1Password stopt met browserextensies te ondersteunen

1Password, de populaire wachtwoordmanager, zet de ondersteuning voor browserextensies stop. Dat maakt het bedrijf bekend in een support-bericht.

Dat 1Password de ondersteuning voor browserextensies stopzet, heeft te maken met veranderingen in Google Chrome. In 2023 stopt de browser, net als meeste andere browsers die op Chromium gebaseerd zijn, met de ondersteuning voor Manifest V2. Manifest V2 is belangrijk voor de manier waarop die extensies ontwikkeld en onderhouden worden, maar wordt binnenkort vervangen voor Manifest V3.

Die verandering houdt in dat browserextensies aan het nieuwe protocol aangepast moeten worden. 1Password zal zijn browserextensies niet aanpassen aan Manifest V3.

Dat wil echter niet zeggen dat de wachtwoordmanager de handdoek in de ring gooit. Door te upgraden naar 1Password 8 blijft de wachtwoordmanager voor desktopgebruikers bruikbaar – binnenkort zal het zelfs de enige manier zijn waarop de wachtwoordmanager nog toegankelijk is.

1Password 8: opslag in de cloud
Of gebruikers van de wachtwoordmanager ook allemaal staan te springen om die overstap te maken? Waarschijnlijk niet: met 1Password 8 introduceerde de wachtwoordmanager namelijk cloudopslag. Je wachtwoorden worden dan versleuteld en bijgehouden in de cloud. Dat brengt enkele voordelen met zich mee: je wachtwoorden zijn meteen op meerdere apparaten beschikbaar en hoeven niet meer lokaal opgeslagen te worden.

Die cloudopslag is een verplicht onderdeel van 1Password 8, waarvoor veel gebruikers terugschrikken. De vrees is namelijk dat de wachtwoorden, indien de wachtwoordmanager gehackt wordt, online beschikbaar worden gesteld.

Hoe het precies duurt vooraleer de extensies stoppen met werken is niet precies geweten. De schuld daarvoor ligt bij Google: het bedrijf stelde de uitrol van Manifest V3 al meermaals uit.