Onderweg raytracen: Eerste blik op notebooks met RTX-videokaart

Inleiding

In januari introduceerde Nvidia RTX-videokaarten voor notebooks. Net als bij de desktoptegenhangers is met name de raytracing-functionaliteit hier nieuw. Veel games die daar iets mee kunnen zijn er nog niet, maar we konden wel alvast een paar modellen testen. We focussen vooral op het prestatieniveau van de nieuwe videokaarten, waarbij we ook een blik werpen op de accuduur en de prijs van de nieuwe notebooks. Is een RTX-laptop een interessante koop voor de veeleisende gamer?

In de desktopmarkt werden de nieuwe RTX 2080 Ti, 2080 en 2070 vorig jaar warm verwelkomd. De prestatietoename ten opzichte van de 10-serie was niet enorm en ook de prijs was aan de forse kant. Aan de andere kant probeerde Nvidia wel iets nieuws te bieden, in de vorm van realtime raytracing en intelligentere – zelfs kunstmatig intelligente – anti-aliasing, waarmee ongekend fraaie gamebeelden mogelijk moesten worden. Na de eerste high-end kaarten kwam Nvidia dit jaar ook nog met een ‘midrange’ exemplaar, al was ook die GeForce RTX 2060 nou niet echt goedkoop te noemen.

Met name raytracing, een overigens verre van nieuwe techniek om driedimensionale beelden te renderen, zorgt voor een flinke stap vooruit in beeldkwaliteit. Omdat hiermee de positie van afzonderlijke lichtstralen wordt berekend en gevolgd, is het mogelijk om met name reflecties veel realistischer weer te geven dan met rasterization, de gangbare rendermethode, mogelijk is. De keerzijde is dat er heel veel rekenwerk voor vereist is, waardoor deze techniek tot dusverre niet in realtime was toe te passen in moderne games. Ook de nieuwe RTX-videokaarten kunnen nog lang niet álles realtime raytracen. In Battlefield V, het eerste spel waarin je de Nvidia-raytracing aan het werk kan zetten, wordt het als aanvullende techniek gebruikt om bepaalde onderdelen van het beeld te berekenen. Een complete engine op basis van raytracing is iets voor de toekomst.

Mobiel raytracen

Niet lang na de 2060 kwam Nvidia ook met de mobiele variant van de nieuwe gpu’s. Net als bij de 10-serie zijn die in principe equivalent aan de desktopversies, maar dan uiteraard anders afgesteld ten einde het stroomverbruik te beperken. De 10-serie was een forse sprong vooruit op het gebied van mobiele grafische rekenkracht. Waar tot dat moment notebook gpu’s met dezelfde typeaanduiding toch een wat slap aftreksel waren van de tegenhangers op de desktop, leveren ook de GTX 1050, 1060, 1070 en 1080 die je in laptops tegenkomt bruikbare prestaties - zeker bij de native full hd-resolutie van de doorsnee notebook.

We waren dan ook benieuwd naar wat de opvolgers op dit vlak vermogen, en uiteraard ook naar wat de consequenties zijn voor het stroomverbruik. De komende tijd zullen we vele notebooks met RTX-videokaarten testen, maar voor nu maken we alvast de balans op in de vergelijking met de vorige generatie.