupertino. Audio moest voortaan maar via bluetooth worden verstuurd. Het leidde - en leidt nog steeds - tot veel discussie, en lang niet alle fabrikanten volgen het voorbeeld van Apple. Het weglaten van een fysieke audio-aansluiting was echter wel goed voor de verkoop van bluetooth-apparatuur. Niet in het minst voor de AirPods van Apple zelf, die een ongekend succes werden. De AirPods zijn echter alweer twee jaar op de markt. Het is dus de hoogste tijd voor een nieuwe versie, want de concurrentie heeft niet stilgezeten. Die nieuwe versie kreeg uiteraard niet de naam 'AirPods 2'. Dat zou te gemakkelijk zijn. Apple grijpt gewoon weer terug naar de naam AirPods. Omdat we niet ontkomen aan een vergelijking tussen beide versies houden we het in de rest van dit artikel echter op AirPods 1 en AirPods 2.

Apple houdt niet alleen de naam in stand, ook het uiterlijk van de nieuwe versie is vrijwel gelijk aan dat van de oude. Als je de twee naast elkaar legt, is het even zoeken naar de verschillen. Die zijn er echter wel degelijk. Niet bij de oordoppen zelf, die ogen exact gelijk, maar wel bij de Charging Case. Het knopje op de rug van de kast, dat dient om de AirPods aan een bron te koppelen, is iets hoger geplaatst. De voornaamste verandering is echter de rgb-led die in de Charging Case is ingebouwd. Deze zat onder het klepje en is nu terug te vinden op de voorkant van het kastje. Dat is handig, want zo kun je zien of de case wordt opgeladen zonder het klepje te openen. De led functioneert verder hetzelfde en is ook nog net zo klein als voorheen.

Weegschaal

Wie meer verschillen wil vinden, moet de weegschaal erbij pakken. De beide oordoppen zijn precies even zwaar als hun voorgangers, maar de case is een paar gram zwaarder. Waarschijnlijk komt dat doordat de nieuwe versie van de case draadloos is op te laden, wat betekent dat er een spoel in moet zitten. Daarmee hebben we meteen een groot voordeel van de AirPods 2 te pakken, want je kunt de case nu op een willekeurige Qi-lader leggen om hem van vers sap te voorzien. Dat moet een lader van een ander merk zijn, en dat zal voorlopig ook zo blijven. Apple kondigde een paar weken geleden namelijk aan dat het de draadloze AirPower-oplader heeft geschrapt.

Draadloos opladen duurt wel langer. Gelukkig levert Apple een snoertje mee, zodat je de case ook gewoon bedraad op kunt laden. In dat laatste geval duurt het twee uur voordat hij vol is. Draadloos kost het drie uur. Met de introductie van de iPad Pro uit 2018 leek het er even op dat Apple over zou stappen naar usb-c, maar de nieuwe AirPods hebben weer een Lightning-aansluiting. Apple levert enkel een kabel mee, geen lader.

De batterij van de case is hetzelfde gebleven, je moet het dus met 398 mAh doen. Dat lijkt weinig, maar in de praktijk blijkt het ruim voldoende. Je kunt er de oordoppen een paar keer mee opladen. Er lijkt op dit vlak niets veranderd, maar dat is niet helemaal waar. Apple claimt dat de batterij van de oordoppen even lang mee gaat als je naar muziek luistert, maar een stuk beter presteert als je de AirPods gebruikt om mee te communiceren. Waar je met de oude AirPods twee uur kon praten, houden de nieuwe dat volgens de fabrikant drie uur vol. Dat laatste hebben we niet uitgeprobeerd, maar we hebben wel getest hoe lang de AirPods muziek af kunnen spelen. Op maximaal volume houden de nieuwe AirPods het iets langer dan drie uur vol, en dat is precies even lang als we gemeten hebben bij de eerste editie. Bij een lager volume houden de oordoppen het vier uur of langer vol. Daarmee is de batterijduur nog steeds een zwak punt van de AirPods. Concurrerende oordoppen gaan langer mee, al hebben die lang niet allemaal een Charging Case.

Nieuwe chip

Dat je via de nieuwe AirPods langer kunt praten, is te danken aan de nieuwe chip die Apple heeft ontwikkeld. Het bedrijf uit Cupertino ontwerpt al geruime tijd eigen chips, en met de nieuwe AirPods wordt ook een nieuwe audiochip geïntroduceerd. Waar de vorige versie werd aangedreven door de W1, zijn de nieuwe AirPods opgebouwd rond de H1. Hoewel de H1 door Apple wordt aangeduid als audiochip verandert de chip niets aan het geluid. Daar kunnen we dan ook kort over zijn. Zoals Apple zelf aangeeft: de nieuwe AirPods klinken exact hetzelfde als de oude. De nieuwe oordoppen hebben dezelfde speakertjes ingebouwd, in precies dezelfde behuizing. Uiteraard hebben we uitgebreid met beide versies geluisterd. We konden inderdaad geen verschil in geluidskwaliteit ontdekken.

Toen we de eerste generatie AirPods testten waren we al zeer te spreken over het geluid van de oordoppen, en dat zijn we nog steeds. De AirPods zijn zeker niet goedkoop, maar in deze prijsklasse is er weinig te vinden dat beter klinkt. Uiteraard zijn er bedrade in-ear-monitors te vinden die beter klinken, maar op draadloos vlak scoren de AirPods prima. Dat geldt dus ook voor de AirPods 2.

Niet voor iedereen

Daar moeten we een kleine kanttekening bij plaatsen, want het enigszins afwijkende ontwerp van de AirPods maakt ook dat ze niet bij iedereen in de smaak zullen vallen. De harde oordoppen blijken wonderwel in verreweg de meeste oren te passen, maar niet in alle. Of ze wel of niet passen, maakt uiteraard veel verschil. Mocht je zijn voorzien van een stel oren waar de AirPods niet gemakkelijk in blijven hangen, dan is het geluid dat je hoort meteen een stuk minder. Bij de traditionele oordoppen die dieper in de gehoorgang worden geplaatst krijg je doorgaans rubberen of siliconen dopjes van verschillende maten. Daarmee kun je de vorm aanpassen aan je oor. Dat is bij de AirPods niet het geval. Hoe verbazingwekkend goed de AirPods doorgaans ook zitten, je kunt de pech hebben dat jij de uitzondering bent. Doordat de AirPods je gehoorgang niet goed afsluiten, hoor je bovendien vrij veel omgevingsgeluid. In ieder geval meer dan bij de meeste concurrerende sets. Het nieuwe model verandert daar niets aan.

Apple claimt dat de nieuwe AirPods op een aantal punten een verbetering zijn, en daar zou de H1-chip verantwoordelijk voor zijn. Die verbeteringen gelden vooral op het vlak van connectiviteit. Gedeeltelijk komt dat doordat de H1 overweg kan met bluetooth 5, waar de W1 enkel bluetooth 4.2 aankon. Een belangrijk onderdeel van bluetooth 5 is Bluetooth Low Energy, dat ervoor zorgt dat een bluetooth-verbinding minder stroom vergt. Daarnaast verhoogt bluetooth 5 de maximale doorvoersnelheid. Waar die in versie 4.2 maximaal 1 Mbps is, kan hij bij versie 5 oplopen tot 2 Mbps. Dat klinkt mooi, maar helaas halen de AirPods 2 die snelheid niet. Bij lange na niet zelfs, want Apple houdt vast aan aac als audio-codec, en daarvan is de snelheid beperkt tot 256 kbps. Apple heeft er helaas niet voor gekozen om ondersteuning in te bouwen voor codecs zoals het eigen Apple Lossless, aptX of ldac.

Connectiviteit

De grootste vernieuwing bij de nieuwe AirPods zit in de connectiviteit. Het is heel eenvoudig om het systeem aan een iOS-apparaat te koppelen. Als bluetooth op het iOS-apparaat aanstaat, komt er een pop-up tevoorschijn op het scherm zodra je het deksel van de AirPods openklapt. Tik op de pop-up en je bent verbonden. Apple beweert dat het tot stand brengen van een verbinding twee keer zo snel gaat, en dat kunnen we beamen. Als je bluetooth inschakelt op een iPhone en verbinding probeert te leggen met beide versies van de AirPods, is de verbinding met de nieuwe Airpods inderdaad een stuk sneller gelegd dan met de oude. Sneller is uiteraard beter, maar verbinding maken kostte al weinig tijd. Meer snelheid voegt dus niet eens zo heel veel toe aan het gebruiksgemak.

Veel prettiger is dat de verbinding daarna ook snel blijft. De nieuwe AirPods hebben duidelijk minder latency dan de oude, wat zowel bij games als bij video goed merkbaar is. Wij vonden het vooral erg fijn bij het kijken van een film of serie op de iPad of iPhone. Audio heeft daarbij merkbaar minder vertraging, en het geluid loopt dus veel meer synchroon met het beeld dan bij de oude AirPods. Dit is een belangrijk pluspunt dat veel toevoegt aan het plezier dat je van de AirPods zult hebben.

Hey Siri

Apple is bij de nieuwe AirPods vooral trots op de integratie van Siri. Als je de pods aan een iOS-apparaat koppelt, kun je Siri-opdrachten inspreken. Zo kun je de opdracht geven een telefoontje te plegen, muziek te spelen, een route te zoeken, een afspraak te plannen, een memo op te nemen en iemand te bellen of te mailen. Handig, maar het is niet nieuw, want dat kan ook al met de eerste editie van de AirPods. Bovendien zit er een nadeel aan: een stemopdracht is de enige manier om het volume van de AirPods te regelen, en in openbare gelegenheden is dat natuurlijk niet erg fijn.
Je kunt op de twee oordoppen tikken om bijvoorbeeld de muziek te pauzeren. Je kunt bij die tap-opties bovendien uit een aantal mogelijkheden kiezen. Dat is mooi, maar het volume instellen zit dus niet bij die opties. Dat moet je via je telefoon of tablet doen. Bij de meeste andere draadloze oordoppen is dat beter geregeld. Wel handig is dat Apple een optische sensor en een accelerometer in de oordoppen heeft ingebouwd. Hierdoor nemen ze niet alleen waar dat je erop tikt, maar ook wanneer je ze uit je oor haalt. Op die manier kun je de muziek pauzeren en ook weer starten door de doppen terug in je oren te hangen.

Als je de Airpods aan een Android-apparaat hangt, wordt het een iets ander verhaal. De eerste keer koppelen is wat meer werk en ook alle keren daarna duurt het net even iets langer voor de verbinding is gemaakt, maar de AirPods zijn daarin niet trager dan andere blueteooth-apparatuur. Het verschil zit hem vooral in het gebruik van de sensoren. Daar kun je onder Android veel minder mee. Zo kun je de muziek niet pauzeren door een dop uit je oor te halen, en kun je met tappen op een oordop alleen een volgend nummer selecteren.

Het bereik van de AirPods is nog steeds goed. Onder ideale omstandigheden, getest in het open veld, haalde de eerste editie al ruimschoots 100 meter. Diezelfde afstand haalt de nieuwe versie ook. Binnenshuis is de afstand die je kunt overbruggen uiteraard kleiner, omdat obstakels en de storende invloed van andere apparatuur een flink effect hebben op het bereik. Bij het meten van het bereik merkten we geen verschil tussen iOS en Android.

Conclusie

We hebben wat gemengde gevoelens over de nieuwe AirPods. We waren erg te spreken over de eerste editie. We vonden het goed klinkende, comfortabele oordoppen die uitblinken in gebruiksgemak. Die complimenten gaan ook op voor de AirPods 2. De oordoppen ogen hetzelfde, zitten hetzelfde en klinken hetzelfde. Over de klank zijn we nog steeds zeer tevreden, net als over de pasvorm. De nieuwe versie voegt in dat opzicht weinig toe. De AirPods hebben nog steeds dezelfde minpunten en missen wat functionaliteit die we bij de nieuwe editie wel hadden verwacht.

Om met dat laatste beginnen: de nieuwe AirPods maken gebruik van bluetooth 5, waardoor Apple het mogelijk had kunnen maken om ze met verschillende apparaten tegelijk te verbinden. Veel moderne bluetooth-speakers of koptelefoons hebben zo'n functie, maar de nieuwe AirPods missen hem. Verder is het vloeken in de kerk, maar ondersteuning voor meer codecs was ook een prettige toevoeging geweest.

Gelukkig zijn er pluspunten. De belangrijkste twee zijn dat de Charging Case nu draadloos is op te laden via het universele Qi-protocol, en dat de nieuwe H1-chip de connectiviteit van de AirPods verbetert. De doppen zijn in dat opzicht sneller aan een iOS-apparaat te koppelen. Het grootste voordeel van de nieuwe chip is echter een afname van de latency die merkbaar is bij het spelen van games of het bekijken van video. Dat de AirPods met Siri overweg kunnen is prettig, maar dat een stemopdracht de enige manier is om het volume te regelen, vinden we erg onhandig. Apple claimt verder dat je via de nieuwe AirPods langer kunt praten en dat je stem helderder klinkt. Op beide vlakken hebben we echter geen verschil gemerkt.

Verder heeft de nieuwe versie dezelfde nadelen als de eerste. Ze zijn nog steeds alleen in wit verkrijgbaar, de batterijduur is korter dan die van de concurrentie, de pasvorm is niet aan te passen aan je oren, de doppen hebben geen noise cancelling en ze zijn niet waterdicht. Wat dat betreft zijn we erg benieuwd naar de Powerbeats Pro die Beats over een maand op de markt brengt. Die zijn opgebouwd rond dezelfde chip, maar zijn wel waterdicht, aan te passen aan de vorm van je oren en leverbaar in verschillende kleuren. Vermoedelijk bieden ze ook een veel langere batterijduur.

Drie verschillende

En dan is er nog de prijs. Wil je het voordeel van de draadloze Charging Case, dan betaal je zo'n 230 euro voor de nieuwe AirPods. Dat is beduidend meer dan de 180 euro die Apple voor de eerste versie rekende. Mocht je draadloos opladen niet zo boeiend vinden, dan is de nieuwe versie ook te koop met een houder die niet draadloos is op te laden, voor 180 euro. Jammer is dat bij die versie van de Charging Case het ledje weer ouderwets onder het klepje zit en niet op de voorkant, zoals bij de dure variant. Verder verkoopt Apple de nieuwe Charging Case los, voor zo'n 80 euro. Daar kun je ook AirPods van de eerste editie mee opladen. Handig, maar het is erg veel geld voor relatief weinig meerwaarde.

Zijn de nieuwe AirPods daarmee aan te raden? Als je de eerste versie hebt en daar tevreden over bent, is er weinig reden om over te stappen. Tenzij je veel games speelt, films kijkt of belt, of je oude paar zoveel uren heeft gemaakt dat de batterij z'n beste tijd heeft gehad.

Als je geen oud paar hebt en op zoek bent naar draadloze bluetooth-oordoppen, dan koop je met de nieuwe AirPods lekker klinkende oordoppen die bij veel mensen comfortabel zitten, maar niet bij iedereen. Passen ze jou goed, dan klinken ze prima en zitten ze verrassend stevig. Dat was zo bij de oude, en het is nog steeds zo bij de nieuwe. Er zijn concurrerende modellen die zich beter houden in rumoerige omgevingen en een langere batterijduur hebben. Er zijn dus genoeg bedenkingen. maar toch zijn we nog steeds fan van de AirPods, ook van deze nieuwe editie. De combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak is nog steeds onovertroffen.