Apple wil van “Hey Siri” gewoon “Siri” maken

Binnenkort zeg je niet meer "Hey Siri" om de Apple-assistent te activeren, maar gewoonweg "Siri". De verandering komt ten laatste in 2024.

Volgens Mark Gusman, Apple-kenner en journalist bij Bloomberg, moet je in de toekomst enkel “Siri” zeggen om een stemcommando aan de assistent te kunnen geven. Dat schreef hij in zijn “Power On”-nieuwsbrief. Naast het verkorte activatiecommando werkt Apple nog aan een betere integratie in derde-partijapplicaties. De assistent zou de gebruiker ook beter moeten leren begrijpen en sneller de juiste actie uitvoeren.

Technisch huzarenstukje
De implementatie van de verkorte activatie is geen sinecure. Het is namelijk veel moeilijker voor de assistent om enkel “Siri” te verstaan in allerlei verschillende talen en dialecten. Een tweede woord, zoals nu het geval is, vergroot de kans dat Siri het commando zal oppikken. Dat eerste woord laten vallen, is een technische uitdaging. Niet alleen moet de AI achter de assistent extra training krijgen voor al die talen, er komt ook heel wat programmeren bij kijken.

Lees ook: Siri krijgt genderneutrale stem in iOS 15.4
Apple is al enkele maanden bezig aan het verkorte activatiecommando. Het wordt zelfs al getest onder het personeel. Met die data kan de AI namelijk verder getraind worden. De verandering wordt ten laatste 2024 voorzien, maar Apple mikt eventueel ook al op een release in 2023.

Amazon deed het Apple al voor
Door het activatiecommando in te korten, volgt Apple in de voetsporen van Amazon, waar Alexa nu simpelweg geactiveerd kan worden met “Alexa” in plaats van “Hey Alexa”. Bij Google moet je nog altijd “Ok Google” of “Hey Google” zeggen, maar is de activatie niet meer nodig bij opeenvolgende commando’s. Door “Hey” te laten vallen, zou Apple opeenvolgende commando’s ook sneller kunnen laten gaan.