Google Pixel 3 XL review: het beste van Android op een goed toestel

De Pixel 3 XL is alweer de derde generatie Google-smartphone en uiteraard hebben we ‘m grondig getest. Het is opnieuw een prima toestel, maar heeft – net als zijn voorgangers – ook de nodige minpunten. Je leest er alles over in deze uitgebreide review.

Dit is de Google Pixel 3 XL review

Bij de aankondiging van nieuwe smartphones weten we vaak wat we kunnen verwachten, maar de presentatie van de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL was een verhaal apart. We kunnen ons niet herinneren dat er Android-toestellen ooit zó uitvoerig zijn gelekt als de nieuwe vlaggenschepen van Google. Er verschenen foto’s, video’s en er waren zelfs al volledige reviews online te lezen voordat de telefoons überhaupt aangekondigd waren.

Dat maakte het Made by Google 2018-event meer een formaliteit dan een spannende presentatie, al keken er toch veel mensen uit naar de nieuwe smartphones. Ze laten namelijk zien hoe Android er volgens Google uit moet zien, en welke kant het besturingssysteem op gaat. Google presenteerde een tweetal met verschillende formaten; wij gingen met de grotere Pixel 3 XL aan de slag.

Herkenbaar, maar fijn design

Het design van de Pixel 3 XL is niet gek veel veranderd ten opzichte van de Pixel 2 XL, maar heel erg vinden we dat niet. De combinatie van mat en glazend op de achterkant oogt fraai en maakt het een herkenbare smartphone. Nieuw is dat de behuizing volledig van glas is, en daardoor ook draadloos opladen ondersteunt.

Google heeft echter gekozen voor een grotendeels matte afwerking van het glas, wat je bijvoorbeeld ook ziet bij de Midnight Black-versie van de OnePlus 6T. De achterkant is hierdoor veel minder gevoelig voor vingerafdrukscanner en vetvlekken, en voelt ook wat stroever dan een standaard glazen achterkant. Aan de rechterkant zitten de aan/uit- en volumeknoppen, onderaan de usb-c-poort en simkaartslot.

De Pixel 3 XL heeft met 158 bij 76,7 bij 7,9 millimeter vrijwel dezelfde afmetingen als zijn voorganger, maar Google heeft er wel een groter 6,3 inch-scherm in weten te stoppen. Met 185 gram is de Pixel 3 XL ook ietsjes zwaarder, maar dit verschil is nauwelijks merkbaar. Belangrijker is dat de smartphone stevig en luxe aanvoelt en door de IP68-certificering ook stof- en waterdicht is.

Scherm met flinke notch

Bij het scherm zien we grotere veranderingen. Als gezegd is het een stukje groter geworden (6,3 in plaats van 6 inch), maar vooral de kwaliteit van het display is er op vooruit gegaan. Waar het scherm van de Pixel 2 XL een blauwe tint kreeg als je het kantelde, is dit bij zijn opvolger verdwenen.

Ook de fletse kleuren – die later door Google werden opgelost met een update – zijn er niet meer, en de algemene kwaliteit is simpelweg dik in orde. Daarnaast zijn de randen rond het scherm aanzienlijk dunner, waardoor ook de resolutie is aangepast naar 2960 bij 1440 pixels. Wel opvallend is dat de maximale helderheid niet bijzonder hoog is: het is nét genoeg op een zonnige dag, maar veel andere high-end Android-telefoons hebben een helderder display.

We kunnen er natuurlijk niet omheen: de notch van de Pixel 3 XL. Al voor de aankondiging deed de inkeping in het scherm veel stof opwaaien, omdat ‘ie behoorlijk groot is en een flinke hap uit het scherm neemt. In de notch zit de dubbele frontcamera en stereospeaker verwerkt, en mede daardoor is ‘ie een stuk breder dan bij de concurrentie.

Eerlijk is eerlijk: het ziet er gewoonweg lelijk uit. Gecombineerd met de dikke bezel aan de onderkant (die er zit voor de andere stereospeaker) maakt dit dat de Pixel 3 XL een gek uiterlijk heeft. Zelf kon ik er wel aan wennen, maar ik kan me voorstellen dat je de normale Pixel 3 – ondanks zijn dikkere schermranden – een mooier toestel vindt. Bovendien is het zo dat door de notch van de 3 XL er maar een paar meldingen passen in de notificatiebalk, en dat is vervelend.

Hardware is niets bijzonders

Wat pure specificaties betreft is de Pixel 3 XL een redelijk rechttoe-rechtaan vlaggenschip. Het toestel beschikt over de Snapdragon 845-chip en heeft standaard 64GB aan opslag. Wel opvallend is dat er ‘slechts’ 4GB RAM is, terwijl veel fabrikanten al kiezen voor 6GB (of zelfs 8GB).

Het is echter voldoende om Android vloeiend te draaien en tijdens mijn testperiode ben ik niet tegen vastlopers of haperingen aangelopen. Het is wel de vraag hoe goed de Pixel 3 XL draait na één of twee jaar intensief gebruik. Aan de achterkant zit de vingerafdrukscanner, en die werkt snel en accuraat.

Helaas heeft de smartphone geen koptelefoonaansluiting. Hoewel dat anno 2018 bijna standaard is, blijft het een beetje vervelend, zeker omdat de Pixel 3 XL niet bijzonder dun is en ook geen hele grote accu heeft. Gelukkig levert Google wel een setje Pixel Buds – die een usb-c-aansluiting hebben – en usb-c-adaptertje mee om alsnog bedrade headsets aan te sluiten.

Redelijk uniek is dat de Google-telefoon stereospeakers aan de voorkant heeft, en die klinken behoorlijk hard en goed. Helaas heeft de Pixel 3 XL wel last van een bug die ervoor zorgt dat de speakers een raar, zoemend geluid maken als je het volume wat lager hebt staan. Het is een bug die ook op mijn toestel opdook en het is een ronduit gekke fout. Google heeft echter beloofd dit op te lossen middels komende software-updates.

Software als grote kracht

Eén van de belangrijkste redenen om voor de Pixel 3 XL te kiezen is natuurlijk de software. Googles eigen smartphones draaien op een stockversie van Android en krijgen direct de nieuwste Android-versies en beveiligingspatches. Je kunt rekenen op minimaal drie jaar ondersteuning, wat betekent dat de smartphone tot zeker oktober 2021 alle updates ontvangt.

Op het nieuwe Google-vlaggenschip draait Android 9.0 (Pie), zonder poespas of overbodige apps. Daardoor draait de software enorm soepel. Android Pie heeft features als een nieuwe gebarenbediening – die overigens standaard is ingeschakeld op de Pixel 3 (XL) -, betere notificaties en efficiënter energieverbruik door Adaptive Battery en Adaptive Brightness. Ook belangrijk is Digitaal Welzijn, waarmee Google smartphonegebruik tegen wil gaan en je tools geeft om het gebruik van je telefoon in kaart te brengen.

Met Digitaal Welzijn kun je app-timers instellen om te voorkomen dat je een app te veel gebruikt. Ook handig is Wind Down, dat ervoor zorgt dat je je smartphone minder vaak mee naar bed neemt. Is het tijd om te gaan slapen? Dan wordt het scherm van je smartphone grijs. Hierdoor is het minder verleidelijk om je telefoon erbij te pakken, aangezien alle kleuren weg zijn. Apps ogen minder interessant en je hersenen worden niet wakker gehouden door allerlei kleurtjes.

Een kleine feature die het benoemen waard is, heet ‘Omdraaien voor Sst..’. Hiermee schakel je de Niet storen-modus in door de Pixel 3 XL simpelweg met het scherm naar beneden te leggen. Het klinkt simpel, maar het is een hele fijne manier om even aan alle appjes en andere notificaties te ontsnappen.

De beste camera nu nog beter

Een ander hoogtepunt is de camera. De Pixel 2 gooide vorig jaar hoge ogen met zijn camera en Google doet er met de derde generatie nog een schepje bovenop. De zoekgigant is wel wat koppig en houdt vast aan een enkele lens aan de achterkant, waar andere fabrikanten voor twee, drie of zelfs meer camera’s kiezen. De Pixel 3 XL heeft een enkele 12,2 megapixel-camera met een diafragma van f/1.8 en optische beeldstabilisatie.

Google leunt op zijn camerasoftware om te compenseren voor die tweede lens, en dat pakt opnieuw erg goed uit. De Pixel 3 XL maakt uitstekende foto’s en behoort opnieuw tot de absolute top op het gebied van smartphonefotografie. Vooral fijn is dat het toestel in vrijwel elke situatie een goede foto maakt, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Het detail en de kleuren zijn altijd in orde, ook als je foto’s maakt bij minder daglicht. Ook portretfoto’s zien er enorm goed uit.

Misschien wel de tofste feature is Night Sight (of ‘Nachtzicht’). Hiermee maak je veel betere foto’s in het donker, omdat de camera meer tijd neemt om licht op te vangen en zo een helderder, scherper plaatje produceert. Het duurt dan ook een paar seconden voordat de foto gemaakt is, maar het resultaat is vaak indrukwekkend. De nachtmodus is bij vlagen magisch en tovert een fletse nachtfoto om tot een plaatje dat echt vele malen beter is.

Met het nieuwe Top Shot-feature maak je minder vaak een mislukte foto, omdat er ook voor en nadat je op de sluiterknop drukt beelden worden opgenomen. Knipper je bijvoorbeeld net op het verkeerde moment met je ogen, dan kun je achteraf een beter shot kiezen. Hiervan zie je automatisch een melding in beeld, en dit werkt erg goed.

Ook nieuw is de dubbele frontcamera (8 + 8 megapixel), waarmee je prima selfies maakt. Eén camera heeft een wijde lens, waardoor je meer mensen op beeld kunt zetten. Handig voor groepsselfies bijvoorbeeld. In de camera-app zie je een balkje om in of uit te ‘zoomen’. Wel opvallend is dat de extra camera aan de achterkant niet wordt voor gezichtsherkenning: die feature ontbreekt compleet.

Andere nieuwe features zijn Super Res Zoom, dat de bewegingen van je handen gebruikt om digitale zoom te verbeteren, en Motion Auto Focus. Door dat laatste blijft de camera ook op een onderwerp gefocust als deze beweegt. Al met al is het indrukwekkend wat Google allemaal uit de Pixel 3-camera weet te persen.

Middelmatige accuduur

De accu is met 3430 mAh niet bijzonder groot en zelfs iets kleiner dan de accu van de Pixel 2 XL (3520 mAh). De accuduur is precies wat je zou verwachten: niet spectaculair. Op een volle lading haal je bij normaal gebruik het einde van de dag, maar meer moet je er niet van verwachten. Gebruik je de telefoon intensief, dan is het prima mogelijk om de accu voor het einde van de dag leeg te trekken.

Google levert een snellader mee en daarmee gaat opladen redelijk, maar niet heel snel. Het duurt ruim twee uur om de accu helemaal te vullen en toestellen als de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro (die tevens een grotere batterij hebben) doen dit sneller. Wel is het stroomverbruik op standby minimaal en je profiteert natuurlijk van de slimmigheden in Android Pie.

Door de glazen behuizing is draadloos opladen ook mogelijk en dat is een fijne toevoeging. Helaas heeft Google wel voor een gekke beperking gekozen, want snel draadloos opladen (met een vermogen van 10 Watt) kan alleen met de Pixel Stand. Die kost 79 euro en is ook niet in de Benelux verkrijgbaar.

Alle andere draadloze opladers gaan met de Pixel 3 XL tot 5 Watt en dat is erg traag. Het duurt dan zo’n vier tot vijf uur om de telefoon helemaal op te laden. De Pixel Stand voegt wel wat toffe functionaliteiten toe, zoals een ‘sunrise alarm’ en de optie om de telefoon dan als een soort Google Home te gebruiken. Meer hierover lees je binnenkort in onze review van de Pixel Stand.

Conclusie Google Pixel 3 XL review

De Pixel 3 XL is één van de beste Android-telefoons van 2018 en de beste smartphone die Google tot nu toe heeft gemaakt. Toch zouden we het toestel niet zomaar aan iedereen aanraden, en dat heeft meerdere redenen. Zo heeft de Pixel 3 XL een wat raar uiterlijk door zijn grote notch, geen indrukwekkende accuduur en andere beperkingen. Daarnaast is de smartphone met 949 euro behoorlijk duur; veel Android-toestellen met ongeveer dezelfde hardware zijn inmiddels goedkoper.

Toch is de software nergens beter als op de nieuwe Pixel-telefoon en aan de camera’s kunnen weinig smartphones tippen. Ook het scherm, de prestaties en het design zijn prima en je krijgt drie jaar lang direct de nieuwste updates. Vind je dit belangrijk, dan is het de moeite waard om de Pixel 3 XL te kopen. Zo niet, dan zijn er genoeg alternatieven die niet per se veel voor de Google-telefoon onderdoen.

Google Pixel 3 XL kopen

De Google Pixel 3 XL is niet officieel in Nederland uitgebracht, maar kun je hier toch bij verschillende webwinkels kopen. In onze prijsvergelijker vind je de prijzen voor een losse Pixel 3 XL op een rijtje. Houd er wel rekening mee dat je iets meer betaalt. Van plan de smartphone in het buitenland aan te schaffen? Check dan onze gids voor het kopen van de Google Pixel 3 en 3 XL.