Windows 11 op virtual machine gratis voor ontwikkelaars

Microsoft gaat Windows 11 gratis aanbieden, hetzij op een virtual machine. Daarmee wil de softwaregigant het ontwikkelaars makkelijker maken.

De drempel voor ontwikkelaars om toepassingen te maken voor Windows 11 wordt zo weer wat kleiner. Door het besturingssysteem in een virtual machine te simuleren, hoeft er geen ‘echte, volledige’ Windows-installatie aan te pas te komen. Programmeurs krijgen bovendien ook toegang tot ontwikkelaarstools, SDK’s en previews, laat Microsoft weten.

Virtual machine beperkt in tijd
Ontwikkelaars die van de virtual machine gebruik willen maken, moeten zich wel voor 23 mei aanmelden. Tot dan is de gratis ontwikkelaarsversie beschikbaar. Na die datum zullen gebruikers melding krijgen dat de huidige versie afloopt. De virtuele Windows 11-pc zal zich dan elk uur automatisch afsluiten.

App-ontwikkelaars die zich aanmelden krijgen een Windows 11 Enterprise-SKU, Windows Terminal, Visual Studio 2022 Community Edition, Windows Subsystem for Linux 2 en Ubuntu. De virtuele machine draaien kan in VMWare, Hypber-V (Gen 2), VirtualBox en Parallels.