Acer Swift 5 Review Licht als een veertje met een 15"-scherm

Samengevat

De Swift 5 heeft een 15"-scherm en een gewicht van minder dan een kilogram. Dat is uitzonderlijk licht voor een laptop van dat formaat en heeft dan ook enkele nadelen. De prestaties van de cpu hadden beter gekund en het scherm is vrij makkelijk te torderen. Daar staat tegenover dat het scherm goed gekalibreerd is en de accuduur met acht en een half uur tijdens browsen al goed is en met dertien en half uur tijdens video helemaal hoge ogen gooit. Er is een m2-slot vrij, zodat er ook nog een extra ssd kan worden toegevoegd. De laptop is een uitkomst voor mensen die een relatief grote laptop met een zo laag mogelijk gewicht zoeken.

Pluspunten

Weegt minder dan een kilogram

Vrij m2-slot

Goed gekalibreerd scherm

Goede accuduur

Minpunten

Concurrenten met zelfde cpu zijn sneller

Scherm is te torderen

Kaartlezer ontbreekt

Iedere laptopfabrikant heeft tegenwoordig wel een dun en licht model in het aanbod. Voor mensen die hun laptop dagelijks meenemen, maakt een paar honderd gram een groot verschil en daarom verkoopt Apple bijvoorbeeld de MacBook (914 gram), HP de Spectre 13 (1120 gram) en MSI de PS42 (1194 gram). Dat zijn modellen met respectievelijk 12", 13,3" en 14"-schermen, en over het algemeen neemt het gewicht met de schermmaat toe. Dat geldt niet voor Acer, want dat bedrijf is er onlangs in geslaagd een laptop met een 15"-scherm te bouwen met een gewicht van minder dan een kilogram. Hoe Acer dat voor elkaar heeft gekregen en waar je op inlevert, lees je in deze review.

Een van de dingen die Acer heeft gedaan, is gebruikmaken van een magnesiumlegering voor de behuizing. Magnesium is nog iets lichter dan aluminium en het lijkt erop dat Acer een niet al te dik metaal heeft willen gebruiken om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Dat heeft tot gevolg dat je het scherm vrij gemakkelijk kunt torderen als je het bij de bovenste hoeken vastpakt en dat de behuizing meeveert als je druk zet op het gedeelte tussen de spatiebalk en de trackpad. Dat de behuizing die indruk geeft, is jammer, maar onvermijdelijk als je het gewicht van de laptop zo laag mogelijk wilt houden.

Als je de laptop openklapt, blijkt het scherm helemaal door te kunnen draaien totdat het vlak op tafel ligt. Doe je dat, dan steekt wel een klein ontwerpfoutje de kop op. Als je het scherm verder dan een graad of 125 openklapt, leunt de laptop niet meer op zijn rubberen voetjes, maar op de onderste schermrand en die is glad, waardoor de Swift 5 makkelijk kan gaan glijden. Til je de laptop voor de eerste keer op, dan voelt het in eerste instantie aan alsof je een mock-upmodel zonder interne hardware vasthoudt, want de laptop is ongeveer een derde lichter dan de afmetingen je doen verwachten. Een uitkomst voor mensen die prijs stellen op het gewicht van een 12"-laptop, maar dan met een 15"-scherm.

Voor randapparatuur heeft Acer de aansluitingen bijna allemaal aan de linkerkant geplaatst; alleen de hoofdtelefoonaansluiting zit rechts. Links zitten hdmi 1.4, twee usb 3.0-aansluitingen en een usb-c-aansluiting. Die laatste kun je gebruiken om de laptop mee op te laden, zolang je een lader hebt die 15 of 20 volt levert, maar je kunt hem ook gebruiken om beeld uit te sturen. Heb je de juiste dock liggen, dan kun je alsnog 4k-schermen op 60Hz aansluiten, wat met de gewone hdmi-aansluiting niet gaat. De maximale snelheid van de usb-c-aansluiting is 10Gbit/s, terwijl de andere aansluitingen op 5Gbit/s blijven steken. Een kaartlezer, in welke vorm dan ook, ontbreekt helaas.

Toetsenbord en touchpad

Hoewel licht, is de Swift 5 niet overdreven dun en dus heeft Acer er een 'normaal' toetsenbord met redelijk wat travel in kunnen lepelen. Daardoor kun je de hoeveelheid travel verwachten die bij een gemiddelde 15"-laptop hoort en uiteraard is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. Die verlichting is niet dimbaar, maar blijkt in een geheel verduisterde ruimte niet overdreven fel te zijn, dus de afwezigheid van verschillende standen is niet hinderlijk.

Voor authenticatie heeft Acer een vingerafdruklezer vlak onder het toetsenbord toegevoegd. Gezichtsherkenning heeft de laptop niet, maar inloggen met een vingerafdruk blijkt vlot te werken. De vingerafdruklezer zit bovendien niet in de touchpad, zoals we bij eerdere Acer-modellen gezien hebben, maar in de polssteun, waardoor je de hele touchpad kunt gebruiken waarvoor die bedoeld is.

Die touchpad is een Precision Touchpad, waarvan de aansturing dus netjes in Windows is geïntegreerd. De afmetingen zijn relatief klein doordat Acer het toetsenbord wat minder ver naar boven heeft geplaatst dan veel concurrerende fabrikanten doen. Druk je op de touchpad in de linker- of rechterhoek, dan voelt het wel wat goedkoop aan. Je kunt het oppervlak daar vrij ver indrukken, waardoor je zelfs onder het dunne metaal van de polssteun door kunt gluren.

Specificaties en benchmarks

De Swift 5 die wij hebben getest, is de goedkoopste uitvoering, die duizend euro kost en voor dat geld een Core i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd biedt. Er komt ook een Core i7-uitvoering beschikbaar met met 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. Beide versies zijn te krijgen in 'pure silver', zoals het model in deze review, en 'charcoal blue'. In België komen dezelfde uitvoeringen beschikbaar, maar dan ontbreekt de zilveren versie van de i7-uitvoering. Onder de naam Swift 5 Pro zullen er voor zakelijke gebruikers ook uitvoeringen met Windows 10 Pro verschijnen.


Acer Swift 5 SF515-51T-552D
Processor Intel Core i5-8265U
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 1,6GHz (3,9GHz)
Gpu Intel UHD Graphics 620
Werkgeheugen 8GB ddr4-2400, dualchannel
Ssd Hynix BC501 256GB
Wifi Intel Wireless-AC 9560
Scherm 15,6", 1920x1080 pixels, glanzend, touchscreen
Schermpaneel LG LP156WFA-SPG2
Gewicht 982 gram
Accu 53,9Wh
Besturingssysteem Windows 10 Home

De versie die wij hebben getest, is de instapper, met een prijs van duizend euro en een Core i5-processor, 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB. Volgens Acer weegt het systeem 970 gram en op onze weegschaal kwamen we op 982 gram, in ieder geval minder dan een kilogram dus.

Het is eenvoudig om de laptop open te maken, hoewel je wel een torx t5-schroevendraaier nodig hebt. Aan de binnenkant blijkt ook weer dat Acer er alles aan heeft gedaan om de laptop zo licht mogelijk te maken. Er is veel lege ruimte te vinden en het moederbordje is zo klein mogelijk gehouden. De ssd bestaat bijvoorbeeld uit een package die op het moederbord is gesoldeerd en dat geldt ook voor het werkgeheugen. De opslag is eventueel wel uit te breiden, want er zit een leeg m2-slot naast de accu.

Vervolgens kijken we naar de benchmarks en in Cinebench blijkt de Swift 5 geen indrukwekkende score neer te zetten. Hij presteert even goed als de vorige generatie Swift 5, hoewel hij een nieuwe en hoger geklokte processor heeft. Als we Intels Power gadget-software erbij pakken, blijkt waarom; de cpu is gelimiteerd tot een maximaal verbruik van 15 watt. De processor heeft ook een tdp van 15 watt, maar bij de meeste concurrenten wordt die limiet voor enige tijd overschreden en mag er soms wel 37 watt opgenomen worden, wat weer leidt tot hogere kloksnelheden.

Dat de nieuwe processor geen onzin is, blijkt wel uit de singlecoretest, waarin er genoeg ademruimte binnen het 15-wattbudget is om hoger te klokken dan de vorige generatie Swift 5, waardoor er alsnog een hogere score uit de test rolt.

Met Blender kijken we, in tegenstelling tot met Cinebench, naar wat een processor doet bij langdurige belasting. We renderen herhaaldelijk, gedurende een half uur, dezelfde afbeelding, en noteren de kortste en langste tijd. Gedurende die tijd wordt de processor langzamer naarmate er throttling optreedt, doordat de cpu te veel verbruikt of te warm wordt. In vergelijking met de Zenbook Flip met dezelfde processor valt de score van de Swift 5 dan toch tegen. De snelste tijd van de Swift is slechter dan de langzaamste tijd van de Zenbook. Het lijkt erop dat Acer met betere koeling en een agressiever energiebeheer meer snelheid uit de Swift 5 had kunnen halen. Andersom betekent het gebruik van een grotere heatsink ook weer dat het gewicht toeneemt en dat heeft Acer juist willen beperken. Het lage gewicht heeft dus zijn weerslag op de prestaties.

Opvallend zijn dan weer de prima prestaties in Lightroom en Photoshop, benchmarks waarin niet alleen de snelheid van de processor, maar ook dingen als geheugenbandbreedte een rol spelen. De scores in 3DMark en PCMark liggen meer in lijn met de prestaties die we in Cinebench en Blender noteerden.

Tot slot werpen we een blik op de prestaties van de Hynix nvme-ssd en daar is volgens de tracesbenchmark van PCMark weinig mis mee. Het is niet de snelste 256GB-ssd die we gezien hebben, maar behoort zeker tot de vlottere exemplaren.

Scherm en accuduur

Het scherm van de Swift 5 is, net als bij de vorige generatie, aanraakgevoelig. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen, omdat het scherm omrand is door een donkergrijze plastic bezel, terwijl de meeste fabrikanten bij touchscreens kiezen voor een grote glasplaat die scherm en bezels bedekt. De toepassing van een touchscreen heeft er ook toe geleid dat het scherm een glanzende afwerking heeft en dat zal niet iedereen aanspreken, vanwege de reflecties die daarin makkelijk ontstaan.

Met behulp van een colorimeter en CalMAN-software meten we de maximale helderheid van het scherm en kijken we naar het contrast. Over de maximale helderheid zijn we niet ontevreden, maar de grafiek geeft een wat vertekend beeld, want de Swift 5 eindigt bovenaan. Bij een laptop van duizend euro verwachten we echter niet minder dan een helderheid van 300cd/m². Van een ips-paneel, zoals in de Acer, verwachten we een contrast van minstens 1000:1 en dat wordt net gehaald. Het scherm voldoet dus aan de verwachtingen, maar is wat helderheid of contrast betreft, geen uitblinker.

Wat de kalibratie betreft, is het scherm wel een uitblinker. Op zich mag je voor duizend euro een accurate kleurweergave verwachten, maar dat valt maar al te vaak tegen. De Swift 5 heeft een iets te hoge kleurtemperatuur, maar een gemiddelde afwijking van 2,5ΔE is bijzonder goed. Dat geldt ook voor de weergave van de primaire en secundaire kleuren. Je kunt deze laptop dus goed gebruiken voor kleurkritische werkzaamheden, aangenomen dat alle Swift 5-laptops net zo goed gekalibreerd zijn als die van ons.

Accuduur

Op de vorige pagina hebben we de Swift 5 opengeschroefd en daarbij bleek dat er binnenin nog aardig wat loze ruimte over is. Die extra ruimte had Acer natuurlijk kunnen gebruiken voor een grotere accu, maar dat voegt ook weer extra gewicht toe. Uiteindelijk heeft Acer gekozen voor een accu van 53Wh, wat een vrij gemiddelde capaciteit is voor een 15"-laptop en volgens Acer goed moet zijn voor een accuduur van tien uur.

Tijdens browsen halen we de tien uur in ieder geval niet en blijven we op ruim acht en een half uur steken, wat voor een 15"-laptop netjes is. Kijken we continu naar een 1080p-video, dan blijkt de tien uur ruimschoots gepasseerd te worden. Is de laptop helemaal leeg, dan doet de bijgeleverde adapter er bijna drie en een half uur over om de accu weer vol te krijgen en dat is wel erg lang. In de PCMark-accutest blijkt de Acer het langste mee te gaan van alle laptops in dat lijstje, maar dat blijkt te komen doordat het energiebeheer het maximale verbruik van de cpu laag houdt, getuige de lage PCMark-score.

Conclusie

De Acer Swift 5 is de lichtste 15"-laptop die we ooit getest hebben en dat lage gewicht moet natuurlijk ergens vandaan komen. Dat komt onder andere door het gebruik van een lichte magnesiumlegering voor de buitenkant, die helaas ook tot gevolg heeft dat je het scherm bijvoorbeeld makkelijk kunt torderen. Het metaal geeft niet de indruk plastisch te kunnen buigen, maar je krijgt ook niet het gevoel van degelijkheid dat een veel zwaardere laptop biedt.

Er moeten, kortom, offers gebracht worden en het ontbreken van dat gevoel van degelijkheid is er een van. Iets anders is de koeling, die samen met een agressiever energiebeheer tot betere prestaties had kunnen leiden, want in een aantal benchmarks zijn de prestaties niet indrukwekkend voor een laptop met Whiskey Lake i5-processor.

Andersom leidt dat wel weer tot een prima accuduur. Die ligt tussen de acht en een half en dertien en een half uur, bij licht gebruik, zoals browsen of video kijken, maar ook onder belasting halen we een prima accuduur van vier uur en twintig minuten, waarmee de Swift 5 het beter doet dan veel concurrenten. Daarnaast is het scherm prima gekalibreerd en voor de liefhebbers is er een touchscreen ingebouwd. Het werkgeheugen is, ongetwijfeld voor de gewichtsbesparing, net als de ssd vastgesoldeerd. De opslag kun je gelukkig wel uitbreiden, dankzij de aanwezigheid van een vrij m2-slot.

Vervolgens kijken we uiteraard naar de prijs en dan is het de vraag waar je de Swift 5 mee vergelijkt. De versie met i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd kost duizend euro en op zich kun je die combinatie van specificaties al voor een euro of zevenhonderd krijgen. Je hebt dan echter geen laptop die minder dan een kilogram weegt. Kijken we in de Pricewatch naar lichte laptops, dan zijn er weinig laptops die rond dat gewicht zitten en van vergelijkbare hardware zijn voorzien. Apple heeft de MacBook en Toshiba de Portégé X30 en dan houdt het zo'n beetje op. Die kosten allebei bovendien al gauw een paar honderd euro meer dan de Swift 5 en dan blijkt dat Acer met deze laptop toch een interessant product heeft gebouwd. Dat geldt des te meer doordat het om een 15"-laptop gaat en de meeste lichte laptops een kleinere diagonaal hebben. De Swift 5 levert, kortom, veel scherm en weinig gewicht, en dat is een zeldzame combinatie die door Acer goed is uitgewerkt.