China legt techreus Alibaba verder aan banden: betaalapp Alipay moet splitsen

Chinese autoriteiten willen de betaalapp Alipay opsplitsen. Er moet een aparte app komen voor leenactiviteiten, schrijft de Financial Times maandag op basis van anonieme bronnen.

China beval Alipay-moederbedrijf Ant Group recent al de bedrijfsonderdelen Huawei en Jiebei af te splitsen. Huawei lijkt op een traditioneel creditcardbedrijf en Jiebei biedt klanten kleine ongedekte leningen. Deze activiteiten mogen niet meer in de Alipay-app, maar moeten in een onafhankelijke app worden ondergebracht.

Ook moet Ant Group gebruikersdata waarop de toekenning van leningen wordt gebaseerd, worden ondergebracht bij een nieuw bedrijf. Dat bedrijf komt gedeeltelijk in handen van de Chinese staat.

Een ingewijde zegt tegen de Financial Times dat de Chinese overheid vreest dat grote techbedrijven een monopoliepositie krijgen door hun controle over data. "Daar wil China op deze manier een einde aan maken."

De machthebbers in Peking zijn al langer kritisch op de activiteiten van Ant Group, het concern van techmiljardair Jack Ma. Eerder dit jaar kreeg webwinkel Alibaba een miljardenboete en moest het bedrijf flink reorganiseren. Ook staat Ant Group onder verscherpt toezicht van autoriteiten.

In november stak de Chinese overheid op het laatste moment een stokje voor de beursgang van Ant Group. Het had met een bedrag van omgerekend ruim 30 miljard euro de grootste beursgang aller tijden moeten worden.