Asus Zenbook Pro UX480 review: één notebook, twee schermen

Inleiding

Wil je een laptop van Asus met rappe hardware aan boord, dan moet je bij de Zenbook Pro-reeks wezen. Recent bespraken we al Asus' nieuwe Zenbook 14, een dunne laptop voor consumenten die geven om design. De Zenbook Pro 14 die we vandaag bekijken is ondanks de extra hardware aan boord maar nauwelijks dikker dan het gewone model. Het apparaat trekt verder de aandacht met zijn 'Screenpad': een schermpje op de plaats van de touchpad.

Rap en dun

Een laptop met vlugge hardware hoeft tegenwoordig geen plompe baksteen van een systeem meer te zijn. Dat heeft Asus ook begrepen, want de Zenbook Pro 14 is best een fraaie verschijning. De hele behuizing is van aluminium gemaakt. Met zijn focus op creatieve professionals heeft Asus voorzien in krachtige hardware. Ook het beeldscherm is niet vergeten: dat moet zich onderscheiden door een nauwkeurige kalibratie.

De Zenbook Pro 14 heeft qua design veel weg van de 'normale' Zenbook 14 die we onlangs al testten. Dat model was opmerkelijk klein voor een 14 inch notebook, mede door het 'Ergolift'-scharnier - een deel van de bezel onder het paneel verdwijnt opengeklapt onder de behuizing en tilt de achterkant van het systeem van tafel, wat een comfortabeler werkhouding zou moeten opleveren.

Geen touchpad, maar 'Screenpad'

Asus' productpagina van de Zenbook Pro 14 opent met de constatering dat er 'nog nooit een laptop is geweest als de Zenbook Pro 14'. Dat is een waarheid als een koe, maar met de touchpad van de Zenbook Pro 14 is wel degelijk iets bijzonders aan de hand. Asus heeft in het oppervlak een schermpje geplaatst. De 'Screenpad', zoals Asus de innovatie heeft gedoopt, zou het gemakkelijker maken om zaken gedaan te krijgen. Het lijkt wel een beetje op wat Apple tegenwoordig doet met zijn Macbook Pro-modellen: daarop zit sinds enkele jaren een 'Touch Bar', een schermstrook aan de bovenkant van het toetsenbord die de functietoetsen vervangt.

We zagen de Screenpad overigens al eerder terug op de Zenbook Pro 15 UX580, die afgelopen zomer op de Computex werd gelanceerd. Voor de Zenbook Pro 14, die in december in Nederland uitkwam, zijn enkele verbeteringen toegevoegd. Zo schakel je sneller tussen verschillende standen en zijn wat nieuwe apps beschikbaar, zoals Adobe Sign, Handwriting en SpeechTyper. De aanwezigheid van een Screenpad is een van de manieren waarop de Pro-variant zich van de normale Zenbooks onderscheidt. Op de eerder besproken Zenbook 14 zit een touchpad die ook wel een beetje bijzonder is - met een druk op een knop rechtsboven licht een raster op met een numeriek toetsenbord - maar daar blijft het dan ook bij.

Uitvoeringen en prijs

De Zenbook Pro 14 is momenteel in vier verschillende uitvoeringen te vinden in onze Prijsvergelijker. In alle gevallen krijg je een gloednieuwe Intel Whiskey Lake-processor en een relatief krachtige Nvidia Geforce GTX 1050 Max-Q videokaart. Daarmee is zeker de goedkoopste configuratie, genaamd 'UX480FD-BE043T', op voorhand interessant. Die kost gemiddeld 1200 euro en bevat naast de Intel Core i5-8265U en de genoemde gpu 8 GB werkgeheugen en een 256 GB sata-ssd.

De overige drie varianten kosten duidelijk meer, gemiddeld zo tussen de 1500 en 1600 euro. Het gehele drietal beschikt over een snellere i7-8565U-cpu plus de dubbele hoeveelheid werkgeheugen en opslag. De ssd is bovendien een nvme-exemplaar, met een hogere snelheid. Ons testmodel met productcode 'UX480FD-BE023T' is de duurste variant van 1600 euro.

In het kort

Asus heeft met de Zenbook Pro 14 een leuke configuratie in een lekker stevige, dunne en relatief lichte behuizing weten te integreren. De werkomgeving is prima en met de Screenpad heeft Asus een interessante innovatie te pakken. Compromisloos is de machine echter zeker niet. Zo is de accuduur bij licht gebruik helaas behoorlijk kort en scoort het apparaat op het vlak van aansluitingen wat ons betreft een onvoldoende. Of je de Zenbook Pro 14 moet overwegen, hangt daarmee af van de vraag of je met de nadelen kan leven. Voor de 1200 euro die het basismodel moet kosten, is de Zenbook Pro 14 wat ons betreft al een stuk aantrekkelijker.

Karig aansluitingengamma: geen Alt Mode of Thunderbolt 3 over USB-C, geen 4K-uitvoer, wel USB 2.0 (!)

Testresultaten beeldscherm vallen tegen (zeker qua helderheid en contrast)

De 'Screenpad' is een leuk concept, maar de uitwerking voelt op bepaalde vlakken nog onaf

Korte accuduur bij licht gebruik

Behuizing maakt een luxe indruk en voelt behoorlijk stevig aan

Goed toetsenbord, prima werkomgeving

Prima prestaties

Interessante configuratie, gekoppeld aan interessant prijspunt bij het goedkopere i5-model