Drukte bij noodloketten voor zzp'ers

Bij de speciale noodloketten voor zzp'ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. Vanaf maandag kunnen zij in verschillende grote steden al terecht voor hulp onder versoepelde criteria, ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk woensdag voor elkaar te hebben, maar heeft toch iets langer de tijd nodig.

In Amsterdam hebben zzp'ers tot woensdagmiddag bij elkaar al 18.500 aanvragen ingediend. In de regio groot-Rotterdam gaat het tot nu toe om zeker 7000 aanvragen. In de gemeenten Den Haag is de drukte vier keer groter dan normaal. Zeker 2000 mensen hebben naar de regeling gevraagd, aldus een woordvoerster.

Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. Zij keren via een versimpelde regeling al wel geld uit, maar moeten nog even wachten op de overheidsbijdrage. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Rijke zzp'ers
Meerdere wethouders roepen zzp'ers waarvan de bestaanszekerheid niet in gevaar is, op om geen aanvraag te doen. Heijkoop ziet dat ook veel 'rijke zzp'ers met een auto die jij en ik niet kunnen betalen'een aanvraag doen, nu het inkomen van de partner en het vermogen niet meer vooraf worden getoetst. 'Op hen wil ik een moreel appel doen om geen gebruik te maken van de regeling omdat zij 'm eigenlijk niet nodig hebben. Deze regeling is hard nodig voor mensen in acute broodnood.'Dinsdag staan de eerste bedragen op de rekeningen van aanvragers, aldus Heijkoop.

Kom alleen als er nood aan de man is
Hoewel de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Rutger Groot Wassink nog geen zicht heeft op de zzp'ers die in de hoofdstad een aanvraag indienden, steunt hij het moreel appel van Heijkoop. 'De regeling is voor mensen van wie de bestaanszekerheid in het geding is.'Hoeveel aanvragen Amsterdam maandag in de loop van de dag kreeg is nog niet duidelijk, maar de toestroom in de hoofdstad was de afgelopen dagen al fors.

LEES OOK
Zzp'ers kunnen zich bij noodloketten melden voor financiële hulp
Belastingaangifte tijdens de coronacrisis; wat kun je doen als particulier of als zzp’er?
De gemeente Rotterdam kreeg de afgelopen dagen eveneens veel bijstandsaanvragen van zelfstandigen binnen. 'Gezondheid staat op de eerste plaats maar inkomenszekerheid is een goede tweede. We zetten alles op alles om er voor te zorgen dat zzp’ers die financieel in de knel komen door het coronavirus kunnen blijven voorzien in de eerste levensbehoeften', aldus verantwoordelijk wethouder Richard Moti.

Naast de speciale zzp-regeling merken de grote steden ook dat er meer reguliere bijstandsaanvragen dan normaal aangevraagd worden. In Amsterdam spreken ze van een drukte die tweeënhalf keer groter is dan normaal. In Den Haag is vanwege de drukte extra personeel ingezet.