Gestrand in het buitenland? Buitenlandse Zaken start meldpunt

Nederlandse reizigers die vanwege de coronacrisis vastzitten in het buitenland, kunnen zich nu wenden tot een speciaal meldpunt. Het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland is bedoeld om gestrande reizigers terug te halen, die geen beroep kunnen doen op een luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Het meldpunt is een samenwerking tussen onder anderen het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en de reisbrancheorganisatie ANVR.

'Maximale inspanning'
Momenteel zitten nog 'duizenden' Nederlandse vakantiegangers vast in het buitenland, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten.

'Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het Coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk', zegt de minister.

Meldpunt om terugkeer te organiseren
Gestrande reizigers, die zich niet kunnen wenden tot een reisorganisatie, kunnen zich melden bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Hier kunnen ze hun gegevens achterlaten, waarna alarmcentrales beginnen met het coördineren en organiseren van de terugkeer.

Mocht terugkeer op korte termijn niet mogelijk zijn, dan geven de centrales waar mogelijk ondersteuning om ter plekke een veilig verblijf te vinden, totdat een terugreis wel uitvoerbaar is.

Reizigers moeten meebetalen
Wanneer je als gestrande reiziger wordt teruggebracht naar Nederland, zal je hier wel voor moeten betalen. Vanuit een land binnen Europa kost het 300 euro, buiten Europa is de eigen bijdrage 900 euro.

Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en de ANVR zeggen zelf zo'n 10 miljoen euro te hebben vrijgemaakt voor de operatie.

Alleen voor mensen die tijdelijk in buitenland zijn
Mensen die in het buitenland wonen en dus voor langere tijd daar verblijven, mogen geen gebruik van de regeling.

Update 31 maart - Al 23.000 aanmeldingen
Tot nu toe heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 23.000 aanmeldingen gekregen van Nederlanders in het buitenland die terug naar huis willen. Inmiddels zijn met acht vluchten ongeveer duizend Nederlanders teruggehaald, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vlak voor aanvang van het crisisberaad.

Volgens de minister 'zijn we er nog niet' en werken een heleboel landen gelukkig goed mee. Het verschilt per land hoe een terugvlucht te regelen is, ook omdat mensen daar op verschillende plekken verblijven. Ook zijn er in een aantal landen nog steeds commerciële vluchten die mensen kunnen pakken om naar Nederland terug te gaan, aldus Blok.

Als mensen vanuit het buitenland in Nederland landen, worden ze niet op het nieuwe coronavirus getest. Nederland volgt hierin de richtlijnen van het RIVM, zei Blok. Die houden in dat mensen die ziekteverschijnselen hebben, na terugkeer zelf in thuisisolatie moeten gaan.

Radar besteedde eerder al aandacht aan wat je als gestrande reiziger kunt doen. In onderstaande video helpt Fons de Nederlandse Aad en Marry, die vastzitten in Marokko.