Honderden oplichters actief op sites waar sekswerkers kunnen adverteren

Op websites waar sekswerkers advertenties voor hun diensten kunnen plaatsen, zijn door onderzoek van Pointer minstens driehonderd advertenties gevonden waarmee klanten worden opgelicht. Slachtoffers doen uit schaamte vaak geen aangifte.

Pointer heeft seksadvertenties op Kinky en Sexjobs onderzocht. Dat zijn in Nederland de grootste sites voor dit soort advertenties. Op de platforms er zo'n negenduizend online.

Van de advertenties is de tekst bij ruim 1.200 gevallen gekopieerd van een ander profiel. Ook worden dezelfde telefoonnummers vaak voor meerdere profielen gebruikt. Verschillende personen in verschillende woonplaatsen zouden bijvoorbeeld hetzelfde telefoonnummer gebruiken.

Bij meer dan driehonderd advertenties constateerde Pointer dat de afbeeldingen afkomstig waren van onder meer (wraak)pornosites, het online platform OnlyFans of van Instagram-gebruikers.

Via de advertenties proberen oplichters mensen naar hun profielen te lokken om een afspraak te maken. Vervolgens moeten de slachtoffers vooraf betalen en komt het nooit tot een ontmoeting. Dat kan tot duizenden euro's aan schade leiden, maar er wordt uit schaamte weinig aangifte gedaan bij de politie.

Midhold, eigenaar van Kinky en Sexjobs, zegt nepprofielen direct offline worden gehaald zodra die worden gemeld. Het platform roept slachtoffers op om dat (anoniem) te doen. Of Midhold zelf ook onderzoek doet en bijvoorbeeld algoritmes inzet om valse profielen te ontdekken, is niet bekend.