Oranje reisadvies voor Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië aangescherpt. Nederlanders worden afgeraden om naar het gebied, waar het coronavirus om zich heen grijpt, af te reizen als dat niet noodzakelijk is. Tot dusver gold dat 'oranje' reisadvies alleen voor een klein gebied ten zuiden van Milaan. Dat is nu uitgebreid tot heel Noord-Italië, inclusief bijvoorbeeld Genua en Bologna. Sommige gemeenten kunnen beter helemaal vermeden worden.

Reisorganisatie TUI heeft al bekendgemaakt dat het reizigers die in Noord-Italië verblijven niet gaat repatriëren. Momenteel zitten er in het gebied 155 wintersporters en twee 'stedenreizigers' die bij TUI hebben geboekt. Zij mogen zelf besluiten of ze hun vakantie willen afmaken. Eventuele kosten voor een eerder vertrek zijn voor rekening van de reizigers en hun reisverzekering.

Gevolgen voor nog niet vertrokken reizigers
TUI laat verder weten contact op te nemen met klanten die nog moeten vertrekken naar Noord-Italië. Zij mogen kosteloos hun skigebied of stad wijzigen. Lukt dat niet, dan mogen zij kosteloos annuleren. Dit geldt vooralsnog alleen voor vertrekken tot en met 15 maart. 'Wij volgen de situatie nauwlettend en passen de datum daar steeds op aan', meldt TUI.

LEES OOK
Vluchten bij KLM mogen kosteloos omgeboekt worden vanwege corona​​​​​
Beleid van Sunweb
Sunweb liet dinsdagavond al weten dat wie via deze reisorganisatie aan het wintersporten is in Noord-Italië, zelf mag beslissen of de vakantie wordt afgemaakt of afgebroken. Toeristen zijn veelal met eigen vervoer gekomen en ze kunnen ook weer zelf terugrijden, aldus Sunweb.

Voor klanten die nog moeten vertrekken, hanteert Sunweb eenzelfde soort beleid als TUI: met iedereen die tussen nu en 15 maart zou vertrekken, is contact opgenomen. Iedereen krijgt een alternatief aangeboden. Als dat alternatief niet volwaardig is of mensen willen het echt niet, dan bekijkt Sunweb de zaken van geval tot geval. 'Maar in principe kunnen mensen dan kosteloos annuleren.'

Alternatieven worden grotendeels aanvaard
Vooralsnog heeft 85 procent van de klanten het alternatief aanvaard. Van de overige 15 procent moet een deel nog beslissen, een ander deel wil annuleren. Sunweb bekijkt van dag tot dag wat verder nodig is.

Update 6 maart: reisadvies verder aangescherpt
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië vrijdag verder aangescherpt. De provincie Pesaro-Urbino is toegevoegd aan het gebied in Noord-Italië, waar het 'oranje' reisadvies geldt: alleen naar afreizen als dat echt noodzakelijk is. In die provincie is het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus de afgelopen dagen verder toegenomen.

Voor de rest van Italië geldt het 'gele' reisadvies. Reizigers moeten dan op hun hoede zijn voor veiligheidsrisico's. Eerder gold 'geel' alleen voor de regio Lazio en de provincie Pesaro-Urbino.

Een aantal gemeenten in Noord-Italië die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak van het virus, kan beter helemaal gemeden worden, aldus Buitenlandse Zaken.