Android Planet onderzoekt: waarom we (nog) geen refurbished smartphones kopen

Bij steeds meer webwinkels kun je terecht voor refurbished Android-smartphones, maar uit onderzoek van Android Planet blijkt dat Nederlandsers er nog niet echt warm voor lopen. Dit is waarom.

Onderzoek refurbished Android-smartphones

Slechts 3 procent van alle Android-gebruikers in Nederland heeft ervaring met refurbished smartphones, al overweegt een kwart van alle Nederlanders een refurbished toestel voor zijn volgende aankoop. Dat blijkt uit onderzoek van BigSpark, de uitgever van Android Planet. De resultaten van deze Grote Refurbished Barometer van BigSpark worden vandaag gepresenteerd op het Smart Repair Event in Bussum.

Het onderzoek is deels gebaseerd op onze gebruikersenquête die vorige maand op Android Planet stond. Daar kregen we bijna vijftienhonderd reacties op, die ons belangrijke inzichten gaven in hoe jullie denken over refurbished smartphones. De belangrijkste conclusie is dus dat velen van jullie refurbished voorlopig links laten liggen. Natuurlijk waren we ook heel benieuwd waarom het jullie vooralsnog zo weinig aanspreekt, en uit het onderzoek kwamen vier duidelijke redenen naar voren.

1. Kijken, kijken en dan misschien pas kopen

Hoewel 95 procent van de ondervraagden zegt wel eens van refurbished smartphones te hebben gehoord, heeft slechts een zeer klein deel daarvan er daadwerkelijk ervaring mee. En daar wringt de schoen. Bij mensen die geen ervaring hebben, zegt slechts 25 procent een refurbished smartphone te overwegen bij zijn volgende aankoop. Bij de groep die er wel ervaring mee heeft, zou daarentegen 74 procent de volgende keer weer voor refurbished kiezen.

Wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet, zeggen ze wel eens, en dat lijkt ook bij refurbished Android smartphones te gelden. De meesten van jullie willen refurbished eerst zelf proberen voor je ervan overtuigd bent.

2. Hoe groter de winkel, hoe beter

De refurbished markt is volop in beweging. Elke maand komen er nieuwe winkels bij, maar tegelijkertijd gaan ook andere bedrijven opeens failliet. Dit jaar alleen al zijn bekende namen als Swoop en Leapp failliet gegaan. Veel mensen halen hun smartphone liever bij een grote provider of bekende winkelketen, dan bij de kleine telecomwinkel om de hoek of een onbekende online webshop.

Dat zien we ook terug in ons onderzoek: 60 procent van alle ondervraagden koopt zijn refurbished toestel het liefst bij een landelijk bekende (web)winkel. Een grote groep stapt naar gespecialiseerde refurbished winkels, maar veel mensen zien graag een bekende naam. Helaas zijn er nog geen providers waar je een refurbished Android koopt, en ook bij ketens als Belsimpel en MediaMarkt vind je geen refurbished Android-telefoons. Naarmate de markt groeit, komen er wel steeds meer bekende partijen bij.

3. Gegarandeerd goede garantie gewenst

Veel lezers geven bovendien aan dat ze nog niet zeker zijn over de kwaliteit van refurbished smartphones. Als je voor een refurbished toestel kiest, wil je heel zeker zijn van je aankoop.

Bij veel refurbished winkels bieden ze daarom inmiddels best goede garantie, soms zelfs vergelijkbaar met een gloednieuwe smartphone. Dat betekent dat je je refurbished toestel tot twee jaar na aankoop kunt omruilen of laten repareren bij een defect. Helaas zitten daar bij sommige winkels nog wat haken en ogen aan. Dan krijg je bijvoorbeeld een kortere garantie op het scherm, terwijl dat juist het meest kwetsbare onderdeel is.

De branche lijkt zich gelukkig bewust van dat probleem. Twee of zelfs drie jaar garantie voor elk onderdeel wordt inmiddels steeds meer de norm. Bovendien wordt er gewerkt aan een keurmerk voor refurbished smartphones, dat door meerdere winkels gesteund wordt. Zo weet je zeker dat een toestel voldoet aan vaste kwaliteitseisen, waar je het ook koopt.

4. Veel betaalbare Android-smartphones

Op de refurbished markt zijn tot nu toe vooral refurbished iPhones populair. Een gloednieuwe iPhone is immers peperduur, en zakt gedurende het jaar vrijwel niet in prijs. Kies je voor een refurbished iPhone, dan bespaar je flink terwijl je doorgaans nauwelijks inlevert op kwaliteit.

De markt voor Android-smartphones zit echter heel anders in elkaar. Onder de 200 euro heb je tal van goede, nieuwe toestellen, zoals de Motorola Moto G6, Huawei P Smart en Nokia 5.1. Waarom kiezen voor een refurbished toptoestel van vorig jaar, als een budgetsmartphone dezelfde features biedt voor minder geld?

Ook bij de nieuwste Android-smartphones valt er relatief weinig te besparen met refurbished. De Samsung Galaxy S9 verscheen in maart met een adviesprijs van 849 euro in Nederland, maar is inmiddels al voor minder dan 600 euro te koop. Ga je voor een refurbished model, dan bespaar je hooguit een paar tientjes. Dat is voor veel mensen (begrijpelijk) niet de moeite waard. Zolang de smartphones van Samsung, Huawei en Sony niet net zo waardevast zijn als die van Apple, blijft refurbished onaantrekkelijk voor veel Android-gebruikers.