Microsoft wil ons laten chatten met zoekmachine Bing

Microsoft gaat een uitgebreidere versie van ChatGPT inbouwen in zijn zoekmachine Bing. Gebruikers kunnen binnenkort veel gerichtere vragen stellen aan de zoekmachine. Ook kunnen ze met Bing chatten en de zoekmachine opdrachten geven.
"Deze technologie gaat zo'n beetje elke categorie software totaal veranderen", zei topman van Microsoft Satya Nadella dinsdagavond tijdens een presentatie. Hij liet weten dat Microsoft veel tijd en moeite heeft gestoken in het veilig houden van de techniek. Zo zal Bing bijvoorbeeld geen lijstje verstrekken met benodigdheden voor een terroristische aanslag.

Microsoft wil de eerste zijn met een zoekmachine die geholpen wordt door kunstmatige intelligentie. Het bedrijf hoopt daarmee marktaandeel van Google af te kunnen snoepen. Google heeft al een eigen concurrent aangekondigd, die op dit moment door een beperkt aantal mensen wordt getest.

OpenAI, de maker van ChatGPT, gooide de afgelopen tijd hoge ogen met zijn chatbot. Microsoft besloot daarop in de komende jaren 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) in het bedrijf te investeren.

De Bing-zoekmachine van Microsoft gaat op een uitgebreidere versie van ChatGPT draaien, vertelde topman Sam Altman van OpenAI tijdens de presentatie. Nog niet alle mogelijkheden van dat programma zijn direct beschikbaar.

Microsoft gaat de vernieuwde zoekmachine wereldwijd beschikbaar maken. De softwaregigant doet dat wel in kleine stappen door steeds iets meer mensen en mogelijkheden toe te voegen. Een beperkte versie van het vernieuwde Bing kan nu al getest worden. Voor volledige toegang moeten gebruikers zich inschrijven.