Europese consumentenorganisaties klagen over misleiding door Google

Europese consumentenorganisaties beweren dat Google consumenten misleidt. Het techconcern zou er zo voor willen zorgen dat het hun persoonlijke gegevens mag gebruiken.

Verschillende Europese consumentenbonden, die onder de koepelorganisatie BEUC vallen, hebben een klacht ingediend bij de privacywaakhonden in hun eigen landen. De organisaties maken zich vooral zorgen over de manier waarop Google zijn aanmeldproces heeft vormgegeven.

Bij het aanmelden voor een account kunnen gebruikers op verschillende manier toestemming geven voor datagebruik door Google, maar de teksten die het Amerikaanse bedrijf daarbij gebruikt zijn volgens de consumentenorganisaties "onduidelijk, incompleet en misleidend". De opties die meer privacy bieden worden bovendien omschreven alsof ze minder voordelen bieden. "Hierdoor wordt de consument gehinderd bij het maken van een geïnformeerde keuze."

Google bestrijdt de beschuldigingen en stelt dat de keuzes duidelijk omschreven zijn en zo ontworpen zijn dat ze makkelijk te begrepen zijn. "We willen juist dat deze keuzes simpel en duidelijk zijn."