'EU legt techreuzen strengere regels over nepfilmpjes op'

Techbedrijven als Google, Twitter en Facebook-moederbedrijf Meta moeten meer maatregelen nemen tegen nepfilmpjes en nepaccounts. Op overtreding van de nieuwe, strengere EU-regels komen grote boetes te staan.

Donderdag komt de Europese Commissie met een nieuwe richtlijn over desinformatie, meldt Reuters op basis van ingewijden. Die moet de huidige vrijwillige afspraken uit 2018 vervangen. Met de nieuwe regels moeten de techbedrijven 'duidelijk beleid aannemen en implementeren met betrekking tot ongeoorloofd manipulatief gedrag'.

Deepfakes
Het gaat onder meer om strengere regels rond de aanpak van deepfakes. Dat zijn realistische, maar neppe video's gemaakt met zelflerende AI-software. De makers kunnen zo bijvoorbeeld bekende personen dingen laten zeggen of doen die in werkelijkheid nooit zijn gebeurd. De kwaliteit van deepfake-filmpjes wordt steeds beter, waardoor ze steeds minder goed van echte beelden zijn te onderscheiden.

De nieuwe richtlijn wordt gekoppeld aan de Digital Services Act (DSA), de strengere regelgeving voor techbedrijven die in april werd aangenomen. Daarin staan ook al verplichtingen op het gebied van het bestrijden van desinformatie.

Politieke reclames
De ondertekenaars van de nieuwe richtlijn moeten ook maatregelen nemen om advertenties met desinformatie aan te pakken en meer transparantie te bieden over politieke reclames. Dit moet de aanpak van desinformatie effectiever maken, ook met het oog op nepnieuws afkomstig uit Rusland, zegt eurocommissaris Vera Jourova tegen Reuters.

Na ondertekening van de nieuwe richtlijn hebben de techbedrijven zes maanden de tijd om maatregelen te nemen. Op basis van de DSA kan de boete bij overtreding oplopen tot maximaal 6 procent van hun wereldwijde omzet.

Deepfake Zelenski
De grote techbedrijven hebben de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om de verspreiding van deepfakes tegen te gaan. Facebook noemde het eerder een 'forse uitdaging' om met zulke beelden om te gaan.

In maart verwijderde Facebook nog een deepfake-video van de Oekraïense president Zelenski, waarin Oekraïners zogenaamd werd opgeroepen om 'hun wapens neer te leggen'.