Microsoft opent kluis: 60.000 patenten vrij, technologie gratis voor gebruik

Microsoft maakt tweederde van al zijn patenten beschikbaar voor de leden van het Open Invention Network. Hierdoor zijn 60.000 patenten vrij te gebruiken voor software-ontwikkelaars van dat netwerk. Die kunnen nu zonder angst gebruik maken van technologieën die eerder beschermd werden door de patenten.

Microsoft heeft in totaal zo’n 90.000 patenten in handen, waarvan het er nu 60.000 royaltyvrij beschikbaar maakt die betrekking hebben op besturingssysteem Linux. 

De patenten rond besturingssysteem Windows zijn geen onderdeel van deze afspraken, zeggen woordvoerders tegen techsite ZDnet. 

Gratis

Ontwikkelaars en bedrijven die deel uitmaken van het OIN kunnen nu de broncode van Microsoft-patenten gebruiken om met meer vrijheid software te ontwikkelen.

Door de toetreding hoeven de OIN-leden niet meer bang te zijn dat Microsoft ze aanklaagt. Ook hoeven zij niet te betalen als zij gebruik maken van broncodes die eerder vielen onder de patenten van het bedrijf.

Microsoft kon RTL Z geen verdere toelichting geven over de toetreding van het bedrijf tot OIN, maar verwijst naar een blogpost van topman Erich Anderson.

Geen fan van open source

De toetreding van Microsoft tot het netwerk is opvallend. In het verleden kocht het netwerk zelfs patenten van de techreus, om te voorkomen dat patenttrollen misbruik zouden maken van die patenten. En nu sluit het bedrijf zich dus aan bij dat netwerk.

Topman Anderson schrijft dat het voor velen als een verrassing komt, omdat 'het geen geheim is dat er frictie was tussen Microsoft en de open source gemeenschap over patenten'.

Schending intellectueel eigendom

Dat lijkt een understatement. Want aan de ene kant verdiende het bedrijf miljarden aan de patenten die het in handen heeft. In 2014 verdiende het bedrijf 3,4 miljard dollar met patenten rond het mobiele besturingssysteem Android.

En de techreus klaagde in het verleden regelmatig bedrijven aan wegens schending intellectueel eigendom op basis van hun patenten.

Linux 'een kanker'

Voormalig Microsoft-ceo Steve Ballmer beschreef het open source besturingssysteem Linux in 2001 zelfs als ‘een kanker’. Ontwikkelaars voor het systeem zouden intellectueel eigendom kapot maken. Daar kwam hij twee jaar geleden op terug.

Erich Andersen schrijft nu dat het bedrijf hoopt dat er meer bedrijven zich aansluiten bij het consortium, waar ook Google, Philips en IBM toe behoren.

Github

Eerder dit jaar zette Microsoft ook al een opvallende stap richting de opensourcegemeenschap, toen het het opensourcecodeplatform Github overnam voor 7,5 miljard dollar.

Bij die overname beloofden zowel Microsoft als Gihub dat het niet zou rommelen aan het open en toegankelijke karakter van het platform. Github-oprichter Chris Wanstrath zei toen dat het Microsoft een aantal jaar geleden door veel mensen als vijand van opensourcesoftware werd gezien, maar dat dit ondertussen wel veranderd is.