Huawei Mate 20 Review Veelzijdige telefoon met lange adem

Het nadeel van Huaweis strategie om Pro-versies van zijn smartphones uit te brengen, is dat er ook niet-Pro-versies bestaan. Zoals het weglaten van de naam Pro al doet vermoeden, gaat het om modellen met iets minder indrukwekkende specsheets. De aandacht voor de P20 viel vorig voorjaar helemaal in het niet bij die voor de P20 Pro; in de Pricewatch klikten jullie 33 keer zo vaak op die laatste.

Bij de Mate-serie is die verhouding anders. De Pro is ook nu weer populairder, maar in december en januari, ruim na het online gaan van de review van de Mate 20 Pro dus, klikten jullie 2,5 keer zo vaak op de Pro als op de Mate 20.

Dat ligt zeker niet aan de Mate 20 Pro. Het is namelijk een van de indrukwekkendste smartphones van 2018, maar de Mate 20 mag er zeker ook zijn. Hij heeft niet dezelfde camera's als de Mate 20 Pro, maar wel dezelfde soort cameraset-up met drie verschillende brandpuntsafstanden. Hij heeft bovendien een grote accu en lange accuduur. Daarnaast heeft hij een 3,5mm-jack, iets dat de Pro niet heeft. Wie twijfelt tussen de Mate 20 en Mate 20 Pro, zal een lastige keuze hebben, want geen van beide is perfect.

Accuduur en software

De Mate 20 heeft een 4000mAh-accu. Dat is een capaciteit die nu nog geldt als hoog, hoewel er steeds meer toestellen komen met dergelijke accu's. In de dagelijkse praktijk is het een makkie om de dag door te komen, maar twee dagen is een uitdaging voor mensen die hun telefoon veel gebruiken. De accuduur verschilt van persoon tot persoon en van dag tot dag, afhankelijk van het bereik op de plekken waar je bent, hoe zonnig het weer is en welke helderheid je fijn vindt, en hoeveel je je telefoon gebruikt. Vandaar dat we onze accutests draaien om een vergelijkend beeld te geven.

De resultaten in onze accutests zijn uitstekend. Dat wijkt af van de Pro-variant, die een energievretend scherm lijkt te hebben. In 4g gaat er wel een paar uur van de accuduur af, vermoedelijk omdat de modems in de Kirin-socs nog altijd niet zo energiezuinig zijn als die van Snapdragon-hardware. Hoe je het ook bekijkt, deze Mate 20 houdt het lang vol.

Voor een lcd is de score in de videotest ook uitstekend, een verdere aanwijzing dat het scherm met zijn witte subpixels niet zoveel stroom verbruikt om tot 250cd/m² te komen. De iPhone XR doet het nog iets beter, omdat iOS nu eenmaal zuiniger met stroom kan omgaan bij licht gebruik.

Het supersnelladen van de Mate 20 Pro ontbreekt op de Mate 20; hij gaat tot 22,5W. Dat is uitstekend en hij zit dan ook na een half uur voor 54 procent vol. Dat is precies evenveel als de Mate 10 Pro van een jaar ervoor. De Mate 20 Pro doet het uiteraard beter, want die kan laden met 40W. Het is fijn om een snellader te hebben voor de momenten dat je weinig tijd hebt om bij te laden.

Software

De Mate 20 draait Emui 9 over Android 9 Pie en de software is ongeveer dezelfde als die op de Mate 20 Pro. De donkere modus van de Pro-versie ontbreekt. Die modus is een accubesparingsmaatregel en een lcd bespaart daar geen stroom mee.

Huawei blijft een eigen weg volgen op het gebied van uiterlijk en fuctionaliteit van de software. Wie op zoek is naar iets met stock Android, moet ver, ver weg blijven van alles met een Huawei-logo. De software zit vol functies die daadwerkelijk nuttig zijn, zoals 'duale apps' om WhatsApp op de nummers van beide simkaarten te draaien. De software zit ook vol met eigen versies van Google-diensten, zoals HiTouch voor 'visueel winkelen' en Digitaal Welzijn, dat dezelfde functies biedt als de dienst van Google, maar dan gemaakt door Huawei.

De Mate 20 geeft standaard knoppen weer, maar wie net als op de Pixel 3 of iPhone X gebaren wil, kan daar ook voor kiezen. Terug is een veeg vanaf de linkerkant, home is een veeg van de onderkant van het scherm naar boven en multitasken is een veeg omhoog en dan even stilhouden. In theorie werkt dat goed en vaak gaat het prima, maar soms werkt het simpelweg even niet en dan veeg je je een ongeluk zonder dat de app op beeld sjoege geeft. Wel maakt het de ruimte van de knoppenbalk vrij en dat heeft de implementatie van Huawei voor op die van Google. Ook fijn is de belofte van drie jaar ondersteuning via updates, maar het is onbekend hoeveel upgrades naar nieuwe Android-versies er komen.

De software heeft ook nadelen. Zo blijft hij gebruikers standaard lastigvallen met diensten als de eigen 'keychain' bij het invullen van wachtwoorden. Zorgelijker is dat Huawei sinds dit jaar de bootloader heeft vergrendeld, een stap die de toch al niet bloeiende custom-romcommunity voor Huawei-toestellen verder in haar bestaan bedreigt.

Daarnaast kun je Huawei-telefoons niet langer los zien van de politiek. Onder meer de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben stappen genomen om Huawei-hardware te weren bij kritieke infrastructuur en het Nederlandse kabinet wilde dit jaar niet ontkennen dat zulke maatregelen er ook hier aankomen. Dat is ook nog niet bevestigd, maar de kans bestaat. Huawei-smartphones liggen vanwege de angst voor spionage niet in de schappen in de Verenigde Staten.

Nu is daar van alles tegenin te brengen. Vrijwel alle smartphones komen uit China, Huawei beheert het netwerk voor T-Mobile in Nederland en levert apparatuur aan providers in de Benelux. Zo zijn er meer redenen om dit niet als argument aan te dragen tegen het aanschaffen van een Huawei-smartphone. Er is nooit enig bewijs geleverd dat er backdoors zitten in de software van Huawei-hardware. Het omgekeerde bewijzen, dat er geen backdoors zijn, is zo goed als onmogelijk.

Camera's en hardware

Wie de Mate 20 en Mate 20 Pro naast elkaar legt, zal denken dat ze dezelfde camera's hebben, maar alleen de frontcamera is dezelfde: de IMX576 van Sony. De drie camera's achterop verschillen. Als je goed kijkt, kun je dat ook zien. Behalve dat de ledflitser aan de andere kant zit bij de Mate 20, is het hele camera-eiland een stuk kleiner en dat komt doordat kleinere camerasensors worden gebruikt.

Laten we beginnen met het doornemen van de hardware. Het gaat om drie camera's aan de achterkant, met brandpuntsafstanden van 17, 27 en 54mm in 35mm-equivalent: een groothoek-, een standaard- en een zoomlens dus. Die set-up is ideaal, want zo is de camera veelzijdig en kun je foto's maken van heel dichtbij, kun je veel op de foto zetten en kun je objecten van verder weg dichterbij halen.

Alle camera's zijn minder dan die van de Pro-versie. De primaire sensor, een Sony IMX380, is veel kleiner dan de sensor in de Pro; de groothoeklens met daarachter een Sony IMX351 is ook kleiner. De sensor achter de zoomlens, een Omnivision OV8856 of Sony IMX355, is wel groter dan die van de Pro, maar die biedt 2x zoom ten opzichte van de standaardcamera, waar dat bij de Pro 3x is.

Kortom: in hardware is de camera iets minder indrukwekkend en dat verschil is duidelijk te zien. Vooral als het donderder wordt, en in de Hollandse winter gebeurt dat al gauw, is de Mate 20 tot minder indrukwekkende plaatjes in staat dan de Pro-variant.

In vergelijking met de Pro is eigenlijk vrijwel alles minder: minder detail, mindere kleurweergave en minder scherpte. Dat geldt voor alle camera's. Het meest voor de primaire, maar ook de groothoeklens van de Pro doet het beter, zoals in de foto's met het bankje.

Nu is dat niet zo gek; de Pro is de veel duurdere smartphone en behoort tot de beste cameratelefoons op de markt. In het dagelijks gebruik is het echter ook fijn om de Mate 20 op zak te hebben. Met de combinatie van telelens en groothoeklens is hij veelzijdig, waardoor je veel objecten en situaties goed kunt vastleggen.

De camera-app is bijna dezelfde als die op de Pro, maar we hebben toch een opvallende wijziging gezien. In plaats van '0,6x' voor de groothoeklens noemt de interface dit 'breed'. Dat is een wat duidelijker en toegankelijker label, al is het niet echt correct. De Engelse term 'wide' is beter, maar een korte en duidelijke Nederlandse vertaling daarvan is lastig.

De interface is redelijk duidelijk en bevat voldoende opties, zoals het aanpassen van veel instellingen in de Pro-modus, het opslaan in rawformaat en het opslaan van video in h265 om ruimte te besparen.

Hardware

De Mate 20 is een heel complete telefoon. Zo zit er bovenop een ir-transmitter, die je kunt gebruiken als afstandsbediening voor tv's. Nu zou je daarmee kattenkwaad kunnen uithalen en bijvoorbeeld tv-schermen die in winkelcentra hangen voor reclame-uitingen, kunnen uitzetten of door de menu's van die tv's bladeren tot verbazing van willekeurige voorbijgangers, maar voor zulke grappen zijn Tweakers-reviewers véél te volwassen, toch?

Op de bovenkant zit verder een 3,5mm-jack, iets dat de Pro-variant niet heeft. Daarmee is de Mate 20 de enige recente high-end Huawei-telefoon met een 3,5mm-jack en dat is fijn. Dat maakt het mogelijk om eigen headsets aan te sluiten zonder dongle. De audio die eruit komt is prima voor oortjes, maar de telefoon heeft moeite om stevigere headsets aan te sturen.

De luidspreker zit onderop en daar komt een aardig hard geluid uit. De audio is beter dan bij de Pro-versie, die het geluid uit de usb-poort pompt. Het geluid klinkt door de plaatsing van de luidspreker eenzijdig, maar voor het kijken naar een videootje zo nu en dan werkt het prima.

Ontgrendelen doe je met de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Hij heeft ook gezichtsontgrendeling, maar dat werkt met alleen de frontcamera en is dus onveilig. De vingerafdrukscanner is van Goodix of Fingerprint Cards; Huawei werkt met beide leveranciers. De sensor van het Zweedse FPC is de meest luxe versie: de FPC1291. Dat is te merken ook; hij is gevoelig en loeisnel. Het is de snelste ontgrendeling die we tot nu toe op een smartphone tegenkwamen. Ontgrendeling werkt daarmee beter dan de infraroodscanner en vingerafdrukscanner achter het scherm van de Pro-versie.

De soc is ook een bijzondere. Huawei laat de Kirin 980 bij TSMC maken op 7nm. Hij heeft acht processorkernen. Er zijn twee A76-cores op 2,6GHz voor piekprestaties, twee A76-cores op 1,9GHz om hoge prestaties langere tijd vol te houden en vier A55-cores op 1,8GHz voor zuinigere modi. De gpu van de soc is de Mali-G76MP10. De Kirin 980 krijgt een Cat 21-lte-modem met een maximale downloadsnelheid van 1,4Gbit/s. Ook zou de chip wifisnelheden tot 1,7Gbit/s aankunnen. De soc ondersteunt verder lpddr4-2133MHz-geheugen.

De fabrikant gebruikt twee npu's in de soc. Npu staat voor neural network processing unit en dit onderdeel helpt bij berekeningen voor onder andere beeldherkenning. De Mate 20 Pro heeft 6GB lpddr4x-geheugen en 128GB ufs-opslag.

Er is geen goede manier om de prestaties van Kirin-socs goed te meten. Huawei heeft zelf lopen cheaten met benchmarks voor processors. De gpu's die Huawei in het afgelopen jaar gebruikte, bleken bovendien op dezelfde grafische benchmark minder textures te renderen, waardoor de framerates lager uitvielen dan was gebeurd als de gpu dezelfde frames had gerenderd als de concurrentie. Daardoor is de winst niet goed te meten.

Nog wel vermeldenswaardig is GPU Turbo, de techniek van Huawei om de prestaties van bepaalde games te boosten. Dat is geen cheat, maar daadwerkelijk een nuttige techniek om betere framerates te halen in populaire en intensieve games, door specifiek voor die spellen optimalisaties door te voeren in de firmware. De Mate 20 heeft ten opzichte van de Pro wel een iets gedowngradede modem; hij kan wifi- en 4g-snelheden aan die net iets minder razend snel zijn, maar in de praktijk merk je daar niets van.

Op het gebied van repareerbaarheid is het aardig. De glazen achterkant en de accu zijn met de juiste tools volgens teardowns relatief eenvoudig te vervangen. Het scherm is een moeilijkere klus, maar omdat het een lcd is, zal die reparatie niet zo duur zijn als bij de Pro.

Design en scherm

Het scherm van de Mate 20 is een lcd, maar wijkt af van andere lcd's in smartphones. Het heeft namelijk vier soorten subpixels in plaats van drie. Naast rood, groen en blauw is er ook wit. Nu is Huawei niet de enige die dat doet, want LG heeft hetzelfde gedaan voor de lcd van zijn G7 ThinQ van vorig jaar. En wie zijn oled-tv van heel dichtbij bekijkt, zal ongeveer datzelfde zien.

Nu heb je dus de Mate 20 en Mate 20 Pro, waarvan de een vier subpixels heeft en de ander twee. De Pro heeft een oledscherm met Diamond Pixels, een subpixelstructuur waarbij elke pixel twee subpixels heeft: rood-groen of blauw-groen.

Het is geen volledige rgbw-indeling; het is rgb-rgw. Elke tweede 'blauwe' subpixel is dus wit. Waarschijnlijk haalt Huawei de kleurfilter van die subpixel weg om dat voor elkaar te krijgen. Daardoor lijkt het meer op de Diamond-structuur dan je zou willen; ook daarin zitten half zoveel blauwe subpixels als je op basis van de resolutie zou denken. Zelfs met de bijziendheid van deze reviewer is dat van dichtbij niet te zien.

We hebben even de macrolens erbij gepakt en we zien duidelijk verschil tussen beide schermen. De witte subpixels zijn duidelijk te zien. Ze zitten schuin ten opzichte van elkaar, iets waarvan je in het dagelijks gebruik geen last hebt. Als je door een macrolens kijkt, zie je wel veel Italiaanse vlaggen.

Het scherm heeft een diagonaal van 6,53" en een resolutie van 2244x1080 pixels. Dat is een gekke 18,7:9-verhouding, een verhouding waarmee Huawei eerder heeft gewerkt. Veel andere smartphones zitten op 19:9. Het is een groot scherm, zoals het een Mate-smartphone betaamt.

We hebben het scherm doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software
en de maximale helderheid is dik in orde. De G7 ThinQ is niet te verslaan, maar die 730cd/m² is ook uitstekend. Hij is daarom ook prima af te lezen in direct zonlicht. Alle meldingen die je wilt bekijken, gaan prima en ook bij foto's maken kun je altijd goed zien wat er in de viewfinder gebeurt.

Ook op andere gebieden scoort het scherm prima. Het contrast is uitstekend voor een lcd, de kleurfout en grijswaardenfout blijven binnen de perken en de minimale helderheid is ook uitstekend. Het is een zeer goede lcd, een high-end toestel waardig.

Design

Het ontbreken van de infraroodscanner en het verplaatsen van de luidsprekergrille naar de uiterste bovenkant hebben tot gevolg dat de Mate 20 maar een kleine inkeping in het scherm nodig heeft. In een vergelijking met de Mate 20 Pro is dat duidelijk te zien.

Desondanks is de Mate 20 groter dan zijn Pro-variant, zoals dat al jaren het geval is. Met 158x77mm valt het echter best mee; de grootte is vergelijkbaar met die van de iPhone XS Max, maar de Mate 20 heeft kleinere bezels, waardoor in die behuizing een stuk meer scherm past.

De knoppen voor aan- en uitzetten en volume aanpassen zitten aan de rechterkant. De powerknop heeft een rood accent en bovendien een textuur om hem te onderscheiden van de volumeknoppen. De knoppen klikken prima en voelen goed aan.

De achterkant is van glas en heeft in sommige varianten een textuur, maar de versie die wij hebben getest, heeft een gladde afwerking en een donkerblauwe of donkergroene waas, afhankelijk van het licht. Hij is een beetje gevoelig voor vingervegen.

Een hoesje is aan te raden vanwege het gebruik van glas aan twee kanten. Dat is iets dat je met elke recente high-end smartphone hebt; we hebben vrijwel alleen maar behuizingen van glas gezien in het afgelopen jaar. De behuizing voelt verder stevig en rigide aan. De telefoon buigt niet makkelijk mee en we horen niet het loslaten van de lijm, zoals bij de Pro-versie.

Specificaties

Mate 20-serie Mate 20 Pro Mate 20
Behuizing Gebogen glas aan voor- en achterkant
ip68: waterdicht
157,8mm
72,3mm
8,6mm
Gebogen glas aan achterkant
ip53: bestand tegen druppels
158,2mm
77,2mm
8,3mm
Scherm 100,2cm², 6,39"-oled,
diamondpixels, brede inkeping
3120×1440px, 19,5:9
107,5cm² 6,53"-lcd,
rgbw met vierde, witte subpixel, kleine inkeping
2244×1080px, 18,7:9
Processor Kirin 980
2× A76 @ 2,60GHz
2× A76 @ 1,92GHz
4× A55 @ 1,80GHz
ARM Mali-G76MP10 @ 720MHz
'Dual NPU'
Kirin 980
2× A76 @ 2,60GHz
2× A76 @ 1,92GHz
4× A55 @ 1,80GHz
ARM Mali-G76MP10 @ 720MHz
'Dual NPU'
4g en wifi Lte cat 21, 1,4Gbit/s down
Wifi-ac wave 2, 1,7Gbit/s
Lte cat 16, 1Gbit/s down
Wifi-ac wave 2, 1,7Gbit/s
Geheugen 6GB lpddr4x @ 2133MHz, 34,1GB/s 4GB lpddr4x @ 2133MHz, 34,1GB/s
Opslag 128GB ufs 2.1
Uitbreidbaar via Huawei NM-card
128GB ufs 2.1
Uitbreidbaar via Huawei NM-card
Camera's 1. 40Mp, 1/1,75", f/1.8, 27mm
2. 20Mp, f/2.2, 16mm-groothoek
3. 8Mp, f/2.4, 81mm-telelens, 3× zoom
Front: 24Mp
1. 12Mp, f/1.8, ong 27mm
2. 16Mp, f/2.2, 16mm-groothoek
3. 8Mp, f/2.4, ong 54mm-telelens, 2× zoom
Front: 24Mp
Biometrie 3d-gezichtsherkening met infrarood
Optische vingerafdrukscanner achter scherm
met 'dynamic pressure sensing'
Vingerafdrukscanner op achterkant
Accu en laden 4200mAh-accu
40W Huawei Supercharge
15W draadloos laden
'Omgekeerd laden'
4000mAh-accu
22,5W Huawei Supercharge
Poorten Usb-c Usb-c, 3,5mm

Conclusie

Het is een welhaast filosofische vraag: wat betekent het woord 'Pro' in de naam van een product? Huawei heeft ervoor gekozen om de Mate 20 Pro te voorzien van nieuwe technieken, grotere camera's en een oledscherm. Het is daarmee duidelijk de vooruitstrevendere telefoon, maar wat ons betreft is voor velen de Mate 20 niet-Pro de betere keuze.

Immers, voor veel minder geld, 650 euro voor de niet-Pro tegen 925 euro voor de Pro, krijg je een telefoon met grotendeels dezelfde hardware, software en functies. De Mate 20 heeft bovendien wat dingen voor op zijn Pro-broer. Hij heeft een veel betere accuduur, een helderder scherm dat comfortabeler af te lezen is in direct zonlicht, een snellere manier van veilige ontgrendeling en een 3,5mm-jack.

De Mate 20 heeft drie nadelen ten opzichte van de Pro, en die zitten in één ontwerpelement achterop; de camera's zijn alle drie minder dan die van de Pro en het verschil is vrij duidelijk, vooral als er minder licht is. Op zichzelf staand heeft hij uiteraard meer nadelen: een vergrendelde bootloader draait eventuele support van custom roms de nek om, de software is iets dat je moet liggen en hij is redelijk groot.

In zijn prijsklasse moet de Mate 20 opboksen tegen onder meer de OnePlus 6T, Samsung Galaxy S9, LG G7 ThinQ en Huaweis eigen P20 Pro van vorig jaar. Dat is formidabele concurrentie, maar hij heeft genoeg in huis om veel kopers tevreden te stellen. Wie stevig let op accuduur, moet deze telefoon zeker op zijn shortlist hebben staan.