Apple-oprichter Steve Jobs geëerd met online archief

Vrienden en familie van Apple-oprichter Steve Jobs hebben het online Steve Jobs Archive geopend. Het archief moet bezoekers inspireren met anekdotes, audio- en videofragmenten, foto's en ander niet eerder gepubliceerd materiaal.
Door onze techredactie
Laurene Powell Jobs, de weduwe van Jobs, opende het archief tijdens de Code-conferentie van Vox Media. Het archief gaat volgens Powell Jobs niet over tastbare herinneringen aan haar overleden man, maar vooral over ideeën.

Jobs, die overleed op 5 oktober 2011, wordt gezien als visionair. Onder zijn leiding introduceerde Apple diverse producten die de techwereld hebben veranderd, zoals de iPod en iPhone.

De Apple iPod was de opvolger voor de Walkman en later de draagbare cd-speler. In plaats van een cd of cassettebandje kon muziek meegenomen worden als MP3-bestand. De iPod was daarmee de opstap voor muziekstreamingdiensten zoals Spotify.

Met de introductie van de iPhone in 2007 gaf Apple aan hoe een smartphone volgens het bedrijf moet werken en eruitzien. Dat idee werd in de jaren daarna door alle smartphonefabrikanten overgenomen.

De smartphones van dit moment hebben nog steeds veel kenmerken die de eerste iPhone ook had, zoals een aanraakscherm voor de bediening.

'De mens kan de wereld veranderen'
Volgens Powell Jobs kwam haar man tot het inzicht dat alles buiten de natuur is ontworpen en gebouwd door mensen. Jobs ontdekte dat je als mens alles buiten de natuurlijke wereld kunt veranderen en oprekken. Dat was volgens hem de manier waarop menselijke vooruitgang plaatsvindt.

Het archief is op dit moment nog een vrij simpele website, maar zal in de komende maanden verder uitgebreid worden.