Deze 13 dingen mogen straks niet ontbreken in Android Q

Hoewel veel mensen nog wachten op Android 9.0 (Pie), staat Android Q alweer op de stoep. Deze features moet Google wat ons betreft nog toevoegen voor de definitieve release..

13 Android Q wensen

Android Q is de officiële opvolger van Android 9.0 (Pie). Deze nieuwe release levert niet alleen betere beveiliging en stabiliteit, maar ook een reeks nieuwe functies. Sommigen zijn al bekend, terwijl anderen nog enkel op ons wenslijstje staan. In dit artikel bundelen we alles bij elkaar.

Hoewel de eerste bètaversie van Android Q al wordt uitgerold naar Pixel-smartphones, zitten daar nog lang niet alle nieuwe functies in verwerkt. De definitieve versie verschijnt pas in augustus of september, en voor die tijd zal Google nog tal van nieuwe features toevoegen. Als het aan ons ligt, is dit wat er straks allemaal in Android Q zit.

1. Donkere modus

Veel Google-apps hebben inmiddels een donkere modus, maar Android loopt nog achter. Het is hoog tijd voor een ingebouwde donkere modus, waardoor je met één schakelaartje de complete interface van het besturingssysteem en alle apps die deze optie hebben op donker zet. Een donkere modus is niet alleen fijn voor je ogen als jij je smartphone in de avonduren gebruikt, maar met oled-schermen zorgen de donkere kleuren er ook voor dat je accu langer meegaat.

2. Beter deelmenu

Het deelmenu van Android heeft dringend een update nodig. Google heeft de afgelopen jaren verschillende functies toegevoegd aan dit menu, dat tevoorschijn komt als je bijvoorbeeld een linkje wil delen. Hierdoor is het menu traag en onoverzichtelijk geworden. Eind vorig jaar stelde een Google-medewerker nog dat het verbeteren van dit deelmenu een prioriteit is, maar dat het om een grote klus gaat. Blijkbaar is die klus geklaard, want in de eerste bètaversie van Android Q komt het menu zonder problemen tevoorschijn.

3. Snellere uitrol van updates naar nog meer smartphones

Met Project Treble zorgt Google ervoor dat updates sneller uitrollen naar meer smartphones. In de praktijk valt dat echter nog tegen. We hopen dat met Android Q een nieuwe stap wordt gezet. Het lijkt er in ieder geval op dat de bètaversies van Android Q dit jaar naar meer toestellen komen dan vorig jaar. Dat is alvast een goed teken.

4. Digitaal Welzijn op meer toestellen

Digitaal Welzijn is nog maar voor een handvol toestellen beschikbaar en dat is jammer. Deze app tegen smartphoneverslaving geeft je inzicht in je smartphonegebruik en biedt middelen om daar wat tegen te doen. Inmiddels zijn er al alternatieven beschikbaar via de Play Store, maar het zou fijn zijn als Google zijn Digitaal Welzijn met Android Q breder uitrolt.

5. Betere gestures

Omdat er steeds meer smartphones zonder homeknop verschijnen, introduceerde Google met Android 9.0 (Pie) een gesturesysteem om Android te besturen met bewegingen. Deze bewegingen zijn echter nog redelijk verwarrend. De versies die Samsung en OnePlus bijvoorbeeld hebben verzonnen, zijn nu handiger dan die van Google zelf. Dat is zonde en kan beter.

6. Beter permissiesysteem

Installeer je nu een app, dan krijg je vensters in beeld die vragen om machtigingen. De meeste gebruikers accepteren die meldingen klakkeloos, omdat ze zo snel mogelijk hun nieuwe app willen gebruiken. Het achteraf aanpassen is vervolgens best complex. Met Android Q gaat dit systeem op de schop.

Onder andere in de eerste bèta via meer controle over wanneer een app je locatie mag zien. En als apps bestanden moeten downloaden, dan hoef je niet langer toegang te geven tot al je foto’s en video’s. Hopelijk komt er ook meer controle over de overige permissies.

7. Veiligere gezichtsherkenning

Android staat er slecht op als het gaat om gezichtsherkenning. Veel toestellen kunnen zelfs door een foto worden gefopt, waardoor deze manier van ontgrendelen niet heel veilig is. Met Android Q lijkt Google ervoor te zorgen dat hardware voor gezichtsherkenning standaard wordt ondersteund, wat hopelijk de veiligheid verbetert.

8. Betere multitasking

Een groot voordeel van Android boven iOS, is dat je kunt multitasken door twee apps boven elkaar op het scherm te zetten. Het is echter niet mogelijk om die twee apps tegelijk actief te houden, afgezien van bijvoorbeeld een YouTube-video. Met het nieuwe ‘multi-resume’ kun je meerdere actieve apps op je scherm hebben.

Waarschijnlijkheid: zeker.

9. Mogelijkheid om scherm op te nemen

Apple introduceerde met iOS 11 de mogelijkheid om je scherm op te nemen. Naast de optie om een screenshot te maken, kun je dus een video maken van wat er op je toestel gebeurt. Android heeft deze functie gek genoeg nog niet. Hoewel je in de Play Store wel genoeg apps vindt om je scherm op te nemen, zou Android dit eigenlijk standaard moeten aanbieden.

10. Desktop modus

Een van de tofste functies van de moderne Samsung Galaxy-smartphones, is dat je de toestellen via Samsung DeX kunt aansluiten aan een beeldscherm en kunt gebruiken als desktop computer. Het zou tof zijn om dit als vast onderdeel van Android te hebben, zodat je bijvoorbeeld door kunt werken achter een bureau met dezelfde apps. Eventueel kan dit worden gecombineerd met Google Cast, zodat er geen dock en kabels nodig zijn.

11. Makkelijkere besturing voor enkele hand

Met grotere schermen door kleinere schermranden, is het lastig om nieuwe smartphones met één hand te gebruiken. Verschillende fabrikanten bieden manieren om gebruikers te helpen, denk aan Samsung en Huawei die de optie hebben om het beeld tijdelijk te krimpen. Op iOS haal je makkelijk het beeld naar beneden, zodat je bij de bovenkant kunt. Het is hoog tijd dat Android een dergelijke optie standaard aanbiedt.

12. Veilig mapje

Op Samsung-smartphones staat standaard een beschermd mapje waar je veilig apps, foto’s en meer kunt verstoppen. Dit mapje zet je op slot met bijvoorbeeld een pincode of wachtwoord zodat echt niemand erbij kan, of zelfs kan zien dat die gegevens op je telefoon staan. Ook is deze map te gebruiken om een tweede visie van een app te installeren, zodat je bijvoorbeeld verschillende accounts kunt gebruiken. Andere fabrikanten bieden een soortgelijke optie en er zijn alternatieven in de Play Store te vinden, maar het zou fijn zijn als Google hier standaard een Android-optie voor biedt.

13. Files Go standaard in Android

Sinds vorig jaar maakt Google het met de app Files Go eindelijk mogelijk om zonder app van een derde partij in de bestanden van je Android-smartphone rond te struinen. Files Go biedt tevens de mogelijkheid om snel bestanden tussen Android-toestellen te delen via bluetooth. Het zou fijn zijn als de app standaard wordt geïnstalleerd op elk Android-toestel om delen een stuk makkelijker te maken.